Помош - сакам да градам!

• Креатор на темата Креатор на темата santo
  • Време на започнување Време на започнување
Колку време чекаше да добиеш дозвола за градба?[DOUBLEPOST=1452515241][/DOUBLEPOST]Планирам да купам плац и да правам монтажна куќа. Ме интересира како иде после купувањето плацот: добивање дозвола за градење? Колку обично трае процесот и колку кошта до започнување да се гради?
не сегде е дозволена градба на монтажни објекти, распрашај се во општината, инаку ти треба проект, статика, ДУП, имотен лист, елаборат.... доста документи, кои ги поднесуваш во електронска форма па чекаш одлука, често најдуваат замерки дал во проект дал во имотен лист, убаво провери го имотниот лист кај мене на прв поглед се беше ОК и одеднаш излезе дека дел од имот е во сосопственост на РМ и не даваа дозвола иако имаше маркица и предвидена градба и услови, се на се 2 месеци рачунај ако биди се ОК и имаш брзо проект, па до 2 години ако искочат проблеми како кај мене

Конкретно, Пинтија сакам да земам плац. Не знам дали таму има дозвола за монтажни објекти.

Drugar, jas eve cekam edno 2 godini. Dupot ne e gotov, ova ne e gotovo, cekaj ke bide ovoj mesec, ova leto, drugoto leto i taka, duri gi rasprasav u opstina da bucnam kes, ama nisto. Ili jaki vrski ili cekanje kako mene 2-3-4-5-6 a moze i jace :) a se raboti za stopanski dvor.

Drugar, jas eve cekam edno 2 godini. Dupot ne e gotov, ova ne e gotovo, cekaj ke bide ovoj mesec, ova leto, drugoto leto i taka, duri gi rasprasav u opstina da bucnam kes, ama nisto. Ili jaki vrski ili cekanje kako mene 2-3-4-5-6 a moze i jace :) a se raboti za stopanski dvor.
хаха сега имаш опција, изгради дива градба поднеси барање за легализација и легализирај :D

Па ако нема ДУП, гради си на диво, нема кој да те застани, не можат да кажат “градиш надвор од ДУП“ и после ко ќе го дојсат ќе те вклопат

хаха сега имаш опција, изгради дива градба поднеси барање за легализација и легализирај :D
Па нели не може така ако не е пред 2014 или не знам која беше година изградена градбата?

Па нели не може така ако не е пред 2014 или не знам која беше година изградена градбата?
дивоградба е таму каде има урбанистички план а си направил надвор од план и без дозвола, таму кај шо нема ко ќе се носи планот постоечките објекти ќе се внесат во него.

не сегде е дозволена градба на монтажни објекти, распрашај се во општината, инаку ти треба проект, статика, ДУП, имотен лист, елаборат.... доста документи, кои ги поднесуваш во електронска форма па чекаш одлука, често најдуваат замерки дал во проект дал во имотен лист, убаво провери го имотниот лист кај мене на прв поглед се беше ОК и одеднаш излезе дека дел од имот е во сосопственост на РМ и не даваа дозвола иако имаше маркица и предвидена градба и услови, се на се 2 месеци рачунај ако биди се ОК и имаш брзо проект, па до 2 години ако искочат проблеми како кај мене
Kolku cini mala montazna kuka od 60m2 za planinski teren so dobra izolacija. Dali nekoj ima iskustvo so kontejnerite koi se mislam poevtina varijanta?

Kolku cini mala montazna kuka od 60m2 za planinski teren so dobra izolacija. Dali nekoj ima iskustvo so kontejnerite koi se mislam poevtina varijanta?
Цената на монтажна куќа од 60м2 би била околу 18.000 евра (можеби и нешто помалку или повеќе, се зависи која фирма ти ја гради). А контејнерите не ти се нешто посебно поевтини од монтажната куќа, предност е тоа што ги монтираат од готови фабричко изработени делови, па изградбата оди побрзо. Јас лично би се одлучил за монтажна куќа.
:)

Цената на монтажна куќа од 60м2 би била околу 18.000 евра (можеби и нешто помалку или повеќе, се зависи која фирма ти ја гради). А контејнерите не ти се нешто посебно поевтини од монтажната куќа, предност е тоа што ги монтираат од готови фабричко изработени делови, па изградбата оди побрзо. Јас лично би се одлучил за монтажна куќа.
:)
плус ти е подготовка на терен, плоча, изведување на одвод и довод и носење на струја до плацот, то е на твоја сметка

Колку чини цела куќа незнам ама квадратот се движи од 250-400 евра.

Може ли некој да ми помогне околу следниве работи:
1.Имам плац во с.двор, за кој во општина викаат скоро 3 години дека ДУП-от не е готов.
2.Во имотниот лист пишува дека е нива-што треба да направам
3.Доколку почнам да градам со приватњак / фирма, што ке се случи доколку ме пријават
4.Дали ке ме стопираат, или ке пишат казна
5.Дали ако ја направам куката без дозвола за градба, можам покасно да ја внесам во катастар
6.Архитект ми вика дека мора да има марак некаков документ од општина за да може да ми направи проект
7.Архитект може да ми направи и план, без тие документи од општина-што ке се случи ако се гради така
8.Дали можам да донесам струја од ЕВН и водовод без документи од општина

1.Имам плац во с.двор, за кој во општина викаат скоро 3 години дека ДУП-от не е готов.
3.Доколку почнам да градам со приватњак / фирма, што ке се случи доколку ме пријават
5.Дали ако ја направам куката без дозвола за градба, можам покасно да ја внесам во катастар
6.Архитект ми вика дека мора да има марак некаков документ од општина за да може да ми направи проект
7.Архитект може да ми направи и план, без тие документи од општина-што ке се случи ако се гради така

Тоа што пишува дека е нива не е проблем. Најголем проблем за тебе во моментов е што нема Дуп за тоа место. Прв документ што го вадиш од општина е увид во ДУП за катастарска парцела (плацот, услови за градба). Архитектот без тој документ нема да може да ти нацрта валиден проект, бидејќи немаш податоци за дозволена големина на куќа, висина на објектот според ДУП. Инспекторите од општина ем што ќе ти ја стопираат градбата, ем ќе си платиш казна. Исто така без документот увид во катастарска парцела нема да можеш да извадиш хидротехнички услови така да вода заборави. Во катастар нема да можеш да ја внесеш без дозвола за градба, бидејќи пред да добиеш дозвола од општина електронски општината испраќа до катастар основен проект, хидротехнички услови, увид во Дуп, нумерички податоци и неколку други документи. Целата процедура ја завршив за 6 месеци, со правосилна дозвола за градба. Од толку документи што ги вадев веќе ги имам и заборавено процедурите. Моја препорака ти е ако можеш да го продадеш плацот и да си земеш некаде каде што има донесен Дуп илу опфат за некое село(така некако гласеше Дуп-от).

1.Бирократија паразитска невидена.
2.Треба да направиш пренамена од земјоделско во градежно ама без дуп тешко.
3.На црно ниедна градежна компанија нема да се зафати да гради,казна е 5к евра и одземање лиценца а на инвеститорот 2к казна.
4.Повеќе од сигурно дека ќе те стопираат,срушат и пишат казна освен ако е митаџија па да го подмитиш инспекторот.
5.Ако ја поминеш претходната ставка,можеби некогаш ако има нов закон за легализација.
6.Мора да имаш маркација па проектантот да ти направи проект.
7.Ако платиш и на твое инсистирање проектантот ќе ти направи проект,некако ќе успееш да ја изградиш куќата а ако некогаш го донесат/изгласаат дупот и ти не се вклопуваш во него пак ќе имаш дивоградба.
8. Можеш само на црно ама ако те фатат парично или кривично со затвор се одговара

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom