Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Кога го стартував компјутерот се слуша силно брмчење, морав неколку пати да го палам, да го гасам, па пак да го палам за да работи нормално. Од што може може да е предизвикано тоа, да не е од ниската собна температура?

Кога го стартував компјутерот се слуша силно брмчење, морав неколку пати да го палам, да го гасам, па пак да го палам за да работи нормално. Од што може може да е предизвикано тоа, да не е од ниската собна температура?

Најверојатно кулерот од напојувањето те зеза.

Ти брмчи велиш ... и на мене истиот проблем го имам ... тоа ти е од разместување/изместување на кулерот од место од вртење како последица на тропање,од вибрации .... ништо страшно ...

Има некој менувано графичка на постар лаптоп? Отприлика колку се движат цените, комплет со работна рака, мојов модел е
Ati HD 3470, не знам и дали воопшто се исплаќа да се става нова и дали воопшто може да се порача, да не ми испадне 4-5000 трошок, ако е така ич не го ебам не го поправам...друго прашање, дали е можно да се исклучи ако е дефект и да тера само на главниот процесор, ако ништо друго барем за сурфање на нет и за офис работа да се користи? Инаку главниот процесор е Core2Duo T5800

Малку WD40 или маст за подмачкување и ке го средиш вака.

Здраво. Сакам да купам нова матична и оваа најмногу ми падна во очи Gigabyte GA-78LMT-S2(rev 1.1). Ме интересира дали оваа плоча подржува ACC(advanced clock calibration) и UCC(unlock cpu core) ?

Момци совет ќе ве молам за следниот проблем...
Значи користам лап топ тошиба, не сум го појачувал од кога ми е купен пред 3 години и повеќе... со 2 гига рам е графичка ати радеон 4650 мислам... ја доплаќав за гејминг знам 60тина евра... е сега кога играм игрички не од најновите но пак од поновите знае да засецка, на пример Starcraft играм на medium/high и FPS паѓа на 30 по 1 саат игра... значи прашањето ми е дали ако му дуплирам Рамот, сега 2 на 4 да го појачам , дали ќе ми реши проблемот, дали ќе се стабилизира фрејмс пер сек'нд на 60 барем..... исто се мислам како да решам проблемот со оперативниот систем, значи си имам лиценцирана 7мица од купување и никогаш не сум го форматирал, совет дали да го форматирам и да му бапнам 8мица, или чиста нова 7мица? ваљда ќе треба пиратска оти нели нее под гаранција па нема од Анхоч да се нафатат да ми стават нова, да ја преинсталираат ако е возможно? ... Фала унапред

Момци совет ќе ве молам за следниот проблем...
Значи користам лап топ тошиба, не сум го појачувал од кога ми е купен пред 3 години и повеќе... со 2 гига рам е графичка ати радеон 4650 мислам... ја доплаќав за гејминг знам 60тина евра... е сега кога играм игрички не од најновите но пак од поновите знае да засецка, на пример Starcraft играм на medium/high и FPS паѓа на 30 по 1 саат игра... значи прашањето ми е дали ако му дуплирам Рамот, сега 2 на 4 да го појачам , дали ќе ми реши проблемот, дали ќе се стабилизира фрејмс пер сек'нд на 60 барем..... исто се мислам како да решам проблемот со оперативниот систем, значи си имам лиценцирана 7мица од купување и никогаш не сум го форматирал, совет дали да го форматирам и да му бапнам 8мица, или чиста нова 7мица? ваљда ќе треба пиратска оти нели нее под гаранција па нема од Анхоч да се нафатат да ми стават нова, да ја преинсталираат ако е возможно? ... Фала унапред

1. Форматирај со 64 битен OS (можеш и 7ца, ама подобро 8.1)
2. Каков процесор имаш?
3. Рам мораш да земеш, со 2 ништо не правиш
4. Исчисти го, ти прегрева, отвори кулерите, смени термална паста.

1. Форматирај со 64 битен OS (можеш и 7ца, ама подобро 8.1)
2. Каков процесор имаш?
3. Рам мораш да земеш, со 2 ништо не правиш
4. Исчисти го, ти прегрева, отвори кулерите, смени термална паста.

1.Will do
2. Intel Core i3 M330 @2.13 GHz 2.13Ghz
3.Сега баш гледав у таск менаџер шо се дешава,
значи
physical memory total 1973
cached 450
availible 460
free 22
и у system шо прочитав дека е важно да се види
commit (mb) 2500/3940
само со отворен гугл хром ова....
4.Го отварав пред месец дена за прв пат, го зачистив кулерчето внатре со четкичка и извадив доста ѓубре.. но незнам термална паста да сменам.. морално ли е тоа?
Фала батка за советите

1.Will do
значи
cached 450
availible 460
free 22
commit (mb) 2500/3940
4.Го отварав пред месец дена за прв пат, го зачистив кулерчето внатре со четкичка и извадив доста ѓубре.. но незнам термална паста да сменам.. морално ли е тоа?
Фала батка за советите

Треба 2 кулерчиња минимум да исчистиш. Аако си исчистил само едно, 90% графичката не си ја чепнал, а таа ти загрева. За неа најверојатно ќе треба да го отвараш комплет цел лаптоп. За паста, пожелно е да се менува барем еднаш годишно или почесто, а кога веќе отвараш, зошто да не смениш?

И зимај рам.

1.Will do
значи
cached 450
availible 460
free 22
commit (mb) 2500/3940
Фала батка за советите

Смени термална паста и исчисти ги темелно кулерите, истовремено додај рам до максимум што ти подржува лаптопот.
Може да го зачистиш софтверски и да го апдејтуваш но мој совет е да не правиш формат туку да си го користиш лиценцираниот windows 7.
Windows 8.1 не е наменет за тој лаптоп, можно е да имаш некои проблеми со драјвери. Најдобра подршка ќе имаш секогаш на оперативниот систем кој доаѓа со тој лаптоп, во случајов win 7.
Ако сакаш вистинско забрзување смени го хард дискот со SSD.

Како стојат HP со лаптопиве, се подобрија или слабо? :D Многу слаба е понудата на 17-инчни лаптопи, има по еден модел од АЅUЅ, HP и Lenovo по продавнициве. Е сега не сум уште сигурен дали ќе земам, пошто стариов сеуште не му е решен статусов ама по се изгледа му одмина времето. Дали е подобро да земам i3 со 17-ка монитор или i5 со 15-ка монитор. Шом на стариов 5 годишен без проблем работев фотошоп и илустратор мислам дека и i3-ка би бил доволен, секако со барем 6 гб рам и секако добра графичка.

Момци, се поправаат ли led мониторите или се оштетија ли одма на фрлање? Падот беше минимален ама нежниов изгледа одма му се сјеба панелот, фиџички дури не е изгребано..

Hcim55Z.jpg

Момци, се поправаат ли led мониторите или се оштетија ли одма на фрлање? Падот беше минимален ама нежниов изгледа одма му се сјеба панелот, фиџички дури не е изгребано..

Имам другар експерт за овие работи, ама ова не ми изгледа на добро. Може да ти дадам бројче да го контактираш, кој модел е?

П.С. како ти падна монитор жити све? :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom