@Scr0ptx
Кога читаш низа од integer со scanf, како во примерот, ако низата ти почнува со 0 компајлеротКод:int a[100]; scanf("%d", &a);
ќе помисли дека тоа е крајот на низата т.е дека низата ти е иницијализирана на NULL.
Во овој случај би морал да ги внесуваш елементите од низата на овој начин:
Сепак вака корисникот после секој внес би морал притиска ентер.Код:int i; for (i = 0; i < size; i++) { scanf("%d", &a[i]); }
Освен ако стриктно во програмата не е наведено дека мора да користиш scanf, за внес на низа од тастатура подобро е да користиш fgets. Еве ти ја изменета програмата, не сум ја тестирал, кажи ми дали работи.
Код:#include <stdio.h> int phoneNumber (char *a) { printf("Please enter your phone number:\n"); fgets(a, sizeof(a), stdin); return 1; } int findOperator (char *a) { if ((a[2]=='0') || (a[2]=='1')) printf("Your number is from T-mobile"); else if ((a[2]=='2') || (a[2]=='8')) printf("Your number is from Vip"); else printf("Your number is from an unknown operator !\n"); return 1; } int main () { char a[100]; phoneNumber(a); findOperator(a); return 0; }
Уште една работа за крај. Во овој пример можеби не ти се најде за потребно, но во иднина секогаш кога можеш, кога проследуваш низа како аргумент, проследувај ја и нејзината големина како посебен аргумент, ќе ти користи понатаму.
Инаку ако немаш аритметички операции или стварно голема потреба да користиш низа од integer, float, double....користи си char* и мирна ти глава[DOUBLEPOST=1451348642][/DOUBLEPOST]Уште нешто, за секакви ситни и крупни проблеми, како иден програмер треба да се запознаеш со http://stackoverflow.com/. Тука можеш да најдеш решение на многу проблеми поврзани со програмирање или да помогнеш на некој ако можеш и сакаш.
И за крај, ако сакаш брзо да провериш некој код, а немаш при рака IDЕ, compiler...
можеш тоа да го сториш на нет, има online компајлери, како на пример
http://www.tutorialspoint.com/compile_c_online.php
Поздрав
Фала ти многу за помошта, програмот работи без никаков проблем. Исто така фала за вебсајтот што ми го покажа.
со C само прв семестар се работи на факултет вака со овие ми се посцледни задачи. ( се надевам

Уште еднаш фала, пријатен ден. !