@Scr0ptx
Кога читаш низа од integer со scanf, како во примерот, ако низата ти почнува со 0 компајлеротКод:int a[100]; scanf("%d", &a);
ќе помисли дека тоа е крајот на низата т.е дека низата ти е иницијализирана на NULL.
Во овој случај би морал да ги внесуваш елементите од низата на овој начин:
Сепак вака корисникот после секој внес би морал притиска ентер.Код:int i; for (i = 0; i < size; i++) { scanf("%d", &a[i]); }
Освен ако стриктно во програмата не е наведено дека мора да користиш scanf, за внес на низа од тастатура подобро е да користиш fgets. Еве ти ја изменета програмата, не сум ја тестирал, кажи ми дали работи.
Уште една работа за крај. Во овој пример можеби не ти се најде за потребно, но во иднина секогаш кога можеш, кога проследуваш низа како аргумент, проследувај ја и нејзината големина како посебен аргумент, ќе ти користи понатаму.Код:#include <stdio.h> int phoneNumber (char *a) { printf("Please enter your phone number:\n"); fgets(a, sizeof(a), stdin); return 1; } int findOperator (char *a) { if ((a[2]=='0') || (a[2]=='1')) printf("Your number is from T-mobile"); else if ((a[2]=='2') || (a[2]=='8')) printf("Your number is from Vip"); else printf("Your number is from an unknown operator !\n"); return 1; } int main () { char a[100]; phoneNumber(a); findOperator(a); return 0; }
Инаку ако немаш аритметички операции или стварно голема потреба да користиш низа од integer, float, double....користи си char* и мирна ти глава [DOUBLEPOST=1451348642][/DOUBLEPOST]Уште нешто, за секакви ситни и крупни проблеми, како иден програмер треба да се запознаеш со http://stackoverflow.com/. Тука можеш да најдеш решение на многу проблеми поврзани со програмирање или да помогнеш на некој ако можеш и сакаш.
И за крај, ако сакаш брзо да провериш некој код, а немаш при рака IDЕ, compiler...
можеш тоа да го сториш на нет, има online компајлери, како на пример
http://www.tutorialspoint.com/compile_c_online.php
Поздрав
Фала ти многу за помошта, програмот работи без никаков проблем. Исто така фала за вебсајтот што ми го покажа.
со C само прв семестар се работи на факултет вака со овие ми се посцледни задачи. ( се надевам :р )
Уште еднаш фала, пријатен ден. !