Помош! - ми треба одредено дело/проект...

• Креатор на темата Креатор на темата mUv@ ThE DoGg
  • Време на започнување Време на започнување
-Смртта на Иван Илич- Чичко Горио - Злосторство и Казна - дали има некој што и да било за овие три книги ?? ми требат за писмена работа по можност некој состав ако ви се наоѓа ? поздрав :smir:

Здраво ,
дали некој ја има читано книгата "Крајпатни знаци" - Иво Андриќ , ве молам за одговор потребно ми е за семинарска , не можам да најдам од никаде податоци .... фала ви однапред

Ја има на македонски, во издание на Ѓурѓа.

Знаци покрај патот.

Помошшшшшшшшшшшш!!!!

Ај ве молам ако има некој состав по македонски или ако има составено за македонскиот народ или македонскиот јазик...
Ми треба за тема: "Народот се познава по јазикот како птицата по јатото."
Фала однапред!

Сосема погрешна тематика. Ве лажат уште од мали години.

Ај ве молам ако има некој состав по македонски или ако има составено за македонскиот народ или македонскиот јазик...
Фала однапред!

Порано ние барем укључувавме мозок,колку толку ако ништо друго шљапавме глупости на писмени, ама барем ќе напишевме нешто...Овие денешниве генерации уопште не се замараат бре

Порано ние барем укључувавме мозок,колку толку ако ништо друго шљапавме глупости на писмени, ама барем ќе напишевме нешто...Овие денешниве генерации уопште не се замараат бре

Нема врска.
Не е до шљапањето на глупости,туку е проблемот што навистина даваат глупи теми и треба да се убиеш од размислување да напишеш за да добиеш прелазна оценка.
Речиси преку два месеци мене ме прашуваат:Што да напишам на темава?И кога го видам насловот ми доага да вреснам.Тотално неповрзани работи ти бараат да пишаш некогаш.А тоа дека не се замараат мало морген.

Нема врска.
Не е до шљапањето на глупости,туку е проблемот што навистина даваат глупи теми и треба да се убиеш од размислување да напишеш за да добиеш прелазна оценка.
Речиси преку два месеци мене ме прашуваат:Што да напишам на темава?И кога го видам насловот ми доага да вреснам.Тотално неповрзани работи ти бараат да пишаш некогаш.А тоа дека не се замараат мало морген.

Не заебавај, даваат глупи теми не да не, и професорите врска немаат, ама и децава бе чекаат све на готово..Ретко кој чита денес лектири, секој гледа да ја најде прераскажана или у кратки црти на нет, порано сите на летен распуст ги читавме и ги раскажувавме сека дали 1 од 10 деца прави така

--- надополнето ---

Нема врска.

Не заебавај, даваат глупи теми не да не, и професорите врска немаат, ама и децава бе чекаат све на готово..Ретко кој чита денес лектири, секој гледа да ја најде прераскажана или у кратки црти на нет, порано сите на летен распуст ги читавме и ги раскажувавме сека дали 1 од 10 деца прави така

Точно е Цитро шо кажуваш, но во денешното турбо време секој за жал се труди на најбрз можен начин да постигне што е можно повеќе резултати. Со други зборови и чколскиот систем те тера да превземаш вакви чекори за да преживееш.
Но да не се лажеме, и интернетот го зема својот замав во ова. Фејсбук и гугл генерации се создаваат.

Тука лежи зајакот.Се е до професорот како ке пристапи на темата и кон децата...имав еден професор по Македонски јазик,кој сите го сакаа.Секогаш знаеше како да ги натера учениците да научат и да напишат есеј дури и да не ја прочитале,тој за време на часот ги објаснуваше сите работи кои требаше.И така оние кои беа најслаби успеваа да напишат краток есеј.
А донекаде си во право и за тоа што чекаат на готово,ама не се може ништо против тоа.
Да не забегуваме со оф топици:)

Фала однапред!

Пиши вака „Македонецот се познава по јазикот како гуска во магла... нигде го нема, а и ако случајно го најдеш, не знаеш дали е гуска - дали е магла...“

--- надополнето ---

Ова ми стои ко ептен солење памет..па ја ако фанам да ги читам сите книги шо ни ги даде професоркава за 2 ра година..треба летоска од дома да не излезам..демек ти ем ги читаше им ги раскажуеше?:vozbud:

Врска нема ни турбо време, ни глупи теми што ги давале по македонски. На темава на пример може многу да се напише и не мора ни да отвориш некоја книга. Турбо време а сите дремат на фејсбук по 4 саати на ден. Се е до децава денеска, ниту имаат критичко мислење, ни се интересираат да научат нешто корисно и живеат ко паразити и на крај се друг им е крив. Чисто сујам дека ако им дадеш тема "зошто живееш" ќе знаат што да напишат или ќе напишат чисти глупости.

Хм....
Сите сте во право xD
Темава е за никаде, да се думаш шо да пишиш.
Зато побарав. А инаку јас за то нема проблем, да беше друга темава, немаше да се молам.
За лектири или книги читам за читање, а и не киснам јас на FB, најмногу да видам шо има ново или да прашам нешто ако не сум разбрал за домашна. Иначе, не ми е потребен FB. :D:D:D
Поздрав!
П.С. Едвај, составив нешто не се мачете, не барајте. Фуфффф, три саати го пишував :(

Вештица добри 70% одова твоево с сложувам но и да го додадам моите 2 аргументи. Случај на факс (добро де подоцна се случува у животот) Имаме историја на стар век каде имаш за Египет за Месопотамија и останата материја поолна со факти. Знаеш што се дешава? Мењаат закони некои од погорните “катови“ и сеа со недостаток на време материјата се скратува. Еден Египет се поминува за блок часови. А нема ни доволно време да се допредаде дел од месопотамија во наредните три.
Истиов предмет го слушав пред 3 години. Беше изводливо да се предаде во 3 часа. И пак не е доволно.

И сеа ќе ми кажеш дека требало на време. Каде се предава цела книга од 400 страни чисти факти за еден час? И жално е што се повеќе се уништуваат неко стари вредности кои порано совршено се вклопуваа - сега се катастрофални.

Вештица добри 70% одова твоево с сложувам но и да го додадам моите 2 аргументи. Случај на факс (добро де подоцна се случува у животот) Имаме историја на стар век каде имаш за Египет за Месопотамија и останата материја поолна со факти. Знаеш што се дешава? Мењаат закони некои од погорните “катови“ и сеа со недостаток на време материјата се скратува. Еден Египет се поминува за блок часови. А нема ни доволно време да се допредаде дел од месопотамија во наредните три.
Истиов предмет го слушав пред 3 години. Беше изводливо да се предаде во 3 часа. И пак не е доволно.

И сеа ќе ми кажеш дека требало на време. Каде се предава цела книга од 400 страни чисти факти за еден час? И жално е што се повеќе се уништуваат неко стари вредности кои порано совршено се вклопуваа - сега се катастрофални.
Има едно нешто, се вика личен развој. Тоа значи дека не треба да има потреба да те брка професорката со писмени и испрашувања за Балзак на пример, за ти да знаеш нешто од општа култура, и да прочиташ нешто паметно, туку дека треба своеволно да се надградуваш, за утре да биде човек од тебе. Ако ти сакаш да знаеш, за тоа што сакаш да знаеш ќе си прочиташ дома. Доволно е да побараш препорака на книги од професорот.
Еве ако почнавме примери, кај мене на факултет повеќето студенти не дебатираат со факти туку со реченици од типот јас мислам... според мене... и слични празни муабети. И ти да им кажеш пример од книга, од филм или било што нема поента, зошто они не ни слушнале за книгата. Е тоа е од голема заинтересираност на студентите за нивната професионална надоградба.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom