Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Го кажувам то шо сите на ФЗФ шо имаат учено го зна и професорите исто така шо коментираат. Не биди точак во животот. Нема никој на катедрата по „македонски“ јазик.

1. Прва причина најмала заинтересираност меѓу населението да се изучва „македонскиот“ јазик.
2. Втора причина нема кај да се вработиш чисто со „македонски“ јазик кога в училштата сè уште работата старите вампири. Барем некоја комбинација „македонско/англиски“; „македонско/германски“; колку да преведуваш.
3. Нема никаква корист да го изучува зато шо се зборува само во вашата земја, пространо никаде, и да треба да се земи пред вид дека никој не го зборува ниту го пишува правилно (почнувајќи од тебе), така да отпајџа, и останува само држава каде се зборува само на дијалекти.

Оди првин научи се „македонски“ да зборуваш и пишуваш а не на секој коментар „он/они“; „зимаат“; „уље“; „зборам“; „поише“; и т.н. Па че прајме муабет.

Кој службен јазик? Еден новинар денеска нема којшто има учено „македонски“ и да го зборува правилно. Сето аматери од телевизии, до новинари и политичари кои зборуваат на дијалекти. Никој не го користи. Исто така голем дел од населението појче знај англиски отколку „македонски“, т.е. зборуваат на дијалект, не знаат „македонски“. Зборот че ти го кажи на англиски, на „македонски“ не знај како е.

После овде пишувате како јазикот требало да се зачува, а букавлно се нема ништо напраено од 1991. И после не сакате да ве исмејуваат. Абе од Аристотел изгубената комедија сте.
Не знам дали си свесен дека го прекршуваш едно од единствените две правила на темата. Стави ја уште еднаш придавката македонски во наводници и леташ од тука!

Дијалектите се дел од јазикот. Како такви се изучуваат на катедрата за македонски јазик.

Единствена контрадикција е тоа шо ти пишуваш на македонски јазик коа тврдиш дека никој не го користи. Бар на дијалект на македонскиот јазик. :D
Никој не оспорува дека дијлектите не се дел од јазикот. Проблемот лежи во то шо сите зборуваат на дијалект на телевизија, во институции, а на смеј то да се практикува.

Затоа шо постои стандарден јазик којшто треба да се зборува за да можат сите да разберат и да се разберат, а не кој стигнал како сака зборува, и оди после разбери се.

И германците зборуваат на дијалекти, но официјално се зборува на стандарден германски јазик сегде кај што треба да се користи и зборува. И не тера по свое „куро ме боли че зборувам како сакам“. Приватно си зборувам на дијалект, но кога станува збор пред масовна публика, тогаш јас и другите зборуваме еден ист јазик на којшто можиме да се разбериме. А не кој како шо му текнало.

You
vdvdsvs.png

VS.

The guy she tells you not to worry about...

zz_gruevski.jpg

iggy.jpg

Нека стои ова тука за тие што не познаваат квази патриот.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F_%D0%9A%D0%BE%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2 След разгрома на кралска југославија през 1941 г. застава начело на б'лгарскија акционен комитет в Охрид. По к'сно е избран за кмет на града.[2] Критикува дејността на комунистическите партизани между които е и неговијат бивш стажант – адвокат Петре Пирузе.
Овој Коцарев нема блага врска со Илија Коцарев. Знам од прва рака, затоа што јас имам. Информирај се пред да напишеш нешто, не е непојмливо луѓе со исто презиме да немаат роднинска врска. Дури и академиков во Скопје е роден ми се чини.

Screenshot_20240209-101946_Instagram.jpg

Artan Grubi
Honorable, none of our health directors DO NOT accept any decision of the outgoing Minister Fatmir Mejhiti, if he needs a vacation, medical leave, or simply do not accept the eventual decision of the Minister.

Alaudin Havziu Nevrol Director
Artan... if it comes to the "decision"... the government can reconsider his decision???

Artan Grubi
No! That's why I say don't sign them, take a break, etc... a few days until the minister is FIRED

:icon_lol:

Океј тогаш..
Ја немам намера да се расправам со бугарите кога ќе јадат трици дека ист ни е јазикот..
Можам у три потега да ги решам, далеку од тоа. Ама кога ќе ти извадат како аргумент некој сељоперски дијалект дека “ете исти е ко блгарскиот..”
Со ова ти ја потврдуваш тезата на оние со кои според тебе би требало да се расправаш.

"Golemata shizma megju shiptаritе vo 2024ta (DUI vs AA, Kurti vs Rama) zapocna poradi nesoglasuvanja za toa kako najefikasno da se siluvaat kjaurite od severen fyromistan..."
Зошто се глупирате и со вакви погрдни имиња си ја именувате сопствената држава?
Ќе ве замолам наместо вакви глупи северни кованици, да го употребуваме правнилното име на државава: Република Јужно Косово!

Istoricarite za 50 godini:
"Golemata shizma megju shiptаritе vo 2024ta (DUI vs AA, Kurti vs Rama) zapocna poradi nesoglasuvanja za toa kako najefikasno da se siluvaat kjaurite od severen fyromistan..."
Каква шизма ова е нешто предсценарио за голема Албаниа ,инсиунирана кавга да се подрива државата

dane bidi Огин гооо Горит Брееезовооо Македонииоооо

станвајте брајча не спите со душман ќе се биеме МАкедонио

Последно уредено:
Овој Коцарев нема блага врска со Илија Коцарев. Знам од прва рака, затоа што јас имам. Информирај се пред да напишеш нешто, не е непојмливо луѓе со исто презиме да немаат роднинска врска. Дури и академиков во Скопје е роден ми се чини.
Јас од друг имам слушнато за ова, неможам да тврдам ниту ти, од каде да знаеме дека баш ти си внук на таа личност.

Денес го викнале Генчов на Канал 5 :vozbud: коефициент дека ќе го спомне Прличев и синот на Прличев коефициент 1,05 зборот албанците ќе го спомне 10+ коефициент 1.05 како и другите про бугарски ставови.

Прегледај го приврзокот 406217

Artan Grubi
Honorable, none of our health directors DO NOT accept any decision of the outgoing Minister Fatmir Mejhiti, if he needs a vacation, medical leave, or simply do not accept the eventual decision of the Minister.

Alaudin Havziu Nevrol Director
Artan... if it comes to the "decision"... the government can reconsider his decision???

Artan Grubi
No! That's why I say don't sign them, take a break, etc... a few days until the minister is FIRED

:icon_lol:
kamenot od blisku doaga.. Taking a screenshot from a group reflects a system's fragmentation.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom