Поголем заем од ММФ

• Креатор на темата Креатор на темата fmi
  • Време на започнување Време на започнување
^ Ова што сега го нуди ММФ не е АРАНЖМАН туку КРЕДИТ. Едино си ја бараат каматата а дополнителни услови нема. Да имаше услови Владата НЕМАШЕ ни да го спомене, ќе го отфрлеше од прва, бидејќи јасно покажа дека несака никој да и се меша во структурата на буџетските расходи.
Порано (а и секогаш) кога некоја земја потпишува некаков аранжман со ММФ има голем број на услови и барања кои треба да се исполнат за ММФ да ги одобри траншите. (од проста причина што ММФ сака да си го обезбеди враќањето на средствата). Најчесто тоа се ограничувања на социјалните расходи (замрзнување и намалување на платите, пензиите), контрола на јавните давачки (даноците, цена на струја...) но и областите каде се трошат средствата т.е. ММФ не дозволува создавање на непродуктивни трошоци.

Меѓу другото, прочитајте подоле дали туку така ќе купуваш точаци и велосипеди и дали е битно само да го вратиш долгот.

Ако добро те сфатив - според тебе владава не сака да земе кредит од ММФ поради тоа што ќе била обврзана\условена наменски да ги троши.И затоа не сака да го земе кредитот зошто нема да може да краде од него.Додека може да става по џебови од еврообврзниците.Дај боже да е така.Ама Ставревски кажа дека немаат никакви услови од ММФ.Мојот став околу ова е нека земат и 2 милијарди само да не ги стават у џеб.Ако овие пари правилно се потрошат,не треба да се пропушта ваква шанса.

.Мојот став околу ова е нека земат и 2 милијарди само да не ги стават у џеб.Ако овие пари правилно се потрошат,не треба да се пропушта ваква шанса.

Па фала богу ,сите сме за тоа.. Тука е дали да се земат,или не..дали ММФ, или обврзници ,или кредити од странски банки.. а неизбежно е да се земат.

Некои не разбираат дека не се работи за аранжман, туку за кредитната линија за претпазливост.

Поентата тука е дека Македонија е првата земја во светот која добила ваква кредитна линија.

Само земји кои имаат стабилни економии можат да добијат ваква кредитна линија.

Генералниот Директор на ММФ Доминик Штрос Кан јасно го потврди тоа.

Некои не разбираат дека не се работи за аранжман, туку за кредитната линија за претпазливост.

Поентата тука е дека Македонија е првата земја во светот која добила ваква кредитна линија.

А бе не ме заебавај еј, не сме свесни како ни го имааат напикано тоа сака да кажи комплиментот на тој Штрос Кан...

Македонија доби 480 милиони евра кредит од ММФ

2010120816100710.jpg
СКОПЈЕ / 8.12.10 / 16:09
Вкупно 480 милиони евра кредит за претпазливост се очекува во јануари да одобри ММФ за Македонија.

Ова беше соопштено на денешната прес конференција во Министерството за финансии, на
која присуствуваа вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, шефот на Мисијата на ММФ за Македонија Вес Мек Гру и гувернерот на Народната банка на Република Македонија Петар Гошев.

Македонија е првата земја во светот што ќе користи нова кредитна линија за претпазливост, која им дава сигурност на земјите дека доколку дојде до негативни случувања тие ќе имаат доволно средства кои ќе може да ги повлечат за да ја зачуваат стабилноста.

Фондот на секои шест месеци ќе врши контрола на начинот на влечење на парите.

Да да...само земји кои имаат стабилни економии се задолжуваат кај ММФ...:tapp:
Вакви кредити давани се на еден куп диктатори по светот ама овој сега имал различно име “кредитна линија за претпазливост“...

Idat izbori, treba da se plati administracija i da se oseti blagosostojba, pa ubavo bi dosol ovoj Nenamenski kredit. (ne baram konspiracija iako malku e logicno).
Sekako se nadevam kako i sekoj eden gragjanin na Makedonijava deka pravilno ke bide upotreben ovoj nenamenski kredit. Kamatata e dosta povolna no sepak podobro e da si nezadolzen otkolku zadolzen no ako kreditov e namenet za kratenje na ostanatite dolgovi so visoki kamatni stapki togas go odobruvam. Ako sluzi za plakanje na administracija i reinvestiranje vo kapitalnive proekti kako Skopje 2014 togas so sreka neka mu e na privatniot sektor.
Koj ke bide toj maz so ogromni muda sto ke ja skrati administracijava.:salut:

Idat izbori, treba da se plati administracija i da se oseti blagosostojba, pa ubavo bi dosol ovoj Nenamenski kredit. (ne baram konspiracija iako malku e logicno).
Sekako se nadevam kako i sekoj eden gragjanin na Makedonijava deka pravilno ke bide upotreben ovoj nenamenski kredit. Kamatata e dosta povolna no sepak podobro e da si nezadolzen otkolku zadolzen no ako kreditov e namenet za kratenje na ostanatite dolgovi so visoki kamatni stapki togas go odobruvam. Ako sluzi za plakanje na administracija i reinvestiranje vo kapitalnive proekti kako Skopje 2014 togas so sreka neka mu e na privatniot sektor.
Koj ke bide toj maz so ogromni muda sto ke ja skrati administracijava.:salut:
Кој ќе ја скрати администрацијата партиски војници и пола народ ќе му ги скратат мудата на него. Ни Б.Ц. и Грујо ни Цацко не крив за Што економијата ни оди у п.м. НАРОДОТ Е КРИВ ЗА СЕ ЗОШТО УШТЕ ПЛАЧЕ ПО `СТАРИТЕ ДОБРИ` КОМУНИСТИЧКИ ВРЕМИЊА и сака се гага и на кредит од ММФ.

Кој ќе ја скрати администрацијата партиски војници и пола народ ќе му ги скратат мудата на него. Ни Б.Ц. и Грујо ни Цацко не крив за Што економијата ни оди у п.м. НАРОДОТ Е КРИВ ЗА СЕ ЗОШТО УШТЕ ПЛАЧЕ ПО `СТАРИТЕ ДОБРИ` КОМУНИСТИЧКИ ВРЕМИЊА и сака се гага и на кредит од ММФ.

у право си, народо е крив за лошата транзиција, која за време од 91-97 направи околу 15-20% од денешниве невработени лица у мк..
Економијата и баш не ни оди у П.М. зашо мислиш дека е така?

у право си, народо е крив за лошата транзиција, која за време од 91-97 направи околу 15-20% од денешниве невработени лица у мк..
Економијата и баш не ни оди у П.М. зашо мислиш дека е така?

Народот е виновен за невработеноста бидејќи е против укиување на минимална плата и преструктурање на работната сила од државна администација во приватен сектор. А за транзицијата не беше лошо изведена но, кој жив сакаше во тој период да се бави со берза секој сакаше само да си го зачува работното место и да се лигави на директорот. Луѓето незнае К од Капитализам сонуваа за Југославија и за државна работа.Но, главниот проблемот тој период беше политички поради ембарго од Грција Блокада од север непризнанадржава хаос во Албанија и Косово нерегуларни избори.

Народот е виновен за невработеноста бидејќи е против укиување на минимална плата и преструктурање на работната сила од државна администација во приватен сектор. А за транзицијата не беше лошо изведена но, кој жив сакаше во тој период да се бави со берза секој сакаше само да си го зачува работното место и да се лигави на директорот. Луѓето незнае К од Капитализам сонуваа за Југославија и за државна работа.Но, главниот проблемот тој период беше политички поради ембарго од Грција Блокада од север непризнанадржава хаос во Албанија и Косово нерегуларни избори.
Минимална плата категорија кај нас не постои
http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2008/eur/119091.htm
e. Acceptable Conditions of Work
The country does not have a national minimum wage established by law. The average monthly wage at the end of 2007 according to official statistics was estimated to be 15,759 denars (approximately $369), which did not provide a decent standard of living for a worker and family. The government statistics office estimated that approximately 30 percent of the population lived below the poverty line in 2006, the most recent year for which data were available.
Што се однесува до државната, среќа не го изгласаа новиот предлог закон каде министер, директор може да го избрка работникот па така ќе останат само оние со книшки со што се прават уште поголеми глупости (јазик не знаат да бекнат, информации не знаат да класифицираат), се потврдува диктатурата и се оставаат неспособните на работа...збориме за департизација, а од друга страна...
Во тоа, опозицијата препозна обид за партиска чистка на администрацијата, реагираше и Брисел, а денеска и дел од невладиниот сектор.
„Се обезбедува право, дискреционо, на министерот, односно на раководителот на организацијата државен секретар или генерален секретар да доколку државниот службеник не си ги почитувал работните обврски како што се пропишани во неговиот опис на работно место, во рок од 30 дена да го избрка од работа“, вели Фани Каранфиловска, ФИООМ.
Со новиот закон се кратат надлежностите на Агенцијата за државни служебници и голем дел од нив преминуваат во новото Министерство за информатичко општество и администрација. Новиот предлог закон пред пратениците се очекува повторно да биде вратен во четврток во скратена постапка.
Ова се реформи и кратење? вработуваат нови, свои (по можност од вон Скопје ради поени за своите во тоа место ем затоа што најчесто родителот му е локален моќник)...другите не им се битни. Ех, реформи...административна пензија, прекин на вработувања, кратење на трошоци од раководниот кадар, забрана за членување на раководител, началник во некоја странка...може да се реформи. Ова сега е лажење на јавноста и...Затоа и е нефункционална и гломазна

да да... народот е крив што власта пљачкосува и прави споменици, а меѓу другото сега зема кредит за да има плати за да има плати да дава на вработените во администрацијата.

слушај сега... народот е само за една работа крив... а тоа е што го изгласаа овој со меко р да биде премиер... ама пусто, не знаеја дека е таков... пак не се криви лугето... ама ептен шупачко глупи би биле ако на следните избори пак добие гласови... ако тоа се деси ке се исселам од државава. со таков глуп народ нетреба да се живее во една држава... јас сум во приватниот сектор и знам дека мене по плечки ке ме тресне вракањето на овој кредит од пола миљарда евра... мене и таквите како мене ке испаштаат и ке вракаат преку зголемени даноци и казни за измислени правила.

и кој тоа погре пиша дека економијата идела на добро? дали си бре ти нормален што зборуваш? дојди да се смениме малку да поработиш место мене да видиш колку добро иде економијата...

се надевам само дека кој и да дојде на власт, по хитна постапка ке оттера од работа се она што се вработи со партиска книшка... пола иповеке од администрација треба да иде во аут..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom