Подобро врапче во рака...

• Креатор на темата Креатор на темата *princess*
  • Време на започнување Време на започнување
Не сум пребирлива и секогаш сум позадоволна со тоа што ме прави моментално среќна, без да се замарам мислејќи на нешто посовршено.
Но, сепак зависи за што станува збор. Кога би се работело за нешто како твојот пример со другарките кои го чекаат совршениот, тука сум најмалку пребирлива. Значи ако со некого ми е добро, не летам по други гулаби, макар и да ми се пред очи. Не чувствувам потреби од толкави ризици, барем не кога навистина се` е во ред со врапчето.
Кога би се работело за нешто како што е работата, би ја одбрала подобрата варијанта т.е. би ризикувала со гулабот. Тука барем така се однесувам и ќе се, во иднина. Најчесто ризиците ми се исплателе, имам некое шесто сетило за тоа.
Истото важи и за помалите материјални работи, но кога се работи за почувствителни нешта или луѓе, не би се затрчала по гулабот - никогаш.

:helou:Еднаш веке се изјаснив, среќна сум со тоа што го имам.:smir:

Нема врапчињав и гулаби
Смело одам по мојот пат
исполнет со страдања
и секош јас само го земам она што ми припаѓа :)

abe ako vistinski sakas gulab treba da se pomacis,a stom za nesto povekje se vlozuva trud povekje i ke se ceni, e sea ima i drug problem, sto koa ke go fatis gulabot a sakas da ti pee :wink:

Не би го оставил тоа малку што го имам за да имам нешто повеке.Сепак не е сигурно дали ке го добијам тоа ПОВЕКЕ, а ако не го добијам а го изгубам и тоа малку што го имам-би останал без ништо.Така да сега за сега сум задоволен од тоа што го имам.

Дали сте пребирливи? Кога имате нешто,,а ќе наидете на нешто подобро дали го оставате првото и се залетувате по другото само затоа што го немате или одите по принципот "Подобро врапче во рака,,отколку гулаб на гранка".....Дали можеби сте изгубиле некого на таков начин? Што мислите за таквите луѓе?
Јас на пример имам другарки што цела вечност се во потрага по 'вистинскиот',,но тоа не е затоа што не можат да си најдат таков,,напротив,,туку затоа што бараат некој 'совршен'...
Дали вие сте вакви? Го чувате ли она што го имате и кое ве прави среќни,,или пак го посакувате невозможното и поради тоа го занемарувате она што веќе го имате?

Што мислите вие? Имате ли некое ваше вакво искуство?:smir::smir::smir:

Сум многу пребирлива и секогаш гледам да го добијам она што според мене е најдобро, иако тоа најдобро не мора да е нешто највисоко и најубаво во очите на другите, може и да не е нешто посебно, но мене да ме прави особено среќна и да ме исполнува.

Тоа е затоа што луѓето понекогаш претеруваат кога се преценуваат себеси,,и воопшто на пример поставуваат услови..требало да биде ваков,,таков...Но ако не пробаат нема ни да дознаат нели?Сепак никој не е совршен......
..

Не мора да значи дека тие луѓе се преценуваат себеси, можеби ги ставаат тие услови со цел да се заштитат себеси од повредување. И мене ми се случило да не направам некои работи само затоа што ми било страв од неуспех или страв дека ќе бидам одбиена и повредена, па затоа сум направила некој распоред со кој нема да бидам повредена. Но нормално се случува и да се разочарам и покрај пребирливоста.

Дали некогаш затоа што сте барале подобро сте го изгубиле она што сте го имале?
Јас мислам дека треба да го чуваме и цениме она што го имаме и да не дозволиме да го изгубиме,,нормално доколку сме свесни дека вреди,,за било што....

Не. Јас кога ќе го добијам тоа што го сакам, значи дека тоа е најдобро за мене и не барам нешто подобро. Секогаш го ценам она што го имам, иако некогаш во минатото сум направила одредени грешки во однос на тоа прашање. Како и да е, обично секогаш го чувам она што го сакам, особено луѓето кои ми значат и кои се важни во мојот живот, секогаш ги гледам како најголем дар и ги чувам во мојот живот и никогаш не би си дозволила да ги изгубам.

Јас обично се задоволувам со врапчето. Во рака ми е, што си е сигурно-сигурно си е, ако одговара со моите можности, тогаш ќе бидам задоволна од него, знам до кај ми е чергичето и не летам високо.

Гулабон на гранка дури... Кој ќе се пентари по дрва за да го дофати, ризик јак е, ем ко што сум несмасна може и кичма да скршам... :icon_lol:

Мнооогу зависи од ситуација... Сум била во двете... Сепак, треба убаво да се процени колки вреди врапчето во рака, а колку гулабот на гранка... И ако гулабот вреди повеќе, да се ризикува :) Некогаш ќе добиеш, некогаш не... Ако не сакаш да ризикуваш, чувај си го врапчето :) Али, јас повеќе сум за гулабот... Мислам дека така може повеќе да се напредува... Повеќе би ризикувала да добијам нешто повеќе отколку да седам со нешто помалку...
Инаку, да, сум пребирлива... Барем во овие години можам да бидам...

Small thing DO make me happy... Предност е да имаш нешто што си посакувал, а пак вредност е да знаеш да го почитуваш. Насловот на темата и те како си зборува сам по себе. Поубаво помалите работи да ми бидат тука, врзани за мене и сигурни, отколку да имам повеќе големи врз кои ќе немам контрола...
Ако добро се сеќава поговорката беше...
Подобро врапче во рака отколку гулаб на гранка!
Епа ќе дојде време кога на гулабот ќе му се здосади да стои на едната иста гранка, па ќе одлета. И што тогаш? Е, тогаш ќе жалиме зашто сме го пуштиле врапчето кое секогаш ни било во рака, за само одреден период да се радуваме на поголемото, гулабот на гранка...

ја си се дружам со врапчето.. ама коа ке се фатам за врапчено ко пијан за стап..

Факт е дека сите трагаме по совршенство, но прашањето е кое мерило сме го одредиле за тоа совршенство.
Некогаш е подобро можеби да ризикуваш, но во повеќето ситуации подобро е да се оди на сигурното и да се биде задоволен од тоа што го имаш
И јас ќе се одлучам за врапчето:smir:

Подобро гулаб на гранка и камен у рака.

Подобро гулаб на гранка и камен у рака.
:pos::pos::pos::pos:
А Столее ти лии

On: Ако е љубовта во прашање треба добро да се размисли. Колку е вреден гулабот или само перјата му се убави, колку е мое врапчето и колку ќе остане да биде мое. Дали врапчето може да биде конкуренција на гулабот или едноставно да си остане врапче? Обично и гулабот знае да се спушти на земја само прашање е кога? Кој сака да чека, ќе го дочека гулабот, кој не- врапчето у рака :) Прво се летам по гулабот, ама од многу летање ќе се спуштам на земја и ќе си го ценам врапчето. Ако е работа или студирање во прашање секогаш го одбирав гулабот, до сега не погрешив. :)

Подобро врапче у рака него гулаб на гранка оти врапчето го држиш у рака и твое е без оглед на се а гулабот е на гранка и толку во тој момент кога мислиш дека е мн блиску да тебе и дека ке го фатиш за да го држиш во рака и од тебе да зависи ке те зафркне и ке ти побегне..... па сеа мисли шо праиш.

па подобро е врапче во рак одколку гулаб на гранка јас би гледал врапчето да не ми избега а познавам личности на кој му е сигурно врапчето а они го поштат да избега а во исто време и гулабот летнува од гранка и остануваат со ку*от во раце

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom