Почина рускиот патријарх Алексеј Втори

• Креатор на темата Креатор на темата TMPO
  • Време на започнување Време на започнување
И за мртвите нема прошка от човешката простотиja!Поне уважаваj верата си..
Виш... црвул.
Дрее ми на шефа и за патриарха на русњаците,и за твоита кривоверна черква на којато нјакои идиот които триабва да б`де об`рснат дава нјакакви си мошти...
просто не ме интересуват!

Обаче бих искал да испратја д`лбоки соболезнованија на семејството ти.

бог да го прости лесна му земја

Виш... црвул.
Дрее ми на шефа и за патриарха на русњаците,и за твоита кривоверна черква на којато нјакои идиот които триабва да б`де об`рснат дава нјакакви си мошти...
просто не ме интересуват!

Обаче бих искал да испратја д`лбоки соболезнованија на семејството ти.

Некоj може да ми каже шо обшто това има со темата?
Зборуваме за починалиja патриарх московски и на цела Русиja- негово светеjшество Алексиj II.
Алексиj II беше патриарх на наjвлиjaтелната православна држава.Православието сега се диктува от 2 центра-Москва и Истамбул.
Да не заборавиш само дека православието е едно!А може би ти не си православен и не те интересират православните цркви и МПЦ?
Ако си православен,недеj да богохулстваш!Имаj малце срам!

bas me interesira dali makedonskata crkva e priznata vo pravoslavieto.. mislam vo vselenskata patrijarhija?

Најискрено. Преку куро!

bas me interesira dali makedonskata crkva e priznata vo pravoslavieto.. mislam vo vselenskata patrijarhija?

Не е „призната“, пошто има многу грчки цркви и нема никогаш да дозволат да се вика Македонска.

„Призната“ е Охридската Архиепископија на Вранишковски, ама под капа на Српската црква шо е во најмала рака смешно, пошто Охридската Архиепископија датира многу поодамна од Српската.

Ама како и да е јас да сум и двете со закон ќе ги укинам. Ќе остам по 2-3 монаси шо си имат мака во секоја црква и манастир и ако сакат луѓето нека от нека се молат.

Денес не е призната, иако е мајка на православната црква, за што и патријархот Алексеј беше свесен.

За потсетување на нејзината древност и изворност, нека ни служат зборовите на св. Павле од Светото Писмо

Таму стои дека додека бил во Троада имал привидение
...стоеше пред него еден човек, Македонец, кој го молеше и му велеше: Дојди во Македонија и помогни ни. По тоа видение веднаш посакавме да тргнеме за Македонија бидејќи сфативме дека Господ не повикал таму да го разгласиме Евеангелието....
А, во првото послание до Македонците, ќе рече:
...И вие се угледавте на нас и на Господа, кога во големи маки го примивте словото со радост на Светот Дух, така што стнавте образец за сите верници во Македонија и Ахаја. Зошто од вас одекна словото Господово, не само во Македонија и Ахаја, туку и во секое место се пренесе славата за верата во Бога.

^Зрело, навистина.
Децата у градинка имаат повеќе стил.

Москва, 18:19- 23, Februari 2006
Рускиот патријарх Алексеј Втори е против создавање паралелни цркви во Македонија, оти тоа ги продлабочува, а не ги решава проблемите.

Ова било констатирано на синоќешната средба меѓу македонскиот амбасадор во Русија Ристо Никовски и рускиот патријарх Алексеј Втори.

Патријархот Алексеј Втори, меѓу другото, уште еднаш искажал подготвеност да помогне да се реши спорот меѓу Македонската православна црква (МПЦ) и Српската православна црква (СПЦ), при тоа додавајќи дека за да ја прифати оваа улога. очекува согласност од двете цркви.

Рускиот патријарх го повтори ставот на Руската православна црква, според кој, изолираноста на МПЦ и македонскиот народ е штетна, нагласувајќи ја важноста од јакнење на единството на православните народи.

Амбасадорот Никовски изрази задоволство од можноста двајца студенти од Македонија да студираат веронаука во Русија, додавајќи дека во иднина очекува уште побогата соработка меѓу МПЦ и СПЦ.

Македонскиот амбасадор го покани рускиот патријарх Алексеј Втори да ја посети Македонија.

:pop: :vozbud::vozbud::vozbud:

His Holiness Patriarch Pavle of Serbia sent a telegramme to the Primate of the Russian Orthodox Church informing him of the imprisonment of Metropolitan John, who was elected Archbishop of Okhrid and Metrop0olitan of Skopje by the Bishops’ Council of the Serbian Orthodox Church in May 2005. The message contains a request to help release the hierarch.
On August 22, His Holiness Patriarch Alexy of Moscow and All Russia sent a letter to Macedonian President B. Crvenkovski.
His Holiness said in his letter that differences with regard to the church order in the Republic of Macedonia could be resolved only through church dialogue based on the holy canons. The arrest of Metropolitan John became a very serious obstacle for the continuation of this dialogue and inflicts a considerable damage on the mutual relations of the two fraternal Orthodox nations.
That same day the Primate of the Russian Orthodox Church informed His Holiness Patriarch Pavle about his letter to President B.Crvenkovski and assured him of ardent prayers for an early release of the suffering brother and healing the division and confrontation in the Republic of Macedonia so painful for the whole Orthodox world.

LETTER OF RUSSIAN PATRIARCH ALEXY II TO SERBIAN PATRIARCH: WE PRAY FOR THE SPEEDY RELEASE OF ARCHBISHOP JOVAN
25-08-2005
His Holiness Serbian Patriarch Pavle received a letter from His Holiness Patriarch Alexy II of Moscow and All-Russia informing him of his efforts toward the speedy release of the imprisoned Archbishop Jovan of Ochrid and Metropolitan of Skoplje. Below is the text of the letter in its entirety:

We are in receipt of your telegram regarding the imprisonment of Bishop Jovan in the Republic of Macedonia. This news, which was already known to us through the means of mass information, has deeply embittered and worried us.

We wish to advise Your Holiness that upon receipt of your telegram we sent a letter to the president of the Republic of Macedonia, Mr. B. Crvenkovski, in which we appeal to him to release a hierarch of the Serbian Orthodox Church, who is accused, to our best knowledge, solely for nonviolent actions following from his religious convictions.

In the same letter we point out that existing differences with respect to church organization in the Republic of Macedonia can be resolved only through proper church means, through dialogue based on the holy canons. We also reiterated that the situation that has resulted through the arrest of Bishop Jovan has become a very serious obstacle to the continuation of such dialogue, and that it is inflicting great damage to the mutual relations of two brotherly Orthodox peoples.

We are firmly convinced that the interference of state officials in the sphere of canonical competencies of the Church – and in the domain of religious life in general – only increases misunderstandings in society. This is also true in the case of the interference of the Church in the competencies of state institutions.”

We assure Your Holiness that we are praying fervently for the speediest release of our suffering brother, and for the healing of the wounds of schism and conflict in the Republic of Macedonia, which are painful to the entire Orthodox world, the manifestations of which, to our sorrow, have recently been doubled.

With lasting and always unchanged love in Our Lord,

+Alexy
Patriarch of Moscow and All-Russia

Zosto i nie zalime za Aleksej?
Lesna mu zemja,se nadevam Bog ke mu gi prosti antimakedonskite grevovi.

вака сеа, у врска со тоа да политиката и интересите се влезени длабоко во корените на црквата, не значи нужно дека по некој треба да плукаме на гроб негов...тој бил само човек за мене, јас као дете од мешан брак руско македонски нема лош збор да казам затоа што тој беше дефакто вселенски патријарх, мегутоа као човек со личен мој став ке кажам и дека за да го милуваме бога на крају и не ни треба црква и патријарх...се што треба е вербата, една икона и молитва...секаде може да се направи тоа...а тоа шо умрело свештено лице, не треба да е предмет на осуда после неговата смрт, зашто сигурно не бил водач на инквизиција, можеби само добар политичар и малце треба и кривицата за состојбиве и кај нашата несособна страна да ја побараме, малце самокритичност молам, зашто има аргументи и материјал и треба да се искористат мудро, а не да се лапа само и збори...

нека му е лека земја, бог да го прости...зашто само човек бил он.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom