Почина рускиот патријарх Алексеј Втори

• Креатор на темата Креатор на темата TMPO
  • Време на започнување Време на започнување

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
Поглаварот на Руската православна црква, патријархот Алексеј Втори, почина утрово во Москва на 79-годишна возраст, јави Итар-тасс, повикувајќи се на изјавата на портпаролот на црквата Владимир Вигилјански. - Патријархот Алексеј почина. Тоа се случи утринава, изјави Вигилјански и додаде оти тоа се случило во неговата резиденција Предеклин, во близина на Москва.
BC97BF3DDC88404288A6FF3058172AB5.jpg

Засега нема официјално соопштение за причините за смртта.
Непосредно по објавувањето на смртта на Алексеј Втори, државната телевизија емитуваше снимки со него и со други официјални претставници, проследени со изрази на нивно сочувство.
- Шокиран сум, изјави Михаил Горбачов, поранешниот руски претседател кој беше на власт во Кремљ кога Алексеј стана поглавар на Руската православна црква во 1990 година.
- Тешко е да се најдат зборови. Имав неизмерна почит кон него, рече Горбачов.
Претседателот на руската Дума Сергеј Миронов, изјави дека „ова е огромна загуба за руските православни верници, каде и да живеат“.
Патријархот Алексеј Втори беше етаблирана фигура кој повторно го воспостави авторитетот на црквата по неколку децениското советско управување.
Алексеј Втори е роден како Алексеј Ридигер во Талин, Естонија на 23 февруари 1929 година, во семејство на руски емигранти, а е наследник на благородничко семејство на балтички Германци вон Ридигер, кое што во 18-от век го прифатило православието.
Во 1950 година станал ѓакон, а во 1968 - митрополит. Тој беше избран за патријарх на Руската православна црква по смртта на патријархот Пимен, во 1990 година.

http://www.kajgana.com/statija_4413.html

Бог да го прости, лесна му земја.
Сочуство до руските православни верници.

Бог им простува на правдољубивите.:toe:

Вечна му слава, за мене лично тој беше нешто повеке од Рускиј патртиарх.

Dobar crkoven lider, nikogas ne se plashaeshe da zboruva za nepravdite vo svetot, nitu se plasheshe da zastani za pravoslavanata vera protiv vatikanot, ja vrati Rusija posle komunizmot po pravoslavniot pat. Napravi mnogu za pravoslavieto i za pravoslavnite vrednosti niz svetot.
Lesna mu zemja i vecna slava.

Е тек сега ќе ја врзам главата у чалма и нема да може да спијам три дена...
Не е шала,мислам...
умрел баш-папазот на русите!
Кукккууууууу..... :pop:

steta.bog da go prosti,zivotot kratko mu traese ne uspea ni HOTEL da kupi.
Steta.............

Моjте долбоки саболезнованиja ком целокупниja руски народ.Бог да го прости Алексиj II.
Е тек сега ќе ја врзам главата у чалма и нема да може да спијам три дена...
Не е шала,мислам...
умрел баш-папазот на русите!
Кукккууууууу..... :pop:
И за мртвите нема прошка от човешката простотиja!Поне уважаваj верата си.

След избирането на нов патриарх е убаво МПЦ да "атакува".Сега е можно да биде признаена зависи,коj ке е новиja.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom