PlayStation 5

• Креатор на темата Креатор на темата ob1
  • Време на започнување Време на започнување
Течниот метал е меѓу кулерот и процесорот. Тој мора да е затворен пошто ако истече може да ја оштети електрониката. Освен ако не земеш да го расклопуваш ништо нема да му биде.
Еее нема шанси да го расклопувам нит сум пробал нит сакам да пробам да не го расипам. Значи може со правосмукалка да поминам одозгора нема да му биде ништо ?

Еее нема шанси да го расклопувам нит сум пробал нит сакам да пробам да не го расипам. Значи може со правосмукалка да поминам одозгора нема да му биде ништо ?

Помини, ништи нема да му е.

Не само тоа, може да значи крај за размена и препродавање на игри. И на крај играта не е твоја, Сони поради лиценца можи во секој момент да ти ја тргни од game library, како што направиле пред некој месец за купени филмови преку sony core апликацијата.

Ех. Јас сум најмногу афектирам бидејќи играм сингл плеер игри и ги шиткам ако немаат риплеј валју или вооопшто не ми се допаднале, или евентуално ги позајмувам и поклонувам, мада ретко сум земал на старо досега...

Реалноста е дека Steam извади конзола што е послаба од плејката а е поскапа, и се клади на целосната архива игри кои ги имате како дигиталки. Исто и XBOX кој има корисници поради месечниот пас кој нуди многу дигитални игри. Па дури и PS ако видеме поубаво, голем дел сите купуваат дигиталки поради попуст или ги играат со месечната претплата. Во 2025 само 2-30% од игрите имале физички рилис и тоа не секаде низ светот, а плус врз тоа многу од тие физички немаа дискови од старт и беа дигитални или уште се како Baldurs Gate 3, Helldivers2, Silksong, etc.

Па дури и игрите како FIFA, луѓето не ги купуваат секоја година толку и е тешко да се шерат со диск, така еден ја зима и кога се игра кај друг или треба да се седне некаде со другари само логин и цепаш, а не кај кој останал дискот, иди земи го, заборавил, не можел...

Ќе кажете Steam имаат големи сејлс и ефтини игри, но мене не ми менува дали имам 1000 игри на располагање или 10 ако се тие 10 што ќе ги играм таа година. Плус, во духот на анти-хоардинг и немање илјадници игри во библиотека, исто така фурам минимализам максинг (иронично, someone coin this) па така не сакам да чувам пластика наоколу ионака, сакам да сум лајт и кога патувам на пример и сакам све да е онлајн и одма достапно, но долната страна на тоа е цената.

Уште една иронија е што иоако нема да имаат дискдрајвз и физички копии, сепак ќе пораснат цените на игрите бидејќи ефективно ќе стане PSN сторот дистрибутивен монопол поради убивање ритејлерите и препродажбата меѓу корисниците. Којзнае сега дали и GTA ќе извадат диск, бидејќи зошто не вадат диск од старт е долгата логистика и дистрибуција пред рилис, а со тоа о ризикот за спојлери и лиикс.

Не ги хејтам толку PS бидејќи другите големи како PC, Steam, XBOX веќе се многу дигитално ориентирани а корисниците веќе навикнати, што го остава Nintendo како доброто момче со уште физички игри, но којзнае до кога тоа ќе трае и ќе ги заслњдат сите, мада нивните игри гледам ионака ретко се ефтини и секогаш е истата висока цена, па не ни знам дали им менува тоа многу.

Нажалост, тоа е иднината. И нажалост бројките се на страна на Сони. Го голтнавме одамна со дигиталките и 20% попустите, касно е сега за кукање, погледнете си прво библиотеките пред да го фрлете првиот камен. А и искрено, тој правец ни донесе многу инди игри, квалитетни и генерaциски, а индите ретко и имаат физички рилис.

peace V

Problemot e deka Sony pravi monopol vo prodazba na igri. Sve preku niv, dinamicni ceni, zavisnost i nesigurnost, do koga mozes da gi igras. Ne znam kolku ovoj monopol barem vo Evropa e dozvolen. Ne e samo do fizickite igri.
Sega mozes da kupis kade sakas, ima razni popusti, mozes da pozajmuvas, da preprodavas itn. Klasicen nacin na Sony dobivkata da ja maksimalizira. I ne e argument deka i drugite toa go pravat, Sony i onaka ima visoki ceni i si donekade obvrzan ps+ da koristis. So fizickite kopii imaa barem nesto, sto drugite go nemaat. I ne e do logistika itn. Taa postoi so decenii. Ke vidime dali ke osetat.

Ова во пакет ќе оди со над 1000 евра нова генерација на конзола, за тие пари ќе се префрлам на PC.

Back
На врв Bottom