А вака гледам ти имаш доста постови на темава па сакав да те прашам. Имаш ли ти ПС4? Што мислиш, се исплати ли да земеш ПС4? На 48 рати без камата би требало да му дојде околу 395~396 ден - месечно (На 18990 ден). Ратата можеби не е многу меѓутоа игриве се изгор, нова игра е пола плата, ок не пола ама 1/3. 10 нови игри се 500 евра, повеќе од самата конзола. Може ли да се купуваат игри на старо? Еве гледам нешто по reklama5 ставаат огласи за употребувани игри, ама којзнае како оди тоа. Па згора на се, кога ќе слушнам и дека наплаќаат за да играш онлајн, ми се сере - please pardon my french. Или можеби се плаќа онлајн само за одредени игри? И за крај, мислам дека Македонија и не е подржана на (Playstation Network) или е? Како воопшто ќе се регистрираш онлајн, ако самата земја од кадешто си, ја нема на менито за селекција. Еве на пример, Playstation Now сервисот неможе да се користи од тука, колку што ми е мене познато, баш и отворив тема за ова.
Не, од поодамна немам конзола по дома, но активно го следам пазарот на конзоли и на видео игри за конзолите.
Не знам за PlayStation Now, на мене воопшто не ми делува како исплатлив сервис, бидејќи сепак работи преку претплата, од оваа гледна точка Xbox One има предност наспроти PlayStation 4 бидејќи на Xbox One може да се играат видео игрите за Xbox 360 - видео игрите за кои има поддршка да се играат на Xbox One, се разбира - и сето тоа бесплатно и без никакви дополнителни претплати.
PlayStation Network и PlayStation Plus можеш да ги користиш и во Македонија, со разликата што ќе одбереш друга држава, @
Martin има спомнато која држава е најисплатлива, односно во која држава ги продаваат видео игрите за PlayStation 4 по барем малку пониска цена наспроти нивната цена во долари или во евра.
А инаку, кога сме кај мене лично, кога би купувал нова конзола, сигурно ќе ти делувам старомодно, но јас лично би купил PlayStation 3.
За почеток, PlayStation 3 може да се користи и на обичен телевизор преку SCART кабел, додека PlayStation 4 може да се користи само на LCD или плазма телевизор преку HDMI кабел. Може да се испроба и мала модификација со HDMI кон SCART адаптер, со која конзолата би работела и на обичен телевизор, но тоа никогаш не сум го испробал и никогаш не сум видел дали и каква слика и звук дава на обичен телевизор, поради што ваквата можност останува под знак прашалник. Се разбира, HDMI кон SCART адаптерот ќе мораш дополнително да го купиш.
Понатаму, на PlayStation 3 може да се играат пиратски копии од видео игри, нешто што сеуште не е достапно ниту на PlayStation 4, ниту на Xbox One. Понатаму, ако добро го конфигурираш хакот или хакерскиот мод на PlayStation 3, ќе можеш да ги играш видео игрите и на Интернет, не ме прашувај за ова бидејќи воопшто не сум упатен во ваквата проблематика.
И за разлика од PlayStation 4, ако имаш оригинална копија од било која видео игра за PlayStation 3, истата ќе можеш да ја играш бесплатно на Интернет, бидејќи за разлика од PlayStation 4, на PlayStation 3 не ти треба претплата на PlayStation Plus за да можеш да ги играш видео игрите на Интернет.