PlayStation 4

Морам да кажам дека статијата не е на место, 90% од нејзината содржина е селективна.

Како за почеток авторот/авторката/авторите потенцира(ат) дека намерно не ги спомнува(ат) Нинтендо бидејќи не направиле ништо откако го измислиле Super Mario.

Како тогаш продале над 100 милиони примероци од Nintendo Wii ?

Во статијата се потенцира разликата во цените на Xbox One и PlayStation 4 од 100 американски долари во Северна Америка, односно 100 евра во Европа, но не се потенцира дека Xbox One е поскап од PlayStation 4 бидејќи Kinect доаѓа задолжително со конзолата, додека PlayStation 4 доаѓа без PlayStation Camera, која може дополнително да се купи по желба. Во статијата се потенцира дека цената за нас како Македонци е пресудна, но воопшто не се спомнува дека додека цените на конзолите се различни, цените на видео игрите и за PlayStation 4 и за Xbox One ќе бидат исти и воопшто нема да бидат лесни за македонскиот џеб.

Но најнедокажано е тврдењето дека PlayStation 4 е за дури 50% побрз од Xbox One. Вистина е тоа дека мнозинството критичари, но уште поважно, мнозинството производители на видео игри, тврдат дека PlayStation 4 е полесен за дизајнирање и програмирање на видео игри и дека доаѓа со појаки перформанси во споредба со Xbox One и според мене лично, ова е факт кој не може да се игнорира.

Но од каде дојдоа со таа бројка 50% и со што ги потпираат нивните аргументи ?

Дали како за почеток, ги виделе и ги тестирале лично конзолите на некој саем или на некоја промоција ?

Xbox 360 се спомнува како конзола на Матрик и компанија, иако Дон Матрик почна да работи за Мајкрософт дури во 2007 година, односно дури 2 години откако Xbox 360 излезе во продажба, што потврдува дека Дон Матрик немал никаква поврзаност со дизајнот и пуштањето на конзолата во продажба во 2005 година.

Но додека од една страна се спомнува дека Дон Матрик беше генерален директор на Одделот за Интерактивна Забава на Мајкрософт, од друга страна пишува дека Кен Кутараги е генерален директор на Sony Computer Entertainment, додека во реалност Кен Кутараги замина од Sony Computer Entertainment уште во 2007 година.

Се на се, статијата е селективна и несериозно напишана, со речиси 0 (НУЛА) детали за PlayStation 4 и за Xbox One, статијата повеќе се фокусира на PlayStation 3 отколку на неговиот наследник.

Statijata si e na mesto nego ti mnogu go tupish :P
Nintendo ne ni izvadija nisto novo od eden Super Mario...Kazi mi ti edna nova franshiza sto izlegla od Nintendo za ovaa izminata generacija....
Eve Sony gi istavija inFamous, Uncharted....Sega ke vagaat The Order 1881, pa onda The Last Guardian
Microsoft istavi Gears Of War pa go imase Alan Wake, pa sega ja imaat Ryse, novata od Remedy....itn itn....
Koja mochana franshiza ja ima napraveno Nintendo za Wii? Reciliraat Metroid, Super Mario i Zelda po 500ti pat

Nintedo prodade 100milijoni Wii zatoa sto bese mainstream sranje i go kupuvaa penzioneri babi dedovci majki mentalni ustanovi rehabilitacioni centri gradinki i sto li uste ne....Wii umre uste pred 2 godini Ja neznam koj e toj kredibilitet kaj taa konzola koga nema igra za nea uste od 2012god....
A za toa kolku se jaki Nintendo se gleda po WiiU lol

100 eura ne se mala rabota....Koj kur mene mi dava Microsoft Kinect kamera...Ete ja nejkam da ja kupam...Kako toa me teraat da kupam nesto sto ne sakam. Sony mi dava pravo na izbor, Microsoft NE!!!

PS4 e pojak od Xbox One - Se dokaza toa so Ghost....Koga ne moze da spotera 1080p onda sto ostanalo za drugo.

Statijata si e na mesto nego ti mnogu go tupish :P
Nintendo ne ni izvadija nisto novo od eden Super Mario...Kazi mi ti edna nova franshiza sto izlegla od Nintendo za ovaa izminata generacija....
Eve Sony gi istavija inFamous, Uncharted....Sega ke vagaat The Order 1881, pa onda The Last Guardian
Microsoft istavi Gears Of War pa go imase Alan Wake, pa sega ja imaat Ryse, novata od Remedy....itn itn....
Koja mochana franshiza ja ima napraveno Nintendo za Wii? Reciliraat Metroid, Super Mario i Zelda po 500ti pat

Nintedo prodade 100milijoni Wii zatoa sto bese mainstream sranje i go kupuvaa penzioneri babi dedovci majki mentalni ustanovi rehabilitacioni centri gradinki i sto li uste ne....Wii umre uste pred 2 godini Ja neznam koj e toj kredibilitet kaj taa konzola koga nema igra za nea uste od 2012god....
A za toa kolku se jaki Nintendo se gleda po WiiU lol

100 eura ne se mala rabota....Koj kur mene mi dava Microsoft Kinect kamera...Ete ja nejkam da ja kupam...Kako toa me teraat da kupam nesto sto ne sakam. Sony mi dava pravo na izbor, Microsoft NE!!!

PS4 e pojak od Xbox One - Se dokaza toa so Ghost....Koga ne moze da spotera 1080p onda sto ostanalo za drugo.

Се што ти спомнуваш е точно, но сепак останува фактот дека Нинтендо продадоа најмногу конзоли од седмата генерација и заслужуваат заслуги за тоа, без разлика кои се купувачите на конзолите, дали пензионери, баби, дедовци, ментални установи, рехабилитациони центри, градинки или не знам кои други, парите си се пари, без разлика од чиј џеб доаѓаат.

Едно е да ги нејќеш Нинтендо, а друго е да не им признаваш заслуги дека навистина успеале да привлечат побарувачка на нивниот производ.

Ај да бевме американци можеби ќе се согласував со тебе, но Македонци сме, на пензионерите им плаќаме превоз во Скопје секој вторник, петок и сабота, жичарница на Водно, па бања и не знам што друго, а основците и средношколците кои биле фатени во автобус без билет бидејќи можеби немаат пари ни за пијачка, туку одлучиле со празни џебови да се прошетаат низ град, ќе плаќаат драконски казни и слободно нека се носат во 100 пм, таква ни е државата, повеќе ги сака тие кои допрва ќе бараат работа или кои повеќе нема да работат, отколку тие кои сега бараат работа или тие кои сега работат.

За разлика од Мајкрософт, кои само го отпакуваа Xbox One, Сони буквално го расклопија PlayStation 4. :D

Секоја му чест на Јапонецов, како смирено ја расклопува конзолата, јас кога чепкам скап хардвер внимавам и на штрафовите, а за компонентите па да не правам муабет, колку се поскапи, толку повеќе сум вознемирен, и најмала глупост може скапо да ме чини. И дефинитивно не користам ракавици, колку се само педантни Јапонциве. :pos:

Освежување на листата на видео игри кои ќе излезат за PlayStation 4 и за Xbox One на денот кога конзолите ќе бидат пуштени во продажба, како и на наслови кои ќе бидат ексклузивни за Xbox One или за PlayStation 4, од кои некои ќе излезат во продажба истиот ден кога конзолата ќе излезе во продажба, а некои ќе излезат во продажба подоцна.

http://www.ign.com/articles/2013/11/06/playstation-4-vs-xbox-one-the-games

PlayStation 4 vs. Xbox One: The Games

November 6, 2013

by IGN Next-Gen Launch Squad

The complete comparison.

Next-gen is here! The console news is reaching a fever pitch, and IGN understands it can be hard to sift through the noise and get to the cold, hard facts.

That's where we come in. Over the next week we're going to provide you with clear, concise comparisons of both the Xbox One and the PlayStation 4 across a variety of important categories.

First up: the games! How many next-gen games are available day one? Which system has more launch window exclusives? Which console has the right games for me? The video and infrographic below each have everything you need to know about the PlayStation 4 and Xbox One's budding game libraries.

Inforgraphic by Lucas M. Thomas

Check back soon for a comprehensive comparison of both console's hardware specs, controllers, alternate input devices, and UI. For even more next-gen coverage you can also hit up our in-depth PS4 and Xbox One hubs. Complete console comparisons are also available in IGN's next-gen console wiki.

ps4-amazon-warehouse-2.jpg

Слика на твиттер од Амазон. Спреми за праќање :)

ps4-amazon-warehouse-2.jpg

Слика на твиттер од Амазон. Спреми за праќање :)

Среќа што сум тазе најаден и желудникот веќе ми е зафатен со работа, во спротивно ќе ми течеа лиги.

Патем @Џои, во темата Xbox One те замолив за препорака во пост #224, те молам одговори ми во соодветната тема или преку пп ако сакаш.

Кога искача во Америка и кога го најавуваат кај нас? :)

Детално е објаснето во пост #166, најверојатно во Македонија ќе излезе во продажба во текот на декември 2013.

Чул те Господ ама тешка работа.
Горан ми рече крај на март. Да, добро прочита, март :tapp:

Чул те Господ ама тешка работа.
Горан ми рече крај на март. Да, добро прочита, март :tapp:

Тогаш значи Пан Европа ќе ги увезуваат конзолите најверојатно од Србија или од Бугарија.

Претпоставувам дека ќе ги увезуваат од Бугарија, бидејќи е држава членка на ЕУ, а и на Фејсбук профилот на PlayStationMacedonia пишува дека го имаат лајкнато Фејсбук профилот на PlayStation - Bulgaria, а истовремено на Фејсбук профилот на Sony Galerija пишува дека го имаат лајкнато Фејсбук профилот на SONY Center Б'лгарија.

Со други зборови кажано, попустот што ти го дадоа бидејќи ја нарача конзолата однапред во реалност не е попуст бидејќи ќе ги потрошиш и тие пари што ти останаа - на смирување нерви поради чекањето едно 5 месеци додека да ти пристигне конзолата. :tapp:

Ќе може веднаш да се хакне или и тоа мора да почека?
--- надополнето: 10 ноември 2013 во 15:24 ---
Дали може на ПС3 да се уклучи бежично Тастатура и глувче

Ќе може веднаш да се хакне или и тоа мора да почека?

Дали може на ПС3 да се уклучи бежично Тастатура и глувче

Нормално дека ќе треба да се почека, но колку ќе треба да се почека, тоа допрва ќе видиме.

За PlayStation 3 има посебна тема на форумов, таму прашувај за PlayStation 3, а моето лично мислење за безжични тастатури и мауси за PlayStation 3 е дека најверојатно може да се приклучат, се додека безжичната тастатура и/или безжичниот маус користи/користат Bluetooth безжична врска и се додека има/имаат поддршка за PlayStation 3, што треба да биде потенцирано, односно означено од страна на самиот производител на тастатурата/маусот.

Отпакување на PlayStation 4, во Daft Punk стил.

На помалку од 5 дена од пуштањето на PlayStation 4 во Северна Америка, Сони со не баш пријатно изненадување за корисниците не само на PlayStation 4, туку и за корисниците на PlayStation 3, PlayStation 2, PlayStation Portable и PlayStation Vita.

Сони ги изменија правилата и условите за користење на PlayStation Network, како и на сите PlayStation производи кои можат да се поврзат преку Интернет, така што, сите корисници кои се поврзани преку Интернет со било кој PlayStation производ, треба да знаат дека почнувајќи од денешниот ден, понеделник, 11 ноември 2013, Сони го задржува правото да ги набљудува, снима и зачувува сите Интернет активности на корисниците кои се поврзуваат преку Интернет со било кој PlayStation производ.

Ваквите набљудувања, снимања и зачувувања ги опфаќаат и гласовните и текстуалните пораки кои корисниците ги праќаат меѓусебно, видео клипови од играње на видео игра, датум, време, локација, IP адреса, PSN корисничко име и буквално сите останати детали околу корисниците кои се поврзуват преку Интернет со било кој PlayStation производ.

Сони го задржува правото и да избрише некои од податоците кои корисниците на PlayStation производите ги разменуваат меѓусебно, без претходно да ги извести корисниците.

И се разбира, непотребно е да се спомне бидејќи однапред се знае, сите овие податоци кои Сони ги собира можат да бидат предадени на полициските служби и на властите во државата. Паралелно, Сони ги потсетуваат корисниците на нивните PlayStation производи дека корисниците се сопственици само на хардверот, но не и на софтверот кој доаѓа со нивните производи, односно дека имаат право да го користат софтверот, но дека не го поседуваат истиот.

Лично очекувам Мајкрософт да излезат со спротивни правила и услови за користење на Xbox One, чисто за мерак, бидејќи не пропуштија ни секунда за да се пофалат дека за разлика од PlayStation 4, кој не може да чита и преслушува аудио дискови и MP3 звучни датотеки, а не може ниту да стримува, односно да преслушува и прегледува аудио и видео датотеки од компјутер преку DLNA, од друга страна Xbox One ги нуди овие можности за своите корисници.

http://www.gamespot.com/articles/so...l-psn-activity-on-playstation-4/1100-6416099/

Sony may "monitor and record" all PSN activity on PlayStation 4

2309194-ed1.jpg

by Eddie Makuch on November 11, 2013

Ahead of the PlayStation 4's launch this week, Sony has updated its Software Usage Terms (via Polygon) to explain that the company may "monitor and record" any or all PlayStation Network activity, including voice and text message data. The company can do so enforce the Terms and to comply with pertinent law, Sony said.

"We reserve the right in our sole discretion to monitor and record any or all of your PSN activity and to remove any of your UGM [user-generated media] at our sole discretion, without further notice to you."

The Terms of Usage apply to all authorized PlayStation systems, including PlayStation 2, PSP, PlayStation 3, PlayStation Vita, and PS4.

"Any information collected in this way, for example, your UGM, the content of your voice and text communications, video of your gameplay, the time and location of your activities, and your name, your PSN Online ID, and IP address, may be used by us or our affiliated companies to enforce these Terms and the SEN Terms of Service, to comply with the law, to protect our rights and those of our licensors and users, and to protect the personal safety of our employees and users," the document goes on.

This information can be handed over to the police or other appropriate authorities, Sony said. Accepting the Software Usage Terms means users consent to this.

Though Sony may monitor and record PSN activity, the company said users should not worry about the company having a permanent and exhaustive record of their online actions.

"We can't monitor all PSN activity and we make no commitment to do so," Sony said.

The updated Terms of Usage also points out that all PlayStation software is "licensed, not sold," meaning players acquire rights to use software, but do not own said software. As such, players are not permitted to resell disc-based games or downloads, Sony said, unless Sony grants permission. This policy has been in place since the original PlayStation, though Sony has never blocked the sale of secondhand games.

Sony confirmed at the 2013 Electronic Entertainment Expo in June that the secondhand market on PS4 will work just as it does currently on PS3. No restrictions for used games will be in place.

The PS4 launches this Friday, November 15 in North America.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom