Playstation 3

• Креатор на темата A__
  • Време на започнување

TheTimi

Veni Vidi Vici
Член од
11 јануари 2010
Мислења
768
Поени од реакции
37
Ако ме прашуваш мене, ќе останам со оригинали. Можда за 1 година кога ќе се среди се ќе размислам.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
И јас го земам за оригинали, пиратерија ако биде све стабилно тогаш.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.320
Па и јас бркам оригинални копии, не за нешто друго, туку бидејќи:

Прво: Овој jailbreak USB модов што многумина го фалат не е докажан, во сите клипови каде што го прикажуваат копиите што ги користат се со слики на дисковите, што зборува дека станува збор за оригинални копии, а не за пиратски, и уште тука се става под знак прашалник веродостојноста на модот;

и

Второ: Кога си тераш со оригинали, си имаш игранка на Интернет и уживанција. Се разбира, и за Xbox 360 најдоа решенија како да си го спасиш Xbox Live account - от од банирање поради користење на конзола со хакнат DVD-ROM, па ако еден ден навистина го хакнат PlayStation 3, а тоа подразбира хакнување на BluRay ROM - от, тогаш со текот на времето, најверојатно ќе најдат решение како да си го спасиш PSN account - от од банирање поради користење на конзола со хакнат BluRay ROM.

Но сепак морам да признаам: Ако еден ден навистина успеат да го хакнат PlayStation 3, голема е веројатноста и јас да преминам на пиратски копии, но овој jailbrek USB мод за мене воопшто не е вистински мод кој овозможува играње на пиратски копии од видео игри. Дека тие што се испофалија со USB модот собираат пари сега од продажба на USB модот е една работа, но веродостојноста на тој USB мод е друга работа.

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Па и јас бркам оригинални копии, не за нешто друго, туку бидејќи:

Прво: Овој jailbreak USB модов што многумина го фалат не е докажан, во сите клипови каде што го прикажуваат копиите што ги користат се со слики на дисковите, што зборува дека станува збор за оригинални копии, а не за пиратски, и уште тука се става под знак прашалник веродостојноста на модот;

и

Второ: Кога си тераш со оригинали, си имаш игранка на Интернет и уживанција. Се разбира, и за Xbox 360 најдоа решенија како да си го спасиш Xbox Live account - от од банирање поради користење на конзола со хакнат DVD-ROM, па ако еден ден навистина го хакнат PlayStation 3, а тоа подразбира хакнување на BluRay ROM - от, тогаш со текот на времето, најверојатно ќе најдат решение како да си го спасиш PSN account - от од банирање поради користење на конзола со хакнат BluRay ROM.

Но сепак морам да признаам: Ако еден ден навистина успеат да го хакнат PlayStation 3, голема е веројатноста и јас да преминам на пиратски копии, но овој jailbrek USB мод за мене воопшто не е вистински мод кој овозможува играње на пиратски копии од видео игри. Дека тие што се испофалија со USB модот собираат пари сега од продажба на USB модот е една работа, но веродостојноста на тој USB мод е друга работа.
Прв болд: Милион видеа има. Модот е вистински. Дали имаш прочитано како работи всушност хакот? Оригинал игра се инсталира на екстерен или интерен хард диск и од таму се пушта играта. Сега се што треба да направат е инсталираните игри со Backup Manager на пс3 да ги стават на торент сајтови (исто како JTAG риповите за 360ката).

Втор болд: Чекај, ти викаш само ако го хакнат блу-реј ромот , само тогаш ли е вистински хакнат??? Што има врска како ќе го хакнат. Финтата е да се најде начин како да се пушти игра, која што не е на оригинален диск, без разлика дали е таа пуштена преку хард диск, преку екстерен хард диск или усб стик, мрежно или преку цд-ромот. Се надевам дека никогаш нема да го хакнат блу-реј ромот бидејќи СКАПИ се блу-реј дисковите.

Трет болд: Веќе го хакнаа...

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
На Bitgamer веќе има аплоадирано некои игри, онака превентивно :))

Little Big Planet, FIFA Street 3, Fuel...

LBP е 8 гига. :)

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.320
Е па, ErT, ако навистина го хакнале така како што ти велиш за да пушта игри инсталирани на хард диск, е тогаш тоа е друга приказна.
Тоа им го признавам, во ред.

Но како што и ти велиш, "финтата" е да се најде начин како да се пушти игра, која што не е на оригинален диск, па АЛЕЛУУУЈА, во тоа е поентата.

И велиш дека се надеваш дека никогаш нема да го хакнат BluRay ROM - от бидејќи скапи се BluRay дисковите.
Е па како инаку очекуваш да поевтинат BluRay дисковите ?

Не само во уникатнава ни по невработеност и сиромаштија Македонија, туку и во цел свет, среде светска економска криза ти се појавува овој нов тип на дискови BluRay, со капацитет од 25GB за обичен диск и од 50GB за Dual Layer диск, и очекуваш преку ноќ да почне да се продава како алва ?
Е па среде економска криза такво нешто тешко дека ќе се случи, до душа, за волја на вистината, BluRay се појави непосредно пред светската економска криза од 2008 година.
Е сега во САД, некои фирми како Волмарт се обидуваат да го форсираат BluRay - от по пат на поевтинување на BluRay плеерите, ама досега неуспешно.

Како што пред 10 години да можеш да си режеш по дома обични DVD дискови беше луксуз, како што пред 5 години да можеш да си режеш по дома Dual Layer DVD дискови беше луксуз, така и денеска да можеш да си режеш по дома BluRay дискови е луксуз.
Цените на BluRay ROM - овите, на BluRay плеерите и на BluRay режачите се отепувачка, барем за македонскиве стандарди, баш пред некој ден разгледував цени, отров бе човече, отров.

Ама тоа ти следува кога си имаш работа со нова технологија која што сеуште не се користи масовно, а тоа е докажано.
Пред 100 години автомобил можеле да си дозволат само богаташите, а денеска речиси секој од нас поседува било какво моторно возило, па дури и возењето со автобус и со такси денеска е секојдневие, а пред 100 години било чисто само сон.
Пред 15 години помислуваше ли некој дека на крајот од првата деценија на 21-от век сите ќе поседуваме мобилни телефони, со камери, со музички плеери, со Интернет, СМС, ММС, Bluetooth и триста и кусур тракатанци, и дека нема да знаеме како да си го замислиме секојдневниот живот без таквите електронски уреди, кои пред 15 години беа чисто само сон ?

Ситуацијата ти е кристално иста и кај BluRay технологијата.
BluRay ROM - овите, плеерите, режачите, дисковите, денеска се луксуз, а кој знае, можеби за 5 години ќе станат секојдневие, море какви 5 години, можеби веќе до крајот на 2010 или во текот на 2011 ќе почнеме да ги купуваме на кило, како што правиме денеска со обичните и Dual Layer DVD дисковите :D

Доколку успеат да го хакнат BluRay ROM - от, или најдат било каков друг начин на кој ќе може да се пуштаат игри кои не се на оригинален диск, тогаш прашање на време ќе биде додека PlayStation 3 да почне да се купува како алва, бидејќи, денеска може да се играат пиратски копии од видео игри на Xbox 360 и на Nintendo Wii, а според статистиките на произведувачите, најкупуван е Nintendo Wii, од кој заклучно со 30 јуни 2010 (според Нинтендо) се продадени речиси 74 милиони конзоли, после него следува Xbox 360, од кој заклучно со 30 јуни 2010 (според Мајкрософт) се продадени речиси 42 милиони конзоли, а последен е PlayStation 3, од кој заклучно со 30 јуни 2010 (според Сони) се продадени нешто над 38 милиони конзоли, а статистиките важат глобално за целиот свет.
И ќе повторам, од сите 3 конзоли само PlayStation 3 не е хакнат за да може да се пуштаат игри кои не се на оригинален диск, а цената на конзолата сега е неверојатно ниска, всушност, новите Slim конзоли на Xbox 360 и на PlayStation 3 имаат кристално исти, изедначени и истовремено најниски цени во САД и Европа досега, е сега Македонија ти е друга приказна, но како и да е, сепак, и после речиси година дена откако излезе во продажба новиот PlayStation 3 Slim, сепак PlayStation 3 и понатаму е најмалку купуваната конзола во целиот свет.
Моето лично мислење е дека тоа е резултат на фактот дека PlayStation 3 сеуште не е хакнат за да може да се пуштаат игри кои не се на оригинален диск, е сега тоа е моето лично мислење, и другите имаат право на свое лично мислење.

Моето лично мислење е дека доколку се хакне BluRay ROM - от или се најде било каков друг начин на кој ќе може да се пуштаат игри кои не се на оригинален диск, тогаш прашање на време ќе биде додека PlayStation 3 да почне да се купува масовно, бидејќи ќе може да се пуштаат игри кои не се на оригинален диск, а со тоа би требало да почне да се купуваат масовно и BluRay дисковите.
Така функционира глобалната економија во изминативе 100 години како што ти опишав претходно, кога имаш масовна побарувачка од една страна и мало производство од друга страна, можеш да бираш: Или ќе продаваш по неподносливо високи цени заради профит и со текот на времето ќе ги изгубиш купувачите на твоите производи и корисниците на твоите услуги, или ќе почнеш со масовно производство и ќе продаваш по пониски цени и ќе ти се зголемат побарувачката и бројот на купувачите на твоите производи и корисниците на твоите услуги; а јас не верувам дека Сони спаѓаат во првата група, верувам дека сакаат да им се зголемуваат и побарувачката и заработувачката истовремено.

Така да, ако сакаш поевтинување на BluRay ROM - овите, плеерите, режачите и дисковите, тогаш тоа ќе го дочекаш или кога светот ќе закрепне од светската економска криза, или кога ќе го хакнат BluRay ROM - от или ќе најдат било каков друг начин на кој ќе може да се пуштаат игри на PlayStation 3 кои не се на оригинален диск.
Како и да е, и во двете сценарија мора прво да се случи масовна побарувачка за да се дојде до поевтинување.

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Нема да те цитирам зато шо постот ќе ми изгледа огромен. Немам ништо против тебе, но твоите постови се стварно големи. Get to the point! Стварно ми е мака да го читам целиот пост, го вртиш го вртиш муабетот и пак се враќаш на почетокот. Те молам скрати малце, ова е последен пат да го прочитам целиот пост, а сигурен сум дека и повеќето други нема ни да го погледнат.

Јас не велам дека го хакнале ТАКА, туку така си е. Игрите како што кажа Мац веќе почнаа да ги ставаат по тракериве. Сеуште не можам да сфатам зошто си се нафатил за блу-реј дисковите, кога има златни хард дискови од 1 тера за 4000 денари. Цените на блу-реј дисковите верувај дека нема да паѓаат толку брзо каако што ти мислиш. Прво, има два вида на блу-реј дискови. Прво треба да паѓаат цените на сингл лејер, па на дуал лејер, а веќе има неколку игри што се на дуал лејер (повеќето ексклузивни), а исто така и голем број на блу-реј филмови се преку 30 гига.

Како второ, дали знаеш која е предността да се пуштаат игри од хард? Дали знаеш колку се добива во брзина? Брзината на блу-реј читачот нема шанси да ја достигне брзината на хард-от. Размисли малце за тоа.

И како последно, откако излезе ПС3 слим-от, драстично се зголеми продажбата, така и се намали предноста на 360ката. Исто така треба да се спомне дека ПС3то излезе цела година покасно од 360ката, и тоа игра голема улога. Нема секој пари да си купи по две конзоли.

Да не должам многу (а се надевам и ти нема да должиш на наредниот пост). :smir:

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.320
Во ред, ErT.
Верувај ми, и на мене ми е неподносливо досадно да ги пишувам огромните постови, ама инсистирам да бидам конкретен и да опишам се до последен детал, од А до Ш.

BluRay ти е нова технологија, и во право си, не постои мобилна технологија која што ќе го замени хард дискот.
Имам еден пријател кој плаче по SSD, бидејќи е комплетно дигитален и не е поделен на сектори како хард дискот, ама не сум така еуфоричен како него, што се однесува до мене, хард дискот уште долго време ќе владее.
Поентата ми беше, супер е да си симнеш од Интернет пиратска копија од видео игра за PlayStation 3 и да ја копираш на хард диск и така да си ја играш, ама хакнувањето на PlayStation 3, така што ќе пушта игри кои не се на оригинални дискови, исто така ќе биде голем напредок, за тие кои се занимаваат со продажба на пиратерија, се разбира, а користењето на мобилни дискови за транспортирање на видео игри секако дека ќе го забрза пристапот до истите, бидејќи, има и такви кои немаат Интернет или немаат доволно брз Интернет за да си овозможат да симнат пиратска копија од видео игра.
Инаку, јас сум зависник од PlayStation, иако морав да го продадам PlayStation 3 што го имав кога ме удри финансиска криза, па сега собирам пари за новиот PlayStation 3 Slim, така да, верувај ми, ако некој во Македонија биде пресреќен поради зголемената продажба на PlayStation 3, тоа ќе бидам јас.

Толку, да не правам уште еден огромен пост, другарите ми велат дека сум промашил професија, наместо компјутери и информатичка технологија, требало да земам да учам за филозоф или политичар. :smir:

TheTimi

Veni Vidi Vici
Член од
11 јануари 2010
Мислења
768
Поени од реакции
37
Само за информација, не се скапи blu ray дисковите. Во АМЦ се мислам 200 :)

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.320
На 28 август 2010, Сони интервенираше во Австралија, по повод PS Jailbreak USB модот за PlayStation 3 дистрибуиран од страна на OzModChips, со кој корисниците на PlayStation 3 уживаат одредени привилегии, како инсталирање и користење на софтвер за PlayStation 3 кој нема добиено амин за инсталирање и користење од страна на Сони, како и можноста да се играат видео игри директно од хард диск.
Воведена е привремена забрана за продажба на USB модот за PlayStation 3, а на Сони им е даден рок најдоцна заклучно со 31 август 2010 да достават аргументи со кои ќе го оправдаат нивното штотуку поднесено барање за трајна забрана за продажба и дистрибуција на USB модот за PlayStation 3, по што ќе остане австралиските судски власти да одлучуваат.

Kotaku поубаво ја објаснува новоста на нивниот сајт:
http://kotaku.com/5623505/sony-temporarily-blocks-sale-of-ps3-modchips

Несомнено ова најверојатно ќе има само еднократни последици за OzModChips, кои што најсигурно ќе успеат да најдат некој друг начин на дистрибуција на USB модот за PlayStation 3.
Уште на 23 август 2010, кога Сони изјавија дека можат да ги откријат конзолите кои го користат PS Jailbreak USB модот, OzModChips одговорија дека USB модот може да се update - ува преку Интернет доколку Сони исфрлат update за конзолата со кој се спречува користењето на USB модот, така што истиот ќе си работи без никакви проблеми и на понов firmware за PlayStation 3.
Сега останува уште да видиме што ќе одлучи Федералниот Суд на Австралија, доколку пресуди во корист на Сони, тогаш OzModChips ќе мораат да си најдат друг начин на дистрибуција на USB модот, во спротивно, OzModChips ќе продолжат да си тераат бизнис како досега.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.320
Најнова вест околу привремената забрана за продажба на PS Jailbreak USB модот за PlayStation 3

31 август 2010: Федералниот Суд на Австралија ја продолжи привремената забрана за продажба на PS Jailbreak USB модот за PlayStation 3 до петок, 3 септември 2010, поради продолжувањето на рокот даден на Сони за доставување на аргументи за оправдување на нивното барање за трајна забрана за продажба и дистрибуција на USB модот за PlayStation 3.
Дистрибутерите на USB модот за PlayStation 3, OzModChips, Quantronics и Modsupplier во одбрана на својот бизнис велат дека обвинувањата на Сони се неосновани, бидејќи, како што велат, USB модот е апликација за PlayStation 3, која што дури и помага во зголемување на брзината и перформансите на конзолата и воопшто не ги прекршува авторските права на Сони врз конзолата, и согласно со тоа, технологијата на Сони не би требало да биде заштитена од апликацијата.
Се разбира, самиот факт дека за секој тип на софтвер наменет за PlayStation 3 потребни се алатки за развој на истиот софтвер кои треба легално да бидат обезбедени од Сони, а тоа не е во случајот со PS Jailbreak USB модот за PlayStation 3, најсигурно ќе биде главниот аргумент на Сони за трајна забрана за продажба на USB модот за PlayStation 3, изјавуваат некои експерти, кои исто така објаснуваат зошто Сони бара трајна забрана за продажба на PS Jailbreak USB модот за PlayStation 3, што и не е некоја голема новост:
"Една нова видео игра за PlayStation 3 во просек чини над 50 долари, па помислата дека гејмерите би можеле да дојдат до нови видео игри бесплатно е жив кошмар за Сони".

Член од
24 април 2008
Мислења
10.931
Поени од реакции
12.320
И официјално:
3 септември 2010: Сони победи во спорот кој го поднесе на 27 август 2010 (поправка на текстуалната грешка во пост #476 од оваа тема, каде што пишува 28 август 2010) против OzModChips, Quantronics и Modsupplier кои го продаваа и дистрибуираа PS Jailbreak USB модот за PlayStation 3.
Федералниот Суд на Австралија трајно ги забрани продажбата и дистрибуцијата на PS Jailbreak USB модот за PlayStation 3 во и надвор од Австралија.

BBC подобро ја објаснува оваа вест на својот сајт:
http://www.bbc.co.uk/news/technology-11176441

Се разбира, ова важи само на територијата на Австралија.
Доколку OzModChips, Quantronics и Modsupplier успеат да си најдат база на производство и на дистрибуција во некоја друга држава, секако дека бизнисот повторно би им тргнал во позитива, но Сони најсигурно повторно ќе ги тужи и во таа друга држава.
Но ова и не е баш 100% сигурно од наједноставна причина што, изворниот код на PS Jailbreak USB модот за PlayStation 3 веќе осамна на Интернет и е достапен за бесплатно симнување и модифицирање во форма на PSGroove, новиот USB мод за PlayStation 3, кој засега нема поддршка за инсталирање и подигнување на видео игри од хард диск, но со мали модификации на USB модот за PlayStation 3, истиот може да се модифицира за да може да се инсталираат и подигнуваат видео игри од хард диск.
Се разбира, тоа е работа за хакери, но прашање на време е додека да сите можности кои ги нуди PS Jailbreak USB модот за PlayStation 3, станат достапни бесплатно со новиот PSGroove мод за PlayStation 3.
Наводно, една хакерска група веќе успеала во таквите намери да го имплементира backup manager - от во PSGroove USB модот за PlayStation 3 и да инсталира и подигне видео игри од хард диск.

sveznajko

Random nobody
Член од
17 август 2006
Мислења
522
Поени од реакции
101
И ја си купив Ps3-ка . PSN : Sveznajko . Пишете некои сајтови што вршат испорака на игри у МК .
На ebay релативно лесно се наоѓа , amazon едвај . Бар моето искуство е такво.
Поздрав.

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265

Kajgana Shop

На врв Bottom