Пиво

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

• Скопско

Гласови: 280 40,5%
  • Златен даб

Гласови: 188 27,2%
  • Amstel

Гласови: 67 9,7%
  • Heineken

Гласови: 78 11,3%
  • Tuborg

Гласови: 53 7,7%
  • Beck's

Гласови: 17 2,5%
  • Други

Гласови: 123 17,8%

• Вкупно гласачи
    692
Да видиме што ќе биде, мене ми се допаѓа како стил на пиво, ако ИПЛ беше во најдобар случај просечен, ова се надевам ќе биде подобар и ќе остане на пазарот.
Скопско нефилтрирано беше добро,штета што го нема, а Темното им е најлош продукт мислам а сеуште го тераат.

@Dani

Зошто точено скопско ми е 200 пати поубаво од лименка или стакло?

И повеќе ми оди и помалце ме боли глава и не ми е толку горко и се? Ти си специјалиста па тебе те прашувам
Автоматски споено мислење:

Аууу... Ако не можат да направат добар комерцијален лагер, или ако не добар тогаш барем да не те боли глава после 3 пива - со вејсов сигурно ќе се прослават.

Замисли во Кам кога ќе почнат да идат пластики од литар и кусур, со еден месец пред крај на рок. Вејс од Скопска стоен до крај на рок по некои магацини без ладење (а можеби и надвор под некоја стреа)... Само за гурмани! :unsure:
Де бе па ти одма да се хејтало, чекај од кај знаеш може ке биде милина не се знае. нефилтрираното мене ми беше супер

Последно уредено:
Weissbier od Skopsko od edna strana e dobra idea oti nema takvo pivo od Makedonska pivara. Od druga strana se somnevam deka ke bide kvalitetno. Plus ne e pivo za sekogo. Podobra strategija ke bese podobruvanje na glavniot proizvod, Skopskoto. Pa potoa so novi proizvodi da baraat izlez.
Стратегија? ... За успех?
Па ете, за почеток да почнат да прават пиво - не со квасци/технолгија која за единица време дава 300% производство - туку квасци за поспора поконтролирана ферментација со помалку нуспојави, помалку метил алкохол, разно разни естери кои после ги убиваат/ублажуваат со Х хемии.

Со други зборови, поквалитетно пиво да прават.
Пазарот овде не бара ни вејс, ни ИПА, ни којзнае какви разни стилови на пиво. Пазарот овде бара квалитетен лагер а токму тоа никаде го нема во Македонија. Или ете можеби грешам но тогаш - кој ќе каже стварно добро комерцијално лагер пиво од Македонија? Постои такво?

Јас го знам одговорот, ама ете можеби некој ќе ме изненади.

Пиво холандско , Ветерница, 1/2 л лименка = 33мкд
Никшичко пиво, 1/2 лименка = 50мкд
Дисконт за пијалоци, Ново Лисиче, карши ТЦ ЛИСА, до Јоди

@Dani

И повеќе ми оди и помалце ме боли глава и не ми е толку горко и се? Ти си специјалиста па тебе те прашувам

Лименката обично ја пиеш дома, а точеното некаде излезен и си порелаксиран :D

Не знам, претпоставувам точеното има пократок животен век и се служи "потазе" во однос на другите што минуваат повеќе време по рафтови.
Температура, светлина, кај боците овие параметри остануваат поконстантни.

Јас обичното Скопско и не го поднесувам многу добро, во било која варијанта.

Blagicko, so vkus na varena pcenica. Pa paulaner weißbier e najpoznato megu niv.
Кронбахер сигурно мислиш дека е тип на Фанта.

@Dani

И повеќе ми оди и помалце ме боли глава и не ми е толку горко и се?
Еве и ја ќе ти одговорам : затоа што е и разредено со вода или е некоја втора, трета категорија фабричка што е послаба и полесна за пиење.

Мое мислење дека од Скопско во Македонија луѓето најмногу се навикнати на класиката пиво светло. Од сите досега типови Скопско што се направија Smooth мислам дека го прифатија и се пие повеќе од останатите Темно, IPL, Радлер и други какви и да имале Скопска пивара.
Јас би сакал Скопска пивара да го врати Стар Лисец бидејќи бев мал кога постоеше и го немам пробано.

Исто мислам дека треба да се забрани пиво во пластично шише. Толку ми е безвезе некако таквите пакувања пиво. Не е тоа тоа, друго си е лименка или стаклено шише кога ќе отвориш со отварач капачето или кога ќе се чуе звукот кога отвараш лименка.

Последно уредено:
Јас би сакал Скопска пивара да го врати Стар Лисец бидејќи бев мал кога постоеше и го немам пробано.

Од неколку различни извори имам слушнато дека Горското е правено по рецепт на Стар лисец.
Ако е точно, тука го има и одговорот зашто згаснал како бренд.

Мада, би направил обратен ребрединг и маркетинг сега.

Од неколку различни извори имам слушнато дека Горското е правено по рецепт на Стар лисец.

Не знаев или можеби сум видел ама заборавил дека Горско е од Пивара Скопје. Ни тоа го немам пробано.

Не сум некој пиваџија да пробува разни пива. Мене некогаш знае и од 2-3 пива да ме фати малку. Но ете барем ги сакам Скопско и Златен Даб од македонскиве пива.

Скопско и Златен Даб ми се синоним за убави брендови доста комерцијални македонски нешто како што во вино ми е Тиквеш и Стоби што се доста познати за разлика од останатите.

Последно уредено:

Не знаев за ова apropos Стар Лисец. Као млад коа искочи го пиев и не ми изгледаше некое срање како сега кога го пијам горсково. Ако е вистина, тогаш којзнае какво срање било скопското во средина на 90тите.

Старото скопско беше право пиво, горчаво. Го измелезија низ годините, го направија поблизу до смут него до оригиналот.

Лисец заедно со старото олд скул Скопско, се единствените две добри пива од Скопска пивара... За жал ни стар лисец ни старото скопско не можат да го вратат затоа што ги немаат тогашните квасци и технологијата им е сменета. Сегашните рецепти им се развиени за брзина и количина на производство, не за квалитет.

И не ова не е „хејтање“ туку ова е реалност. Абе не може од три скопски мамурлак да имаш а од пола пакет Перони гајле да немаш. Перони го спомнува затоа што е исто така комерцијално пиво, лагер, слична цена, ама по други стандарди правено.

Горско и Стар Лисец се слични колку и повраќаница со пиво... Без претерување, најсериозно (па колку и да беше одамна тоа кога Стар Лисец беше во производство). :)

Горско е истиот рецепт со Скопско, веројатно истиот квасец само со дефинитивно осетно помалку слад (веројатно меласи наместо слад), помалку алкохол, и некои додатни ароми за вкус... Ништо не правиме со пивата во Македонија додека не донесат некој пандан на германскиот purity закон, каде ќе се нагласи - со закон - дека во пиво не смее да има ништо освен: слад од житарки, квасци, вода. Фул стоп. Ништо друго. Никако ароми, никако алкохол додаден туку само создаден од ферментација. Без ова можеме само бурек да јадеме дека имаме нормални пива во државава.

Последно уредено:
Донеле две нови белгиски пива во Стокомак, како за пиво од 39 ден. по лименка не треба да имате големи очекувања :)

Ова е едното, другото ми се лади во фрижидер, веројатно ќе го пијам подоцна во ноќва:

20250924_224454.jpg

Од избор пива во Кам го имам пробано ова пиво
1758749992845.jpeg

Не е лошо како за некој кој не се разбира во пива.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom