Пиво

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

  • Скопско

    Гласови: 280 40,5%
  • Златен даб

    Гласови: 188 27,2%
  • Amstel

    Гласови: 67 9,7%
  • Heineken

    Гласови: 78 11,3%
  • Tuborg

    Гласови: 53 7,7%
  • Beck's

    Гласови: 17 2,5%
  • Други

    Гласови: 123 17,8%

  • Вкупно гласачи
    692
И не ова не е „хејтање“ туку ова е реалност. Абе не може од три скопски мамурлак да имаш а од пола пакет Перони гајле да немаш. Перони го спомнува затоа што е исто така комерцијално пиво, лагер, слична цена, ама по други стандарди правено.
Човек 4 - 5 Кромбахера или Морети или Никшички ми се нормална работа у петок, сабота вечер. Другиот ден идам на работа ако е сабота или на спортување ако е недела.
Од 4 - 5 Скопско малце ми фали да идам на токсикологија.
 
Од 4 - 5 Скопско малце ми фали да идам на токсикологија.
Епа тоа е тоа. Џабе им е на тие од маркетинг или развој одделот со Скопска пивара да измислуваат топла вода, демек ипа/вејс/нешто-друго пиво ќе прават... Не им се проблем толку рецептите, проблем им е квалитетот на производствто. Они сакаат да не вложат во производни капацитети и во квалитет, они сакаат со ич вложување да максимизираат квалитет.
Затоа идат со квасци кои имаат брза ферментација, и којзнае како го контролираат/корегираат крајниот производ. Не знам, но тоа што го знам е дека сѐ што е над две скопски следен ден е главоболка.

Дека не е до рецептот знаеш како најдобро се гледа?
Еве земи во обзир дека во Скопска пивара прават и Амстел по лиценца. Амстел им го дале рецептот и правото да произведуваат, ама производните капацитети се тие истите, истиот производен процес. Амстел може и квасец да им дадат, ама што со тоа? Производниот процес на Амстел бара (на пример) хх недели ферментација на ниска температура - но Скопска пивара сака за една две недели да добие помија која не мора да биде блиску до квалитетот (и вкусот) на Амстел, туку помија која е доволно добра за свињите да ја пијат (метефора е де, ваљда ја знаете).

Затоа кога ќе ставиш во чаша Амстел од Скопска, главата (пената) ја снемува за 3 секунди - исто како на Скопско. Затоа вкусот и не е многу различен од Скопско... И затоа глава те боли следен ден ако испиеш повеќе од 2 такви пива.


Disclaimer: Бројот на пива без/со главоболка следниот ден, е даден за просечен џигер. Различни индивидуи имаат повеќе или помалку ефикасни џигери. :)
 
Од неколку различни извори имам слушнато дека Горското е правено по рецепт на Стар лисец.
Ако е точно, тука го има и одговорот зашто згаснал како бренд.

Мада, би направил обратен ребрединг и маркетинг сега.
Ако е исто ко горско џабе, треба да плаќаат за да се пие.
 
Од неколку различни извори имам слушнато дека Горското е правено по рецепт на Стар лисец.
Ако е точно, тука го има и одговорот зашто згаснал како бренд.

Мада, би направил обратен ребрединг и маркетинг сега.
Неее, Горско е мајсторско пиво, Стар лисец им беше премиум!
 
Донеле две нови белгиски пива во Стокомак, како за пиво од 39 ден. по лименка не треба да имате големи очекувања :)

Ова е едното, другото ми се лади во фрижидер, веројатно ќе го пијам подоцна во ноќва:

Прегледај го приврзокот 456701
Еве го и другото. И двете на интернет имаат оценки 2,8 или 2,9, што значи дека спаѓаат во класата на просечни пива, а и на вкус не се ништо посебно.

20250925_094900.jpg
 
Епа тоа е тоа. Џабе им е на тие од маркетинг или развој одделот со Скопска пивара да измислуваат топла вода, демек ипа/вејс/нешто-друго пиво ќе прават... Не им се проблем толку рецептите, проблем им е квалитетот на производствто. Они сакаат да не вложат во производни капацитети и во квалитет, они сакаат со ич вложување да максимизираат квалитет.
Затоа идат со квасци кои имаат брза ферментација, и којзнае како го контролираат/корегираат крајниот производ. Не знам, но тоа што го знам е дека сѐ што е над две скопски следен ден е главоболка.

Дека не е до рецептот знаеш како најдобро се гледа?
Еве земи во обзир дека во Скопска пивара прават и Амстел по лиценца. Амстел им го дале рецептот и правото да произведуваат, ама производните капацитети се тие истите, истиот производен процес. Амстел може и квасец да им дадат, ама што со тоа? Производниот процес на Амстел бара (на пример) хх недели ферментација на ниска температура - но Скопска пивара сака за една две недели да добие помија која не мора да биде блиску до квалитетот (и вкусот) на Амстел, туку помија која е доволно добра за свињите да ја пијат (метефора е де, ваљда ја знаете).

Затоа кога ќе ставиш во чаша Амстел од Скопска, главата (пената) ја снемува за 3 секунди - исто како на Скопско. Затоа вкусот и не е многу различен од Скопско... И затоа глава те боли следен ден ако испиеш повеќе од 2 такви пива.


Disclaimer: Бројот на пива без/со главоболка следниот ден, е даден за просечен џигер. Различни индивидуи имаат повеќе или помалку ефикасни џигери. :)
За мене Амстелот е многу подобар од Скопско иако и тој е тиња у споредба со Амстелот пред 15-20 год што го носеа од Солун.
 
Во моментов полошо пиво од скопско ванилата нема. Од 5 пива два дена боли глава ко да си испил гајба и се праиш лом ко полче ракија да си испил. Дури и тие бучкурушите нискобуџетни од Кам се каде каде подобри за пиење.
 
Во моментов полошо пиво од скопско ванилата нема. Од 5 пива два дена боли глава ко да си испил гајба и се праиш лом ко полче ракија да си испил. Дури и тие бучкурушите нискобуџетни од Кам се каде каде подобри за пиење.
Од бучкурушите барем нема да те боли глава како од скопсково, освен единствена нус појава е проливот.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom