Пиво

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

  • Скопско

    Гласови: 280 40,6%
  • Златен даб

    Гласови: 188 27,2%
  • Amstel

    Гласови: 67 9,7%
  • Heineken

    Гласови: 77 11,2%
  • Tuborg

    Гласови: 53 7,7%
  • Beck's

    Гласови: 17 2,5%
  • Други

    Гласови: 122 17,7%

  • Вкупно гласачи
    690
само за себе,зборам за квалитетно непастеризирано ејл пиво со вкус и шмек.
За големо ти треба фабрика со вработени со опрема со материјали и пред се - судир со прилепска и скопска пивара кои ќе те уништат на старт.
лично мене би ми било доволно 50 стина литри месечно секој ден по една две кригли пред или уз или по ручек
Сировини фалат во мк, а од китови не се прави квалитетно пиво.
 
Сировини фалат во мк, а од китови не се прави квалитетно пиво.
Има добри суровини во МК постои и приватна хмељара со околу 20 разни видови хмељ може да се набават и слад подговен на неколку начини и температури како и неколку видови квасец.
Само треба знаење за правилна комбинација, темпирање и температури, и тро тенџериња, цедалка, посуди и термометри....
 
И ја со китови пробував али не искачаше задоволително
 
И ја со китови пробував али не искачаше задоволително
хмељот, квасецот и сладот се компоненти али многу битна е водата, температура и точно темпирање на процесите
Пример, водата не смее да има железо во себе но пожелно е да има бакар
Ако испитувања на вда покажат помалце бакар - тој иили се додава вештачки или процесот се прави во бакарни садови, железото го уништува пивото, ставање на хмељ минутка две пред или после влијае на вкус или арома, ако не се излади брзо сладот пак нема да биде добро пивото... значи состојци се едно процес е друго, затоа и постојат мајстори на пиво кои ги знат сите тие финеси и тајни
 
хмељот, квасецот и сладот се компоненти али многу битна е водата, температура и точно темпирање на процесите
Пример, водата не смее да има железо во себе но пожелно е да има бакар
Ако испитувања на вда покажат помалце бакар - тој иили се додава вештачки или процесот се прави во бакарни садови, железото го уништува пивото, ставање на хмељ минутка две пред или после влијае на вкус или арома, ако не се излади брзо сладот пак нема да биде добро пивото... значи состојци се едно процес е друго, затоа и постојат мајстори на пиво кои ги знат сите тие финеси и тајни

После неколку обиди и грешки би требало да можеш да го доведеш вкусот до некое задоволително ниво.
Мене ме интересира рокот на траење и дали има можност да се затруеш?
Треба да се пастеризира или слично?
 
После неколку обиди и грешки би требало да можеш да го доведеш вкусот до некое задоволително ниво.
Мене ме интересира рокот на траење и дали има можност да се затруеш?
Треба да се пастеризира или слично?
не се пастеризира а може да трае и со години (и квалитетот да му е се подобар) иако во пракса ќе го испиеш веднаш ако правиш домашни мали количини.
да се затруеш - не би требало, може да те протера али не знам од шо би се отрул кога е направено од вода, хмељ јачмен (или пченка) и квасец??
не знам дали со обиди ќе успееш од неколку пати да го погодиш, можеби на среќа, најдобро е да го разбереш секој чекор во правење на пиво, од хигиена и дезинфекција преку вода температури време на вриење време на потопување, кога и колку пати додаваш хмељ и зошто и која сорта па кој слад...
пример кај сладот, треба да е крупно мелен, у ствари треба да е секое зрно искршено на 3 парчиња, а љушпата не треба да е ооштетена зато шо во љушпата се концентрирани елементи кои му одмагаат на пивото а и во неа ќе се концентрираат сите хемикалии од ѓубрива користени при одгледувањето.
Најубо е да најдеш слад направен од житаки ѓубрени со сточно - арско жубриво или слад прописно сомелен...
 
После неколку обиди и грешки би требало да можеш да го доведеш вкусот до некое задоволително ниво.
Мене ме интересира рокот на траење и дали има можност да се затруеш?
Треба да се пастеризира или слично?
Труење со пиво е нус продукт приказна раширена од алкохоличари кои што од препивање добиле алкохолно труење или изеле расипана храна додека пиеле пиво, се разбира во ниеден случај невозможно е тие да се виновни , мора да е до пивото.
За раширување на истите тие приказни виновни се и сопствениците на локали како и сопствениците на локални гранапи. Домашното производство на пиво не е новина и на големо се прави пиво по дома во нормални земји со нормален народ :)
 
За првпат денес пробав Скопско смут, кај пробав, кај се заебав...
Можно е и ја да сум пристрасна, пошто долго време го ругам Скопското. Али никад више не би пробала. Од нашиве, само Златен даб. :pivo2:
 
Каде можам да најдам Krombacher Dark во Скопје?
Во веро има Krombacher.
Иначе најчесто пијам Златен даб и Амстел, а најдобро пиво ми е Корона :ROFLMAO: Ретко сум во можност да си дозволам да го пијам колку што сакам :D
 
Си помислил дека можеби баш заради тоа што не е газирано е убаво? :cautious:

Германските и Белгиските пива се најубави на свет баш заради тоа што не се газирани. И чешките пилснери што ги спомна се далеку по-негазирани од нашиве мочки, затоа и се поубави.
Ako sakas moze da si naprais doma sam pivo.. imas kaj mene sve..
 
Пиво обожавам и само тоа највеќе пијам со добар ручек месо.

Од македонскиве пива Скопско и Златен Даб а од српските Зајечарско. Од овие другиве Heineken и Amstel.
 
c116fdf2474909b9e509b44bc8f01a5e.jpg

Класика
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom