Питачи-колку се вистински?

• Креатор на темата Креатор на темата EternalAT
  • Време на започнување Време на започнување
Romania515ViolinistDF400x346.JPG

На овие, редовно... циганчињата... не ми се допаѓа идејата да биде способен да работи, а да проси.

На возрасни цигани не, особено не на оние кои со бебе во прегратка или со седнато циганче покрај нив просат.Искористување до максимум на децата без осет, затоа не им давам пари.
Другите со скршени нозе, раце или што ти знам јас, ни на тие не им давам затоа што еднаш кога бев на битпазар поминувам од кај еден таков кој седеше на ќоше и ја свиткал као едната нога демек отсечена му била после коленото.Како не, кога се свртев накај него откако го изминав убаво му зиркаше стапалото на таа нога, здрава нога.
На циганчињата не им давам, туку им купувам за јадење или ќе им скршам од моето јадење.Зошто да им давам пари кога тие ќе ги потрошат на цигари или одма ќе ги дадат на нивните родители а тие ќе си ги потрошат за себе?Подобро ќе им купувам храна, бар знам тие ќе јадат и ќе ја задоволат потребата за храна.

И таа будала сум била. Редовно, па уше и жалови ме стегале, се` додека еднаш не го упецав малиот како фрла парата на тутун и ракија. Епа нече мочи.

Дали се реални... со оглед на тоа што можеш да се чукнеш во нив онака занесен или па тие да те чукнат првин по глава а потоа и по џеб мислам дека се и те како реални, не се измислени нели, е сега дали се реални во она што ни го прикажуваат... најчесто не се, можам да се обложам дека некој рандом питач кој ќе ми побара пари во моментот има повеќе пари во џебот од мене. Е сега ако се ставиме во нивна ситуација да мора да бараме, мислам дека и тука реално ќе ги сфатиме и ќе сфатиме што е мака.

Мене ко на чело да ми пишува дека ќе се сожалам и на сите пари ќе дадам пошто од цело друштво секад на мене ми се лепат.Ако имам пари давам(и тоа само што побрзо да се откачат од мене),ако немам само си кревам раменици и тоа е тоа.
А колку се вистински не знам,знам само дека не ми е пријатно у нивна близина.

Ми се има случено, кога пазарував во еден маркет близу една од поголемите раскрсници во Тетово пред мене на каса имаше едно циганче шо ги крупнеше парите што ги собрало со питање, и гледам продавачката му дава иљадарка. Па значи повише се исплаќа да застанеш на улица и да питаш од колку да 'рмбаш цел ден да речеме како келнер за едни тристапеесе денари дневница.

Исто, ако памтите, во последно време беа многу актуелни оние глувонемите со картици што влегуваа од кафиќ во кафиќ и бараа пари. Секогаш кога ќе дојдеа до мојата маса вадев пари, се до пред некое време кога човекот од кој ги собра парите од нас, седна на масата до нас и си купи пивце, а пак пред некој ден одејќи накај дома видов уште еден од тие како продава чорапи на тезга и замислете збореше, а и верувам дека добро му служеше и слухот.

Сепак кога имам нешто ситно во мене им го давам, не можам, мака ми е кога ги гледам такви, посебно малите деца и старите луѓе.

Питањето е всушност дооообар бизнис. Во последно време кај нас е и добро организиран иако се наоѓаат понекои фатаморгана индивидуи. За да тера бизнисот треба да имаш дете во рака, да бидеш сакат или најдобра комбинација е сакато дете.

Сите што оперираат на раскрсници и на фиксни локации се „надгледуваат“ и парите ги земаат други. Тие што шетаат по згради секогаш „маркираат“ станови кои даваат пари/облека/храна и станови кои нонстоп се празни. Ако не си дел од еснафот, а сакаш да оперираш на „резервирани“ локации или треба да платиш рекет или ќе јадеш ќотек.

Vo Evropa pitajneto e dobar biznis najmnogu ima rumnci i bugari i se doneseni od nekoj pobogat koj im plakja smestaj i hrana a ovi pitaat za nego gi ima na sekoe kjose. Zamislete so mi se sluci na Notre Dame mi doagja edna so kartonce mi bara pari i odmavnuvam so glava posle nekoe vreme jas palam cigara se zaborava i na angliski mi zboruva dali imam cigara e aj od deka cigan pitac znae angliski :):pos2: Ama asal cigan!

Ах ама ја најдов темава...Пред неполни 10 минути ми дојде питачка на врата да ми бара зимница...Искрено незнам да се снаоѓам во такви ситуации со оглед на тоа што знам дека се лажговци ипол накај 2...Добра ствар е што излезе комшивката од спроти па ја замуабети и јас си ја затворив вратата...Не им верувам ич:smir:

Во Битола се изнајмуваат бебиња за питање, колку помало бебето толку поскапо

еднаш ми се случи една случка...
седам и си јадам сендвич и иди еден чоек ми дава картичка...
се зачудив... и читам нешто пиши помогнете глувонем ова она... побарав по џебовите и не најдов ситно , немав... замина 2-3 метри и намерно му викнав ејјј! еве најдов... се сврти ОДМА , ама како слушна сеуште не знам...:toe: и се разбира не му дадов... а ретко кога давам...

еднаш ми се случи една случка...
седам и си јадам сендвич и иди еден чоек ми дава картичка...
се зачудив... и читам нешто пиши помогнете глувонем ова она... побарав по џебовите и не најдов ситно , немав... замина 2-3 метри и намерно му викнав ејјј! еве најдов... се сврти ОДМА , ама како слушна сеуште не знам...:toe: и се разбира не му дадов... а ретко кога давам...
Интуиција е тоа:)

Има едно братче и сестриче Циганчиња,кои секогаш ми доаѓаат на работа.Ми кажуваа дека биле распоредени да просат низ центарот.
Кој ги распоредува стварно не знам.Девојчето ми побара некој стар ранец за во школо.
Многу сакало да оди на школо,но мајка му не му давала да оди и му го искинала ранецот.Му донесе мојата колешка.
Што направи со ранецот незнам.Дали го продаде или му беше за школо не знам.:toe:
Инаку со просење заработувале по 1000 денари дневно.
А јас три дена ги заработувам тие пари.:tapp:

Имав случка со просење на врата. Ми плаче Циганкава со бепче во раце, дај да јадам нешто, дај некој денар... Мајка ми, со крстот на чело што се вика, зема едно ќесе, и во него настава јадење, овошја, и згора на сето тоа уште 50 денари и даде.
После неколку минути, во паркчето пред зграда леташе ќесето со се јадењето, а парите претпоставувам беа искористени за цигари.:nenene:
Епа арам.
Не давам веќе никому, само на видливо, да не речам уочливо оштетени лица.
Мамата нивна мрзлива.

Имав случка со просење на врата. Ми плаче Циганкава со бепче во раце, дај да јадам нешто, дај некој денар... Мајка ми, со крстот на чело што се вика, зема едно ќесе, и во него настава јадење, овошја, и згора на сето тоа уште 50 денари и даде.
После неколку минути, во паркчето пред зграда леташе ќесето со се јадењето, а парите претпоставувам беа искористени за цигари.:nenene:
Епа арам.
Не давам веќе никому, само на видливо, да не речам уочливо оштетени лица.
Мамата нивна мрзлива.

И мене ми се случи исто. Стојам на семафор со кола и гледам како една жена проси. Помина една госпоѓа и од кесето и извади јабука и и даде. Зенава не замина 10 чекори, а оваа се сврте и ја фрли јабуката под кола. Стварно бедно...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom