Pectus Excavatum - Вдлабнат граден кош

• Креатор на темата Креатор на темата naumdb
  • Време на започнување Време на започнување

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.016
Поени од реакции
5.681
Дали некој од вас го има ова???
Или подобро дали некој од вас слушнал за оваа аномалија.
Јас ја имам и ја мразам. Не познавам никој друг што ја има таа аномалија, затоа ја поставувам темава.
Еве и линк од wikipedia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pectus_excavatum
Сепак мојот деформитет не е толку изразен колку тој на сликата на Wikipedia, ама сепак се познава.

Еден мој другар го има и не е ништо страшно, и кај него не е изразено толку.Знам дека идеше на физиотерапии и го вежбаше константно грбот за да избегне грбавеење, бидејќи овој деформитет негира кон тоа.

physician напиша:
carinatum ili excavatum?

погледни да не е carinatum обично тој е почест кај женските
Сигурно е excavatum т.е. вдлабнатост на градниот кош:)

Сум сретнала луѓе со овој проблем, секако не како тоа на сликата. и таму пишува дека е тоа редок екстремен случај. ама знам дека прават кај нас операции, секако ако сакаш да се оперираш

Знам еден дечко има вака, ама не до волку. Иначе незнаев дека е аномалија, мислев нешто од нагло растење or sth...:(

Јас го имам.Не е толку редок.Гледав на еден форум имаше таму стотици познати луѓе што го имаат.Брендон Фрејзер,Рики Мартин,Мајкл Фелпс,а видов и доста манекени што го имаат.

за овој проблем најубаво операција слушнав у ремедика правеле а еве го типов (27) со овој проблем ден пред операција како изглеаи после операција мислам дека вреди да се направи овој зафат за тие што го имаат:wink:

Сега на Ѓумуш имаше,тој глумецот што го глуми Мехмет мислам дека и тој има pectus excavatum.

НАправил некој операција на ова ????? ме интересира и каде

Ова не е ретка појава, и јас сум сретнал многу луѓе што ја имаат, не е опасно, и не препорачувам никаква операција, освен се раазбира ако не е претерано голема како на сликата

Pectus Excavatum - дијагноза на вдлабнат граден кош, уште од пубертет се мачам со ова, па како резултат на тоа, од дете отворено и активно, се претворим во затворен срамежлив тип. Ако некој го имал истово или знае нешто повеќе за ова, знае за што зборувам. На почеток почнав се помалце да одам на плажа, а последниве неколку год. не сум бил ни еднаш, и покрај тоа што живеам во Охрид. Лекарите кај нас во општо не се заинтересирани па ми велат не е ништо, зошто да вежбам или да одам на операции, па кога ке го слушнат тоа родителите, мислат дека тоа е точно. Затоа ако некој има совет, го имал истово или познава некој со истиов проблем, ве молам за мислење? Знам за сите опции, би се решилл на оперцаијаа али само на Nuss процедурата, ама колку што знам нема кај нас доктор асослен што ја применува. Па ако некој има спротивно мислење слободоно нека пише, на пример искуство, некој доктор или др медицинско лице што може да ми помогне???

Исто така дали некој знае колку кошта операцијата и дали оди од фондот за здравствено осигурување?

Однапред ви се заблагодарувам!
1.gif

Pectus Excavatum - дијагноза на вдлабнат граден кош, уште од пубертет се мачам со ова, па како резултат на тоа, од дете отворено и активно, се претворим во затворен срамежлив тип. Ако некој го имал истово или знае нешто повеќе за ова, знае за што зборувам. На почеток почнав се помалце да одам на плажа, а последниве неколку год. не сум бил ни еднаш, и покрај тоа што живеам во Охрид. Лекарите кај нас во општо не се заинтересирани па ми велат не е ништо, зошто да вежбам или да одам на операции, па кога ке го слушнат тоа родителите, мислат дека тоа е точно. Затоа ако некој има совет, го имал истово или познава некој со истиов проблем, ве молам за мислење? Знам за сите опции, би се решилл на оперцаијаа али само на Nuss процедурата, ама колку што знам нема кај нас доктор асослен што ја применува. Па ако некој има спротивно мислење слободоно нека пише, на пример искуство, некој доктор или др медицинско лице што може да ми помогне???

Исто така дали некој знае колку кошта операцијата и дали оди од фондот за здравствено осигурување?

1.gif

http://emedicine.medscape.com/article/1004953-treatment#a1128

Практично операцијава го корегира 90% на изглед деформитетот. Ама со оглед на тоа шо си машко, останатите 10% нема да ти бидат којзнае колкав проблем, ќе јадеш високо протеинска храна, и ќе идеш у теретана неколку месеци и немаш мука.

И пријателе, нема од што да се срамиш. На крај у краева, маица обична покрива се, не дозволувај нешто такво да те сруши психички. Сите ние имаме по некој деформитет, ако се корегира, го корегираш, ако не, здравје, твојот е само ствар на естетика колку што знам, голема работа, не се бедирај ајде! :)

Сигурно кај тебе не е вака како на фотово, али освен операција нз како би се решило ова на друг начин
230px-Pectus1.jpg

Татко ми вака живее и гајле нема, ако толку не си соочен со тоа и ти смета, тогаш оперирај се, ако не ич гајле немај, цепај. Се најдобро ;)

1.gif
Темава веќе постоеше, па ја споив твојата со веќепостоечката. Можеби тука ќе најдеш некој одговор повеќе :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom