Партнерот е поважен од децата?

• Креатор на темата Креатор на темата The Goddess
  • Време на започнување Време на започнување
А ако не е создаден по своја волја, или ако не сакаш да создадеш - дали тоа го прави човекот болен ?
И што е со оној кој не дај боже не може да создаде свое потомство ?

Не ти ја разбирам поентава. Темава ако ја прочита е за тоа дали партнерот треба да се третира исто како и децата. Каква врска има темава со муабетов што ти го правиш во постов, само ти си знаеш.

Никаде не кажав запоставување на детето ниту пак дека треба да се запоставува детето како што претходно сфати ти "направи дете па фрли го". Значи тоа не. Детето си е дете и најнормално дека треба да му ја дадеме целата љубов што му следува и што му е неопходна за нормален раст и развој. Значи не реков дека треба да се игнорира односно запоставува детето. Детето секогаш ќе биде на најпрво место, на најпрво и тоа е така и свесно и несвесно, ама има примери во кои намерно се форсира тоа и се запоставува партнерот. Партнерот не смее да се запостави без причина. Среќно семејство бара жртвување и кој не е спремен да се жртвува подобро е да нема семејство.

Ти самата се негираш во постов. Ако си свесна дека дете доаѓа на најпрво место, нормално е дека како една од цените за тоа е намалување на вниманието кон партнерот. Ама остај тоа, мене друга работа ми е многу смешна. Како може возрасен човек кој создал дете, после тоа да се разведе зашто баш заради тоа дете не му обрнувале внимание? Тоа мора да е невидено дефектна личност. Со тоа и го поврзувам вториот болд. Јас немам семејство, од типот на сопруг и дете, но по муабетов претпоставувам дека ни ти немаш. Јас барем сум свесна дека односот маж -жена не останува ист после доаѓање на дете на свет, на вас останува повеќе време да го согледате тоа. Каков вид на жртва спомнуваш ти за едно семејство да биде среќно? Нешто од типот, не му помагај на детето со домашната, зашто на маж ти треба супа да му направиш? Инаку се согласувам кој не е спремен да се жртвува ич нека нема деца, зашто семејството го прават децата и жртвите секогаш одат во нивен прилог.

П.С Овој примеров што го даде со она што го изјавила жената после раѓањето на детето ич не го сметам за валиден. Тоа ти е рекла казала муабет. Ќе чуете некој ќе каже некоја реченица, две, и одма се потресувате дека се знаете за луѓево, а поим немате каква им е поставеноста дома.

Исто се битни. Без партнер неможе деца да имаш. А без деца е без поента да си со партнер. Никој не треба да бира меѓу едното и другото и треба да им се посветува исто внимание.

malku gi izmestivte rabotite,,,,

vo normalna brachna zaednica bez nechie egoistichno odnesuvanje ,,kade ljubovta e bez_uslovena., decata se samo ushte eden pogolem motivirachki moment na zaednichkoto zhiveenje i vrskata pomegju zhenata i mazhot//megjudrugoto i ljubovta// mozhe da bide samo izdignato na povisoko nivo na zaednichka semejna sreka,,,,,,

iPS razvodite sigurno ne se posledica na doagjanje na svet na decata., prichinite se sosema od druga priroda i od drug vremenski period ,taka da vo ovoj kontekst na diskusijava shto se vodi ne im e mesto tuka

Oвие твој зборови длабоко ме погодија.
Тоа што постоиш е благодарејќи на многу генерации твои предци кои наоѓале достоини партнери и ја продолжиле врстата.
Потруди се да најдеш достојна партнерка.
Секогаш мора да бидеме малку толерантни. Зарем ниедна твоја школска другарка, колешка, пријателка и тн. не е достојна.
Никогаш не реков дека барам совршенство.
Поентата ми беше ако љубовта помеѓу нас е нешто просечно тогаш нема што понатаму.
Нели животниот партнер мора да ти биде доживотен и во добро и во зло.
Мора да ги сакаш и неговите/нејзините мани.
Главно она што сакам да го кажам е дека за важни работи не треба да се избрзува.
А освен тоа млад сум така да имам време да ја најдам вистинската :D
П.С Можеби терминот достојна не беше баш коректен за да објаснам што сакам да кажам.

Н
Ти самата се негираш во постов.
П.С Овој примеров што го даде со она што го изјавила жената после раѓањето на детето ич не го сметам за валиден. Тоа ти е рекла казала муабет. Ќе чуете некој ќе каже некоја реченица, две, и одма се потресувате дека се знаете за луѓево, а поим немате каква им е поставеноста дома.

Не ми кажувај ти на мене што сум чула и видела, не можеш да знаеш, а тоа се работи кои баш и не сакам тебе да ти ги кажувам, а уште помалку пак на форум, ти кажав толку колку што можев да кажам, прва работа, а втора работа е што воопшто не се негирам самата себеси туку ти не можеш да ме сфатиш зашто гледаме од различен агол на проблематиката.
Толку имам да кажам, не сакам да навлагам во понатамошна дискусија.
--- надополнето: 14 март 2012 во 15:33 ---
јас сум малку поразлична личност, затоа што имав една баба која ме порасна и воспитуваше дека со оној кој си створил деца и градиш куќа треба да си врзан и со срце и со се, неможеш да го делиш ако го сакаш ќе ти биде желбата иста како што тој те гледа со насмевка и ти него да го гледаш, и навистина баба ми и дедо ми имаа страшно добра врска што секогаш сум се чудела, никогаш децата не биле помалку сакани од таткото па и обратно, очигледно сум зачувала нешто нејзино :)

Ова е тоа нешто со кое апсолутно се согласувам и мојот конечен став на темава. Сметам дека е вистинскиот услов за среќен и исполнет брак и семејство :).
Се надевам дека ќе овозможам да изградам такво семејство, ништо не е поубаво од помислата да остарете заедно со саканиот човек :).

Мислам дека муабетот е бесмислен знам јас жени кои не сакаат да имаат партнер а сакаат деца и си прават деца со вештачко оплодување си имаат добра работа и не им треба никој да им соли памет.

Е сега сите знаеме што сакаме ама има и некои работи што не можеме да си ги признаеме ,

на пример што ако тоа дете чија мајка единка загине или умре од некоја болест кој ќе се грижи за него бабата од мајката така а што ако нема баба мора да има дедо

значи заклучок е дека е неморално да нема двајца партнери да го чуваат сега се разбираме.

Но егоизмот е поголем секој може да соли памет ова она вака така ама ако животот е да бидеш сам како некоја курва тогаш не ти треба барем ја така гледам.

Нема пара и задоволство што може да ти донесе радост каква што можеш да ја имаш со твојот брачен партнер но тоа го сфаќаме пред умирање а не кога сме млади .

Детето расте, ама потоа им помага на родителите, се обидува да им надомести за тоа што направиле тие за него. Во секоја нормална фамилија, детето и покрај тоа што има свој независен живот, никогаш не заборава на луѓето кои жртвувале се за неговата среќа.

Ма каков надоместок бре. Детето не е создадено по негова волја. Детето не е создадено и одгледано за тоа потоа да може да ,,НАДОМЕСТИ''. Детето го создаваш, го одлгледуваш со љубов еднаква на онаа со партнерот, уживаш во благодетот и потоа го пушташ да плови бре, му даваш слободна волја да прави што сака. Да дефинирам да прави што сака: Ако е правилно воспитано, тогаш може родителот слободно да го пушти своето дете да прави што сака бидејќи тоа ќе се однесува и ќе живее во границите на доброто...
Каков пример!:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Дечко, побарај малку на интернет. Дали знаеш колку родители ги жртвувале своите животи, за да ги спасат своите деца? И секогаш родителот на прво место го става детето (во нормални ситуации и нормални луѓе, не збориме за дисфункционални семејства). Познато е дека родителите прават за децата работи кои се граничат со физички невозможни работи, само за тоа да биде безбедно.
И не споредувај дете и девојка и на кој ќе дадеш падобран. Мислам илузорно е и апсурдно. Кога ќе имаш дете или нешто блиску до тоа, ќе сфатиш за што ти збориме тука.
Примерот ми беше даден за да ја објаснам природата на човекот. Прво помислува на себе, па дури потоа на детето, саканиот итн... А потоа - решава како ќе реагира. Значи во ДЕЛОТ ОД СЕКУНДАТА ти во животна опасност прво помислуваш на СЕБЕ. А потоа реагираш во зависност од ситоација, морални обврски, норми итн. Кога ќе имам дете - ќе се убијам себеси и било кој друг за да го спасам, но прво што ќе помислам ќе биде - НА СЕБЕ ! [/quote]
--- надополнето: 14 март 2012 во 16:25 ---
Имало многу малтретирани жени кои за да си ги заштитат децата ги убивале мажите што ги тепале. Многу примери се такви. Мајката и таткото секогаш ќе ги имаат најдобрите интереси на детето и никогаш нема да одат против него. Можеби некогаш нивните размислувања ќе се косат со оние на детето, но никогаш нема да му помислат лошо, додека во врска, брак, често има омаловажување, варање и сл. Дете нема никад да те “извара“. И детето знаеш дека искрено те сака, а не од интерес, за разлика од многу партнери, како и бракови склучени исклучиво од интерес.

На крај краева, различен тип на љубов се, не знам како овој што ја напишал книгата не го сфаќа тоа. Не можеш да ги споредуваш, ама како што реков, сите стасаа да бидат писатели и да пишуваат книги.:facepalm:

Иначе, малтретирано жени - имало - да. Сеуште има, и сеуште ќе има. Ова е еден комплекс кај жените за мажите кој валјда ќе помине кога FEMEN ќе ја презеде власта во светот. Значи - мажот, еден маж, било кој маж - НЕ Е ОДГОВОРЕН ЗА ОДНЕСУВАЊЕТО НА СИТЕ МАЖИ ВО СВЕТОТ, ЗА ОДНЕСУВАЊЕТО НА МАЖИТЕ ВО МИНАТОТО ! Престанете веќе со тие ваши патетични примери од минатото - ЛЕЛЕ НЕ ТЕПАЛЕ; МАЖИТЕ БИЛЕ ГНАСИ, ТИЕ ШЕТАЛЕ И УЖУВАЛЕ А НИЕ СМЕ ГОТВЕЛЕ - луѓе - се менуваат времинњата. Мажот е се помирен и помирен, понапреден, либерален - се сталожува. А жената - од пуста љубомора, или комплекс или завист - стварно не знам зошто - не само што ги бара своите права (кои веќе скоро сите ги доби), туку и се наметнува, се натпреварува со мажот. КРАЈ НА ПРИКАСКАТА. Нема више кујна - ете ви фабрики, ете ви канцеларии, ете ви се што имаме ние мажите.
--- надополнето: 14 март 2012 во 16:39 ---
Има постојат такви мажи секоја чест. Имам еден колега три малечки деца расне после разводот со жена му. И ги одзема судски и по цел ден е со нив, ги шета, ги бања, ги школува, буквално нема ни 5 минути време за себе.
Но за жал повеќето не се такви. Има две стари изреки за оваа релација, првата е кога одиш во ве це со тврда столица викаш мамо оф мори мамо никогаш не велиш тато. И втората е татко со к*р прави со к*р жали. Едноставно неможе да се опише мајчинството велат, тоа можело само да се доживее.

leandra - партнерот ли ти е крив (мажот) за тоа што Ева го скинала јаболкото а не Адам, па Господ ги казнил Ева и жените ? Партнерот ли ти е крив што природата предодредила жената да раѓа а не мажот ? Да го носеше мажот детето - тогаш што ? Ќе речиш ама не е така...

Детето е Најбитно.
Побитно и од партнерот, побитно и од себе си.
Ако недај Боже ситуацијата згусне, детето е последното кое треба тие последици да ги осети. Ако, веќе, мора.

Не ми кажувај ти на мене што сум чула и видела

Реченицава си кажува се сама по себе. Ме изнасмеа да ти кажам право, како мало дете кога се лути за без врска работи.
Како и да е гледам толку држи дискусијава, затоа и муабетов отиде по ѓаволите.

Реченицава си кажува се сама по себе. Ме изнасмеа да ти кажам право, како мало дете кога се лути за без врска работи.
Како и да е гледам толку држи дискусијава, затоа и муабетов отиде по ѓаволите.

Епа искрено стварно ме изнервира, еднаш ме праша ти кажав и кој видов колкав пост си напишала , ме мрзеше да читам и ај од култура те прочитав и пак истиот муабет ми го тераш, не сакам да се вртам у круг со нешта што веќе сум ги кажала и затоа отиде дискусијата. ....:D
Објаснувам еднаш, објаснувам два пати, трет пат више ми здосадува :).

Мојот став го кажав и толку, нема зашто да те убедувам дека твоето не чини а моето чини, не преферирам такви нешта, секој со своето и затоа ја прекинав дискусијата, нема потреба од контрирање на тема за индивидуални мислења и ставови.

Во семејствата не функционира проста математика ... затоа и еднострано судење и коментирање на дадена ситуација без притоа да се согледаат сите фактори кои допринеле таа да се случи е невозможно. Зошто излегувате со екстремни примери од тип ако се дават жената и детето ќе го спасам детето? Мислите дека тоа ве прави добар родител? Па не секогаш. Што ако жената е бремена со близнаци а детето болно од леукемија? Секој екстремен пример може да се прошири во бескрај ... но на примерите не се учиме, и затоа никогаш нема да знаеме како би реагирале во даден момент кога сите влијанија ќе се измешаат како рубикова коцка.
Дебатирате на 5 страници за една реченица извадена од контекст. Покрај таа во која вели дека партнерот е поважен од децата, Ричард вели и дека вашите деца се на прво место. Дали тоа значи дека е контрадикторен? Не. Оној кој е во брак и има деца, ако е паметен ќе знае кој совет кога да го примени за да децата не ги направи зависни лигли а мажот дежурен мрчатор и обратно.
Бескрајна заштита на детето тешко да го извади на добар пат, верувам ова како пример можете да го видите наоколу и затоа немојте вашата љубов да ја претворите во болна опсесија. Животот на детето не е ваш живот. Обидете се да најдете разумен баланс, само така ќе бидете среќни.

Очекувам да ги споделите вашите размислувања
Повелете :)

Едит: Моето скромно мислење го напишав, но се прашувам дали си ја читала цела книга или случајно налета на овој извадок? Мислам дека книгата е така пишувана за секој да си најде потпора за своите ставови и постапки - мал џебен психијатар. Ме интересира зошто токму тој извадок те замисли па реши да го споделиш?

Едит: Моето скромно мислење го напишав, но се прашувам дали си ја читала цела книга или случајно налета на овој извадок? Мислам дека книгата е така пишувана за секој да си најде потпора за своите ставови и постапки - мал џебен психијатар. Ме интересира зошто токму тој извадок те замисли па реши да го споделиш?

Не, не сум ја читала целата книга, кажав и погоре. Случајно налетав на неколку извадоци и намерно го одбрав овој зашто ме интересираше мислењето на другите, а искрено кажано очекував мислења од ваков тип (бурна реакција), но исто очекував и спротивни мислења кои на темава беа ретки.

Јас таа реченица ја сфатив токму како што требаше да ја сфатам и потполно се совпаѓа со моите мислења и ставови, меѓутоа на некој начин се извади вон контекст затоа што сите под деца сфатија мали зависни лица, деца во буквална смисла на зборот, но не, дете на родителот е и 30 годишен маж. Јас не се согласувам со тоа дека партнерот доаѓа и си оди, човек треба да се избори за сопствената среќа и сопствениот брак, некогаш мора и да преминеш преку некој работи и да замолчиш иако си во право, а некогаш и другиот ќе го направи тоа. Така се одржува балансот. Исто како што се бориме за своите деца, треба да се бориме и за својот брак.

За мене партнерот и децата се подеднакво важни (иако веќе кажав дека децата се секогаш над се)... и сега кој ќе размисли ќе ме сфати, а другите ќе кажат дека сум контрадикторна самата на себе, иако не сум. :)

Повторно поставување на општествени вредности на трули корени, перверзни испревртени од самиот почеток намери, од извртените вредности на американчиштава, цел свет не може да се опорави, како минува времето се повеќе им посакувам пропаст, ма тоа таму е како пандорина кутија што не се затвора., сето зло сето најлошо излегува од тоа тло.

Сметам дека тоа се два типа на љубов кои не можат да се споредуваат. Не смее да се става едно пред друго.
Децата ќе ги сакам затоа што се моја крв, плод на нашата љубов итн. Нив ги сакам како личности, како дел од мене на кој сум му дала живот и кој зависи од мене. Тие се личности кои секогаш ќе бидат пред сите надвор од фамилијата.
Ништо помалку не го прави ни мојот иден маж. Него ќе го сакам на интимен начин. Тој ќе биде буквално дел од мене и јас самата ќе му се дадам него, тој мене. Ние сме едно. И тој секогаш ќе иде пред сите надвор од фамилијата.

Фамилија е една огромна љубов на многу различни начини во кои нема нејзино мерило.

Не верувам дека ќе постои човечко суштество кое би го сакала повеќе од моето идно дете (деца).
Секако, љубовта кон партнерот е една, оваа би била сосема друга љубов, али баш оваа втората е онаа најјаката.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom