Паганизам

• Креатор на темата Креатор на темата MakedoN_Ares
  • Време на започнување Време на започнување

Го поддржувате ли паганизмот

• Да

Гласови: 47 50,0%
  • Не

Гласови: 47 50,0%

• Вкупно гласачи
    94
gi stavam u isti kos posto i dvete se religii i monoteizmot i paganizmot a deka naukata ne znae pa toa rekov sto se znae se znae za drugo se zazema agnosticki stav ne znaaeme a religiite da znaeja nesto tocno nemase da se raspravaat megu sebe poradi razlicnite dogmi i rituali nego ke se slozea vo nesto a oni edni vaka tumaacat drugi ovaka znaci i nivnoto znaenje ne e egzaktno tuku tie se protivrecni megu sebe.

Точно така.
Значи,науката се труди,денешниот развој на човечките капацитети за впивање е премал за да вистински може да се осознаат некои вистини.
Со тоа и завршува нејзината улога.
Монотеистичките религии се тие кои,како продолжена рака,ја пропагираат субјективната вистина која мора да биде прифатена.
Императив.
Ама...пак човечката природа влегува во игра,обоена со желба за моќ,пари и крв...и се создаваат сегрегации.После уништувањето на заедничкиот непријател на идните фракции,паганизмот,и самите се поделуваат одејќи по свој пат и своја лага.

Разликата е,пријателе,во тоа дека монотеизмот пропагира вистина.
Паганизмот е само начин на живот.

Точно така.
Значи,науката се труди,денешниот развој на човечките капацитети за впивање е премал за да вистински може да се осознаат некои вистини.
Со тоа и завршува нејзината улога.
Монотеистичките религии се тие кои,како продолжена рака,ја пропагираат субјективната вистина која мора да биде прифатена.
Императив.
Ама...пак човечката природа влегува во игра,обоена со желба за моќ,пари и крв...и се создаваат сегрегации.После уништувањето на заедничкиот непријател на идните фракции,паганизмот,и самите се поделуваат одејќи по свој пат и своја лага.

Разликата е,пријателе,во тоа дека монотеизмот пропагира вистина.
Паганизмот е само начин на живот.

Kako be prijatele propagira vistina? Se dur ne se dokaze deka e tocno ne e tocno, u bolo koja monoteisticka religija ne e dokazano ama bash nisto. Taka da niso ne e vistina.Bar sea za sea.
I zaso paganizmot e nacin na zivot? Ne vikam deka ne,nacin na zivot e,isto kako i monoteizam,ali ne samo tolku,i 2te se religii,na kraj kraeva paganizmot ima podlaboki koreni od monoteizmot.

Kako be prijatele propagira vistina? Se dur ne se dokaze deka e tocno ne e tocno, u bolo koja monoteisticka religija ne e dokazano ama bash nisto. Taka da niso ne e vistina.Bar sea za sea.
I zaso paganizmot e nacin na zivot? Ne vikam deka ne,nacin na zivot e,isto kako i monoteizam,ali ne samo tolku,i 2te se religii,na kraj kraeva paganizmot ima podlaboki koreni od monoteizmot.

Со 'вистина', тој претендираше на фактот дека монотеистичките религии на верниците им сервираат концепти за кои од нив се очекува да ги прифатат како ултимативна вистина.
Паганизмот тоа не го прави, затоа е начин на живот, што во случајов, е голем комплимент.

Со 'вистина', тој претендираше на фактот дека монотеистичките религии на верниците им сервираат концепти за кои од нив се очекува да ги прифатат како ултимативна вистина.
Паганизмот тоа не го прави, затоа е начин на живот, што во случајов, е голем комплимент.

Oh,onda moja greska.Golema.
Ete,go svativ pogreshno,toa e :) se slucuva.
Inace da se slozuvam sosema so ova.Takva e i mojata gledna tocka,btw...odlicno kazano u 3 recenici <3

Lele ako sakaat neka me baniraat 4 life zaso idam PAK offtopik ama nemozam da izdrzam da ti kazam deka si krajno ogranicen.
Stooooo te naveduuuva da misliiiis dekaaa se pod demonsko vlijaniee poso i oniii veruvaat vo bogovi kako sto veruvash ti? I ti si pod demonsko vlijanie??

Ti ko sho veruvash vo 1 bog,i miljarda svetci i angeli oni veruvaat vo 1 Vrhoven bog i poveke drugi bogovi,so svoj "oblasti".
FFS decko kolku si imba. -.-

- Да, јас сум ограничен, пошто не сум Бог, а само Он е неограничен.
- Паганите се под демонско влијаније, оти е тоа повеќе од очигледно до нивното (паганското) однесување, или, како што би рекол преподобниот Антоние Велики, црните ангели, откако беа истерани од Небесата, сега ги соблазнуваат пагански насочените народи и им се јавуваат на тие народи во облик од сеништа.
- Да, јас верувам во Еден и троичен Бог, кој е мноооогу конкретно битие.
- Да, и ја сум под демонско влијание (како и се живо на планетава) а штосот е во тоа што демонското влијание можам да го препознаам како зло-намерно влијание.

idi na Radost satanizma i ke procitas drugo, spiritualnite satanisti vikaat deka Satana e usdtvari dobar bog a Jahve e losiot toj so baral covecki zrtvi.

Oh,onda moja greska.Golema.
Ete,go svativ pogreshno,toa e :) se slucuva.
Inace da se slozuvam sosema so ova.Takva e i mojata gledna tocka,btw...odlicno kazano u 3 recenici <3

Ne e samo tvoja greska posto i mene mi bese taa recenica "somnitelna" vo znacenjeto :wink:.
Znaci zborime za vistina kako tvrdenje koja i ne mora navistina da bide realna.

idi na Radost satanizma i ke procitas drugo, spiritualnite satanisti vikaat deka Satana e usdtvari dobar bog a Jahve e losiot toj so baral covecki zrtvi.

Доколку е постот до мене упатен:
- не, сигурно нема да го посетам нивниот сајт, оти нивниот бог е господарот/кнезот на овој Свет.

ja bev ima i na hrvatski jazik otvorile sajt i pisuva kao oni se dobrite prav bog e Satana posrto on bil pravdoljubiv se na se isto ko hristijanstvoto samo mesto bog bog bog go smetaat Satana Lucifer Svetlonosec.

Застани темава.
За науката да спомнам нешто:

Научниците се едноставно никој и ништо.Луѓе кои целиот свој живот го посветиле на откритија,а откриле нешто сосем безначајно.

Ако нели научниците ги прашаме за создавањето,од каде потекнуваме,тие велат од мајмуни.Тие велат дека се скоро семоќни со тоа позиционирајќи се како богови.

Ако нели се семоќни,зошто не створат живот од ништо?
Од материја,како што викаат?

Велат дека се блиску,ОК,тие цело време се блиску.До сега требаше да го створат животот за кој зборуваат.
Денес да сретнеш просјак на улица,тој ќе ти рече дека утре ќе биде милионер.
Блиску е,не можеш да речеш дека нема да биде.
Тоа се научниците,луѓе кои не ги почитувам,освен неколку исклучоци.

:toe:

Застани темава.

Научниците се едноставно никој и ништо.Луѓе кои целиот свој живот го посветиле на откритија,а откриле нешто сосем безначајно.

Ако нели научниците ги прашаме за создавањето,од каде потекнуваме,тие велат од мајмуни.Тие велат дека се скоро семоќни со тоа позиционирајќи се како богови.

Велат дека се блиску,ОК,тие цело време се блиску.До сега требаше да го створат животот за кој зборуваат.

abevidi kaj religijata najglaven problem poradi sto e neprifatliva za racionalno logicno filozofsko i naucno gledanje na nestata e toa sto gi ima mnooogu religii a baska sto ima stari religii i mrtvi bozestva sto upatuva na zaklucokot deka tie se del od kulturite na narodite i civilazaciite.Da imase edna religija ke znaevme moze deka ima nesto tocno a vaka nisto, sekoj kako svatil napisal nesto i za da mu veruvaat rekol e ne ja nego BOg mi diktirase i toa ti e.

Ne e samo tvoja greska posto i mene mi bese taa recenica "somnitelna" vo znacenjeto :wink:.
Znaci zborime za vistina kako tvrdenje koja i ne mora navistina da bide realna.

Мразам кога не ме разбираат :)
Исто како што и ти не ме разбра во еден претходен твој цитат каде ми реплицираше за наводната "бесмртност" на боговите.Osiris i Loki нека стојат како пример.Потоа и Set.(Иако за него има и варијации).

Застани темава.

Коперник неверојатно многу помогнал во ширењето на општествениот и религиозниот видокруг,со самото тоа што го предочил циркулативниот елемент како факт.
После прифаќањето на Коперник,се децентрализираше величината на човекот како центар на универзумот и се отвори простор за себепронаоѓање на луѓето како микрокосмос-честици.А тоа е правилниот начин на гледање и тој научник помогна во умствената еволуција на оние кои се одлучиле на вера,која не е монотеистичка.

Дарвиновата теорија и мене ми е неприфатлива,но тоа не значи дека научниците,или во овој случај еволубиоанатомолозите (:)) таа теорија ја шират како апсолута,бидејќи историјата ни кажува дека за да се прошири нешто како "вистина"(ете,ставив наводници),треба да се шири со меч,терор и инквизиција.Тоа научниците не го прават,и затоа не ги сметам за толку арогантни и намачкани со непостоечка дивинација.

Во однос на болдираното:
"Ништо" и "Материја" се два различни поими. :)
Клонирањето како процес е веќе во БЕТА фаза и успешно беа клонирани неколку форми на живот.Почнаа и со вкрстувања.Иако и мене ме буни како тоа од ништо се создал свет со живи суштества,и колку само е невозможно денес човекот баш од ништо да создаде живот...сепак науката прави прогрес.И за тоа мора да им бидеме благодарни.

ja bev ima i na hrvatski jazik otvorile sajt i pisuva kao oni se dobrite prav bog e Satana posrto on bil pravdoljubiv se na se isto ko hristijanstvoto samo mesto bog bog bog go smetaat Satana Lucifer Svetlonosec.
Алијас лајт шоу.

Он топик, незнам колку паганизмот се води како религија, т.е. дали може во документ да ми пишува "вероисповест: паганка", али во секој случај паганизмот и во учебниците по историја се води како нешто примитивно, рецимо луѓето барале начини да си објаснат некои ствари(сонцето, дождот), па сите тие ствари со принесување жртви и слично со цел да ги придобијат боговите, па магии...
Од страна гледано, многу ми е посимпатичен паганизмот од христијанството или исламот, но не можам никого да гледам како бог. Неам ништо против пагани како што имам против монотеистички религиски фанатици...

Читам и не ми се верува што читам, брее луѓе стварно сте помешале се и сешто. Како бе паганизмот ви е поблиску, па нели Исус кажа која е вистината еден е Бог, не се 10 со различни министерства........туризам, економија, образование?!?!
Смешно е ..............уствари е страшно али ајде.

Па после не требало веронаука...нека прочитаат што пишувате мислам дека инстантно ќе се предомислат.

Застани темава.

Kloniranjeto malce ti e?
I na kraj kraeva Nikolce da ne si go posveteshe cel zivot na naukata denes ke se dopishuvavme u temnica..

Читам и не ми се верува што читам, брее луѓе стварно сте помешале се и сешто. Како бе паганизмот ви е поблиску, па нели Исус кажа која е вистината еден е Бог, не се 10 со различни министерства........туризам, економија, образование?!?!
Смешно е ..............уствари е страшно али ајде.

Па после не требало веронаука...нека прочитаат што пишувате мислам дека инстантно ќе се предомислат.

Isus kazal 2000 godini pred ti da se rodish,so znaci ti ustvari vrska nemash on so kazal.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom