Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Ме интересира од кое место на Галичица би се гледало најдобро на Охридско и Преспанско Езеро и како да се стигне до него. Дали се посериозни предизвици и треба опрема или би се стигнало и полесно. Знам за Еленов врв што е над Велестово, од кај бензинската на излез на градот, ако имате некој совет или препорака споделете. Фала.
Ко шо кажвит @gade , најдобро е да се ојт директно за врв Магаро од таму ги фаќаш најдобро двене езера.
Ак ојш преку Велесто, имат доста пат за цапање. Ак не си спремен не се нафаќај да се качвиш од таму. Незборвам и не мислам спремен само на физички, туку и психички, опрема, намирници...Навидум Галичица сите ја гледет ко гола планина, но истата носит многу потенцијални опасности.
Мојш за полесно, да ојш со кола и да влезиш Галичица, патот ти се делит меѓу Трпејца и Љубаништа. На истата да извозиш до пресек Ливада, да ја остајш тука колата и да цапаш после сат, два, два и пол (кој колку е спремен) до Магаро горе. Влез во НП Галичица за кола ти е 100 денари и 30 денари по човек се доплаќат.
И уствари све џабе ти кажав, ко имат забрана за движење до петнајсти или триеспрви Август од седум сабајле до пет поручек.
А ак се решиш да ојш, тогај мојш да побараш дозвола за движење од дирекцијна на НП Галичица. То ти се најџвит на истиот пат ко ќе движиш од Макпетрол бензиска Бејбунар за Велесто, на истиот пат 200-300 метри од десна страна ти се најџвит.
Препорачвам, ак ти дает дозвола и ак ојш од Велесто, тогаш високи обувки и добар чорап обавезно (најмногу ради змии отровни-потскоци и шарки) после смокој и тежината на теренот, маичка со долги ракај или 30-50 фактор крема, капче и очила, спреј за тело против комарци (мојш и чај, зш бербат ќе те сторет) и најбитно ВОДА и намирници.
Убав помин.

Од Паркот информираат дека од 17 часот попладне до 7 часот наутро дозволено е движење на сите лица во шумите и шумските појаси заради одмор и рекреација на сопствена одговорност за својата безбедност и обврската за ненанесување на штети на шумата. Ова ограничување не важи за организирана тура туристи за туристичко разгледување на Националниот Парк, со дозвола. За непочитување на одредбите од забраната за периодот од 7 часот наутро до 17 часот попладне ќе се изрече глоба од 1.500 до 2.000 евра во денарска противвредност.
www.ohridnews.com/vesti/98034

Кога за ова прв пат чув и прочитав, јас го разбрав ... обратно :
- забрането вечер и ноќе
- дозволено преку ден

Логично, белки поопасно е движење ноќе во темница отколку во осум наутро.
Во која друга земја се брани пристап во природа кога дојде сончево, мирно време? *

Секаде луѓе гледаат да
1) минат што повеќе време во природа
2) земат што повеќе пари од тие што одат во природа

* https://www.google.com/search?q=prohibited national park daylight hours
А во зима и сред променливо време наесен во ноември, декември, движење е дозволено?

Оваа земја / народ / нација заборавила зошто жив-, пардон, зошто продолжува со постоење. Воља за живот испарила. Вода ако ти испари дење на Галичица е опасно, а организирана служба за помош што испарила тоа е ... така мора засега. (И во време кога ти даваат тоа е исклучиво „на сопствена одговорност.“)[DOUBLEPOST=1469177881][/DOUBLEPOST]А јас што имам куќа во село во национален парк, може да се шеткам? И да оставиш дете на ливада до куќа (и шума)? Супер безбедно.

Последно уредено:
Многу напушени имат низ Охрид годинава бе.
Шо е ова, како само џанаци да идат на одмор сеа кај нас.

Sent from my D2403 using Tapatalk

Многу напушени имат низ Охрид годинава бе.
Шо е ова, како само џанаци да идат на одмор сеа кај нас.

Што пак тоа ви смета сеа? Абе вие Охриѓаните сте чоек да не ви стапне.. Малку туристи, многу туристи, пијаници, џанаци, странци, Скопјани. Нека срушат тоа плажите нека напраат игралишта место нив па ќе почнат сите спортисти на летни припреми да идат кај вас.

Кои се најбољи ресторани у Охрид?
(без оглед на цени)
Според мене, ресторан Тино. Останатите знаат да вибрираат, денес добро, утре лошо.

Е сеа ако бараш квалитет 3во1 (локација,јадење,услуга), тогаш Аквариус - Струга ти е топ оф д лајн. И сигурно е една од најдобрите локации за јадење и уживање во државава, безразлика што е мултикултурен ;)

Moze da mi kaze nekoj avgust do koj datum otprilika ima turisti poveke/sredno?

Moze da mi kaze nekoj avgust do koj datum otprilika ima turisti poveke/sredno?
Од 20ти Јули до 10ти -15ти Август имат гужви.
Особено периодот 29/30/31Јули и 1/2/3 Август имат најголеми гужви. Ој си од 20ти Август натака, убајна да видиш да си уживаш.

Ја откога еднаш отидов на одмор у Охрид у септември, више у друг месец никад не отидов. Сфатив одма колку мазохистички било да се иде у јули/август.

Што пак тоа ви смета сеа? Абе вие Охриѓаните сте чоек да не ви стапне.. Малку туристи, многу туристи, пијаници, џанаци, странци, Скопјани. Нека срушат тоа плажите нека напраат игралишта место нив па ќе почнат сите спортисти на летни припреми да идат кај вас.
Да, сметат.

i jas sum za vo Septemvri, uste ako se pogodi vremeto - poubavo od djupsko leto nema

Kajgana Shop

Back
На врв