Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Конечно се сфативме дека истото го збориме.
Мене муабетот ми беше дека никој кај нас воглавно не го бива за туризам секако со ретки исклучоци. Башка што народов е сиромав на сите нивоа. Затоа јас лично не се замарам и никому не земам за зло и во вакви околности премногу е глупо да се напаѓаат само охриѓани како на другиве места да сме Малдиви и Гармиш - Партенкирхен.
Обратно е брат, мислам се согласувам со тебе дека не треба да ги напаѓа човек по секоја цена - едноставно толку им делиле на трите вечери, ама тие се тие кои напаѓаат и тука е цел проблем. Дури и кога одиш твои пари да потрошиш одморот ти го прават замор.

Еве на пример јас немаше да се замешам во дискусијата пошто искрено и за мене е глупаво да ја тегнам до недоглед дали не бива или не за туризам кога очигледно не не бива, да не биваше ќе бевме во најмала рака барем 20 пати поразвиени и повеќе пари од туризам со странци ќе се влеваа, НО (многу битен момент) алергичен сум на испади како на оној од Емка.

Го нападна човекот из чиста мира, као со кој памет тој да ги критикува охриѓани и тоа на сред сезона, затоа и напишав мое мислење.
НЕ кукле, не можиш да се поставиш од позиција на висина пошто со извинение штркот те посери во Охрид (да не речам нешто друго, погрешно ќе бидам и онака сфатен). Едноставно диши и остави и другите да дишат.

Кава неубаво искуство во Охрид, ти неубаво искуство во Дојран, јас на друго место и кога ќе видиш излегува не не бива за туризам ама за лаење и за да си ги извадиме очите не бива.

Па уште онај гревот се јавува Дебарца или како и да му беше јузерот, чиниш ТОЈ лично со Климент и Наум описменувал, 300 години господинот нешто ширел и сега ние другите да сме ќутеле тој имал право за Охрид да кажува.
Отвори се земјо голтни ме.

Обратно е брат, мислам се согласувам со тебе дека не треба да ги напаѓа човек по секоја цена - едноставно толку им делиле на трите вечери, ама тие се тие кои напаѓаат и тука е цел проблем. Дури и кога одиш твои пари да потрошиш одморот ти го прават замор.

Еве на пример јас немаше да се замешам во дискусијата пошто искрено и за мене е глупаво да ја тегнам до недоглед дали не бива или не за туризам кога очигледно не не бива, да не биваше ќе бевме во најмала рака барем 20 пати поразвиени и повеќе пари од туризам со странци ќе се влеваа, НО (многу битен момент) алергичен сум на испади како на оној од Емка.

Го нападна човекот из чиста мира, као со кој памет тој да ги критикува охриѓани и тоа на сред сезона, затоа и напишав мое мислење.
НЕ кукле, не можиш да се поставиш од позиција на висина пошто со извинение штркот те посери во Охрид (да не речам нешто друго, погрешно ќе бидам и онака сфатен). Едноставно диши и остави и другите да дишат.

Кава неубаво искуство во Охрид, ти неубаво искуство во Дојран, јас на друго место и кога ќе видиш излегува не не бива за туризам ама за лаење и за да си ги извадиме очите не бива.

Па уште онај гревот се јавува Дебарца или како и да му беше јузерот, чиниш ТОЈ лично со Климент и Наум описменувал, 300 години господинот нешто ширел и сега ние другите да сме ќутеле тој имал право за Охрид да кажува.
Отвори се земјо голтни ме.
Јасно ми е се. Секое село кај нас е локал - патриотско а шо останува со цели градови.

А ти сега од Шведска колку пати го посетуваш што си даваш за право да му браниш да коментира, па особено да коментира во сезона?

Кога да коментира, во февруари?

Друга работа, тоа што го кажува е на место. Не гледам некој друг да е толку батхрт од кажаното како ти, така да нешто изгледа приватно му го имаш набрано што толку го канфузиш или пак на друга тема те има запашкано и си му го берела, нема каде па тука сега користиш прилика.

Човекот е во право, тешки копита сте за туризам, среќа ваша сте се родите каде што сте се родиле па терате „туризам“. Да ви даде некој да водите туризам во Валандово ќе ве видам колку ве бива. Вака тука е енЅерото и скопјанишчана па ни се може ќе ги плукаме.

НИКАДЕ на друго место нема таков однос кон домицилното население, ниту во мкд, камоли во туристички дестинации околу нас, па и во светот.
Напротив, сите гледаат да допринесат за подобра понуда и особено да остават подобар впечаток.

Вие како Охриѓани се грижите само да ги вреѓате вашите сонародници кои дојдоа да ви дадат пари, да не ја подобрите понудата ни под разно и ОСОБЕНО да сте дрски на било каква критика - макар колку и да е оправдана.

Кава е апсолутно во право, за туризам сте дупе.
Зошо го напаѓам Кава? Пошо е дежурен на темава со години наназад, пишува три-четри поста секоја година со иста содржина, топло време му е тригер за да ја отвори темава и секоја година да го вергла истиот филм. До сеа мислев човеков не е излезен од Охрид, тој кутриот две посети имал и тие две којзнае кога.

Аман заман споредбиве. И една Хрватска да го немаше тоа крајбрежје, веројатно ќе имаше иста посетеност како една Босна пример.
Скопје еден викенд имаше со бум посетеност за финалето на супер купот, па видовме и тоа како испадна. Сите години ги какака охриѓани за цените, на крај испаднаа и полоши.
Па и вие сте гласни демек Бугарија/Албанија не ги бива, па сте биле еднаш или ниеднаш. Значи јас ти кажувам дека од тоа што сум бил сум имал лоши искуства. Да си бил 2 пати, а да имаш лоши искуства како за 5 пати одење, не е за потценување.

Не може СТУДИО, каде што 4 кревети се во иста просторија и буквално нема место кај да се движиш, да е 75 евра од вечер. Еј, низ Европа не се толку скапи смештаите.
Може, пошо се зависи од контекстот на ситуацијата. Во услови на голема побарувачка (претпоставувам викенд околу Илинден), се е можно. И тоа не само во Охрид, туку насекаде низ светот. Доколку огласената цена е 75 евра за таков смештај, значи има спремна клиентела која може да плати многу повеќе.

Е сеа проблемот е шо некои луѓе одењето Охрид го перцепираат како ефтина забава. Потценето гратче, секогаш едно-две скалила подолу од краците на Халкидики. Пошто е наше, мора да е доволно ефтино за просечниот македонски турист да си го дозволи. Иначе е скапо, се занесуваат Охриѓани со цените. И тука започнуваат бескрајните споредби со Грција, Албанија, Бугарија и не знам каде.
Не мора да се доаѓа по секоја цена во градот дечки, не е нож до коска работава.

Славонцине и Загорјанине истото го викаат за Далматинците што вие го викате за Охриѓаниве. Ништо ново.
И далматинците ги пцујат на гостите, не е само обратното. :) Нема домаќини кои ги сакаат туристите, реално. Сите едвај чекаат да заврши сезона. Се е тоа љубов од корист.

Се јави најпатениот Охриѓанец, дај нека му напрет една биста некаде и некоја благодарница нек му дает, досаден е веќе.
1688838740614.png

Зошо го напаѓам Кава? Пошо е дежурен на темава со години наназад, пишува три-четри поста секоја година со иста содржина, топло време му е тригер за да ја отвори темава и секоја година да го вергла истиот филм. До сеа мислев човеков не е излезен од Охрид, тој кутриот две посети имал и тие две којзнае кога.
Емка, ти не си глупав човек - напротив.
Е сега, откако тоа го расчистивме, те молам не влечи глупави заклучоци.

НЕ е мерило дали Кава е од Охрид, дали бил во Охрид 10 или 200 пати па да му вадиме среден просек од посетите. Битно е во тие посети што ги направил КАКО си поминал и ШТО услуга добил за платеното.

Цените ТРЕБА да се повисоки за да се избегне ДЕЛ од пиперка туризамот, НО ако цените се повисоки услугата треба да остане на ниско ниво?

Не може бе човек да платам за сместување + паркинг и да си ја најдам колата шарана чиниш Пикасо вежбал на неа.
Во Грција кога ќе платиш приватен паркинг во некој хотел или приватно сместување немаш такви пиздарии, освен по јавни паркинзи. Кај охриѓани имаш.

И кога ќе му се побуниш ти вика абе види од кај да знам кој беше. Како бе Трајан од кај да знаеш кога нели со ТОКЕН се влегва во тоа гаражата ти твоја и имаш камера на влез кој и што влегува. Нели и сум ти платил дополнително за да нема такви пиздарии?

Од друга страна, истиот тој ти ја гаси климата или ти вика ам шо да прам ак немат топла вода?
Шо знам шо да прајш, пример да се обесиш ебате говедото.

Преку 10 пати сум летувал (тоа се 10 летни сезони, 10 години) на други места надвор од МКД и НИКАДЕ немало недостаток на топла вода БЕЗ разлика колкав е смештајот. 2, 20 или 200 соби исти курац, ТОПЛА ВОДА ИМА 24/7.

Си платил, си добил.
Тоа е муабетот и тука завршуваат сите муабети по прашање туризам.

Плаќаш и очекуваш услуга за платеното.

Во Охрид, ајде и во дел МКД плаќаш и НЕ добиваш соодветна услуга за платеното + добиваш понашање како да борџиш нешто, а не како за сопствени пари да седиш таму. На крај секогаш си ти кабает.

Јас сум по потекло пола Охриѓанец, мене не ми смета критика за цени и за смештај пошто знам ШО лајна сме како народ воопшто во МКД и особено во Охрид шо се имам нагледано подобро да ќутам.

Тоа што сум пола оттаму НЕ ми дава право да му се поставам одозгора на некој што е од СК или од Кривогаштани пошто тој дојде кај мене да ПЛАТИ и не добил услуга. Уште помалку имам право да го присвојувам Охрид и Климент и енЅерото и не знам што, како што вика Дебарца ајде таму вие јас ќе ви кажам 300 години ширевме писменост.

Ширеше тој да не кажам што. Ограничени персони како балкун тераат туризам, затоа сме тука каде сме.

Емка, ти не си глупав човек - напротив.
Е сега, откако тоа го расчистивме, те молам не влечи глупави заклучоци.

НЕ е мерило дали Кава е од Охрид, дали бил во Охрид 10 или 200 пати па да му вадиме среден просек од посетите. Битно е во тие посети што ги направил КАКО си поминал и ШТО услуга добил за платеното.

Цените ТРЕБА да се повисоки за да се избегне ДЕЛ од пиперка туризамот, НО ако цените се повисоки услугата треба да остане на ниско ниво?

Не може бе човек да платам за сместување + паркинг и да си ја најдам колата шарана чиниш Пикасо вежбал на неа.
Во Грција кога ќе платиш приватен паркинг во некој хотел или приватно сместување немаш такви пиздарии, освен по јавни паркинзи. Кај охриѓани имаш.

И кога ќе му се побуниш ти вика абе види од кај да знам кој беше. Како бе Трајан од кај да знаеш кога нели со ТОКЕН се влегва во тоа гаражата ти твоја и имаш камера на влез кој и што влегува. Нели и сум ти платил дополнително за да нема такви пиздарии?

Од друга страна, истиот тој ти ја гаси климата или ти вика ам шо да прам ак немат топла вода?
Шо знам шо да прајш, пример да се обесиш ебате говедото.

Преку 10 пати сум летувал (тоа се 10 летни сезони, 10 години) на други места надвор од МКД и НИКАДЕ немало недостаток на топла вода БЕЗ разлика колкав е смештајот. 2, 20 или 200 соби исти курац, ТОПЛА ВОДА ИМА 24/7.

Си платил, си добил.
Тоа е муабетот и тука завршуваат сите муабети по прашање туризам.

Плаќаш и очекуваш услуга за платеното.

Во Охрид, ајде и во дел МКД плаќаш и НЕ добиваш соодветна услуга за платеното + добиваш понашање како да борџиш нешто, а не како за сопствени пари да седиш таму. На крај секогаш си ти кабает.

Јас сум по потекло пола Охриѓанец, мене не ми смета критика за цени и за смештај пошто знам ШО лајна сме како народ воопшто во МКД и особено во Охрид шо се имам нагледано подобро да ќутам.

Тоа што сум пола оттаму НЕ ми дава право да му се поставам одозгора на некој што е од СК или од Кривогаштани пошто тој дојде кај мене да ПЛАТИ и не добил услуга. Уште помалку имам право да го присвојувам Охрид и Климент и енЅерото и не знам што, како што вика Дебарца ајде таму вие јас ќе ви кажам 300 години ширевме писменост.

Ширеше тој да не кажам што. Ограничени персони како балкун тераат туризам, затоа сме тука каде сме.
Никој не се поставува надмено, мене лебот не ми зависи од туризам па овде да исправам криви дрини.
Се што е за критика, прво е искритикувано од охриѓани на темава. Една страна поназад јас сама споделив негативни искуства за два локали.

Дека сме тапа за туризам, не се слагам. Ова го тврдам пошто имам еден куп луѓе во околина кои сериозно се занимаваат со туризам и угостителство. И при споредба со туристички дестинации кои ги посетувам, па и не сме така лоши. Има простор за подобрување секако, на Охрид му треба многу работа, ама не можам при здрав памет да кажам дека не го бива.

Еве добро склопен одговор на темава, на прашањето дали Охрид е прескап и за охриѓани. Се согласувам од збор до збор со напишаново.

DF1B9655-B8E0-49FD-81F9-B72ADD13A35A.jpeg

Kawa бил досаден што секое лето го спомнува Охрид но затоа тука е Емка кралицата на муабетите за селата у Халкиди.

Секогаш, во сите векови и сите времиња, Халкидики за Охрид ќе биде Бахамските острови. Прифатете и сфатете дека море е сидрион пати подобро од камен ладно езеро, минимални плажи пуни камења и преценети арогантни домаќини. Голем кур, цркви мркви историја бла бла бла.

Никој не се поставува надмено, мене лебот не ми зависи од туризам па овде да исправам криви дрини.
Се што е за критика, прво е искритикувано од охриѓани на темава. Една страна поназад јас сама споделив негативни искуства за два локали.

Дека сме тапа за туризам, не се слагам. Ова го тврдам пошто имам еден куп луѓе во околина кои сериозно се занимаваат со туризам и угостителство. И при споредба со туристички дестинации кои ги посетувам, па и не сме така лоши. Има простор за подобрување секако, на Охрид му треба многу работа, ама не можам при здрав памет да кажам дека не го бива.

Еве добро склопен одговор на темава, на прашањето дали Охрид е прескап и за охриѓани. Се согласувам од збор до збор со напишаново.

Прегледај го приврзокот 383778
Ај да те испочитувам со одговор, иако ми избегна малку.

Те спомнав воопшто не за кавга туку од причина што ова што го негираш не е вистина. Му се постави надмено на Кава, како и да е не го сфаќај сериозно ама не е во ред бидејќи тоа е рефлексна реакција на Охриѓанец кога критикуваат за туризам, можам да разберам.

Во однос на тоа дека не се согласуваш околу нашата неписменост за туризам, ОКЕЈ можам да прифатам дека не се согласувам со твоето мислење и имаме дијаметрално спротивни гледишта за тоа.

Пример, Хрватска и Дубровник кои се спомнуваат во коментарот од фб групата што ми го постира даде еден филмски сет за Гејм оф троунс. Со тоа привлечи дополнителен број на туристи.

Ние со Самоилова што имаме дадено? Џабе историја, џабе чукање во гради дека сме нешто, џабе енЅеро и повторно ќе потенцирам, ЏАБЕ велиме дека не бива кога и тој што може и треба да си го дозволи Охрид не добива толку колку што платил. Во никој случај.

Паралели со Монако нема да правам, смешно е.

Сеа ги чекаме келнерите од Непал кои доста се разбирале од туризам,така да нема веќе да имате работа со клетите охриѓани.
Автоматски споено мислење:

Ќе идам на плажа ама дека ќе му платам 300-400 денари за бургер правен од коњски мадиња и соја, тешко скроз.

Полоша храна дури од Скопје има освен рибите. Луѓе со грд табиет.

Идам у кафана и порачувам Шарска, ми носат кечап и мајонез :tapp: . Арно што донесоа, мораше да го покријам прегрдиот вкус на "месото" некако. Никогаш повеќе!
Коњски мадиња се најголем специјалитет во западниот свет.Аххх бе балканероси едни.

А Охрид има ли некоја туристичка стратегија или секој за себе нека се cнаоѓа?

А Охрид има ли некоја туристичка стратегија или секој за себе нека се cнаоѓа?
Има, и таа ја има во учебниците за туризам и угостителство. "Ак не ти чини не идај" се вика стратегијата.

Јас пак ќе кажам, на последната посета во Охрид 2021 година, букиравме смештај кој има ознака на букинг free parking, за кога отидовме таму, "паркингот" што ни беше посочен од газдарицата, беше едно сокаче што има ширинка за точно една кола, и таа не треба да е таму, т.е. не е обележано паркинг место.

Второ, фрижидерот не работеше, жената не се понуди нешто да вика мајстор, да го смени фрижидерот или да се понуди да рефундира дел од парите, некако да искомпензира.

Трето, тушот (слушалката) и беше нешто запушен/расипан, па прскаше на сите страни.

Четврто, смештајот беше убав на слики, и ради тоа и ради локацијата го букиравме. Солидна цена имаше, реално си вредеше за толку. Ама да имаше паркинг како што е наведено, и фрижидер кој лади.

*За скриншотот од разговорот ќе бидам благ и ќе речам дека во најмала рака не држи вода. Првата линија требало да биде скапа, за да се избегнат домашни туристи?
Епа да ми извиниш, на прва линија седев у Кан и Ница, па ништо не ми фалеше (добро сега може не кај што вино било 1000 евра а риба 200 евра порција, ама пак). А не сум буџован, нити па некој криминалец (за жал).

Бркањето на домашните туристи не знам колку е вистинска тактика за успех. Тогаш ние може Охриѓаните да ги бркаме од Скопје, шо мора да седат тука. Јаката привилегија да живееш во Охрид, гледам, најголемиот бранител пишува од далечниот север.

Ако прав македонски турист е тој што троши неразумно, не знам што да кажам. Па сите прави македонски туристи трошат по 1000-2000 евра на одмор на Малдиви, Занзибар, Шпанија, Италија, Турција, Грција, а во Охрид ќе доаѓаат холандски пензионери кои не знаат што да им прават на парите.

Процентуално од заработката, трошам на одмор повеќе од било кој западњак што некогаш седнал во Охрид. Куповната моќ им е 4-5 пати поголема, а не прават 4-5 пати поголеми сметки од просечно македонско друштво.

Споредено со стандардот во државата, никаде, ама никаде не плаќаме поскапо, отколку во Охрид.

Како да ви објаснам дека ако во Охрид пиво е 150 денари, во Германија треба да е минимум 600 денари, или 10 евра, што не ми се десило?

Несебар е нешто најслично до Охрид (по стилот, не зборам буквално за историјата), па е гунгула цело лето, игла нема каде да падне.

Ама вие ако сте паметни, отидете 3ца од Охрид со флаери "Come to Ohrid", може ќе привлечете некој залутан таму.

Има зошто пример еден просечен Несебар, е попосетуван од Охрид.

...не знам зошто толку ја нападнавте Емка, не дека немате право, но богами и таа има право, различен менталитет и различни туристи дава таква мешаница на различни емоции дали чини или нечини Охрид.

...турист ако плати за престојот во Охрид не значи дека треба да се однесува како да е од мајка му хотелот да не го почитува туѓиот мир или на плажата да остави позади него остатоците од негова некултура затоа што платил, а со тоа мисли дека може така да се однесува и кој ќе му рече нешто ќе збувне против Охрид и дека платил за сето тоа.

...не е точно дека во другите туристички места конкретно спомнати грчките, дека возилата на платени паринзи се обезбедени, а во Охрид , ете било исшарано.

... некултурата и нецивилизирани луѓе ги има насекаде, хулигани кои не само што ќе ти ја ишарат колата, туку и ќе ти ја искршат и опљачкат, а си ја паркирал на платен паркинг во хотел со пет ѕвезди.
...еве еден пример од 29 јуни 2023 од хотел со пет ѕвезди на Халкидики, да туристи биле опљачкани, украдени документи, пари и вредни рабити кои ги чувале заклучени во сефот во хотелска соба? и сега кој ќе одговара што им се уништи одморот? дали е Грција во ЕУ, дали е хотел со пет ѕвезди?
...јас дури имам видено со свои очи да грчките газди чекајќи ги туристите на врата од плажа ги терале прво на нозе миење пред хотелот од песокот, па после да се влезе во хотелот, токму во тие грчки дестинации кои мислите дека се идеални, пишувам за хотели со четири и пет ѕвезди.

...никаде не е идеално секаде е исто зависи кој како ќе сретне, доживее или види, па луѓе дома не ви е идеално, а не пак вака, менталитетот на човекот е тој, барем во Охрид ќе се расправате со свои луѓе како дома, разликата е што Емка е патриот и си го сака градот, таа ги гледа и позитивните работи, а вие само негативните, тоа описно е исто како кога допуштате на вашето дете да прави све што пречи на другите, ќе го оправдаде ,,па дете е,, нека прави.

... и друго, харизмата на ваше однесување кон охриѓаните ја добивате назад во иста мера, зошто би биле вие повластени со привилегии на турист зошто плаќате, па ви следи и ароганцијата во пакет?

...и Да, токму црквите го прават на прво место Охрид, па после езерото, прашајте ги сите странски туристи за приоритетот на нивна посета во Охрид, нашиот турист не си го цени сопственото историско минато, ама да мрчи за охриѓаните знае.

...секоја моја посета на Охрид, значи и пешачење до тврдината на ридот, но и влез и посета на тврдината ,,Цар Самоил,, , каде на жалост има само странски туристи, а нашите домашни само ќе поминат покрај портата, па често пати на таква група ги охрабувам да влезат, дека 30 или 60 денари влез не е нешто страшно, тоа е придонес и да се зачува сето тоа, најчесто ми одговараат во стил,, сто пати влеговме, не ќе платиме камења да гледаме,, , тоа доволно кажува за домашниот турист, секоја посета на тие историски места си има своја различност, емоција доживување, ама на кого да кажеш.

...негативните моменти ќе ги истиснам ако не сум фактор да ги сменам, па се трудам да надвладеат позитивните посебно духовниот мир на стариот дел од градот, ете лично не ми се допаѓа езерска вода како дел од летен годишен одмор, но тоа не значи дека нема да го посетам и да потрошам пари, па ако платам едно макијато во Сити мол 120 ден и една КК 130 ден, што не би истото платила и во Охрид?

Последно уредено:
Моментално сум во Љубаништа кампов, преполно е наши гости а на муабетот дека не идале наши ова е контра доказ особено Скопјани најредовни гости во кампов сите лета биле не само ова.
Многу јако е вака некој од страна чита Охрид не чинел а луѓрво тука си се :)))

Моментално сум во Љубаништа кампов, преполно е наши гости а на муабетот дека не идале наши ова е контра доказ особено Скопјани најредовни гости во кампов сите лета биле не само ова.
Многу јако е вака некој од страна чита Охрид не чинел а луѓрво тука си се :)))
Ај па некои холанѓани и швеѓани нека купат камп приколки у Љубаниште.

Ај па некои холанѓани и швеѓани нека купат камп приколки у Љубаниште.
Пишите шо сакате ама нас ни е топ, кампови полни хотели бродви резервирани нашите џебој полни а вас устите полни за охриѓани

Пишите шо сакате ама нас ни е топ, кампови полни хотели бродви резервирани нашите џебој полни а вас устите полни за охриѓани
Арно, напрајте поголеми џебоој.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom