Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Првата слика е од горна порта и градските ѕидини. Горе лево е црквата и камбанаријата од Богородица Перивлепта, голотијата кај имарет( Плаошник), под тврдината лево се садело жито во то време. Десно голотијата е камен, после посадена со борови од Преспа.
Првата слика е од северо-источна страна, втората е од јужна, не кореспондирет сликите, не е исто место на сликање.
Според зборојте од пријателов, можно е сликата да е сликана пред 1900 година.

Која год е првата фотографија?
Фотограф-Малезан,Скрче,Нанец.....?
... стари, црнобели фотографии од Охрид, од колекцијата на Климе Белкоски (Климе Белко) !
Првата слика е од горна порта и градските ѕидини. Горе лево е црквата и камбанаријата од Богородица Перивлепта, голотијата кај имарет( Плаошник), под тврдината лево се садело жито во то време. Десно голотијата е камен, после посадена со борови од Преспа.
Првата слика е од северо-источна страна, втората е од јужна, не кореспондирет сликите, не е исто место на сликање.
Според зборојте од пријателов, можно е сликата да е сликана пред 1900 година.
се мачев да најдам слична панорама според тврдината, ова ми беше најслична за споредба, другите фотографии или прениско сликани без тврдина да се гледа, или од друга страна, ако најдеш поосодветна на Нет, стави ја да се види поточна споредбата!

unnamed.jpg

4-самоилова-тврдина-1907-770x490.jpg
... Самоилова тврдина,1907 година, Охрид

116.jpg

Насловна.jpg

Дај бе не мојт некако skip forward да напрам до после 10ти август? Сакам да се изгубам од овде, не е ни почнато најжустрото, а веќе неколку дена, секаде, имам проблеми со паркинг, галама пред зграда, гужва чаршија да не мојш да се разминиш и сите пропратни глупости шо следат. Последниве години ми ги имет научено и скришните места кај шо бегав овај период и веќе никаде немам рат.
И не знам шо сте се запнале сите баш овај период да идате и да го затните градов. Буквално пола од вас да дојдат недела дена покасно за сите ќе е поубо.

Дај бе не мојт некако skip forward да напрам до после 10ти август? Сакам да се изгубам од овде, не е ни почнато најжустрото, а веќе неколку дена, секаде, имам проблеми со паркинг, галама пред зграда, гужва чаршија да не мојш да се разминиш и сите пропратни глупости шо следат. Последниве години ми ги имет научено и скришните места кај шо бегав овај период и веќе никаде немам рат.
И не знам шо сте се запнале сите баш овај период да идате и да го затните градов. Буквално пола од вас да дојдат недела дена покасно за сите ќе е поубо.
Ак идат зш идат, ак не идат, зш бегале бугарија, албанија и грција...

Него препораки за кафанче/ресторан со вкусна храна и пристапни/нормални цени?* (Не мора да е амбиентот добар, или локацијата)

*Бидејќи за сите има различни пристапни цени, се подразбира шарска/стек или пица да нема цена ко да јадам октопод на некое место у Италија :D

@Avenger99 допрва лошото доаѓа за охрид од септември... е тогаш ќе има масовни отпуштања
Овие за викендов што доаѓаат негледај во нив пари, цел ден рекреираат (по плажи), а и немојт да се споредит со странски секако...
Исто така и германскиве фабрики се многу тешко погодени (повеќе од пола не одет на работа)...
Имаш информација до кај е уривањево плажи? Или сега привремено стопираа? Поздрав

@Avenger99 допрва лошото доаѓа за охрид од септември... е тогаш ќе има масовни отпуштања
Овие за викендов што доаѓаат негледај во нив пари, цел ден рекреираат (по плажи), а и немојт да се споредит со странски секако...
Исто така и германскиве фабрики се многу тешко погодени (повеќе од пола не одет на работа)...
Имаш информација до кај е уривањево плажи? Или сега привремено стопираа? Поздрав
Ко баба некоја ова кје се случит она кје се случит ништо немат да се случит. Фати се за работа и работи не прави тензии во градов ќе се случело ова она...

Ко баба некоја ова кје се случит она кје се случит ништо немат да се случит. Фати се за работа и работи не прави тензии во градов ќе се случело ова она...

Зш ти незнајш дека до илинден е гужвата? Или не си си ти од охрид штом така коментираш?
Ако ова е тензија за тебе мојов коментар нз....
П. С ајде воопшто да не коментираме да не даваме мислења? Се знајт форум што е..

Не мислев само на то. Мислев и на сите останати граѓани шо немет врска со туризам. Музики и забави од сите страни, викања, дерења, некултура и расправии на секој чекор. Буквално сето то шо го прајт македонецот, македонец.

Зш кукате ами види колку гужви имет Охридон

@Jedah бате многу страв имаат очигледно,види по регистарскиве таблички од кај се да не зборвам...
Све обратно пред коронава не се собираа до олкав број, сега кој од кој се...
Поминав по плаживе ништо не се почитува најбитното растојанието...
Да им кажиш дека треба пешкирот или лежалката понастрана да ги ставиш зш фрчит инспекција а и за општото здравје, одма толку дрско некултурно однесување ќе ти изнакажет.
Извинете вака не сакам никој да навредам ама вистината е таква...
После илинден ќе си се покажит охридов колку ќе има заболени жално.
Странци 80 посто немат, тие ни беа криви корона пренесвеле еве сега немат ...
Самите си го кркаме и ќе си го кркаме уште долго со ваков памет...

Немојт ама баш никој да ме убедит дека не сум во право..
За маски да не зборуваме никој не носит... А немојш 3 чекори да напрајш од тој што е пред тебе..
Поздрав

Кај има најмалку гужва во Охрид по плажите Охриѓани ?
Сакам утре да одам ама се пишманам кога ве читам дека било хаос, имам другарка во Пештани има куќа ми вика крпа нема кај да оставиш, за денеска, за утре кој знае шо ќе биди.
Секоја година Лагадин и Десарет си одиме ама и таму било хаос.

Кај има најмалку гужва во Охрид по плажите Охриѓани ?
Сакам утре да одам ама се пишманам кога ве читам дека било хаос, имам другарка во Пештани има куќа ми вика крпа нема кај да оставиш, за денеска, за утре кој знае шо ќе биди.
Секоја година Лагадин и Десарет си одиме ама и таму било хаос.
Искрено и јас си го мислев денојве ова и све си мисљам дека најмалу требит да имат од хотел Силекс према Аквалина, према старото Астор кај шо беше..
Иначе сите шо одеа Грција на море да се капат се дојдени Охрид на плажа. Такво е македончето, плажарски туризам да терат.

Искрено и јас си го мислев денојве ова и све си мисљам дека најмалу требит да имат од хотел Силекс према Аквалина, према старото Астор кај шо беше..
Иначе сите шо одеа Грција на море да се капат се дојдени Охрид на плажа. Такво е македончето, плажарски туризам да терат.
А каков да тераат во Охрид? Планински?

• Хаха
Reactions: A__

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom