Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Во врска со фамозната фискална (јебига, сега е сезона на сликање фискални, мај јуни), мене ми е јасно дека Порта/Александрија е толку кафето и не седвам. На овие локали таргет група им се странски туристи, а не домашни, и тука немат ништо погрешно. Наместо да сликет фискални на она малку гревски туризам шо ќе го имаме годинава, и на ова систематско осакатвење на градов, нека уживет скопјаниве во некој зрак сонце и нека не масирет.

„ Менке мори, влагај натре, не излагај нигде, не сардисаја скопјаништава од сегде“ :pos:

Сите ресторани имаат мени пред влезот. Фрлите еден поглед, не е срамота. Да нема после непријатни изненадувања :)

Sent from my LG-H830 using Tapatalk
Прав шизик никогаш не прашува за цена.Е од ко ќе платит тогаш почвит лигаењето!

Во врска со фамозната фискална (јебига, сега е сезона на сликање фискални, мај јуни), мене ми е јасно дека Порта/Александрија е толку кафето и не седвам. На овие локали таргет група им се странски туристи, а не домашни, и тука немат ништо погрешно. Наместо да сликет фискални на она малку гревски туризам шо ќе го имаме годинава, и на ова систематско осакатвење на градов, нека уживет скопјаниве во некој зрак сонце и нека не масирет.
Па јас да сум сега со ситуацијата со короната 300 денари ќе им го продавам кафето, ќе идат тие ќе ве заразват таму :icon_lol:

Цената немат да ја коментирам ама зш на вработените не им се дает 500-600 евра плата и осигурани и да имаат маици со препознатлива боја на кафичот или ресторанот.Ако платиш 140 ден да го видиш келнерот или келнерката расположени,насмеани и да те слушаат шо нарачвиш а не ти му викаш едно тој друго ти носит умот му е дали ке му остајш бакшиш или не.
Ам де, така. Истиот муабет го праевме пред неколку месеци, баш пишав каква е реалноста. Исто спомнавме и нека имат цена ама нека го оправдуват квалитетот таја цена. Исто ги кажваме и овие шо се под кирија со еден куп локали, цени едниот креирани до плафон, другиот ги имат спуштени ниски, а и едниот и другиот матет бучет со работа. Само овие останативе со соптвени локали, без кирии, со дај шо ќе дајш, да им преговарет, зошто толку евтино, крени ги цениве...татара-патара :pos:
Пак ќе речам, самите газди си го имет створено овај проблем, со нивните постапки и никој друг не им е крив. Неадекватен кадар, кратење на плати и нередовност, давање пари на рака (ал ќе ги зејш ал не, прашање на време), непрофесионален пристап ко дејноста шо ја работат, а и да не набројвам уште.
Немојш ти мене да ви дајш 18-20к плата а јас со IBA сертификат и WSET, немојш значит шеф да платиш 500 евра, не одет така тие работи. Исто неправилното или непостоечко едуцирање ги враќат само наназад.
Утре ко ќе дојдам јас со уште 20/30 гости од Германија или 20 гости од Скандинавските земји, УК... покрај нивната култура, трпение, разбирање и етика за однесување во ресторан ти да ме пречекаш со неадекватен персонал и калакурница од мени. Кај нив проблем не се парите, ама очекувањата им се високи и бараат професионалност. 70% од локаливе не го исполнувет овај услов, не само во Охрид туку во цела земја.

Епа тоа е кога газдата гледа само да ќари.
Немаат никакво менаџирање, ќе стават некое детуле менаџер да им носи муштерии, ќе му дај 500 денари дневница и неограничен расход да пијат со другарчињата.
Персоналот катастрофа, немаат ни едукација ни општа култура.
И во Битола е истото, кој стигна тавчето го фати, сега како шо се разбегаа сите странство и Кромберг од кога отвори не можиш асолен келнер да најдиш.
За тие цени кои ги лупаат Охрид треба се под конец да е, храна, персонал, амбиент, хигиена.

Ама како шо пишаа тука кој сака нека оди кој не дома нека си седи :) никој за врат не ги фаќа.

Јас само за квалитетот на услугата би дискутирал. Цената ја опеределува сопственикот и тоа е во негова полза или на негова штета, нека му е со среќа. Таму каде ми е скапо, не одам.
Ама, народ треба да се научи да казнува. Независно од цената, секаде треба да е чисто, со барем просечен квалитет и секаде треба да се осеќаш добродојден. Ако тоа го нема, треба да се буниме, да пријавуваме, а не да го правдаме бидејќи не е најскапо.
Ја спомнавте Александрија. Нека биде кафето и 200, ама нека ми го даде квалитетно и љубезно. Да не ми кажува дека после 7 часот кафе не служат.

Денешни слики од Скопјанишчава? :icon_lol:

Студио?
Вчера се евакуираја, дојдоја рајатот да ни го реметет:D Сега смештај немат, шо ќе им прајме? Ај од солидарност ќе вдомиме по некој, во некоја соба:D
Ак не ние да ојме со овие од Струга таму да се забериме, ама шо ќе прајме, ко не работат ништо.

Не знајме да си го цениме своето така ќе ви кажам ... се контраме за услугава ваква таква била .. абе онаму цели кариби услуга не можиш да најш асолна и пак сите крузери ги носат по 50000 луѓе неделно по таквите места место кај нас да се средит така нешто ние се контраме со нашиве луѓе... На сите гости шо ни идеа на брод ко ќе им кажев од Охрид дек сум и ќе им речев само изгуглајте да видите шо е убајна и плус цени ко ќе им кажев се чудеа како мојт да е вакво место ефтино . Сега државава батал шо ни е шо немат закони то си е друго ама немој да ме јебеш бре услугата имам работено охрид знам како е да лупаш по 12-13 сати на ден и пак да ги услужиш сите насмеан ... Ама и кај нас странци ко ќе дојдат мајмуниве од агенцииве им кажват кај да одат шо да одат и колку да оставет бакшиж а то ти е двигател на самиот персонал со нашиве плати .

Еф Трпејца игла немат кај да се фрљит :pos:

Нели техничка влада нема ингеренции да носи вакви промени? Си спремаат изгледа терен за силување на градов на велико.

https://www.ohridnews.com/vladata-i...avuva-e-so-nasledstvoto-na-ohridskiot-region/
сега не е атрактивна таа комисија, напротив... нема шетање поради корона а треба да се соочиш со урбаната мафија..

Јас само за квалитетот на услугата би дискутирал. Цената ја опеределува сопственикот и тоа е во негова полза или на негова штета, нека му е со среќа. Таму каде ми е скапо, не одам.
Ама, народ треба да се научи да казнува. Независно од цената, секаде треба да е чисто, со барем просечен квалитет и секаде треба да се осеќаш добродојден. Ако тоа го нема, треба да се буниме, да пријавуваме, а не да го правдаме бидејќи не е најскапо.
Ја спомнавте Александрија. Нека биде кафето и 200, ама нека ми го даде квалитетно и љубезно. Да не ми кажува дека после 7 часот кафе не служат.
Мислам Охрид добива лоша репутација зашто луѓево од Скопје секогаш идат кога е најголемата гужва (како први Август) и тука и цените рипаат како луди и услугата е катастрофална.
Проблем е што не можеш да ги казниш, еднаш е океј, наредниот пат катастрофа. Не дека и во скопје го нема тоа, ама сепак има места кај што 20 пати сум влегол и сум ја добил истата услуга безразлика колку гужва имаат. Генерално со местава за јадење ми е најголем проблем. Исто ме интересира, имате ли некоја малска пекара или сендвичара асална, или сте осудени на жито леб и пинк пантер:D?

Мислам Охрид добива лоша репутација зашто луѓево од Скопје секогаш идат кога е најголемата гужва (како први Август) и тука и цените рипаат како луди и услугата е катастрофална.
Проблем е што не можеш да ги казниш, еднаш е океј, наредниот пат катастрофа. Не дека и во скопје го нема тоа, ама сепак има места кај што 20 пати сум влегол и сум ја добил истата услуга безразлика колку гужва имаат. Генерално со местава за јадење ми е најголем проблем. Исто ме интересира, имате ли некоја малска пекара или сендвичара асална, или сте осудени на жито леб и пинк пантер:D?
За квалитетот на услугите зборев генерално, секаде треба да се казнува. На прашањето не би знаел да ти одговорам. Најдобрата пекара е во мојата рерна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom