Overclocking

• Креатор на темата Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
На колку ти се другите волтажи (ако ти се сменети)?

North Bridge = ?
South Bridge = ?
FBS Termination ....?

Јас сум на P5Q SE со Е6550 и FSB повеќе од 470 не можам да кренам, најверојатно рамот ме крати...
На auto ми се тие 3. Ја и онака везе неам на колку треба да се по default и на колку да ги зголемам :pos:

И плочата не е многу соодветна за оверклок, убаво што си постигнал FSB од 470 на таа плоча али мислам дека многу тешко ќе можеш понатаму на истата плоча... а што рам имаш?
Пишува на screenshots-от. KINGSTON PC2-6400.
Иначе FSB-то ми е на 478 :icon_lol:. Ќе пробам деновиве да го отерам и до 500 :vozbud:

Пишува на screenshots-от. KINGSTON PC2-6400.
Иначе FSB-то ми е на 478 :icon_lol:. Ќе пробам деновиве да го отерам и до 500 :vozbud:

Нене јас го прашав Корун за неговите рамови, знам за твоите :) BTW одличен клок, многу се јадам што не земав E8400 на времето :(

И плочата не е многу соодветна за оверклок, убаво што си постигнал FSB од 470 на таа плоча али мислам дека многу тешко ќе можеш понатаму на истата плоча... а што рам имаш?

Абе ја сум постигнал ама и ова дава BSOD некогаш, пример 1 неделно или 3 пати во 2 саати :)

Имам 4 плочки по 1 GB рам со кулери на нив, ама сите се различни марки (херцажа и тајминзи им се исти).

^ Види точно каква грешка дава BSOD ...

0x101 = Зголемете Vcore.
0x124 = Зголемете или намалете Vcore или пак QPI/VTT мора да тестиратe за да дознаете што е.
0x0A = Нестабилен рам, или поточно мемориски контролер на процесорот, зголемете QPI ако не помогне, зголемете Vcore.
0x1E = Зголемете Vcore
0x3B = Повторно зголемете Vcore.
0xD1 = Намалете, или пак зголемете QPI/VTT
0x9C = Зголемете QPI/VTT но и зголемувањето на Vcore знае да помогне понекогаш, при овoj BSOD.
0x50 = Рам тајминзите, ферквенцијата на Uncore Multy-плаерот е нестабилна, зголемета ја Dram волтажата, подесете го QPI/VTT (мора да се тестира да се види дали бара повеќе или помалце волтажа) или пак намалете го Uncore множителот на најмногу X2 од меморискиот Multy т.е. ако е меморијата/множителот на истата X8 Uncore треба да виде X16 т.е. двојно поголем или +1/2 (опционално, најмногу +2) треба да се експериментира со ова за додатна стабилност.
0X109 = Не доволно Dram волтажа, или пак премногу тестирајта за да дознаете.
0x116 = Ниска North Bridge волтажа, или пак проблем со графичката, најчесто кај оние кои имаат мулти гпу конфигурации

P.S. Позајмено од Псај од друг форум ... ;)

Абе ја сум постигнал ама и ова дава BSOD некогаш, пример 1 неделно или 3 пати во 2 саати :)

Имам 4 плочки по 1 GB рам со кулери на нив, ама сите се различни марки (херцажа и тајминзи им се исти).

Тоа башка, го оптеретува уште повеќе NB...види точно која грешка ја дава BSOD како што кажа Елф и можеби ќе бидеш стабилен на 470 Fsb ако подесиш некои параметри.
Реално гледано, и да постигнеш поголем клок на тој процесор, (претпоставувам дека ти е клокован над 3Ghz) нема многу да промени, освен нели кејф за постигнат мегахерц повеќе како ентузијаст :D

Тоа башка, го оптеретува уште повеќе NB...види точно која грешка ја дава BSOD како што кажа Елф и можеби ќе бидеш стабилен на 470 Fsb ако подесиш некои параметри.
Реално гледано, и да постигнеш поголем клок на тој процесор, (претпоставувам дека ти е клокован над 3Ghz) нема многу да промени, освен нели кејф за постигнат мегахерц повеќе како ентузијаст :D

Не ми треба повеќе клок, ми треба ова да ми е стабилно :)

ibgpGqNyD9v3Jt.PNG
iqYX9nlk2oG5Z.PNG
iZt4X3sSLNxLY.PNG

Не ми треба повеќе клок, ми треба ова да ми е стабилно :)

ibgpGqNyD9v3Jt.PNG
iqYX9nlk2oG5Z.PNG
iZt4X3sSLNxLY.PNG

Значи ние сме имале исти РАМ мемории бе :D
Све ми мава накај матичната... Тоа SE што го има у насловот. Не верувам дека процесорот би ти правел проблеми...
А иначе, што графичка имаш и дали ти е оверклокувана? Јас до пред неколку месеци ја имав оверклокувано графичката прилично многу, и знаеше од време на време да ми даде BSOD. После како што излегуваа нови драјвери ми се јавуваа некои компликации со RivaTuner и го баталив тоа, останав само со default-ниот оверклок од Catalyst и од тогаш немам BSOD.

Значи ние сме имале исти РАМ мемории бе :D
Све ми мава накај матичната... Тоа SE што го има у насловот. Не верувам дека процесорот би ти правел проблеми...
А иначе, што графичка имаш и дали ти е оверклокувана? Јас до пред неколку месеци ја имав оверклокувано графичката прилично многу, и знаеше од време на време да ми даде BSOD. После како што излегуваа нови драјвери ми се јавуваа некои компликации со RivaTuner и го баталив тоа, останав само со default-ниот оверклок од Catalyst и од тогаш немам BSOD.

Nvidia GeForce GTS 250

Еднаш ја оверклокував преку EVGA ама скоро ништо не добив, па ја вратив на Default.

А за ова со BSOD, 99% сум сигурен дека е матичната.
--- надополнето: Oct 20, 2011 12:53 AM ---
^ Види точно каква грешка дава BSOD ...

0x101 = Зголемете Vcore.
0x124 = Зголемете или намалете Vcore или пак QPI/VTT мора да тестиратe за да дознаете што е.
0x0A = Нестабилен рам, или поточно мемориски контролер на процесорот, зголемете QPI ако не помогне, зголемете Vcore.
0x1E = Зголемете Vcore
0x3B = Повторно зголемете Vcore.
0xD1 = Намалете, или пак зголемете QPI/VTT
0x9C = Зголемете QPI/VTT но и зголемувањето на Vcore знае да помогне понекогаш, при овoj BSOD.
0x50 = Рам тајминзите, ферквенцијата на Uncore Multy-плаерот е нестабилна, зголемета ја Dram волтажата, подесете го QPI/VTT (мора да се тестира да се види дали бара повеќе или помалце волтажа) или пак намалете го Uncore множителот на најмногу X2 од меморискиот Multy т.е. ако е меморијата/множителот на истата X8 Uncore треба да виде X16 т.е. двојно поголем или +1/2 (опционално, најмногу +2) треба да се експериментира со ова за додатна стабилност.
0X109 = Не доволно Dram волтажа, или пак премногу тестирајта за да дознаете.
0x116 = Ниска North Bridge волтажа, или пак проблем со графичката, најчесто кај оние кои имаат мулти гпу конфигурации

P.S. Позајмено од Псај од друг форум ... ;)

Ниту еден од овие :)

^ Те заебаваат мемориите+матичната ...
А некако и vcore е низок ...

Избаци 3 плочки рам, пробај само со една на 450fsb ... и гледај таа да НЕ биде Kingston (ако имаш Kingston) или симтроникс.
Тестирај ...
Врати уште една плочка ...
Тестирај ...

Така ќе имаш подобра слика каде е проблемот ... нормално ако имаш време и нерви ... :)

итн.

^ Те заебаваат мемориите+матичната ...
А некако и vcore е низок ...

Избаци 3 плочки рам, пробај само со една на 450fsb ... и гледај таа да НЕ биде Kingston (ако имаш Kingston) или симтроникс.
Тестирај ...
Врати уште една плочка ...
Тестирај ...

Така ќе имаш подобра слика каде е проблемот ... нормално ако имаш време и нерви ... :)

итн.

Ти викам, 99% сум сигурен дека е матичната, а исто толку и дека е рамот :):):)

Сум пробувал така, со една па со две па со три плочки.... финтата е што ептен рандом ми се укочува, често без BSOD туку само ќе се укочи од ништо.

Затоа барам некој предлог, зашто од што многу тестирав, веќе не знам што тестирав, што не, што беше подобро, што полошо..... :)

Capture.JPG
Q6600 so stabilen overclock na 3.42Ghz... poveke od toa nesaka
i da si se vratam na starite dobri default settings ;) nemam potreba od overclock zasega :)

Дечки... и имам направено OverClock на мојата графичка nVidia GeForce 9400 GT 1024 MB RAM, па сакам да ве прашам дали е опасен OverClock како овај: (ПС: Нормално дека OverClock е опасно за хардверот но сепак...)

Core Clock: 555 -> 700 MHz
Shader Clock: 1387 -> 1750 MHz
Memory Clock: 333 -> 410 MHz
Fan Speed: 50 % -> 60 %

Фала однапред :)

Дечки... и имам направено OverClock на мојата графичка nVidia GeForce 9400 GT 1024 MB RAM, па сакам да ве прашам дали е опасен OverClock како овај: (ПС: Нормално дека OverClock е опасно за хардверот но сепак...)

Core Clock: 555 -> 700 MHz
Shader Clock: 1387 -> 1750 MHz
Memory Clock: 333 -> 410 MHz
Fan Speed: 50 % -> 60 %

Фала однапред :)

Тестирај со FurMark и со OCCT види дали ќе ти јавува грешки или такви партали на сликата.
Инаку, оверклок на толку слаба картица е џабе патот.

Тестирај со FurMark и со OCCT види дали ќе ти јавува грешки или такви партали на сликата.
Инаку, оверклок на толку слаба картица е џабе патот.

Фала за советот сo FunMark и со OССТ, бтв. иако мислиш дека е џабе патот, сепак добив во некои игри дури 10 повеќе FPS :)

Фала за советот сo FunMark и со OССТ, бтв. иако мислиш дека е џабе патот, сепак добив во некои игри дури 10 повеќе FPS :)

Кантер и такви постари? :)
Кој модел ти е графичката? Дај слика, ме интересира што кулер имаш на неа, да не си ја дозаебеш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom