Overclocking

• Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување
Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
Еве слика од моделот (потполно ваква е колку што памтам од кога последен пат го отворив компјутеров):

Слика од GPU Meter (поради температурата... колку што знам на добра температура е):

ОverClock with RivaTuner:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Еве слика од моделот (потполно ваква е колку што памтам од кога последен пат го отворив компјутеров):

Слика од GPU Meter (поради температурата... колку што знам на добра температура е):

ОverClock with RivaTuner:
Вака добро изгледа. Ако не ти прави проблеми, терај си.
И провери ја со програмите кои ти ги кажав.

Член од
15 март 2011
Мислења
73
Поени од реакции
7
Jas napraviv overclock na gt 240 ddr3 so msi afterburner pa pravev test so msi kombustor od 55-56 fps se krena na 75-76 fps odev step by step po 10 mhz zgolemuvav I dojdov do
Core clock od 575 na 686 mhz stabilni
Shader od 1400 na 1700 mhz
Memory clock od 800 na 1040
Core volt ostana default zosto programot ne mi dozvoluva da cepkam tamu pa vashe mislenje dali se dobri ovie klokovi :) btw se razbiram vo klokuvanje samo sakam da slusnam mislenja

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15
Jas napraviv overclock na gt 240 ddr3 so msi afterburner pa pravev test so msi kombustor od 55-56 fps se krena na 75-76 fps odev step by step po 10 mhz zgolemuvav I dojdov do
Core clock od 575 na 686 mhz stabilni
Shader od 1400 na 1700 mhz
Memory clock od 800 na 1040
Core volt ostana default zosto programot ne mi dozvoluva da cepkam tamu pa vashe mislenje dali se dobri ovie klokovi :) btw se razbiram vo klokuvanje samo sakam da slusnam mislenja
20 fps+ da dobies so 100mhz nema sansiii

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Не е баш така, мада зависи и како ќе ти се погоди, стабилноста е релативна работа и за истата неможе да се дискутира со факти, барем не скроз точно.

Пример за мене е минимум 1 час на Blend, со максимален сетинг, кастом за меморија, (90%) и 1344/1792 FFT, ако ги поминеш oвие 2 теста, по 30 минути (двата) имаш многу постабилен ситем од оној после тест со Aida 64.

Друго, Aida 64, нема подршка за сите инструкции, така да тој тест иако е генерално ок, далеку е од алатка што може да ти покаже дали системот е стварно стабилен, ама тука доаѓа прашањето, дали некој ќе се секира ако попие рандом BSOD, или само ќе влезе во BIOS, и ќе лупне + 0.010 vcore и нема да му ја мисли многу многу.....до следен евентуален BSOD.

Јас таква работа неможем да си дозволам затоа што мразам системски корупции, и стабилноста ја тестирам подетално, сепак неможем да кажам дека твојот метод е погрешен, секој со своја преференца, if that works for you fine.
Да не ја трупаме таму темава го префрлам муабетов овде...

Ме интересира, дали мислеше на Prime95 Blend test? Или нешто custom тестираш ти?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Сега пред малце пробав со OC на 5750-ва, од 710Mhz на 815Mhz јардо, и од 1160Mhz на 1260Mhz на меморија, и бев пријатно изненаден, добив +3-4FPS во Crysis 1 што значи многу, исто и во другите игри и просечниот FPS во Unigine се накачи за 3 фрејма.

Све е тестирано на 1280x1024 резолуција.

DiRT3: (DX11, Ultra/High, 8xMSAA)

Crysis 1:

Unigine Heaven DX11 v3.0:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Сега пред малце пробав со OC на 5750-ва, од 710Mhz на 815Mhz јардо, и од 1160Mhz на 1260Mhz на меморија, и бев пријатно изненаден, добив +3-4FPS во Crysis 1 што значи многу, исто и во другите игри и просечниот FPS во Unigine се накачи за 3 фрејма.

Све е тестирано на 1280x1024 резолуција.

DiRT3: (DX11, Ultra/High, 8xMSAA)

Crysis 1:

Unigine Heaven DX11 v3.0:

А која ти е разликата во темпаратура од пред и потоа?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
А која ти е разликата во темпаратура од пред и потоа?
А да заборавив, мала разлика, 1-2 степени на лоад можеби и 3, ама не надминува ~53 степени. На сток фрекфенции кога беше, ајдл беше 31-2 а на лоад околу 50 степени. Vapor-X дизајнот супер си ја врши работата :)

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Да не ја трупаме таму темава го префрлам муабетов овде...

Ме интересира, дали мислеше на Prime95 Blend test? Или нешто custom тестираш ти?
Blend Prime 95 - Custom сетинг, за максимално оптеретување :)

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Со кој софтвер оверклокуваше и што користеше за тестирање на стабилност? (ако воопшто тестираше стабилност).
И ај ако можеш напрај 2 run-а во 3D Mark Vantage, еден со stock фреквенции, другиот со оверклок.

Blend Prime 95 - Custom сетинг, за максимално оптеретување :)
Може да постираш screenshot од твоите сетинзи во prime?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Со кој софтвер оверклокуваше и што користеше за тестирање на стабилност? (ако воопшто тестираше стабилност).
И ај ако можеш напрај 2 run-а во 3D Mark Vantage, еден со stock фреквенции, другиот со оверклок.
Преку CCC оверколкнав и кратко тестирав, сега ќе се фрлам долго тестирање, преку Crysis 1, и можда OCCT, али OCCT ваљда утре ме мрзи сега навечер тоа да пуштам. Со Crysis 1 ем ќе играм ем ќе и правам стрес тест на картава :D
Ќе видам и за у Vantage тестот.

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Преку CCC оверколкнав и кратко тестирав, сега ќе се фрлам долго тестирање, преку Crysis 1, и можда OCCT, али OCCT ваљда утре ме мрзи сега навечер тоа да пуштам. Со Crysis 1 ем ќе играм ем ќе и правам стрес тест на картава :D
Најдобар тест ти е OCCT. Пушти го бенчот на 1 саат, и ако на крај немаш артефакти - you're good to go.

А и стварно види за vantage, многу ме интересира колку поени ќе извадиш на Performance setting.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
ОК Vantage можда ќе пуштам подоцна а OCCT утре како и да е.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Пробај со Sapphire Trixx, дозволува поголемо менување на фреквенцијата и дозволува промена на напон. 6850 ја терам на 1гхз без проблем.

Kajgana Shop

На врв Bottom