Overclocking

• Креатор на темата Креатор на темата STOLE_MKD
  • Време на започнување Време на започнување
Има некој информација за колку се намалува векот на процесорот со overclocking?

Сигурно еден процесор нема да го користиш 7-8 години. Така да, ако имаш добро ладење, напојување и добра матична погодна за клокање ќе ти трае процесорот клокнат едно 4-5 год. ако не и јаче. (секако дека не треба да се занемарува и тоа колкав е оверклокот што си го направил)

Сигурно еден процесор нема да го користиш 7-8 години. Така да, ако имаш добро ладење, напојување и добра матична погодна за клокање ќе ти трае процесорот клокнат едно 4-5 год. ако не и јаче. (секако дека не треба да се занемарува и тоа колкав е оверклокот што си го направил)

Шансите да откаже пред време оверклокуван процесор се 1:100000, ако го имаш 8/10 години може.

мала помош ќе ве молам..имам E6750 и сакам да го оверклокнам.Прво и основно : незнам како,второ која е средна температура до која треба да ми загрева? минимална температура на која работи ми е 25 степени на двете јадра,а максимална до 35-37 на двете јадра достигнува.Ќе ве молам за совет,дали можам да го оверклокувам,и до кој степен за да не ми изгори :),и некој туторијал како треба што треба.(фала унапред)

мала помош ќе ве молам..имам E6750 и сакам да го оверклокнам.Прво и основно : незнам како,второ која е средна температура до која треба да ми загрева? минимална температура на која работи ми е 25 степени на двете јадра,а максимална до 35-37 на двете јадра достигнува.Ќе ве молам за совет,дали можам да го оверклокувам,и до кој степен за да не ми изгори :),и некој туторијал како треба што треба.(фала унапред)

Е6750 го имам и јас. Супер процесорче за клокување. Фабрички доаѓа клокован како Е6850 :D

Иначе веќе кога си се нафатил на ова...имаш Google човече, YouTube...прочачкај..

Е6750 го имам и јас. Супер процесорче за клокување. Фабрички доаѓа клокован како Е6850 :D

Иначе веќе кога си се нафатил на ова...имаш Google човече, YouTube...прочачкај..
Знам дека процесорот е супер,проблемот е што ми треба некој да ми објасни клокување,пошто додека барам на англиски како што може да поебам нешто :)И ако може некој што оверклокувал,да ми каже дали е доволна минималната и максималната температура,за да знам дали да правам воопшто оверклок.

Знам дека процесорот е супер,проблемот е што ми треба некој да ми објасни клокување,пошто додека барам на англиски како што може да поебам нешто :)И ако може некој што оверклокувал,да ми каже дали е доволна минималната и максималната температура,за да знам дали да правам воопшто оверклок.

1. За што ти треба толку оверклок?
2. Какво напојување имаш?
3. Каков кулер имаш?
4. Каква матична имаш?
5. Каков рам имаш?

За да не пишуваме по 20 постови, пробај одговори НАЈТОЧНО и НАЈПРЕЦИЗНО што можеш.

1. За што ти треба толку оверклок?
2. Какво напојување имаш?
3. Каков кулер имаш?
4. Каква матична имаш?
5. Каков рам имаш?

1.За да не пишуваме по 20 постови, пробај одговори НАЈТОЧНО и НАЈПРЕЦИЗНО што можеш.
Реално оверклок сакам да направам заради тоа што ќе користам привремена High End Графичка (6870 која ќе ја зиам наскоро),и да на и праи Bottleneck процесорот..реално за тоа,а за понатаму планирам да зеам матична p67 со 1155 сокет за Sandy bridge(и5-2500 планирам да купувам)
2. Напојување имам ATX 600 W одлично работи веќе 2 и пол години.
3.Кулер за процесорот не ми текнува што марка е..плав е..ама доволно добро го лади процесорот
4.Матична имам Gigabyte GA-EP35-DS3R/DS3 rev 2.1
5.Рам имам 2x1GB Apacar @800 mhz.

Реално оверклок сакам да направам заради тоа што ќе користам привремена High End Графичка (6870 која ќе ја зиам наскоро),и да на и праи Bottleneck процесорот..реално за тоа,а за понатаму планирам да зеам матична p67 со 1155 сокет за Sandy bridge(и5-2500 планирам да купувам)
2. Напојување имам ATX 600 W одлично работи веќе година и пол.
3.Кулер за процесорот не ми текнува што марка е..плав е..ама доволно добро го лади процесорот

добри се тие плавите :pos2: сигурно се некои фушарски од 300-500 ден значи срање барај нов и квалитетен

интел да не пиши случајно на плавиот кулер?

и јас имам таков (никаков) ама за мојот процесор е доволен (Пентиум 4) и немам оверклок напраено и не ни планирам оти и така ми грее па уште и да го клокнам ќе ми се запали куќиштето :pos:

а напојувањето сигурно ти е делукс од "600" вати,или некое хантол или гембирд....

добри се тие плавите :pos2: сигурно се некои фушарски од 300-500 ден значи срање барај нов и квалитетен

интел да не пиши случајно на плавиот кулер?

и јас имам таков (никаков) ама за мојот процесор е доволен (Пентиум 4) и немам оверклок напраено и не ни планирам оти и така ми грее па уште и да го клокнам ќе ми се запали куќиштето :pos:

а напојувањето сигурно ти е делукс од "600" вати,или некое хантол или гембирд....
хахаха,за кулерот па штознам треба да отварам компјутер за да видам марка (и недај боже да ја кажам сите ќе се чудат која е:pos2:)
а за напојувањево мислам дека не е делукс или слични од тие..до сеа работело се како што треба и не ми правело проблеми од 2008 јуни па до сега лизга се како што треба..

хахаха,за кулерот па штознам треба да отварам компјутер за да видам марка (и недај боже да ја кажам сите ќе се чудат која е:pos2:)
а за напојувањево мислам дека не е делукс или слични од тие..до сеа работело се како што треба и не ми правело проблеми од 2008 јуни па до сега лизга се како што треба..

поарно да не отвораш

а напојувањето сигурно не е кулер мастер или некое слично така да ако ја ставаш таа ВГА предупреди ги комшиите дека можно е да има експлозија

море ќути си оти ќе ги лежиш в затвор

:icon_lol:

Како за почеток, инсталирај OCCT. Таму пушти обичен тест од 1 саат нека врти и постирај скриншот од температурите на процесорот и од 12V. Уште сеа да ти кажам, ако при овој тест напонот на таа линија се спушти под 12 - ништо од оверклок... :toe:

Како за почеток, инсталирај OCCT. Таму пушти обичен тест од 1 саат нека врти и постирај скриншот од температурите на процесорот и од 12V. Уште сеа да ти кажам, ако при овој тест напонот на таа линија се спушти под 12 - ништо од оверклок... :toe:
Инсталирав,ќе го остаам PC-во нека врти до 10 и пол па ќе пуштам скрин-шот.Иначе фала.

^ Со слична конфигурација, истиов процесор го имам возено на 3.6Ghz ... тапа е што има мал множител, па мора да се бутка со фреквенциите, иначе убав процесор ...
Користи Prime95 smalFFT ... не OCCT ...

2. Напојување имам ATX 600 W одлично работи веќе 2 и пол години.

Во BIOS исклучи CPU и PCIE Spread Spectrum, C1E, Vanderpool Technology.

Потоа за почетен оверклок, намести FSB на 400MHz, множител Х8, PCIE Frequency 100MHz, Memory Frequency 800MHz, стави малку повисока волтажа 1.35V па и 1.40V на процесорот ако имаш подобро ладење.
Со овие сетинзи ќе го клокнеш на 3.2GHz (20%), а за тестирање користи Prime95, OCCT, MemTest, и следи температури со HWMonitor и Everest. Максимална температура за тој процесор е 72 степени.

За повисок клок од 3.2GHz незнам мемориите дали ќе ти бидат "расположени" и дали матичната има опции за FSB:DDR Ratio, бидејќи на некои ASUS матични неможе да се намести друго освен default 1:1.

Кога ќе најдеш стабилен клок, намалувај VCore постепено да видиш на која најниска волтажа ќе работи стабилно процесорот за да не ти загрева премногу.

За евентуални настанати штети, однапред се оградувам :helou:

Колку можам максимално да го оверклокувам процесоров на конфигурацијава
(доле)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom