Ова е опера!

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.167
Поени од реакции
703
Музичка форма која не е премногу актуелна денеска. Сепак, музичка форма која вреди.

Во последниве години се прават напори операта да се доближи до увото на Regular Joe. Се појавија Il Divo, се појавија многу дуети на оперски со поп пејачи како Павароти и пријателите, Сара Брајтман и Андреа Бочели... можеби на еден начин операта се комерцијализира со цел да се приближи до еден поширок аудиториум на слушатели. Според мене, ова е сосема во ред.

Идеjата ми е тука да гледаме или слушаме дела кои нас ни оставиле силен впечаток. Веројатно, дела кои малку од нас ги чуле, поверојатно - дела кои многу повеќе од нас ќе ги засакаат.

Кој е подготвен за патување во еден друг свет, e добредојден тука :)
Како за почеток, ви го нудам следново:

Една од најубавите арии, од операта Турандот на Џакомо Пучини, "Nessun Dorma" во изведба на Трите Тенори;

Од операта "Жената на региментот" на Џакомо Доницети, еве го Хуан Диего Флорез со [SIZE=-1]"Pour me rapprocher de Marie"[/SIZE];

За крај, еве како Ил Диво ja пеат "Caruso"

Знам....фантастично! :cuc: :bravo:

Еј Серпикс...
ти смисли мож сам турист-водач да бидеш, ама ај да ти уплеткам прсти:)

Дион и Бочели, The Prayer
Не е the best of, ама си слушав баш.

Дај нешто од Калас на пример, и уште нешто од тројцата тенори.

Знам и бендисувам добар дел од погоре набројуваните, ама освен тоа, не сум многу запознаена со операта како музичка форма -_-'.
Mислам дека многупати сум се разочарала од одредени ПРЕДОСАДНИ опери и ми станале иритирачки.
Сепак поштовање!

opera epten postuvam.odam vo mob odvreme na vreme na nekoja opera.posledno bev na rigoleto, nekade u april bese, a najgolem vpecatok mi ostavi nabuko od verdi.toa e majstorstvo.imam gledano baegi operi do sea, toa e posebno dozivuvanje, vizuelen performans so odlicna muzika.sea se majskite operski veceri

Oprata ke ti bide interesna ako ja svanes prikaznata.Operite se super, so cesni isklucoci

Серпико другар, една грешка си напраил. Секако, операта е пред се за слушање, ама и за гледање. Насловот треба да се смени само. Дискусијата си е во ред.

Жалосно е што во Охрид нема вистинска шанса да се гледа опера. Прва и единствена опера што сум ја гледал е Риголето, оваа година на Охридско Лето беше. Ми се допадна, следна прилика пак ќе одам на опера.

Od operite mnogu mi se sviga Time To Say Goodbye i Vivo Per Lei od Andrea Bocelli

имам гледано и слушано опери не во македонија и стварно се добри...ме опуштаат некако...:kesa:

Od operite mnogu mi se sviga Time To Say Goodbye i Vivo Per Lei od Andrea Bocelli
Тоа се арии...не се опери:wink:

Инаку за тековниот репертоар на МОБ, можете да се информирате овде

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom