Оставате ли бакшиш?

• Креатор на темата Креатор на темата ex machina
  • Време на започнување Време на започнување
Брат ми работеше минатото лето во Даблин, во кафич и верувајте бакшишот е мнооогу нормална работа...по 20-30 евра бакшиш оставаат ама неможеш да го земеш туку на крајот од месецот се дели на сите келнери подеднакво, а се работеше за доста пари само од бакшишот...

Јас Америка кај шо работев келнерите просечно бакшиши неделно земаја 1000 долари, платата му покриваше смештај и јадење само. Имаше деној кога беше полн ресторанот и некои од келнерите си заминваа дома и со по 300-400 долари.

Јас бев помошник келнер летово, трчав ко куче маси чистев и земав 10 проценти од бакшишите. Па се дешаваше и по 70-80 долари да земам, али земавме појќе на час ние. Вгодина здравје боже, келнер па ќе видиме.

Мислам дека во Америка е правило да се остави бакшиш во износ од 10% од вкупната сума што е платена.
Тоа не е некое официјално правило,но ако го прекршиш,келнерите имаат право никогаш повеќе да не те послужуваат доколку влезеш во нивниот ресторан.
Ја не остаам бакшиш.
Кај нас тоа е апстракна именка и ретко кој има навика да го прави.

Skoro sekogas ostavam nesto plus, a kolku zavisi od toa kolku fini bile kelnerite. Ako samo mi ja bapne pijackata na masa i kaze "na" i treba tri saati da ja brkam za da mi donese casa voda ili da platam e ke se zamislam dali ke ostavam nesto.

Zavisi kade.....Vlezi vo nekoj excluziven restoran so nenormalno dobra usluga,kelnerot ushte da zemi da ti go zalamushka i kako nema da ostavish bakshish.A ako e negde da premavuvam 10 pati a chasha voda :nenene:.Primer mi kazuvshe eden drugar za vo Vitorija(karshi Ramstor).E tamu greota e da ne mu ostaish bakshish na kelerot :smir:

Секогаш практикувам да оставам бакшиш, колку и да е сметката. Сепак и до нашите келнери не малце, не велам сите, далеку од тоа, али има некои што не заслужуваат. Например, се случи сметка 90 денари, и јас му давам 100 и му велам задржи ги, и тој една фаца што направи, како демек: Што бе 10 денари, на што ти личам јас?
Гестот е во прашање, јас сум учтив да му оставам сега 10 денари, а следниот пат, ако е добар со мене можеби 20, може и 30,40 ќе му оставам. Освен ние што треба да се научиме да оставаме бакшиш, и келнерите треба да се научат да се однесуваат примерно.

Ретко оставам, искрено. Уште сум зависна од џепарлакот од мама и тато, така што парите ми се најчесто избројани до денар, чак и не ми стигаат нормално. :icon_lol:
Кога сум при пари (што се случува поретко во споредба со тоа кога не сум), оставам, 40-50 денара, не ми е проблем воопшто. Ако имам во џеб и стотка ќе оставам.

Тоа дали ќе оставам бакшиш или не зависи само од мојата моментална финансиска состојба, а не и од односот на келнерот.

никогаш не оставам бакшиш... не сум навикнат... шознам
во такси оставам бакшиш почесто... ако ме извози добро...

Тоа дали ќе оставам бакшиш или не зависи само од мојата моментална финансиска состојба, а не и од односот на келнерот.
Да, во главно зависи од финансиите, ама у случај некој келнер да ти носи нарачки после 5 саати, да се однесува дрско со тебе, да превртува очи секој пат кога ќе му кажеш „чаша вода ако може“, тогаш ќе му оставиш бакшиш?! :raz: Не би рекла.

Да, во главно зависи од финансиите, ама у случај некој келнер да ти носи нарачки после 5 саати, да се однесува дрско со тебе, да превртува очи секој пат кога ќе му кажеш „чаша вода ако може“, тогаш ќе му оставиш бакшиш?! :raz: Не би рекла.
И да не му оставам, тоа ќе биде затоа што немам вишок пари во мене, а не поради неговата дрскост.
Ако ми се наоѓаат 2-30 денара што не ми требаат, ќе ги оставам пред да си одам, без оглед на тоа како се однесувал, не планирам да шетам по кафичи и да казнувам келнери за лош однос со недавање бакшиш.

На крај краева, може имал лош ден. :) Колку што има дрски келнери, дупло повеќе има арогантни муштерии.

И да не му оставам, тоа ќе биде затоа што немам вишок пари во мене, а не поради неговата дрскост.
Ако ми се наоѓаат 2-30 денара што не ми требаат, ќе ги оставам пред да си одам, без оглед на тоа како се однесувал, не планирам да шетам по кафичи и да казнувам келнери за лош однос со недавање бакшиш.

На крај краева, може имал лош ден. :) Колку што има дрски келнери, дупло повеќе има арогантни муштерии.

Кај нас недавање на бакшиш не е казнување, туку тоа едноствано не е дел од нашата култура и нашите навики.
А иначе да, има уште повеќе арогантни муштерии Ова го зборам од искуство.

Тоа е,ти всушност мислиш дека испаѓа финаш поради тоа,но всушност придонесуваш за извртување на системот на вредности.

Ако работата на еден келнер е тебе да те услужи и да ти угоди како муштерија,тогаш тој тоа и треба да го прави,и да не добива бакшиш.
Но,проблемот настанува кога некој сака сосила да е фин,па ај на сите ќе дава бакшиши.

Тогаш келнерите,бидејќи се суштества кои логички размислуваат,ќе сфатат дека може да се однесуваат како сакаат со муштеријата,и услугата ќе спадне на најниско можно ниво.

Е тоа ќе се случи ако цел свет размислува фино како тебе Псај.

А бакшишот економски гледано е награда за добрата работа,за која всушност он веќе добива награда,во форма на плата.
Јебига,америчка работа,ама всушност ти помагаш во дезинтеграција на целиот тој систем на вредности според кои се наплаќа трудот.

• Ми се допаѓа
Reactions: ada
Најчесто да ама ко ке се работит за нешо ситно на пр во такси требт од 50, 10 да ми вратит а и железни оставам и така иначе со намера зш бил некој убав ноуп...

Секогаш практикувам да оставам бакшиш, колку и да е сметката. Сепак и до нашите келнери не малце, не велам сите, далеку од тоа, али има некои што не заслужуваат. Например, се случи сметка 90 денари, и јас му давам 100 и му велам задржи ги, и тој една фаца што направи, како демек: Што бе 10 денари, на што ти личам јас?
Гестот е во прашање, јас сум учтив да му оставам сега 10 денари, а следниот пат, ако е добар со мене можеби 20, може и 30,40 ќе му оставам. Освен ние што треба да се научиме да оставаме бакшиш, и келнерите треба да се научат да се однесуваат примерно.

Браво браво, така треба. :) И мене ме научи, сега наместо кашкавалка да си купам од Софи, оставам некој денар бакшиш. Бај д веј, во Селект нешто да оставаме, не само во Екстрим.. Да ја израдуваме малку Маричето. :kez:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom