Општо: Помош околу Linux

• Креатор на темата Креатор на темата ElektriX
  • Време на започнување Време на започнување
И јас ептен углавив со истово кога инсталирав Beryl, спиздев тогаш :jaj:
Иди вака System > Administration > Synaptic Package Manager и тука во Search Bar-от пиши точно какви драјвери ти требаат и види какви резултати ќе ти даде. Да не инсталираш глупост некоја, ти пишува таму и Description за секој инсталационен пакет (Ова претпоставувам го знаеш, али за секој случај да го спомнам да не го полниш компјутерот со глупости). Незнам како е кај ATI, али провери во Hardvare Drivers дали ти се активирани драјверите и во Appearance Preferences дали е наместено на Extra ефектите... види според ова што ти го кажав ако можеш да ја најдеш "вистинската комбинација", ако несака ни така ондак освен да ти кажам Ubuntu Forum друго незнам што би ти кажал :jaj:
не ми се на екстра ефектите, неможам ни на нормал да ги ставам, на лоу се...

башка, за енвидиа е просто и за берил и компиз, ама не ми требаат берил и компиз, туку драјвери за графичка за да иам фул 3д акселерација за да не ми сецкаат игрите преку wine..играм Talisman Online, и сецка ко лудо неможам да се логирам, а платинум има на wine, башка читам по форуми добро им идело нив...и мене ми иде добро ама на икс-пето :)

иначе преку синаптик се ми е топ инсталирано, што може (пошто сељаците од ати не даваат поддршка за линукс, морав да инсталирам free драјвери...xorg-от ми е последна верзија, се ми е таман, пак срање)...

иначе гледав ствари, пишуев команди, копирав, пастирав, даунлоудирав, апдејтував, средував, reboot-ував, реапдејтував, враќав се на старо, пробував од ново, се пробав, и тоа од постови од проклетиот убунту форум...НИШТО!!!...

БИДИК! СПАСИ МЕ!!...last hope...

не ми се на екстра ефектите, неможам ни на нормал да ги ставам, на лоу се...

башка, за енвидиа е просто и за берил и компиз, ама не ми требаат берил и компиз, туку драјвери за графичка за да иам фул 3д акселерација за да не ми сецкаат игрите преку wine..играм Talisman Online, и сецка ко лудо неможам да се логирам, а платинум има на wine, башка читам по форуми добро им идело нив...и мене ми иде добро ама на икс-пето :)

иначе преку синаптик се ми е топ инсталирано, што може (пошто сељаците од ати не даваат поддршка за линукс, морав да инсталирам free драјвери...xorg-от ми е последна верзија, се ми е таман, пак срање)...

иначе гледав ствари, пишуев команди, копирав, пастирав, даунлоудирав, апдејтував, средував, reboot-ував, реапдејтував, враќав се на старо, пробував од ново, се пробав, и тоа од постови од проклетиот убунту форум...НИШТО!!!...

БИДИК! СПАСИ МЕ!!...last hope...

Хмм... имаш неколку опции:

- Ndiswrapper.
(Односно да инсталираш драјвери за Windows на Linux, незнам ова колку би помогнало).

- OpenGL.
(Ни ова незнам дали воопшто би ти помогнало).

- ATI Radeon 9200 for Linux.
(Смешно звучи, али и ова е еден факт :))

- Ubuntu Forum, Google, Blogs for Linux, другари...
("Туториал" напишан од некој кој веќе има инсталирано такви драјвери на Linux).

Ако ниедно од ова не "пасува" и ако гледаш дека нема никаква надеж незнам колку би се исплаетло да се мучиш понатаму затоа што кога би го земале во предвид фактот дека Linux не е наменет за игри односно графика... мене ако ме прашуваш би ти кажал дека не вреди да трошиш нерви за да ја "скрпиш" работава колку само да може да "работи" како што треба.

Пали XP-то, една штека цигари, еден бокал кафе... и кулирај :icon_lol: па здравје боже за некоја година ваљда ќе ја унапредат технологијата за Linux во секој поглед па ќе можеме на раат за секаква употреба да користиме Linux.

Хмм... имаш неколку опции:

- Ndiswrapper.
(Односно да инсталираш драјвери за Windows на Linux, незнам ова колку би помогнало).
хммм..ќе пробам ова
- OpenGL.
(Ни ова незнам дали воопшто би ти помогнало).
оpenGL Се дифолт, драјверите ми се...кога идам glxgears се движат ко луди значи иам 3д акселерација али к*р па нешо не чини
- ATI Radeon 9200 for Linux.
(Смешно звучи, али и ова е еден факт :))
инсталирав 235423894 пати на 23492384 начини...нејќе...
- Ubuntu Forum, Google, Blogs for Linux, другари...
("Туториал" напишан од некој кој веќе има инсталирано такви драјвери на Linux).
убунту форум не помогна, гугл не помогна, блогс фор линукс (ова е под гугл), другари...хмм...мааааааааааркооооооооооооо!!!!!!.....:pos:
Ако ниедно од ова не "пасува" и ако гледаш дека нема никаква надеж незнам колку би се исплаетло да се мучиш понатаму затоа што кога би го земале во предвид фактот дека Linux не е наменет за игри односно графика... мене ако ме прашуваш би ти кажал дека не вреди да трошиш нерви за да ја "скрпиш" работава колку само да може да "работи" како што треба.

Пали XP-то, една штека цигари, еден бокал кафе... и кулирај :icon_lol: па здравје боже за некоја година ваљда ќе ја унапредат технологијата за Linux во секој поглед па ќе можеме на раат за секаква употреба да користиме Linux.
абе скрпен си е проклетиов линукс, само СЕЉАЦИТЕ НА АТИ НЕ ДАВААТ SUPPORT НА ДРАЈВЕРИ ЗА ГРАФИЧКА!!!....па мора некои хакерски од убунту типците да ги ставаш, колку да скрпиш и пак бед...леле колку ми треба Nvidia графичка...

Друже, пробај го овој линк...може ке ти заврши работа.
https://frontier.eas.asu.edu/linux/drivers/video/ATI/9200/
Иначе на убунту немам работено досега и неможам многу да помогнам, ама ако некој има некаков проблем на openSUSE 11.0 нека каже...
позз

Vo skolo imame linux ubuntu i neso mi se zaeba koga go ukl mi bara root password dali e toa eden pass za site ili od ministerstvo gi menuvaat nz a ne idat da go napraat ako znaete neso pls help.

Користам Кубунту 9.04 , и неможам да си се конектирам на домашната wireless мрежа...кубунтуто го препознава wireless уредот, ја наоѓа конекцијата, но едноставно не се конектира...барав на нет, и дознав дека не сум единствен...решение е да си ја исклучам заштитата на рутерот, што не е добро решение...некое друго??

Косристам линкус и е најдобар оперативен систем дефинитивно...

Kako mozam da stavam makedonska poddrska?

Користам Кубунту 9.04 , и неможам да си се конектирам на домашната wireless мрежа...кубунтуто го препознава wireless уредот, ја наоѓа конекцијата, но едноставно не се конектира...барав на нет, и дознав дека не сум единствен...решение е да си ја исклучам заштитата на рутерот, што не е добро решение...некое друго??

Стар и познат Linux баг.
Е сеа незнам дали буквално може тоа така да се каже, само знам дека доста другари (а и други Linux корисници) мака мачат со истиот проблем и тоа уште од времето на Linux Ubuntu 7.04 (можда и порано). :jaj:

Kako mozam da stavam makedonska poddrska?

Ако мислиш за Ubuntu.

Стар и познат Linux баг.
Е сеа незнам дали буквално може тоа така да се каже, само знам дека доста другари (а и други Linux корисници) мака мачат со истиот проблем и тоа уште од времето на Linux Ubuntu 7.04 (можда и порано). :jaj:

Ако мислиш за Ubuntu.
го средив...ама сепак си се вратив на убунту :)

Aj pomos ve molam. Go isklucuvam kompjuterov, znaci idem na turn off, i mi se javuva bus connection failed, i ne saka da se iskluci. Sto e problemot?

Aj pomos ve molam. Go isklucuvam kompjuterov, znaci idem na turn off, i mi se javuva bus connection failed, i ne saka da se iskluci. Sto e problemot?

кое дистро го користиш бар да кажеше ??? Ако е убунту дали пред да почни да се случува проблемот го упдејтна ?
И нормално дали исталираше нови драјвери ? ? ?

Решив на лаптопот зошто тој ми е претежно за работа (за на факултет) само и не можам на секои 3-4 месеци да го оправам виндоусот од багови/вируси решив да ставам Линукс. Последниве 2 дена сменив околу 10ина линукси, сите да ги ѕирнам и некако OpenSolaris 2009.06 најмногу ми направи мерак (претежно визуелно, почетник сум). Се е ок само ми прават проблеми драјверите за мрежна и за wireless. Пошто сум почетник во линукс ако може да ми помогнете како да ги инсталирам. Ги симнав следниве b43-fwcutter-012 (wireless картичката ми е Broadcom 4311 и само таа ми е битна за инсталирање мрежната не ја ни користам). Еве што има во readme фајлот ама пак не можам да се снајдам баш:

BCM43XX Linux Driver Project
============================

About this software
-------------------

b43-fwcutter is a tool which can extract firmware from various source files.
It's written for BCM43xx driver files.

The project page is http://bcm43xx.berlios.de/

Usage
-----

b43-fwcutter FILE extracts the firmware from a source FILE to
the current directory, creating a directory
"b43" or "b43legacy" with files in it.
b43-fwcutter -i FILE identify the driver file; print information
but don't extract.
b43-fwcutter -w /tmp FILE extract and write firmware to /tmp.
b43-fwcutter -l prints a list of supported driver source files.

After extraction, copy the "b43" or "b43legacy" directory to your firmware
directory (usually /lib/firmware or similar, see below). Alternatively you
can use the -w option to b43-fwcutter.

Different distributions use different directories to load firmware from.
If the driver complains about missing firmware files look for the correct
directory. For some distributions you have to use /lib/hotplug/firmware
or /usr/lib/hotplug/firmware but other directories are also possible.

Because firmware file are stored in big endian, extraction doesn't depend
on the system you're using. You can use extracted firmware from any driver
on any system and also copy the extracted files to any other system (e.g.
if extraction on the target system isn't feasible.)

Where can I find some driver source files?
------------------------------------------

Please check the references at
http://www.linuxwireless.org/en/users/Drivers/bcm43xx#devicefirmware

It is recommended that you extract firmware for both b43 and b43legacy in
order to support both types of cards on your system.

Било каква помош би била и повеќе од добредојдена :)

Не е битно се снајдов. Во меѓувреме пробав едно 13-14 линукси и моментално се задржав на Kubuntu па ќе видиме понатаму.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom