Општо: Помош околу Linux

• Креатор на темата Креатор на темата ElektriX
  • Време на започнување Време на започнување
Незнам како ви се поврзани компјутерите у школо :/ Неможе да се направи мучка некоја таква ? Ако не па ако можеш на Live CD да возиш Ubuntu милион пати ќе ти биде боље... не сум 100% сигурен, ама колку што сум успеал да заприметам менуван е кодот на линуксите што се по школиве и така е усран цел оперативен систем. Исто така како што сум успеал да приметам превземањата на инсталационите пакети не оди преку базата на Edubuntu, туку преку некоја падната македонска база.

Едно куќиште, од секое излегува по 6 кабли кои влегуваат во терминал (каде имаш приклучено монитор, тастатура и маус). И ако некој би инсталирал XP, тогаш само главниот ќе работи останатите ќе гледаат црн екран :pos:. Затоа ти кажав дека небиваат никакви мучки :)

Едно куќиште, од секое излегува по 6 кабли кои влегуваат во терминал (каде имаш приклучено монитор, тастатура и маус). И ако некој би инсталирал XP, тогаш само главниот ќе работи останатите ќе гледаат црн екран :pos:. Затоа ти кажав дека небиваат никакви мучки :)

Куќиштето од дома под мишка и у школо :icon_lol:

No comment and no idea :toe:

Куќиштето од дома под мишка и у школо :icon_lol:

No comment and no idea :toe:

Na 3 Sprat gimnazija SITE kompijteri imaat windows XP, neznam kako se napraveni, ama znam deka e mozno to da se napraj
Inace nacinot e 6 centrali so terminali +1 kade sedi profesoro

Moze so Windows server edition ama zabraneto e da se instalira Windows (nelicenciran) poso imalo nekojsi inspekcii mozele da gi kaznat

Do StatusQuo

1. Eve najdov dobra pricina zosto mi treba adminsko pravo
Ima na glavnio kompijuter iTALC, kade gleda site sto pravime i me interesira KAKO mozam i jas da gledam drugite sto pravat
- inace fala za http
s
:\\meebo.com , super raboti
- nemozam jas na mojo user nisto da uredam, imav 4 rabotni povrsini, a sega samo edna i mnogu se nerviram poradi to

- - Samo eden profesor kaj nas znaj za iTALC kako se koristi a drugite tapa se
- dali mozam nekako mojot kompijuter da go napravam da ne se gleda kaj nego
- Ako sakas da mi ja kazes cakata a nejcis pred site, prati mi PP

2. Inace windows e STROGO zabraneto da se instalira ( mi kaza eden profesor)

Do StatusQuo

1. Eve najdov dobra pricina zosto mi treba adminsko pravo
Ima na glavnio kompijuter iTALC, kade gleda site sto pravime i me interesira KAKO mozam i jas da gledam drugite sto pravat
- inace fala za http
s
:\\meebo.com , super raboti
- nemozam jas na mojo user nisto da uredam, imav 4 rabotni povrsini, a sega samo edna i mnogu se nerviram poradi to

- - Samo eden profesor kaj nas znaj za iTALC kako se koristi a drugite tapa se
- dali mozam nekako mojot kompijuter da go napravam da ne se gleda kaj nego
- Ako sakas da mi ja kazes cakata a nejcis pred site, prati mi PP

2. Inace windows e STROGO zabraneto da se instalira ( mi kaza eden profesor)

1. -професорот преку iTaLC неможе да гледа што правите, туку мести што вас да ви се прикажува на вашите монитори...
2. -шо ќе ти е да уредиш позадина и колор...ке ти биде понашминкано...ало чоек, ти си ученик...во школо идеш за да учиш, а не идеш за да си го направиш комотно, и да бидеш цело време онлајн на месинџер...имајте среќа што воопшто ви пуштаат струја и нет до компјутерите па се замарате на час, а ништо не ве едуцираат на нив...
3. -ако само еден професор знае да користи, сеа ќе идат сите на едукација....
4. -епа бате логика малце, ако сакаш да бидеш независен, и твојот компјутер да не се “гледа“ кај него, ке треба да ги ставиш сите 7 души на главното куќиште у бунило пошто единствен начин тоа да се направи, е да го откачиш влезниот лан кабел на компјутерот...ама затоа ќе немаш нет...

подигаш ОС од усб, у терминал пишуваш “chroot /mnt/sda1“ па после пишуваш “passwd“ и внесуваш нов рут пасворд....е сеа, ако посака некој од професорите да влезе како админ, ќе влезе, ама кога ќе му побара рут пасворд, нема да може да прави ништо, и ке ви го?? го....?? ис..такаа...ќе ви го исформатира...

ти си знаеш....

1. -професорот преку iTaLC неможе да гледа што правите, туку мести што вас да ви се прикажува на вашите монитори...
2. -шо ќе ти е да уредиш позадина и колор...ке ти биде понашминкано...ало чоек, ти си ученик...во школо идеш за да учиш, а не идеш за да си го направиш комотно, и да бидеш цело време онлајн на месинџер...имајте среќа што воопшто ви пуштаат струја и нет до компјутерите па се замарате на час, а ништо не ве едуцираат на нив...
3. -ако само еден професор знае да користи, сеа ќе идат сите на едукација....
4. -епа бате логика малце, ако сакаш да бидеш независен, и твојот компјутер да не се “гледа“ кај него, ке треба да ги ставиш сите 7 души на главното куќиште у бунило пошто единствен начин тоа да се направи, е да го откачиш влезниот лан кабел на компјутерот...ама затоа ќе немаш нет...

подигаш ОС од усб, у терминал пишуваш “chroot /mnt/sda1“ па после пишуваш “passwd“ и внесуваш нов рут пасворд....е сеа, ако посака некој од професорите да влезе како админ, ќе влезе, ама кога ќе му побара рут пасворд, нема да може да прави ништо, и ке ви го?? го....?? ис..такаа...ќе ви го исформатира...

ти си знаеш....

ok, tnx...
inace za cetvrtoto
Kaj nas vo ucilnica ucenik19 e invincible na iTALC, ama isto taka ima internet

Inace ako e za edukacijata za linux, najiskreno i jas sakam da pojdam da vidam sto e kako e, edukacijata ke bidela naskoro i deka ce bila 8 casa i vo sabota i vo nedela za site profesori, po site predmeti:helou:

како да направам да можам да слушам мп3 на убунту?

како да направам да можам да слушам мп3 на убунту?

Можеш со VLC Player:

Код:
sudo apt-get install vlc

Или пак со Amarok:

Код:
sudo apt-get install Amarok

Код:
sudo apt-get install gstreamer0.10-plugins-ugly libxine-extracodecs[/FONT][FONT=Verdana]

Slax

Se iznanerviraf v kraj so Slax, kolku i da se obiduvam da napravam butabilno CD\USB pak niso ne pravam, ajde kazete kaj gresam

- Na USB unzip-uvav se, startiraf bootd (ne mi teknuva kako bese) za da se napravi flashot bootabilen i pak niso
- Na CD snimif so nero toa sto trebase (.iso fajlot, no i .iso fajlot unzipuvan) i pak nisto...

Need Help ASAP

Se iznanerviraf v kraj so Slax, kolku i da se obiduvam da napravam butabilno CD\USB pak niso ne pravam, ajde kazete kaj gresam

- Na USB unzip-uvav se, startiraf bootd (ne mi teknuva kako bese) za da se napravi flashot bootabilen i pak niso
- Na CD snimif so nero toa sto trebase (.iso fajlot, no i .iso fajlot unzipuvan) i pak nisto...

Need Help ASAP
вака...слаксот ми го даде другар...посебен е оној за на усб, верувам го има на нет...

иам два фолдери boot и slax...незнаев што треба да стартувам па сите можни .bat и .exe ги стартував....

башка, како ништо?? треба да го упикаш усб-то, рестартираш компјутерот, и додека на екранот се гледа она HAIER да стискаш F9/F10/F11/F12 заедно оддеднаш...и ке ти се покаже boot select менито, бираш USB Kingston/Verbatin/what ever...и толку...после стискаш на Copy Slax to Ram, пошо иде побрзо и се стартува...

иначе, бидиков рече ке ни го тргнат и ова, така да за недела дена ке ги форматираат пак, па ни ова ке неможеме...

вака...слаксот ми го даде другар...посебен е оној за на усб, верувам го има на нет...

иам два фолдери boot и slax...незнаев што треба да стартувам па сите можни .bat и .exe ги стартував....

башка, како ништо?? треба да го упикаш усб-то, рестартираш компјутерот, и додека на екранот се гледа она HAIER да стискаш F9/F10/F11/F12 заедно оддеднаш...и ке ти се покаже boot select менито, бираш USB Kingston/Verbatin/what ever...и толку...после стискаш на Copy Slax to Ram, пошо иде побрзо и се стартува...

иначе, бидиков рече ке ни го тргнат и ова, така да за недела дена ке ги форматираат пак, па ни ова ке неможеме...

ok, ce probam prvo doma, valjda mi trebalo i na windows da fajca kako bootabilno USB

ПЛЕХ!!

ПЛЕХ!!...ај нид плех..ова хелп..

океј.....стварно ми треба помош скренав веќе незнам кај да се обратам...више пукнав....

иам убунту 8.04 LTS на конфигурација:
-amd athlon 3000+
-ati radeon 9200
-2gb ddr2 ram...

сакам да инсталирам драјвери за графичка пошо вака иам 3д акселерација, неможам да ставам ефектите на нормал, и башка ми кочат програмите...држам резолуција од 1680х1050 без драјвери, кога ке инсталирам restricted драјвери, резолуцијата ми станува 800х600 после reboot...

катаљарда ствари пробав, ништо нејќе се остаив веќе 10 саата ако не и више читајки туториали и пробувајки да инсталирам драјвер, ама после инсталацијата само бетер...не боље...

сума сумарум - how to install those god damn drivers for this god damn ati radeon card!!!!!!!!!

ПЛЕХ!!...ај нид плех..ова хелп..

океј.....стварно ми треба помош скренав веќе незнам кај да се обратам...више пукнав....

иам убунту 8.04 LTS на конфигурација:
-amd athlon 3000+
-ati radeon 9200
-2gb ddr2 ram...

сакам да инсталирам драјвери за графичка пошо вака иам 3д акселерација, неможам да ставам ефектите на нормал, и башка ми кочат програмите...држам резолуција од 1680х1050 без драјвери, кога ке инсталирам restricted драјвери, резолуцијата ми станува 800х600 после reboot...

катаљарда ствари пробав, ништо нејќе се остаив веќе 10 саата ако не и више читајки туториали и пробувајки да инсталирам драјвер, ама после инсталацијата само бетер...не боље...

сума сумарум - how to install those god damn drivers for this god damn ati radeon card!!!!!!!!!

И јас ептен углавив со истово кога инсталирав Beryl, спиздев тогаш :jaj:
Иди вака System > Administration > Synaptic Package Manager и тука во Search Bar-от пиши точно какви драјвери ти требаат и види какви резултати ќе ти даде. Да не инсталираш глупост некоја, ти пишува таму и Description за секој инсталационен пакет (Ова претпоставувам го знаеш, али за секој случај да го спомнам да не го полниш компјутерот со глупости). Незнам како е кај ATI, али провери во Hardvare Drivers дали ти се активирани драјверите и во Appearance Preferences дали е наместено на Extra ефектите... види според ова што ти го кажав ако можеш да ја најдеш "вистинската комбинација", ако несака ни така ондак освен да ти кажам Ubuntu Forum друго незнам што би ти кажал :jaj:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom