Општо: Помош околу Linux

• Креатор на темата Креатор на темата ElektriX
  • Време на започнување Време на започнување
Jas pred nekoj den go instalirav noviot ubuntu 8.10 ama pri instalacijata izbrzav i ne staviv deka sum od makedonija.I sega ubuntu mi e na angliski ama kako da go podesam za kucanje da imam makedonska podrska bidejki samo angliski podrski mi dava na spisokot.I btw kako se instalirat fontovi vo linux

Jas pred nekoj den go instalirav noviot ubuntu 8.10 ama pri instalacijata izbrzav i ne staviv deka sum od makedonija.I sega ubuntu mi e na angliski ama kako da go podesam za kucanje da imam makedonska podrska bidejki samo angliski podrski mi dava na spisokot.I btw kako se instalirat fontovi vo linux

За линуксот да ти е на македонски верувај дека не ти треба. Многу е полошо на македонски, ќе те буни уште толку кога ќе наидеш на известувања или слични работи, а за македонска поддрша вака:

System>>Preferences>>Keyboard
Keyboard Preferences>>Layouts
додаваш Layout со зелениот +, избираш Македонски, во истиот Таб избираш Other Options и во
Layout switching избираш со кој копчиња од тастатурата да променуваш.

Знам дека не ми треба 5 пати по можам да се снајдам на англиски отколку на македонски бидејки нашиот јазик нема такви поими па затоа и побарав само подршка да додадам.Сепак добиваш зеленко од мене.Браво само продолжи вака.:salut:

И еве ме мене пак.Имам инсталирано Линкукс преку Виндоус и сакам да прашам дали ако ги форматирам Виндоусот(бај д веј има вируси на кило) ке се избрише и линуксот или пак линуксот ке си остане.
Се мислам бидејки е инсталиран преку Виндоус да не се впишува во регистрите на Виндоус.Позз

И еве ме мене пак.Имам инсталирано Линкукс преку Виндоус и сакам да прашам дали ако ги форматирам Виндоусот(бај д веј има вируси на кило) ке се избрише и линуксот или пак линуксот ке си остане.
Се мислам бидејки е инсталиран преку Виндоус да не се впишува во регистрите на Виндоус.Позз

Друже, затоа и стално мрчам кога се инстлаира линукс да се инстлаира онака како што е правилно (мислам дека ги имаш видено постовите во темата "оперативни системи"). Баш ради вакви работи.

Не би требало да се избрише ништо од Linux затоа што ти кога си го инсталирал Linux си го инсталирал на посебна партиција.
Ќе ставиш Windows CD и ќе го бутираш... стигни до делот каде што е менаџерот за партициите и види како се именувани партициите... тие од Windows ќе ти ги чита нормално (C, D, F... или колку и да имаш), а тие од Linux треба да ги прочита како Unknown (2 Unknown партиции (ext3 и swap) ). Доколку е така мислам дека слободно можеш да ги избришеш Windows партициите без ништо да се деси со Linux-от.
Уште еднаш ќе кажам дека така Linux немам инстлаирано такада не гарантирам ништо, а да си го инстлаирал мануелно (ти да поделиш партиции и ти да му одредиш каде да се инсталира тогаш милион посто можеш да правиш што сакаш со Windows партициите без да го оштетиш Linux-от или обратно).

Ок се надевам дека е така само ова со партициите кога го инсталирав преку Виндоус го ставив да користи 15 гига од постоечка Вин. партиција.Па ке видам
Позз

Ок се надевам дека е така само ова со партициите кога го инсталирав преку Виндоус го ставив да користи 15 гига од постоечка Вин. партиција.Па ке видам
Позз

Хмм... ако си го инсталирал на Windows партиција ондак незнам дали се ќе ти остане живо и здраво :S Провери со Windows CD како што ти кажав... ако сам си направил партиции за него тогаш бриши ги само Windows партициите, а ако не ти прочита Linux партиции (што не ми се верува дека не си направил сам) тогаш незнам :toe:

Тоа ОК.Но со која програма можам да глрдам Div_x Филм во линкус со превод.Овој што го има со линуксот пуштач на филмови не ја има таа опција

VLC мислам има таква опција имаш го и за виндовс

Тоа ОК.Но со која програма можам да глрдам Div_x Филм во линкус со превод.Овој што го има со линуксот пуштач на филмови не ја има таа опција

Филмови на компјутер слабо гледам освен некогаш ако ми е досадно па д апуштам зулу... иначе на нет го најдов ова... види дали би ти завршило работа.

П.С. Пиши на Google нешто како Divx and Subtitles on Ubuntu ќе ти извади некој што имал проблеми и што му го решиле проблемот :)

Па ако ти е инсталиран линуксот на истата партиција со windows-от, секако дека со формат се' ќе отиде.

Па ако ти е инсталиран линуксот на истата партиција со windows-от, секако дека со формат се' ќе отиде.

Абе тоа да, ама линуксот автоматски ќе си креира негови партиции (ext3 и swap). Не сум инсталирал така линукс за да знам 100%, али ти му ја одредуваш само партиција... т.е. од каде да си земе простор за да си креира негови партиции... ако си му одредил C, тогаш тој ќе си земе простор од C и сам ќе си направи свои партиции кои немаат врска со Windows (така и најчесто се дешава онаа стална грешка "поебување на Windows-oт поради неправилно инсталирање на Linux").

Ај за мене хелп за овие 2 работи :) :
Се работи за компјутерите што ги имаме во училиште (мислам дека се kubuntu ) и има некои алатки како калкулатор, битлорд, нешто за цртање итн. кои што ги немам во главното мени. Е сега, прочекпав нешто во адд/ремове и таму ги имаше истите и кога ги штиклирав со намера повторно да ги инсталирам ми се појави една порака ( i386/396 не ме држите за збор, дека требало некаква хардверска подршка за истите тие компоненти да бидат инсталирани. Значи се работи само за компјутерот на кој што сум јас приклучен, а кај останатите што се на истиот сервер се е во ред.
Второ, од кога почнавме ни пуштија и интернет ( адсл од т-хоме ), и првите два-три дена беше во ред, а сега освен мсн друго ништо неможам да отворам. Преку фајрфоксот кога ќе пробам да го отворам гугл се чека едно 10ина минути и покажува connection to server timed out. А со оние мрежните алатки, кога го пингувам гугл дава разултати во границата од 80-120 ms. Знае некој што може да е проблемот? Инаку наместени се ИП адресите како и днс серверите.

Абе тоа да, ама линуксот автоматски ќе си креира негови партиции (ext3 и swap). Не сум инсталирал така линукс за да знам 100%, али ти му ја одредуваш само партиција... т.е. од каде да си земе простор за да си креира негови партиции... ако си му одредил C, тогаш тој ќе си земе простор од C и сам ќе си направи свои партиции кои немаат врска со Windows (така и најчесто се дешава онаа стална грешка "поебување на Windows-oт поради неправилно инсталирање на Linux").

Сам си кажа дека не си пробал, не биди толку упорен :). Со wubi не се прават посебни партиции туку се користат постоечките. Имам и пробано.
Ако го снимил ubuntu на партицијата каде што е windows-от со формат се ќе отиде, it is undebatable.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom