Princ напиша:
Имам едено прашање околу нонетовиот вадсл... Дали воопшто е W
ADSL? Нели АДСЛ е асиметрична бла бла линија, која се врши преку телефонска линија. Мене ептен ми е нејасно ова, дај некој што се разбира подобро нека ми објасни како на 3 годишно дете.
Фала унапред
ADSL = Asymmetric Digital Subscriber Line
WADSL = смешка, офф.нет така го крстија бидејќи ADSL-от е многу популарен, стана синоним за брз и квалитетен интернет. тоа Л на крај не постои кај Wireless системите. требаше Wimax нешто да го крстат, бидејќи треба
ше такво нешто и да биде...
и плус знаеш како е кај нас, сите слушнале за пентиум, и тоа е тоа, кога ќе те прашаат шо компјутер имаш, ако не кажеш пентиум-нешто те гледаат матно, така да ако го крстеа некако другчие, многу луѓе шо не се баш запознаени немаше да стават (по мое мислење). чист маркетинг.
бај д веј: FWA = Fixed Wireless Access
WiMAX е непрофитабилна организација, формирана во 2001 година со цел да промовира масовно развивање на FWA широкопојасни(broadband) мрежи кои работат на фреквенции над 2 GHz,
Достапни фреквенции за FWA мрежите: 2.4, 3.5, 5, 10.5 i 26 GHz
нелиценцирани се 2.4 и 5, другите бараат да се плаќа лиценца.
нашиот офф.нет wadsl е мислам на 3.5 GHz и има point-to-multipoint структура.
и ако не се лажам работи на IEEE 802.16a стандардот, тоа Wi-Fi-то шо беше,
беше на 2.4GHz(најверојатно)
за 3.5 GHz приближен домет: (ова треба да е табела, ама...јбг)
Тип на CPE антена Надворешна (20°, 18 dBi) Внатрешна (360°, 6 dBi)
Побарување за покриеност 90% 99% 90% 99%
Градски / приградски области:
Категорија A (Ридско, Густи дрвја) 0.90 km 0.53 km 0.31 km 0.18 km
Категорија B (Средно) 1.19 km 0.70 km 0.37 km 0.22 km
Категорија C (Рамно, малку дрвја) 1.97 km 1.22 km 0.57 km 0.36 km
Рурални области:
Line-of-sight 60.8 km 60.8 km - -
Line-of-sight со вегетација
(15.7 dB загуби) 10 km 10 km - -
тестирањата се правени во америка од некој универзитет таму.
уште едно појаснување:
Под безжичен пристап се подразбира Fixed Wireless Access (FWA), Mobile Wireless Access (MWA) и Nomadic Wireless Access (NWA). FWA се дефинира како апликација за безжичен пристап во која локацијата на крајниот корисник и мрежниот access point, со кој е поврзан корисникот, се фиксни. Кај MWA, локацијата на крајниот корисник е променлива, додека пак кај NWA локацијата на крајниот корисник може да е променлива, но мора да биде стационарна додека се користи мрежата
сево ова погоре у офф.нет би требало да го знаат, ама пусти подземни води им ја уништуваат мрежата
----------------
за да не ставам два едно по друго пост-а, еве
тука едно линкче да видите една слика. wadsl-ot ми се стабилизира!