On.net WADSL интернет

Член од
4 февруари 2006
Мислења
121
Поени од реакции
0
SuBZerO напиша:
A ova be sto ce kazete sega ?

кога прв пат ја видов сликата не приметив, видов само даунлоад....
ама види го аплоадот, хахахаххахахахахахаха
кооооооооолку не им е јасно шо се случува со нивната мрежа
:pos::pos:

P

Princ

Гостин
Имам едено прашање околу нонетовиот вадсл... Дали воопшто е WADSL? Нели АДСЛ е асиметрична бла бла линија, која се врши преку телефонска линија. Мене ептен ми е нејасно ова, дај некој што се разбира подобро нека ми објасни како на 3 годишно дете.
Фала унапред :)

outcast

login: failed!
Член од
29 јануари 2007
Мислења
424
Поени од реакции
8
Мислам дека се работи за терминолошка заблуда, попрво би го нарекол Wi-Fi со насочени антени.. Енивеј, еве објаснување од википедиа за WADSL:

http://en.wikipedia.org/wiki/WADSL

:pos2:

Член од
4 февруари 2006
Мислења
121
Поени од реакции
0
Princ напиша:
Имам едено прашање околу нонетовиот вадсл... Дали воопшто е WADSL? Нели АДСЛ е асиметрична бла бла линија, која се врши преку телефонска линија. Мене ептен ми е нејасно ова, дај некој што се разбира подобро нека ми објасни како на 3 годишно дете.
Фала унапред :)
ADSL = Asymmetric Digital Subscriber Line
WADSL = смешка, офф.нет така го крстија бидејќи ADSL-от е многу популарен, стана синоним за брз и квалитетен интернет. тоа Л на крај не постои кај Wireless системите. требаше Wimax нешто да го крстат, бидејќи требаше такво нешто и да биде...
и плус знаеш како е кај нас, сите слушнале за пентиум, и тоа е тоа, кога ќе те прашаат шо компјутер имаш, ако не кажеш пентиум-нешто те гледаат матно, така да ако го крстеа некако другчие, многу луѓе шо не се баш запознаени немаше да стават (по мое мислење). чист маркетинг.

бај д веј: FWA = Fixed Wireless Access
WiMAX е непрофитабилна организација, формирана во 2001 година со цел да промовира масовно развивање на FWA широкопојасни(broadband) мрежи кои работат на фреквенции над 2 GHz,

Достапни фреквенции за FWA мрежите: 2.4, 3.5, 5, 10.5 i 26 GHz
нелиценцирани се 2.4 и 5, другите бараат да се плаќа лиценца.
нашиот офф.нет wadsl е мислам на 3.5 GHz и има point-to-multipoint структура.
и ако не се лажам работи на IEEE 802.16a стандардот, тоа Wi-Fi-то шо беше,
беше на 2.4GHz(најверојатно)

за 3.5 GHz приближен домет: (ова треба да е табела, ама...јбг)
Тип на CPE антена Надворешна (20°, 18 dBi) Внатрешна (360°, 6 dBi)
Побарување за покриеност 90% 99% 90% 99%

Градски / приградски области:
Категорија A (Ридско, Густи дрвја) 0.90 km 0.53 km 0.31 km 0.18 km
Категорија B (Средно) 1.19 km 0.70 km 0.37 km 0.22 km
Категорија C (Рамно, малку дрвја) 1.97 km 1.22 km 0.57 km 0.36 km

Рурални области:
Line-of-sight 60.8 km 60.8 km - -
Line-of-sight со вегетација
(15.7 dB загуби) 10 km 10 km - -

тестирањата се правени во америка од некој универзитет таму.
уште едно појаснување:
Под безжичен пристап се подразбира Fixed Wireless Access (FWA), Mobile Wireless Access (MWA) и Nomadic Wireless Access (NWA). FWA се дефинира како апликација за безжичен пристап во која локацијата на крајниот корисник и мрежниот access point, со кој е поврзан корисникот, се фиксни. Кај MWA, локацијата на крајниот корисник е променлива, додека пак кај NWA локацијата на крајниот корисник може да е променлива, но мора да биде стационарна додека се користи мрежата

сево ова погоре у офф.нет би требало да го знаат, ама пусти подземни води им ја уништуваат мрежата :)

----------------

за да не ставам два едно по друго пост-а, еве тука едно линкче да видите една слика. wadsl-ot ми се стабилизира!

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Најнов виц:

Мајката му вика на детето:
- Ако продолжиш да бидеш немирен, ќe ти уплатам за WADSL!!!

:pos:

Член од
4 февруари 2006
Мислења
121
Поени од реакции
0
TpH_Bo_OkO напиша:
Најнов виц:

хаххахахаха :pos2: :zver:

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Неам веќе кејф да сурфам...ме убиват брзинава :(

P

Princ

Гостин
Вчера пепи чемеригиќ беше на насловна на време.
Тие со слабо срце нека не го читаат, дека завршува со нешто у стил треба нозе да му љубиме за интернетов. хаха.

Член од
4 февруари 2006
Мислења
121
Поени од реакции
0
Princ напиша:
Тие со слабо срце нека не го читаат, дека завршува со нешто у стил треба нозе да му љубиме за интернетов. хаха.
абе ни останува да се надеваме, конкуренција, каква таква, барем да има некаква.
сега, офф.нет е операторот, многу се блиски со телекомот, ама пуста надеж останува :toe:
и мобимак и космофон беа блиски, ама пак осетивме разлика у цените...
се надевам оти нема да имаат 50% packet loss при пингање и у телефонијата :)

outcast

login: failed!
Член од
29 јануари 2007
Мислења
424
Поени од реакции
8
Princ напиша:
Ооо, Пепи револуционерот! :zid: Е стварно ја претерал со интервјуто. 10 гига широкопојасен интернет? - Требни ми се, па не можам да остварам побрз даунлоад од 60kbps! Цени пониски од европските?? Ауу, чекај, ова ми е најомиленото, цитирам:

“Цената по која се нуди оваа услуга е базирана на реалните трошоци и не е висока во споредба со она што се добива – квалитетна и брза конекција и 24-часовна техничка поддршка,...“

Ground control to Pepi, please respond!

П.С. Дали некој има добиено конретен одговор од техничка поддршка кога ќе биде санирана ХАВАРИЈАТА?

GraFusion

Мрчало Примус Максимус
Член од
21 јуни 2005
Мислења
116
Поени од реакции
0
TpH_Bo_OkO напиша:
Најнов виц:

:pos::pos::pos::pos:
Ма остај ти тоа.. јас сам шо си уплатив :lud:

P

Princ

Гостин
outcast напиша:
П.С. Дали некој има добиено конретен одговор од техничка поддршка кога ќе биде санирана ХАВАРИЈАТА?
Мое мислење основано на досегашно искуство: нема никогаш да бидат поправени дефективе. Тоа се и тоа и ќе останат.

Член од
4 февруари 2006
Мислења
121
Поени од реакции
0
outcast напиша:
да, јас добив конкретен одговор:
off.net support напиша:
Piperevo: zdravo
onnetmacedonia: povelete
Piperevo: imam prijaveno problemi so wadsl-ot pred nekoe vreme
Piperevo: mozete li da proverite dali uste e aktiven toj tiket? na ime XXXXXXX
Piperevo: pred edno 10 dena mi rekoa deka ke pominat od kaj mene da vidat sto se slucuva ama...
onnetmacedonia: vaka...tiketot e se uste aktiven....
Piperevo: dobro...
onnetmacedonia: problemot ne e do vasata antena...problemot e do glavniot link....koj sto e optovaren...
onnetmacedonia: veke se raboti na postavuvanje na nov link
Piperevo: imam praveno so prijateli muabet, linkot im e super
Piperevo: so drug drugar so e na istata bazna stanica (nerezi) gi ima istite problemi so mene
Piperevo: do koga mislite deka ke bide sredeno?
onnetmacedonia: pa se raboti aktvno i bi trebalo denovive da bidat sredni tie problemi
Piperevo: ok, fala, pozdrav
нешто нејасно? :pos2:

види шо значи FLAT RATE ! и пази, тоа е кога ми е ок интернетот, оваа година ова е најстабилно шо го имам видено

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Пак се дојде на моето, дека немаат капацитет, т.с. линковите се преоптоварени

Kajgana Shop

На врв Bottom