Oмилено мезе

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.625
Поени од реакции
9.156
Ретко кој пие на "суво" :icon_lol: Со некоја чашка алкохол оди и добро мезе. Кое е вашето омилено мезе? Што најчесто порачувате во кафанче за мезење додека "читуцкате"?

Конкретно јас кога пијам уживам во убаво мезе. Ако си читуцкам ракиичка по дома често знам да направам некое мешано ордеверче, пинџурче/ајварче, пиперки со павлака и обавезно салатка или туршија Уз вино секогаш сувомеснат ордевер со сиренце и кисели краставички :icon_mrgr: Во кафанче порачувам "стандард" мезе за со пиво:похован кромид, пилешки прсти, поховани тиквици а за со ракија: шопска/мешана салата, сирење на скара, поховани зденки/кромид, печурки на скара...

Пааа даска ама некад даскава порцеланска биднува :icon_lol: @leandra @Splendora Се оди што е поховано, сирење на жар мада според мене најубаво.

Со ракија во домашна атмосфера најчесто салата од компири со кромид :love:

Додека во кафана најдобро ми е шопска салата и зелка салата. И ова се разбира со ракија оди.

Додека со вино дома кога пијам интересно т.н мезе ми е лут чипс и морам да кажам дека стварно добро оди. Во кафана од друга страна со вино најдобро оди пилешко со помфрит и некои од посувите салати во мешаната салата кои ги има, а немам појма како им е името :D

Со ракија преферирам мевце, поховани зденки, сиренце, кашкавалче, ајварче, изварче наспроти киселачки од салати, повеќе кеф ми прај и повеќе ме тера да пијам.
Со пиво шо и да е, да е ултра солено.

1.jpg

На масата мора да има:

- Шопска салата
- Свежа салата
- Похована даска на која задолжително мора да се најдат зденки и тартат сос.
Зависи каде седиш некаде мора да има џигер, а некаде пинџурче како во Кригла.

Во домашна атмосфера истото само со растопени зденки.

До месата ретко стасуваме, али кога веќе ќе стасаме до тој дел мора да има ребра, вешалица, кбаси, полнето пилешко и шарска. Тоа е мешаната скара со додаток кромид, нафора и задолжително вино или пиво. Не се сеќавам кога последен пат сум стасала до оваа нарачка.

Дане ми недостига во овој дел. Ете каде ќе идеме следен пат, Џени пиши во тефтерот :D

Za so rakija najubavo mi idat mali crveni feferoncinja polneti so feta sirenje. Mhmmmm. Pogotovo so zolta kako idat...lizga:love:

A za so vince ordeverce nekoe, pileski prsti, polneti pecurki. Toa za so prvite dve casi, posle ne e bitno.:cool:

Дане ми недостига во овој дел. Ете каде ќе идеме следен пат, Џени пиши во тефтерот :D

Уф какви ќебапи и к'баски има :vozbud:

Само да допишам од првиот пост дека обавезно за мезе мора да има и нешто луто - феферонки/пинџур лут и маслинки :icon_lol:

Гирички печени крцкави за со пивце? :love:
Гириците одпосле не те тераат да си поиграш со веце шољата? Многу е лошо да мезиш риба со алкохол, барем мене ми е тешко.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom