Огревно дрво (проблем со достава на ЈП МП)

• Креатор на темата Креатор на темата Zlatikevichius
  • Време на започнување Време на започнување
Се со врски е во Гостивар, ако имаш пријател или се познаваш со директорот дрва ќе ти стигнат одма кога ќе ги уплатиш.
Татко ми уплати во Мај, требаа да му донесат на почетокот на Август, а му ги донесоа пред 10 дена, договорена беша бука, донесоа даб, но доста добро дрво и не прачки како што пишувате. Ваму цената на дрво во овој момент е 60-65евра. Секако див запад сме ние ваму, може да се најде и на црно по 40-45 евра, само ризик има.

Зимава има интересна да биде, дрва нема ако почнат да паѓаат далекуводи како лани кој си има повеќе јамболиии (дифтици, веленца) низ дома тој ќе преживее.

• Ми се допаѓа
Reactions: M-1
Зимава има интересна да биде, дрва нема ако почнат да паѓаат далекуводи како лани кој си има повеќе јамболиии (дифтици, веленца) низ дома тој ќе преживее.
Со 30 сантиметри снег лани бевме одцепени од светов месец дена. ТарабаОнли да стронгест вил срвајв!

Се со врски е во Гостивар, ако имаш пријател или се познаваш со директорот дрва ќе ти стигнат одма кога ќе ги уплатиш.
Татко ми уплати во Мај, требаа да му донесат на почетокот на Август, а му ги донесоа пред 10 дена, договорена беша бука, донесоа даб, но доста добро дрво и не прачки како што пишувате. Ваму цената на дрво во овој момент е 60-65евра. Секако див запад сме ние ваму, може да се најде и на црно по 40-45 евра, само ризик има.
Чисто сумљам дека в град може да земеш дрва на црно.Тоа нема "на бело",а камоли на црно.Во село има шанса,ама крадење такви работи па и баш не е убава работа.:anco:

Јас се "спасив" со 60евра.

ЈП „Македонски шуми“ денеска одржа колегиум во проширен состав со директорите, управителите и претставници од Владата на Република Македонија, со цел изнаоѓање решение за снабдување на огревно дрво на населението.

- Склучени се договори за 385.216 м3 огревно дрво, од кои испорачани се 327.020 м3 огревно дрво, се вели во соопштението од ЈП „Македонски шуми“.

На состанокот било договорено до 1-ви ноември да се испорачаат уште 26.492 м3 огревно дрво, а остатокот до 15-ти ноември годинава.

До крајот на годината, како што е наведено во соопштенито, 10.000 м3 огревно дрво треба да се испорачаат на правните лица согласно договорите.

- На овој начин обврските кои што ги имаме ќе бидат завршени целосно, а сите следни количини ќе бидат пуштени во продажба, се вели во соопштението.

http://sitel.com.mk/makedonski-shum...vani-site-dogovori-za-nabavka-na-ogrevno-drvo

ЈП Фиром Шуми+влада фиром = Ветар во магла или за појасно да доловам К.р се тресит во ладна вода. И се така до следниот "проширен собир" каде шо најверојатно Дедо Мраз ќе им донесит дрва на мачните души за Нова Година. Само читам и им се чудам како од ракав лагано си ги ваѓет бројкиве и цифриве за состојбава. Циркузанти прави, глумци од вонземски размери, па нека си ебит матер и министер и сите, имат стари љуѓе, граѓани со социјална помош, самохрани родители со дечиња, лица со здравствени проблеми и уште како не им е срам да земат да се чукнат во то глајте изветреани.

Организацијата на потрошувачи на Македонија денеска објави на што најмногу се жалеле потрошувачите во третиот квартал од оваа година, при што констатира дека се забележува пораст на поплаки кај набавката на огревно дрво. Потрошувачите посочуваат дека многу тешко се доаѓа до дрва за огрев, дека на неколку места им била кажано дека не можат да им продадат дрва за огрев поради тоа што се од друга општина, одредени потрошувачи веќе имале уплатено, но со месеци чекаат да ги добијат и се сомневаат дека можеби се работи за некоја измама.
http://www.utrinski.mk/?ItemID=50EC14C49BCEF44785D2EAD50F6768B0

Јас набавив дрва во Јуни, 4м2 од приватен плац (3м2 Бука и 1м2 Даб) по цена од 50 евра + 150 за сечење (600 денари) + превоз до дома 300 денари, значи се вкупно околу 13500 денари. На дрва се греам само во мојата соба со камин, имам и скоро 1м2 од лани така да треба да е доволно за сезонава.
Лани зедов од исто од друг приватен плац, ама многу ми украдоја при редењето а и дрвата беа мокри. Ги купив на крај на Август па немаше доволно време да се исушат. Годинава си зедов порано на друг плац каде редењето беше подобро, иако пак не бев 100% задоволен ама тоа е тоа, нема инспекција за плацовите, се се сведува на повремени акции каде им запленуваат дрва кои потоа се делат меѓу вработените на шумско. Пред да ги редат се понудив јас да помагам, газдата одма ме одби со зборовите: - Ти си муштерија, седи си и уживај, имаме 4 работници за редење. Нема никаква заштита за граѓаните, додека вработените во шумско секогаш имаат бесплатни дрва кои ги "запленуваат". Лично секоја година гледам како еден мој комшија си добива по 2 трактори бесплатно без никаков жиг, дури и сам ги сече со запленета пила. Работи во шумско уште од СФРЈ, дури беше фатен како илегално шверцува дрва, единствено беше сменет наместо да работи во Скопје да работи во Тетово на "домашен терен".
Догодина здравје ќе купам од еден човек од село кој од тоа живее, човеков буквално ги реди под конец за кога ќе дојде шумар за транспорт одма да ги удри печатите па ги товари. Проблем е што мора да купам 5м2 зашто нема негов трактор па за превоз му наплаќаат исто и за 1м2 и за 5м2 колку што собира тракторот. Цената се надевам дека ќе биде слична, парите ќе одат директно кај него наместо кај препродавачи и "бизнисмени". Барем ќе бидам сигурен дека дрвата се легално сечени и коректно мерени.

Со секој изминат ден температурите надвор паѓаат, што значи дека е време да се внесе топлина дома. Всушност има ли нешто попријатно од долги вечери крај каминот?........
Се прашува новинарот..... Ви препорачувам да го прочитате овој напис
http://lokalno.mk/kako-drvata-za-ogrev-da-stanat-ukras-vo-domot/

Na grejnite denovi so drvo im se blize krajot , zatoa so takvi ceni gledaat da iskoristat i da pregrabat poveke.

Do lani trosevme po 600 evra na grejna sezona , go zatopluvavme samo salonot okolu 35 kvadrati. Ovaa zima sme na parno so edni neznam dali paleti se vikaat , mali se kako crvci. Ista cena samo sto sega zatopluvame 150 kvadrati. Pa sega napraj matematika dali se isplaka za parno investicija , koja tek ke pocne da se siri niz narodot.

Inace dedo mi se gree so 3000 denari cela zima , so pelevina. 6 traktori X 500 denari gi zima , ali ovaa godina epten tesko najde. Ke ja snema i pelevinata sega , ja baraat mnogu za izrabotka na paleti.

Na grejnite denovi so drvo im se blize krajot , zatoa so takvi ceni gledaat da iskoristat i da pregrabat poveke.

Do lani trosevme po 600 evra na grejna sezona , go zatopluvavme samo salonot okolu 35 kvadrati. Ovaa zima sme na parno so edni neznam dali paleti se vikaat , mali se kako crvci. Ista cena samo sto sega zatopluvame 150 kvadrati. Pa sega napraj matematika dali se isplaka za parno investicija , koja tek ke pocne da se siri niz narodot.

Inace dedo mi se gree so 3000 denari cela zima , so pelevina. 6 traktori X 500 denari gi zima , ali ovaa godina epten tesko najde. Ke ja snema i pelevinata sega , ja baraat mnogu za izrabotka na paleti.

Јас со околу 800-900 евра инвестиција во дрва по сезона греам со парно околу 210-220 квадрати. На два спрата.
Реков порано тука дека толку мизерно стана со дрвата така да размислувам или пелет (како тебе) или гас.
А парното е благодет. Секако дека е исплатлива инвестиција.

Ќе спиеме по кладилници бе шо ви е :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom