Ај за тие што им се платени па што чекаат тоа е посебна приказна. Ама за овие другиве што ќе треба да купат по цена кубик од 3500ден, зар не им се исплаќа повеќе на струја да истераат годинава?
И јас сум правел таква математика, ама се снајдов со ефтини дрва во последен момент и се премислив.
Инаку еве за мене кога ја правев математиката: Трошам 7-9 кубици дрва во период од средина на Октомври до крај на Март, значи 5.5.-6 грејни месеци. Ако 9 кубици * 3400 ден= 30 600 денари, делено на 6 ти е 5100 ден, дополнителна фора на сметката за струја за зимава. Е сега не сум се греел никогаш дома со струја и тоа ме стави во мисла, јас живеам одвоен од моите во стан и се греам на струја, али стан е друга приказна, а куќа е сосема друга. Додатно јас сум по цел ден надвор од дома и се прибирам навечер, па уклучувам само 3-5 саати струја и ми се има случено да платам 1500 денари во Декември, a најмногу до 3900 денари кога беше тоа глупостите во ЕВН со паушалот во Јануари.[DOUBLEPOST=1445666952][/DOUBLEPOST]
Ние имавме едно непријатно искуство со говеда шо приватно носат дрва.
Ти продава 3500 денари од кубик.
Ти истовара дрва и тврди дека се 6 кубика.
Гледаш дека у камионот останале цел ред дрва дури 2 скоро.
Му викаш дека нема 6 кубика.
Ти се инаети дека има 6 кубика.
Зимаш да ги мериш и излегуват 4 кубика.
Се расправаш со него.
Ќе ги однел на некој друг.
И ги носи на друг и му ги продава како 6 кубика по цена пд 3500 денари..
На тв викат дека дрва има.
ДА ЖИВЕЕ ЛОПОВСКА ДРЖАВА!
Тие пичлемињата крадат нон стоп, али се кучиња кои го лижат газот на тие во општина или ги држи некој од горе, па си го ладат и изиграваат шерифи.
Оваа година еден зелкар од тие приватниците ми вети да ми донесе дрва по 2800 денари, најпрво го чекав 2 недели и не се ни јавуваше за жив, го барам на телефон и ми вика еј немај гајле ќе те побарам јас, те пишав во списокот и по која цена и колку кубици. Го чекам уште месец дена, го нема, пак го барам ми вика немај гајле уживај, но почнаа драстично да ги поскапуваат и му се јавувам пак по неколку дена. Вика друже те заборавивме деновиве, али да си знаеш сега цената им е 3300. Во тој момент да ми беше пред мене, гарантирам дека ќе завршеше со некоја цепеница измеѓу очи, мамето да му го ебам идиотско, али во држава без судство и правен систем, каде што и со потпишан договор ги ебаваат луѓето, ваквите се најмал проблем.