Од кого би побарале пари?

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
јас ке му речам одма кога ке ми ги вратиш...
се имам искарано заради нешто вакво... и ке се карам
ако се работи за поголема сума на пари...

Па позајмувам кога ке му е потребно на некој. Најчесто во друштвото несвесно си ги враќаме парите (барем така гледам јас), пр. ти денес ке му дадеш 50 денари, тој после 2-3 дена ке ти даде, така некако. За јас да вратам, ако е мала сума, ептен мала, обично заборавам, но ако ме потсетат, одма враќам и нема да се налутам за тоа што ми ги побарал парите назад. А ако е голема сумата, ке си памтам, сам да му ги вратам. За јас да си побарам пари назад од некој, не паметам да ми се случило такво нешто, бидејки не ми побарал никој некоја голема сума која вреди да се побара назад, и обично после некое време некако несвесно ке си ги избалансираме односите (денес тој повеке за такси, утре јас, друг ден некој друг од друштвото...).

паааа да ми должи повеќе од 50 денари ке му речам а бе ти ми должиш пари и ако сака да ги врати ке подтврди, а ако не сака да ги врати ке се прави на тошо и треба да му викам сведоци за да му докажам дека ми должи пари... А јас кога барам пари не сакам да ме чека многу, па и 10 денари да ми дал ке му ги вратам

Точно е дека во друштво несвесно се враќаат парите.Јас денес сум му платил сок, тој утре мене такси и така.Ама, ако позајмам на друг пари, очекувам да ми ги врати.Сум му помогнал, а потоа тој се прави на Тошо.Тоа ме иритира.Би требало да појдеш да му/и речеш да ти ги врати.Пресрами се Вики, за твои пари се работи:wink:

Ako se raboti za pogolema suma i jas mislam deka treba da si gi pobaras. I taka ke doznaes dali navistina zaboravil ili ne sakal da ti gi vrati, pa ke si znaes za drug pat.

Точно е дека во друштво несвесно се враќаат парите.Јас денес сум му платил сок, тој утре мене такси и така.Ама, ако позајмам на друг пари, очекувам да ми ги врати.Сум му помогнал, а потоа тој се прави на Тошо.Тоа ме иритира.Би требало да појдеш да му/и речеш да ти ги врати.Пресрами се Вики, за твои пари се работи:wink:

Za sok i za taksi ne bi se lutela ne e nesto ogromna suma, a i drustvo si e drustvo...Ednas ke dadam jas, drugpat drug i taka
icon12.gif

A za toa presramuvanjeto izgleda ke moram ednas...toa mi e edinstveno resenie izgleda :)

Кога позајмувам мала сума на пари (до 100 денари) на некој, тогаш не се замарам многу околу тоа, дури и јас заборавам дека тој треба да ми ги врати. Ама ако ова се случува континуирано, ќе се запрашам дали тој на кој му позајмувам (по 50 денари, рецимо) се обидува да ме користи. Затоа што неколку пати по 50 ден. ете ти 300 денари се собрале. Па и не е малце тоа. А да не зборам за поголеми суми на пари.

Кога ситуацијата е обратна, значи кога јас позајмувам од некој пари, па макар биле тоа 20 денари, секогаш се трудам да не заборавам да му ги вратам. Многу ретко заборавам да вратам пари, а ако се работи за поголема сума (до кај 500че) тогаш никогаш не ми се случува тоа. И не би се лутела доколку некој ме потсети за парите што не сум му ги вратила. Додека од друга страна, пак, мене би ми било незгодно малце да потсетам некој да ми ги врати парите.

Јас неодамна завршив со позајмувањето, никој бе ништо не враќа, а не се мали сумите.....:vozbud: плус и законите го штитат должникот.
е..... сега кога некој ќе побара ситно за цигари и слично, не позајмувам, ги добива гратис и не ме боли глава потоа.:toe:

Mislam deka ova na site vi se ima sluceno.
Znaci ste pozajmilie odredena suma na pari, a tie pari nikogas ne vi bile vrateni.Nekogas lugeto navistina zaboravaat.Se slucuva, razbiram, no nekogas toa go pravat namerno!
Mene ova mi se ima sluceno poveke pati i sekogas jas ostanuvam vo minus i seto toa zaradi SRAM.
icon9.gif

Ona sto sakam da ve prasam e kako se spravuvate so vakvi situacii i koj e najdobriot nacin da si gi vratite parite???
Sto bi im rekle na tie licnosti?
Mnogu pati se imam obideno, nekako na sala da im potspomnam ama ne mi uspeva i sega???

сум се обидувала и јас така, ама ништо. Се прајт на 3 и пол и ич око не му трепнува. Затоа понатака нема позајмување.

Mislam deka ova na site vi se ima sluceno.
Znaci ste pozajmilie odredena suma na pari, a tie pari nikogas ne vi bile vrateni.Nekogas lugeto navistina zaboravaat.Se slucuva, razbiram, no nekogas toa go pravat namerno!
Mene ova mi se ima sluceno poveke pati i sekogas jas ostanuvam vo minus i seto toa zaradi SRAM.
icon9.gif

Ona sto sakam da ve prasam e kako se spravuvate so vakvi situacii i koj e najdobriot nacin da si gi vratite parite???
Sto bi im rekle na tie licnosti?
Mnogu pati se imam obideno, nekako na sala da im potspomnam ama ne mi uspeva i sega???

Не позајмувај :)

Иначе, многу често ми се случува... И јас да заборавам да вратам, и да заборават да ми вратат.... Ако јас сум заборавила не ми смета ако ми кажат, баш и сакам да ми кажат :) Не сакам да должам...
Ако заборават да ми вратат (или намерно или поради било која причина не ми ги вратиле парите) доколку е мала сума одма заборавам :) Доколку е голема, не заборавам, ама не ни спомнувам (или евентуално еднаш, двапати, зависи од ситуација, онака може да напоменам и да видам реакции) и си се простувам од парите... Сфаќам дека нема да ги добијам и тоа е тоа... Не дека ми е срам, ама пари се, додека ги имам ќе давам... Не вреди да се испокарам со некој за едни пари кои доаѓаат и си одат... И не сакам тие да ми бидат пречка во другарството... Ама затоа кога јас ќе немам (и нормално тој што некогаш не ми вратил има) го очекувам истото за возврат... И најчесто давам на заем на тие што знам дека и они би го направиле тоа за мене да сме биле во обратна ситуација (зборам за поголема сума на пари)

никогаш не барам...а кога ке ми побараат давам а веќе ако му дадеш на еден 3-4 пати по ред а да нема абер да ми врати тогаш ке му спомнам

Ако не ти ги враќа т.е се прави на Тошо спомни му, и ако пак се прави на Тошо мавни му Рекет:vozbud:
Јас имам позајмено така околу 50,60 денари на деца со кои живеам ама не ми се најдобри другари. Ми ги немаат вратено а не им ги ни барам.
Не се правам циган за 50 ден.
Нема ни да се збогатам а нема ни да се осиромашам.:toe: .
Само не е убаво и ферски од нивна страна. Ти им правиш услуга а они се заебаваат со тебе.

п.с Се зависи од сумата која што ја имаш позајмено :helou:

Трета слична тема во неколку дена, споено. И прочитајте прв пост пред да реплицирате. :)

Мразам да позајмувам пари од било кој, а камо ли од некој што нејќам очи да му видам! Боље ќе се симнам од автобусот него да се резилам!

Во автобусот/возот сте вие и:

1. некој/а другар/ка со кој/а сте смртно искарани и не сакате со очи да се видите

2. некој човек кој воопшто на прв поглед не изгледа дека би имал пари да ви даде

3. дечко/девојка со кој/а сте биле во врска, но партали летале кога сте раскинувале и не би сакале да почнете муабет

Бидејќи сум голем инает:icon_lol:, најпрво ќе му побарам на човекот кој што на прв поглед не изгледа дека би имал пари, ако нема, можеби ама можеби ќе попуштам и ќе побарам на бифшиот или на другарката:)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom