Од каде визи за некои дестинации? Помош при патување!

• Креатор на темата Креатор на темата twinkoli
  • Време на започнување Време на започнување
Од тоа што го имам прочитано Венецуела е една од најлошите држава за туристи, посебно ако не разбираш шпански.
Доста се резервирани со странците од причина што си мислат дека истите одат за секс туризам или пак се капиталистички шпиони.
Инаку не мора да одиш во најблиската амбасада за виза, можеш во било која амбасада во светот да го направиш тоа.
Пример јас вадев виза за Тајланд во Куала Лумпур.

Да да, го открив и тоа но не бев сигурна. :) На крај и краева, никогаш не е на одмет да се праша. Фала! Само уште ме интересира, целиот тој процес со документи бла бла глупости, се оди директно и се поднесува, така? Мислам функционира исто како и за другиве амбасади, м?

Да да како најобична амбасада, ке им кажеш дека си од МКД, има посебно канцеларииче за македонци, ке им кажеш што како... И понатаму знаеш како иде :) А, можеш и од тука да им се јавиш, да им кажеш т.е. да им се најавиш за полесно ++35929631640 :)

Добра тема.
Пред некое време ми требаше информација како до виза за Р. Зелен Рт (Капе Верде) но се што открив е најблиска амбасада - Англија :) :) :)
Од друга страна, па викаат и дека на сама граница можеш да извадиш виза, си имаат посебно одделение, и не одбиваат скоро никого за виза, башка е и поефтина - ама што знаеш :)

Среќен пат и убаво да си поминеш, стави некоја сликичка ;)

Богами ако даваат така на самата граница е многу олеснителна околност. Барем нема да мора да се замара човек со документи па кога да се оди до амбасада, едно па друго па трето итн. :) Фала ти за информацијата, ќе се обидам да откријам дали има ваква опција и за Венецуела. :) Од секој пат сум се прашувала како да се стигне до виза ако ете, како во твојот случај, амбасадата е преку света? :) Фала фала, обавезно ќе закачам слики ама тоа тек почетоков на наредната година. Сега за сега неможам да одам, па затоа полека полека собирам информации. :)

Се надевам таа другарка ја имаш пипнато во живо не е интернет другарка... Да сум бил во Каракас и Пуерто ла Круз

Хахаха фала ти за грижата, но не се секирај се е реално и вистинито. :) Патем да, доста манијачки делува ова пипкањево хахах! Во секој случај, “пипната“ е! :) Како и да е, не верувам нешто многу многу на интернет светот и на луѓето кои се претставуваат на преку интернет. Во последно време е само место за собир на “фуфи“ и “глумци“. Инаку Каракас ти е еден од најопасните места во Венецуела. Иако целата е опасна сама по себе поради тој диктаторски начин на владеење и манипулирање со народот, сепак, ако се насочиш кон природните убавини и се тоа, мислам дека вреди да се посети (мислам на Венецуела генерално). Епа, штом ти си преживеал, верувам дека и јас ќе преживеам хаха па после ќе споделуваме импресии. :) Само што јас нема да одам во Каракас.

Да да како најобична амбасада, ке им кажеш дека си од МКД, има посебно канцеларииче за македонци, ке им кажеш што како... И понатаму знаеш како иде :) А, можеш и од тука да им се јавиш, да им кажеш т.е. да им се најавиш за полесно ++35929631640 :)

Ахх супер! Баш фино. Фала ти најмногу! Ќе исконтактирам со амбасадата пред да одам таму во секој случај. Фала уште еднаш! :)

Богами ако даваат така на самата граница е многу олеснителна околност. Барем нема да мора да се замара човек со документи па кога да се оди до амбасада, едно па друго па трето итн. :) Фала ти за информацијата, ќе се обидам да откријам дали има ваква опција и за Венецуела. :) Од секој пат сум се прашувала како да се стигне до виза ако ете, како во твојот случај, амбасадата е преку света? :) Фала фала, обавезно ќе закачам слики ама тоа тек почетоков на наредната година. Сега за сега неможам да одам, па затоа полека полека собирам информации. :)

Хахаха фала ти за грижата, но не се секирај се е реално и вистинито. :) Патем да, доста манијачки делува ова пипкањево хахах! Во секој случај, “пипната“ е! :) Како и да е, не верувам нешто многу многу на интернет светот и на луѓето кои се претставуваат на преку интернет. Во последно време е само место за собир на “фуфи“ и “глумци“. Инаку Каракас ти е еден од најопасните места во Венецуела. Иако целата е опасна сама по себе поради тој диктаторски начин на владеење и манипулирање со народот, сепак, ако се насочиш кон природните убавини и се тоа, мислам дека вреди да се посети (мислам на Венецуела генерално). Епа, штом ти си преживеал, верувам дека и јас ќе преживеам хаха па после ќе споделуваме импресии. :) Само што јас нема да одам во Каракас.

Ахх супер! Баш фино. Фала ти најмногу! Ќе исконтактирам со амбасадата пред да одам таму во секој случај. Фала уште еднаш! :)

ОК, супер, јас само да те предупредам. Не ме сфакај грешно ако имаш можност оди. Во Каракас сакаш неќеш најверојатно ќе слеташ. Ако останеш ден два пази на таксињата....

ОК, супер, јас само да те предупредам. Не ме сфакај грешно ако имаш можност оди. Во Каракас сакаш неќеш најверојатно ќе слеташ. Ако останеш ден два пази на таксињата....

Да да знам! :) И затоа сум ти благодарна. Секој совет е добредојден и воопшто не те сфатив погрешно. Инаку да, сигурно таму ќе слетам а за превоз понатаму, нема да сум сама. Ќе имам еден од “мештаните“ кој знае како е и што е, хаха. :)

Dajte nekoi stranici preku koi ima najevtino smesuvanje i letovi.Ke bide od korist za site.

Dajte nekoi stranici preku koi ima najevtino smesuvanje i letovi.Ke bide od korist za site.

Еве некои кои јас ги знам за летови http://wizzair.com/mk-MK/Search
http://www.flypgs.com/en/default.aspx?gclid=CO3A2oL_u7oCFQhY3godvXgAUw - за блискиот исток и,
http://www.ryanair.com/en :)
Ама ако се побара со време, верувам дека и од другите компании можат да се најдат како посветскиве Turkish Airlines или Air France (што е предобра in my opinion) итн, итн...
За ефтино сместување можеш да се обидеш со booking.com, сум нашла ефтини и богами предобро скоцкани. На пример, во Вегас бев во апартман и латив само 33$ за 3 вечери. Ама збориме апартман што беше баш на главната улица кај што се сите чудесии. Така да, јас секогаш се обидувам со букинг зошто во секој случај сите семстувања се по реални, а луѓето посериозни. :)

Јас деновиве се интересирав за Кореа и на големо разочарување открив дека немаме дипломатски односи со нив :tapp:, ако сакаш да одиш, мора виза да извадиш од Софија, има таму амбасада...и најтрагичното, за земјите од околината, како Србија, Црна Гора и Албанија не треба виза :facepalm: ехх оваа чудесна земја Македонија.

некоја агенција што нуди патувања за Козумел во Мексико има ли?

некоја агенција што нуди патувања за Козумел во Мексико има ли?

Хммм некаде видов понуда за Конзумел...не се сеќавам добро но мислам дека беше преку Туи.

Ајде ако сакаш една информација како најупатен за овој дел од светов.
Како евентуална дестинација за меден месец го разгледувам Тајланд. По твое авио карта и смештај колку би ме коштало најефтино. Најдов некои понуди од агенции но се надевам дека може нешто да се искомбинира во сопствена режија.
Прво кое место да го изберам за смештај? Разгледував за Пукет и Патаја, можеш да предложиш и некое друго место што е добро според тебе.
Преку кој авио превозник да барам карта и преку кој европски град да одам за да поминам поефтино?

Можеш и да ми препорачаш некоја егзотична дестинација според тебе, земајќи во предвид дека ме интересира воглавном да видам нешто ново и сосем поразлично од она што може да се види во Европава.
Како евентуални дестинации ги разгледувам Малдивите, Шри Ланка, Занзибар, Тенерифе, Дубаи, Тајланд... секако сум спремна да потрошам малку повеќе за меден месец но не да биде екстремно скапо, да речеме до 1000 евра од човек да биде аранжманот. Некоја идеја за дестинација да ми предложиш како најупатен во овој дел од светов?

Хммм некаде видов понуда за Конзумел...не се сеќавам добро но мислам дека беше преку Туи.

Како евентуална дестинација за меден месец го разгледувам Тајланд. По твое авио карта и смештај колку би ме коштало најефтино. Најдов некои понуди од агенции но се надевам дека може нешто да се искомбинира во сопствена режија.
Прво кое место да го изберам за смештај? Разгледував за Пукет и Патаја, можеш да предложиш и некое друго место што е добро според тебе.
Преку кој авио превозник да барам карта и преку кој европски град да одам за да поминам поефтино?

Можеш и да ми препорачаш некоја егзотична дестинација според тебе, земајќи во предвид дека ме интересира воглавном да видам нешто ново и сосем поразлично од она што може да се види во Европава.
Како евентуални дестинации ги разгледувам Малдивите, Шри Ланка, Занзибар, Тенерифе, Дубаи, Тајланд... секако сум спремна да потрошам малку повеќе за меден месец но не да биде екстремно скапо, да речеме до 1000 евра од човек да биде аранжманот. Некоја идеја за дестинација да ми предложиш како најупатен во овој дел од светов?

За превоз најлесно би ти било преку Истанбул или Дубаи. За поевтино разгледај знам дека германските буџет комапнии летаат до Тајланд во одредени периоди од годината. Се наоѓа и со нив лет за ич пари ама е малку малтретирање. За резервации, за тајланд подобро ти е се во сопствена режија. Не ти требаат агенции. Најдбра веб страна за тоа ти е agoda.com која е базирана во Тајланд. Резервирај во петок кога имаат добри попусти.

Колку време и кој период од годината планираш да идеш? Што сакаш да видиш природа, историја, архитектура?

Бали би ти било уште една добра опција, малку подалеку е од Тајланд ама цените се горе доле тука некаде за летот а другите работи ти се поевтини на Бали. Ако ти е само да лежиш на плажа и уживаш разгледа и Boracay на Филипините, таму цени ти се ко МКД а имаш една од најубавите плажи на светот. Нема премногу работи да се видат ама има цел куп активности за правење...

Патаја избриши ја од списокот, не е баш за тоа. Ако веќе сакаш да си близу до Бангкок подобро оди на другата страна и посети го Hua Hin. Разгледај на нет, ова ти е некој 2-3 саат од Бангкок а е убаво местенце. Koh Samui, Chiang Mai (ова е топ, ако плажа не ти е толку битна), Krabi (овде имаш добри fool moon parties), Phuket (посети го ама не престојувај во Patong Beach, за меден месец разгледај ги Surin Beach или Kata Beach).

Патаја е за секс туризам генерално од тоа што можев да го видам, Пукет ти е подобра опција.
Дубаи има некои понуди како крстарење со романтична вечера, или пак вечера во Атлантис, летање со балон над градот, пустинско сафари, ама лично мене не ме бендисува ништо од тоа што го нуди градот.
Одбегнувај го летото како дестинација за посета на Тајланд, Дубаи и слични дестинации од причина е што неиздржливо жешко.
Инаку моја препорака за Тајланд слично како и Фаранг би бил Чинг Маи.
Можеш да направиш тура и до Бурма за да ги видиш Кајаните кои живеат блиску до границата.
Исто така имаш и трекинг до џунглата со јавање на слонови и слично.
Климата за разлика од Бангкок е многу поубава, градот е прекрасен, луѓето што живеат таму на северот го имаат оној вистински шарм на земјата на насмевките и не се толку досадни како во Бангкок, Пукет каде што на секој чекор имаш улични продавачи. Лана архитектурата и едни од најубавите храмови се таму.
Опција ти е да тркнеш до Куала Лумпур со некој буџетен лет и таму направиш одмор од ден - два со тоа што ќе извадиш виза за Тајланд таму.
Потоа со нискобуџетната airasia.com си букираш лет до Чинг Маи и на крај ако ти е за плажи можеш со истата компанија да букираш лет до Пукет и назад до Куала Лумпур за дома.

Не оди со агенции од причина што ќе те втераат во нејаевтина дупка и ќе ти наплатат дебело, во Тајланд има безброј агенции каде што за ситна пара имаат организирано патување како трекинг до џунгла, посета на знаменитости и слично.

....................

Ви благодарам и на двајцата, ќе разгледам некои од опциите кои ми ги предложивте.
Инаку планираме да одиме после 10 септември и би останале некаде две недели таму.
Фала ви на советите да ги избегнувам агенциите, слично беше и моето размислување, само ме интересира на кој јазик зборуваат на Тајланд?Се надевам дека би можела сама да се снајдам таму со оглед на тоа што незнам навистина што да очекувам. Знам дека се дружељубиви како народ, но каков е Тајланд во поглед на безбедноста?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom