Нуклеарна енергија

• Креатор на темата Креатор на темата bube
  • Време на започнување Време на започнување

Gradenje na nuklearna centrala vo Makedonija?

• Podrzuvam

Гласови: 131 60,4%
  • Ne podrzuvam

Гласови: 57 26,3%
  • Vozdrzan sum

Гласови: 29 13,4%

• Вкупно гласачи
    217
не заебавај,овој концепт многу повеќе мисе свиѓа, едноставно штета што моторов го снемува 1991 година се прашувам зошто

ЕВЕТИ ЕНЕРГИЈА ОД НИШТО И НЕТИ ТРЕБА НУКЛЕАРКА

www.youtube.com/watch?v=UPgX7oSYWrI&feature=related

не заебавај,овој концепт многу повеќе мисе свиѓа, едноставно штета што моторов го снемува 1991 година се прашувам зошто

ДАЈТЕ МИ СООДВЕТЕН ЛОСТ И ЌЕ ЈА ПОМРДНАМ ЗЕМЈАТА,РЕКОЛ АРХИМЕД

Светот обилувал со вакви и слични научни сознанија,ама мислиш ли дека луѓето се будали штом употребуваат нуклеарна технологија за да ги задоволат потребите од енергија?Во секој случај добро е што ваквите научни истражувања не запираат,се навлегува во тајните на механиката,се повеќе се спознава ОРГОНОТ како “темна енергија“ која не опкружува и која не е искористена ни 000.1% од тоа што може да се користи.Впрочем и самиот Никола Тесла во една прилика рекол:
ЕНЕРГИЈАТА НЕ СЕ ГУБИ,ТАА САМО СЕ ТРАНСФОРМИРА
:toe:

Светот обилувал со вакви и слични научни сознанија,ама мислиш ли дека луѓето се будали штом употребуваат нуклеарна технологија за да ги задоволат потребите од енергија?Во секој случај добро е што ваквите научни истражувања не запираат,се навлегува во тајните на механиката,се повеќе се спознава ОРГОНОТ како “темна енергија“ која не опкружува и која не е искористена ни 000.1% од тоа што може да се користи.Впрочем и самиот Никола Тесла во една прилика рекол:
Пак ти со тој оргон јебалте оргон,дајми нешто бе за тој Оргон хемиски симбол молекуларна стуктура хемиска равенка нешто било што за таа твоја мистична црна материја :pos2: не дупи мислам ако има доволно будали да поверуваат дека со електолиза на вода се добива тој оргон:vozbud: мислам човеку со електролиза на вода добиваш,кислород и водород ништо повеќе,имам дома водородна келија,сам ја конструирав работи итн ја користам за топење на гус и челик или сив лив како сакаш наречиго, како идае со по еден ваков индивидуален генератор( немора баш ваков):toe: во секој дом многу многу ке опадне потребата од еле енергија произведена во ел централи па ке останат само поголемите индустриски објекти,кој ке нидат зависни од големите,ел компании,кажи шо ке кажеш на големо влегуваат алтернативните,извори на енергија а на нуклеарките вратите имсе се потесни и позатворени,уф ај достае:pos2:

Пак ти со тој оргон јебалте оргон,дајми нешто бе за тој Оргон хемиски симбол молекуларна стуктура хемиска равенка нешто било што за таа твоја мистична црна материја :pos2: не дупи мислам ако има доволно будали да поверуваат дека со електолиза на вода се добива тој оргон:vozbud: мислам човеку со електролиза на вода добиваш,кислород и водород ништо повеќе,имам дома водородна келија,сам ја конструирав работи итн ја користам за топење на гус и челик или сив лив како сакаш наречиго, како идае со по еден ваков индивидуален генератор( немора баш ваков):toe: во секој дом многу многу ке опадне потребата од еле енергија произведена во ел централи па ке останат само поголемите индустриски објекти,кој ке нидат зависни од големите,ел компании,кажи шо ке кажеш на големо влегуваат алтернативните,извори на енергија а на нуклеарките вратите имсе се потесни и позатворени,уф ај достае:pos2:

Како го добиваш водородот, што енергија трошиш за тоа?
Индивидуален генератор......секоја куќа потенцијална бомба!
Најефтина е онаа енергија која се произведува масовно!

Како го добиваш водородот, што енергија трошиш за тоа?
Индивидуален генератор......секоја куќа потенцијална бомба!
Најефтина е онаа енергија која се произведува масовно!

ај погледниго клипот и кажими кај виде водород жити мајка или јас да спомнав водород за домашна употреба за производство на енергија башка ако земеш во предвид па и не толку опасен пошо се произведува моментално онолку колку што му треба на моторот ако идеме сега на тоа,значи и секоја кола на плин и бензин е потецјална бомба:pos2:

Проблемот е јачината на тој “мотор“,во киловат-часови,или семејствата ќе го редизајнираат начинот на живот па на темница ќе варат кафе,нема да пуштат бољер кога ќе чистат со правосмукалка или нема да гледаат ни ТВ ни да ја осветлат куќата кога ќе им треба греење на нивните простории.Друга е работата доколку со таквиот “мотор“ обезбедиш енергетска независност на секое семејство од по 10-16 амперчасови,континуирано во текот на цела година и во секое време.Само да не треба “моторот“ за таква намена да биде дупло поголем од самата куќа каде ќе се употребува.Од сите мои познавања и сознанија основна професија ми останува архитектурата и дизајнирање на просторот сходно на човековите потреби,а таму си велам дека сум прилично добар.Еден архитект треба да има основни познавања од намената и функцијата на објектот што ќе го замисли и конструира.Така е и со проектирање на нуклерка,за која мораш да ги земеш и проучиш сите нејзини сегменти и функции,па да започнеш со еден таков грандиозен проект.Е сега не можеш од мене да бараш истовремено да бидам Никола Тесла во радио техниката и електриката па Ајнштајн во нуклеарната или квантната физика,Гропиус или Гуалди во архитектурата или Микеланџело во уметноста ебаго,иако моите стремежи се да ги достигнам сите нив,дури и да ги надминам,иако сум свесен дека тоа е чиста утопија за еден нормален човечки живот.А занесувањата дека секое семејство ќе има независен сопствен извор за енергија,ги сметам за неодговорни и помалку налудничави барем до крајот на овој 21 век.Затоа да си останеме на она што е овоземски приоритет изминатиов,а ќе биде и во овој век,Македонска Нуклеарна Централа.:toe:

interesno..sakav da pojasnam kade ne objasniv dobro:znaci poentata mi bese deka firmite koi proizveduvaat recikliracki proizvodi..koi pocituvaat ISO i drugi standardi a i doniraat i za ekolkoski celi se popocituvani od potrosuvacite.....zatoa i poveke profit nosat(potrosuvacite smetaat koj ispolnuva standardi-imakvalitet)...inaku se predviduva do 80%od celokupnata energija do 2030 k ke se obezbeduva od nuklearna energija znaci samiot COST=BENEFIT ukazuva momentalno deka nuklearnata energija e isplatliva...a za otpadot-se razvivaat metodi da go napravat da ne bide radioaktiven-ATOMOT E ZIVOT:helou:

ova se komenti od view za ovaa energija...za wireless koj tesla uspeal prv..denes i drug naucnik go napravi istoto i zabelezaa deka na sekoj metar dalecina nivoto na energija opaga znaci presmetaa poleznost od 30%-moze za mobilkite:toe:

1Bullshit!

2Of course it never sold. It's huge, loud and takes grunting to start. Just to power a drill. When gas was only $1.25.
He did however show that it is possible to use magnets to do usefull work. It's now up to the next person to shrink its size and max it's effeicency before the mainstream will take a second look at this technology.
3Wellcome all of you to the magneto era.

4You can see the drive motor on the stupid thing. You can't tell me something with all those moving parts has the efficientcy to create it's own electricty. In 18 years ago he should be rich by now. what a joke....
5LOL
The mad scientist. 18 years ago. Is he in production yet?

6 very dramatic, but will finally fail.
as far as i saw there was a motor and a generator, both connected via this ..uhm.. loud thingy in the middle.
actually the demonstration failed presenting a WATTAGE out of the battery and a WATTAGE going into the battery.
Wisely this guy did not show it, cause it would become evident that the ammount of energy generated would not be enough to overcome the ammount of energy consumed from the battery, rendering the whole device totally useless.

interesno..sakav da pojasnam kade ne objasniv dobro:znaci poentata mi bese deka firmite koi proizveduvaat recikliracki proizvodi..koi pocituvaat ISO i drugi standardi a i doniraat i za ekolkoski celi se popocituvani od potrosuvacite.....zatoa i poveke profit nosat(potrosuvacite smetaat koj ispolnuva standardi-imakvalitet)...inaku se predviduva do 80%od celokupnata energija do 2030 k ke se obezbeduva od nuklearna energija znaci samiot COST=BENEFIT ukazuva momentalno deka nuklearnata energija e isplatliva...a za otpadot-se razvivaat metodi da go napravat da ne bide radioaktiven-ATOMOT E ZIVOT:helou:

ova se komenti od view za ovaa energija...za wireless koj tesla uspeal prv..denes i drug naucnik go napravi istoto i zabelezaa deka na sekoj metar dalecina nivoto na energija opaga znaci presmetaa poleznost od 30%-moze za mobilkite:toe:

1Bullshit!

2Of course it never sold. It's huge, loud and takes grunting to start. Just to power a drill. When gas was only $1.25.
He did however show that it is possible to use magnets to do usefull work. It's now up to the next person to shrink its size and max it's effeicency before the mainstream will take a second look at this technology.
3Wellcome all of you to the magneto era.

4You can see the drive motor on the stupid thing. You can't tell me something with all those moving parts has the efficientcy to create it's own electricty. In 18 years ago he should be rich by now. what a joke....
5LOL
The mad scientist. 18 years ago. Is he in production yet?

6 very dramatic, but will finally fail.
as far as i saw there was a motor and a generator, both connected via this ..uhm.. loud thingy in the middle.
actually the demonstration failed presenting a WATTAGE out of the battery and a WATTAGE going into the battery.
Wisely this guy did not show it, cause it would become evident that the ammount of energy generated would not be enough to overcome the ammount of energy consumed from the battery, rendering the whole device totally useless.
Не трескај зелени, со копи коиментари нишо неправиш батките шо дебатираат за бежична енергија на јутуб, не зборат за моторов имаше еден шо го сомна тој контекст па го направија ненормале а ти настапуваш токму со неговиот коментар ало дете, второ не се работи за бежично туку овде се работи за мотор и генератор на енергија тоест, ако ги погледнеш сите клипчиња го има и бензискиот агрегат кој е пренаменет и наместо,бензиски мотор го движи каиш поврзан на машинава торко:tapp:

Не трескај зелени, со копи коиментари нишо неправиш батките шо дебатираат за бежична енергија на јутуб, не зборат за моторов имаше еден шо го сомна тој контекст па го направија ненормале а ти настапуваш токму со неговиот коментар ало дете, второ не се работи за бежично туку овде се работи за мотор и генератор на енергија тоест, ако ги погледнеш сите клипчиња го има и бензискиот агрегат кој е пренаменет и наместо,бензиски мотор го движи каиш поврзан на машинава торко:tapp:

kako 1 NE VREGAJ ajnstajn.
kako 2 bezzicen prenos na energija ne go spomnav vo konteks vo koj nekoj gesno go razbral(Ne so vodorodot).
i Treto SEPAK STANUVA ZA TRANSFORMACIJA NA ENERGIJA.
4.Vidi kako od30-setite emisiite na CO2 se zgolemuvaat do nebo-a ako ova e resenie
KE BILO IMPLEMENTIRANO-fakticka sostojba ne fikcija-aj napraj si go sporetot na drva cadot da vrti turbina a ovaa generator...barem zimno vreme nema da ima problemi.:wink:

Energy-from-nothing device fails to move

An Irish company that claims to have overthrown a key law of physics with an energy-from-nothing device cancelled a demonstration on Thursday, citing "technical difficulties."
Steorn, a Dublin-based technology development company, said its Orbo "free energy technology" had managed to thwart the principle of the conservation of energy, which states that energy can neither be created nor destroyed.
The company planned to demonstrate the technology using a self-rotating wheel at the Kinetica Museum gallery in London on Thursday, as well as streaming video of the demonstration through its website.
Instead, a note on the website said "intense heat from the camera lighting" had caused problems with the demonstration and Kinetica would not be open Thursday. Steorn also said the demonstration could be viewed online, but the link led to the announcement about the problem. Following the link to four cameras monitoring the wheel showed no movement by late Thursday.
The company said on its website that Orbo uses "magnetic field interaction" to produce "free, clean and constant energy." It said "free" means it doesn't use an external energy source; "clean" means there are no emissions; and "constant" means that, barring mechanical failure, Orbo will run indefinitely.
"The law of conservation of energy has been very reliable for 300 years, however it's missing one variable from the equation, and that's time," CEO Sean McCarthy told SiliconRepublic.com.
When he announced the demonstration, McCarthy said: "We expect the vast majority of our audience to view the exhibit online, but rather than just stream a demonstration of the technology from an undisclosed location, we purposely decided to have a tangible working device that people could come and physically see for themselves."
Scientists checking

Steorn ran a full-page ad in the Economist magazine in August 2006, inviting scientists to study Orbo.
The ad drew applications from several hundred or several thousand scientists (different news releases cite different numbers) and 22 were appointed to test the company's claims.
"The process of validation that has resulted from this challenge is currently underway, with results expected by the end of 2007," the website said.
The scientists will not be publicly named until the tests are finished, to protect their privacy and avoid interrupting their work, Steorn said.
The company claims that, once it's up and running, Orbo will be able to power just about anything that requires energy, from cars to cellphones.

a ova od 2002god
The 58-year-old electrical engineer, who lives in the Irish republic and intends -- for "security and publicity-avoidance reasons" -- to keep his identity a secret, has spent 23 years perfecting the Jasker Power System.
It is an electromechanical device he says is capable of nothing less than replenishing its own energy source.
The Irishman is not alone in making such assertions. The Internet is awash with speculation about free or "zero point" energy, with many claiming to have cracked the problem using magnets, coils, and even crystals.
"These claims come along every 10 years or so and nothing ever comes of them. They're all cases of 'voodoo science'," said Robert Park, professor of physics at the University of Maryland.
The makers of the Jasker -- a name derived from family abbreviations -- say it can be built to scale using off-the-shelf components and can power anything that requires a motor.
"The Jasker produces emission-free energy at no cost apart from the installation. It is quite possibly the most significant invention since the wheel," Tom Hedrick, the only person involved with the machine willing to give his name, told Reuters.
Hedrick, chief executive of a company set up with a view to licensing the device in the United States, said the technology shattered preconceived laws of science.
"It's a giant leap forward. The uses of this are almost beyond imagination."
Red hot with controversy

Not surprisingly, this topic is red hot with controversy -- sharply dividing a world scientific community still on its guard after the "Cold Fusion" fiasco of 1989 when a group of Utah researchers scandalized the scientific world with claims -- quickly found to be unsupported -- that the long-sought answer to the problem of Cold Fusion had been discovered.
Experts contacted by Reuters were wary, citing the first law of thermodynamics which, in layman's terms, states that you can't get more energy out than you put in.
"I don't believe this. It goes against fundamentals which have not yet been disproved," said William Beattie, senior lecturer in electrical engineering at Queen's University in Belfast, Northern Ireland.
"These people (Jasker) are either Nobel prize-winners or they don't know what they're dealing with. The energy has to come from somewhere."
Undaunted, the inventor says that once powered-up, his device can run indefinitely -- or at least until the parts wear out, adding that he has supplied all his own domestic power needs free for 17 months.
But he is keen to head off the notion that he has tapped into the age-old myth of perpetual motion. "Perpetual motion is impossible. This is a self-sustaining unit which at the same time provides surplus electrical energy," he said.
Size of a dishwasher

In a demonstration for Reuters, a prototype -- roughly the size of a dishwasher -- was run for around 10 minutes using four 12-volt car batteries as an initial power source.
Emitting a steady motorized hum, the machine powered three 100-watt light bulbs for the duration.
A multimeter reading of the batteries' voltage before the device started up showed a total of 48.9 volts. When it was switched off, a second reading showed 51.2 volts, indicating that, somehow, they had been reimbursed.
The machine went on to run for around two hours while photographs were taken, with no diminution in the brightness of the light bulbs, which remained lit during a short power cut.
"The draw on the batteries was estimated at more than 4.5 kilowatts. With any existing technology the batteries would have been drained flat in one and a half minutes," the inventor said.
Modern theories of zero point energy have their roots in quantum physics and encompass the fraught areas of "anti-gravity machines" and "advanced propulsion" research.
Contributors to the debate range from serious exponents of quantum science to those who insist free energy secrets have been imparted to them by aliens. Still others seem convinced the U.S. government is conspiring to suppress such discoveries.
Nick Cook, aerospace consultant to Janes Defense Weekly and author of "The Hunt for Zero Point" is not as quick as some to dismiss the possibilities.
"Zero point energy has been proven to exist," he told Reuters. "The question is whether it can be tapped to provide usable energy. And to that end, I think it's possible, yes. There are a lot of eminent scientists now involved in this field and they wouldn't be if there wasn't anything to it."
"In my experience opinion in this field is extremely polarized ... people either go with this area of investigation in their minds or they don't, and if they don't they tend to pooh-pooh it vehemently. It's very difficult to get an objective assessment," he said.
"Basically, no one wants to be the first to stick his head above the parapet."
Impervious to skepticism, Jasker's makers see the first practical application of their technology as a stand-alone generator for home use, although the automotive industry could also be a near-term target given the huge investment in developing substitutes for gasoline-fueled engines. With world oil reserves running down, there is mounting urgency in the quest for alternatives.
Is this story a hoax?

Since publication of this story, CNN and other media have been criticized for falling for a clear hoax. According to popular technical web site slashdot.org the story is full of holes.
"Three 100 Watt light bulbs created a drain of 4500 Watts", - it should be 300 Watts. The inventor comments that perpetual motion is impossible, but then says what he's created is a "self-sustaining unit" that generates surplus energy, surely just another name for the same thing?
Slashdot points out that this inventor's claim contravenes the second law of thermodynamics which states that in a closed system, any real physical process ends with less useful energy than it started with, some is always wasted. :helou:

ah keski da e vistina:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

Енергија со вакви бучни вртелешки..сигурно не може да се добие во количини за кои вреди да се прават планови...има нешто во тоа со магнетите.., ама само ако целата планета ја третирате како ГООЛЕМ ДИНАМО..:)...

Енергија со вакви бучни вртелешки..сигурно не може да се добие во количини за кои вреди да се прават планови...има нешто во тоа со магнетите.., ама само ако целата планета ја третирате како ГООЛЕМ ДИНАМО..:)...

:pos2: Стари кога ке репнеш репнатое :wink: не заебавај барем добре за плашење птици:pos2:

друго машинава е правена 1990 од тогаш до сега многу работи се променети и технологијава е малку мрдната како и технолошките материјали па види сега ти :toe:

:pos2: Стари кога ке репнеш репнатое :wink: не заебавај барем добре за плашење птици:pos2:

друго машинава е правена 1990 од тогаш до сега многу работи се променети и технологијава е малку мрдната како и технолошките материјали па види сега ти :toe:

Ваква па дури и енергетски поефикасна машина има направено 100 години пред неа,само што Тесла пресметал дека не би била соодветна и премногу корисна поради својот габарит,впрочем затоа и поработил малку на својот патент за електромагнетна контрола на атомската физија,без кој патент сите денешни познати нуклеарни пронајдоци не би функционирале во мирнодропски цели,односно не би биле корисни за човекот,барем според изјавите и признанијата на Анштајн,кој го сметал Тесла за најкорисен научник на сите времиња,а според записите и негов идол,познат до крајот на неговиот живот.:toe:

Енергетската стратегија трет месец чека одобрување од Владата

Додека експресно се донесуваат одлуки за се и сешто.....

Никој точно не објаснува зошто енергетската стратегија на земјава што ја изработи МАНУ, веќе три месеци чека на начелно одобрување од Владата за да може да биде ставена на јавна расправа. Она што го кажуваат од Владата е само дека стратегија ќе дојде на ред по разгледувањето на другите приоритетни проекти. Откако Владата ќе ја разгледа, стратегијата ќе оди на јавна расправа, па на конечно усвојување. Академиците кои ја изработија стратегијата, иако не јавно, сепак изразуваат разочараност од бирократската бавност на Владата.

Ресорниот министер Бесими, кој е на службен пат во странство, само кусо по телефон ни објасни дека овој клучен документ за енергетската иднина на земјава ќе се усвои овој месец.

Инаку, надлежните институции и досега неколкупати најавија дека енергетската стратегија е на чекор до усвојување, но тоа не се случи.
Енергетската стратегија предвидува дека за 20 години, македонија треба да ги изгради големите хидро, термо и гасни централи, па дури и нуклеарка во Мариово. Експертите сугерираат дека за да се подобри ложата енергетска слика во земјава, треба што поскоро да се реализираат овие енергетски проекти, за кои во стратегијата се предвидуваат 5 милијарди евра.

Важноста што поскоро да се донесе енергетската стратегија е во тоа што таа предвидува итна изградба на неколку клучни енергетски проекти за кои пак мора да се бараат странски инвеститори, што исто така ќе земе време. Потребата од овие објекти, како хидроцентралите “Чебрен“, “Галиште“, “Вардарска Долина“, и “Бошков Мост“, стана итна откако Македонија снема домашно производство и почна да увезува се поскапа страуја од странство.
http://www.time.mk/story_944af3acfd_article_79e8db43fb.html

Додека експресно се донесуваат одлуки за се и сешто.....

Никој точно не објаснува зошто енергетската стратегија на земјава што ја изработи МАНУ, веќе три месеци чека на начелно одобрување од Владата за да може да биде ставена на јавна расправа. Она што го кажуваат од Владата е само дека стратегија ќе дојде на ред по разгледувањето на другите приоритетни проекти. Откако Владата ќе ја разгледа, стратегијата ќе оди на јавна расправа, па на конечно усвојување. Академиците кои ја изработија стратегијата, иако не јавно, сепак изразуваат разочараност од бирократската бавност на Владата.

Ресорниот министер Бесими, кој е на службен пат во странство, само кусо по телефон ни објасни дека овој клучен документ за енергетската иднина на земјава ќе се усвои овој месец.

Инаку, надлежните институции и досега неколкупати најавија дека енергетската стратегија е на чекор до усвојување, но тоа не се случи.
Енергетската стратегија предвидува дека за 20 години, македонија треба да ги изгради големите хидро, термо и гасни централи, па дури и нуклеарка во Мариово. Експертите сугерираат дека за да се подобри ложата енергетска слика во земјава, треба што поскоро да се реализираат овие енергетски проекти, за кои во стратегијата се предвидуваат 5 милијарди евра.

Важноста што поскоро да се донесе енергетската стратегија е во тоа што таа предвидува итна изградба на неколку клучни енергетски проекти за кои пак мора да се бараат странски инвеститори, што исто така ќе земе време. Потребата од овие објекти, како хидроцентралите “Чебрен“, “Галиште“, “Вардарска Долина“, и “Бошков Мост“, стана итна откако Македонија снема домашно производство и почна да увезува се поскапа страуја од странство.
http://www.time.mk/story_944af3acfd_article_79e8db43fb.html

Ама затоа очекувај утре или другиден да имаме одлука на владата за карневалска стратегија до 2012та,или стратегија за курчење пред камери колку ни било убаво со енормно зголемената просечна плата во Македонија.:tapp:

Граѓаните да кажат дали да се гради нуклеарна централа

АБЦ...му се намерачиле на твојот проект:helou:

Граѓаните да кажат дали да се гради нуклеарна централа

Министерството за економија го испитува пулсот на граѓаните за изградба на нуклеарна централа во земјава. Преку анкета на веб страната ги повикува да гласаат дали се за подобрување на енергетските капацитети со изградба на нуклеарка во земјава или Македонија да се вклучи во некој проект надвор од земјава или пак се против идејата за атомска централа. Од Министерството за економија велат дека целта е да земе во предвид и мислењето на граѓаните при носење одлука за изградба на ваков стратешки објект. По оваа анкета ќе следи уште една професионална што ќе ја спроведе агенција.

Дали Македонија да го надополни енергетскиот систем со атомска централа став веќе изградија академиците од МАНУ кои што ја подготвуваат енергетската стратегија. Професорите во стратегијата препорачуваат нуклеарка да се изгради по 2025 година на локацијата кај Мариовско. Централата би се изградила во комбинација со „Чебрен“ и според академиците таа ќе има огромна флексибилност ќе произведува од 300 до 1300 мегавати. Доколку се земе во предвид еколошкиот аспект академиците не негираат дека е подобро да не се гради нуклеарката. Во соседството ваков објект гради Бугарија, нуклеарката „Белене“, откако претходно се затвори „Козлодуј“. Македонија станува се повеќе увозно зависна од струја, а според анализите потребата од струја во регионот во наредните години ќе се зголеми за нови 20 гигавати.

http://www.time.mk/story_299738f84e_article_2d19913c47.html

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom