Нов компјутер. Но, од каде?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
277
Во ова време кога компјутерите престауваат сеуште луксуз многу е важно каков компјутер ќе купиш за парите што се планирани за таа немана.
Цените на компјутерските системи горе-доле се секаде слични. Но не секогаш сме задоволни од она што сме го платиле и од квалитетот на компјутерот што сме го купиле.
Затоа ја отварам темава за да споделиме иксуства за дилерите и компаниите за компјутери, и за нивната (не)професионалност, која според мене е на ниско ниво.
Така да слободно пишете ваше мислење од каде најдобро да се купи компјутер, а од каде не. Секако потрекепно со факти и со ваши искуства.

Ако сакаш компјутер со квалитетни делови кои што нема да ти се расипат за 2 месеца само од Сет компјутери или од Неоком, им нема замена...
Пред осум години кога го купив првиот компјутер од Неоком, му немам сменето ни маус!!! Додуша го имам надградувано ама ми се нема ништо расипано...
А новиот компјутер е од Сет и е збир од екстра делови(како квалитет така и функционалност) нека не ве лажат у АМЦ или незнам каде со нивните конфигурации пошто тие делови што ги користат они се пола половни пола евтина роба од фалсификатите низ Кина...

kaj mene e kupen od niko i do sega 7 meseci ne pokazal slabost vo nisto

Комјутер најубаво е да си го купиш на делови и секој дел од таа фирма каде што го има. Така нема да се доведеш во ситуација да платиш премногу за една компонента или во топ конфигурација да ти стават еден послаб дел кој ќе го кочи цел компјутер. Иначе мои искуства се следниве:

АМЦ на времето беа стварно добро, а незнам дали до мене е или во последно време се помалку роба имаат и послаби работи нудат. Тоа теткиците појма си немаат само еден дечко ако го начекаш се разбира по нешто.

Анхоч тоа PC маркетот во ГТЦ им е одличен и ректо каде на други места ќе најдеш дечки кои уствари знаат што продаваат и ако треба на некој гледам и ќе му објаснат и се. ЗА делови единствена заебелешла ми е што немаат АМД конфигурации, процесори и мал избор на плочи. Тоа главното на водњанска на шалтер пак ќе најдеш теткици кои може и се разбираат по нешто, ама еднаш ме изнервира малку една кога и барав еден дел, го немаа и ме прашуваше зашто го сакам баш тој, а не овој што го имаа и ме тераше да и објаснувам што бил тој другиот подобар

Нико компјутери неколку пати што сум бил се доста услужливи и човекот 3 пати ради мене до магацин идеше и ми нисеше разни мемории за на крај да му речам цао пријатно. Ама некако цените ми се поскапи од другите места. Истотака за пофалба е тоа што почнаа да носат делови од светски познати ентузијастички фирми како GEIL за меморија и втори се кај нас што имаат DDR500(колку пари не прашувај) и DFI за матични плочи. Само тоа цените да ги симнеа и мислам деќа можат да станат може и најголема фирма кај нас.

Неоком комјутери тоа доле во продавницата има две теткици и за се што ќе ги прашаш проверуваат во комјутер, се јавуваат по телефон итн. Иначе за делови мене изборот не ми фаќа многу око, ама имаш доста лаптопи, PDA итн. Истотака е добра фирма за модери на кукишта бидејки држат производи од Sharkoon.

Риверсофт според мене има доста добар избор на делови, а малку галантерија и такви глупости. Држат се и АМД и Интел и Ати и Нвидиа. Е сега зашто носат МСИ поготово тоа графичките знаат да им бидат малку повеќе отколку што вредат. За услуга зависи кај кој ќе седнеш. Мене на пример многу ме нервира едно препотентно, лигаво говедо со цвикери кое седи одма тука на почетокот зашто мисли дека многу знае и на неколку пати ме има убедувано во нешто што не е така. На пример последен пат кога бев со еден другар да гледа графичка ме убедуваше дека 5500SE била со 128bit мемориски интерфеј и јас му викам не е така он пак ме убедува. Ме курчи и му викам да иде на интерент и да извади слика. На сликата се гледа дека меморијата не е како буквата L распоредена туку како I во линија и му викам дека тоа знали дека е 64bit, е не он ми вика дека тоа била само како ја правеле MSI графичката и тоа го правеле по избор. И му викам да ми гарантира дека е 128bit и ако не е да му ја вратам, он ми вика ок. Другаров ја купи ја однесовме дома и што ти вика Everest 64бит мемориси интерфејс. Ама бидејки на него не му значеше многу тоа реши да не се замара и продолжи да си ја користи.

Сет имаат огромен избор на делови и мислам дека им се најефтини цените. Е сега тоа зашто сите процесори од АМД им имаат 3 месеци гаранција не навлегувам. Имаат од делови од ASUS, Soltek, ECS, Inno3D со што ги имаат покриено сите класи и секој во зависност од тоа колку му е длабок џебот може да си избере што ќе купи. Е сега додека те услужат ќе се окозиш од чекање и има еден дечко кој се разбира и една теткица што знае по нешто. Само треба да си направат свој сајт зашто на ваква фирма е срамота да не и работи сајтот.

Ај за другите помалите и тие што ги заборавив ќе пишам другпат

Si gleav nekoi online komponenti vo Ahhoch,moze od tamu ili od Niko,od drugo mesto nema sansi,pogotovo ne od AMC

anhoch mislam deka se naj dobri, a i najfer za sezvis...

Најубава варијанта е да се купат дел по дел компонентите(посебно графичка,мајчина плоча итд) и да се склопат. Ова не е едноставно за лаици пошто ќе им треба некој што е компентентен за вакви интервенции,ама и онака ќе им треба при избор на готова конфигурација ,посебно од нашиве фирми.
Не е најевтина варијанта,но е најсигурна.

i jas sakam da kupam, no se prasuvam od kade.

Според икустава базирани на сопствена кожа и ефекти ќе составам листа на дилери на компјутерски конфигурации и компоненти заедно:

1. Anhoch
2. NIKO
3. Intergate
-AMC, Set, Smart, Neokom...на нив треба да им се одземе под итно дозволата за работа, мамицата да им ја е**ам!

bi zemal kompjuter od stranstvo bidejki ima bolje konfiguracii

Rap-Fenomen напиша:
АМЦ компијутери
Ривер
Дете, се читаш ли ти што пишуваш?! :lud:
Највеќе поплаки што имам слушано од другари за компјутери се за компјутери купени у АМЦ и Ривер.

Плус тоа еден колега (име познато на админите, хаха) склопи на хартија конфигурација, и отишол у Ривер и му кажале, дечко ќе почекаш пола месец, бидејќи некои од деловиве ги немаме на лагер, и ќе платиш околу 3000 евра.
За истиот список на делови, во Неоком му кажале недела дена чекање и цена измеѓу 1500 и 2000 евра.

Јас купиф од Анхоч, Голијат, и сеа за сеа да не го урочам супер ми е. Татко ми истроши цела кредитна, ама сепак вреди.

E vaka.Bidejki ima mnogu decista na forumov sto uste treba mleko da pijat,pojma nemaat od nisto i namesto da ucat od postari i poiskusni tie se pravat mnogu pametni i na kraj go izvlekuvaat podebeliot kraj.Kako rezultat na takvi koi sto se pravat mnogu pametni ke ziveat prevaranti kako NIKO,AMC,SET,RIVERSOFT i uste nekoi firmikoi sto rabotat na slicen nacin.Sto sakam da kazam?Ednas ve izlazaa i pak odite da kupuvate od takvi.Moj sovet e kvalitetot sekogas se plaka.Edinstvena firma na balkanot koja sto raboti po zapaden sistem e ANHOCH.Od koga postoi dosega nieden kupuvac ne se pozalil od tamu.Samite vraboteni odgovorno tvrdat deka onoj sto ednas kupil kompjuter od ANHOCH pri povtorno kupuvanje voopsto ne razmisluva od kade ke kupi.Eden podatok koj sto retko koj go znae od vas e deka gazdata e slovenec i se vika gospodin ANDREJA HOCEVAR.So ova se sum vi kazal.Poljubezni i pokulturni vraboteni nema da vidite vo niedna druga firma bidejki gazdata rigorozno gi bira lugeto koi sto gi vrabotuva.Covek so dva fakulteta nema sansi da e vraboti ako nema kultura na odnesuvanje,etika i moral pa makar bil i najdobar strucnjak.Uste eden podatok e toj deka iako se najskapi od site prodavaat najmalku po 20 kompjuteri dnevno.Kako e mozno?Mozno e bidejki na narodov od lopovi mu e preku glava.Koga ke dobijat i ostanatite firmi sertifikat deka delovite koi sto se vgradeni vnatre uspesno ke rabotat megusebe so windows od microsoft togas ke pravime drug muabet.A sega za sega ANHOCH ke ostane broj eden vo Makedonija.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom