Несогласувањата во Библијата

Ајде овие стихови цитириај ми ги во оригинална форма и со ланец на преносители. Благодарам.

Тоа се цитати од библијата на македонски јазик,издание на мпц од 1999.
Не ми се при рака оригиналните списи од почетокот на првиот милениум па така нема да можам да те услужам.

Во библијата никаде не пишува дека треба да ти ги цитирам во оригинална форма (што и да значи тоа) па уште со некаков ланец на преносители (што и да значи тоа).

Лука: 6:30 Дај му на секој, кој бара од тебе. И не барај го назад твоето од оној, кој зема од тебе.
11:10 Зашто секој, кој моли - прима; и кој бара - наоѓа; а на оној, кој чука - ќе му се отвори.

Ете ти...за се друго тука е чичко...ГУГАЛ.

Прво низ историјата ДА се убивале луѓе во име на некоја религија.Ама исто се убивале и за територии,граници,злато,жени,нафта,оружје,дрога,интереси,влијание еве втора светска војна не беше религиска колку што знам.Умреа скоро 80 милиони луѓе.Јас не гледам дека мене религијата ме држи во мрак.Верувам во наука.ОК е да бидеш против радикално верување\практикување на религиите - и јас сум.И сега го кажуваш тоа длабоко се инфилтрира во политиката како некоја мафија да се инфилтрира.Исто како да кажам сега атеистите длабоко се инфилтрираа во политиката..?Точно дека не се темели на разум како ни една од горенаведениве причини за војна.И може да се каже дека во некои земји се наметнува религијата ама не и кај нас.До сега во мојот живот не сум осетил некој да ми ја наметнува религијата.Моите никад не ме присилиле да одам во црква или да верувам во нешто во што несакам.Значи јас или некој друг сигурно нема да дојдеме и да му проповедаме на твоето дете да биде религиозно.Ама исто несакам некој на моите деца да им кажува во што да верува или неверува.Јас ќе си ги учам по моите верувања МОИТЕ деца (погрешни или не никој не бара судија) без да ги присилувам на нешто,а кога ќе бидат возрасни ако сакаат и будисти нека станат нивно право.Значи ако ви е свртена критиката кон родителите кои ги учат своите деца да ја прифатат нивната религија - можам да кажам дека тоа е невозможна битка.Ако мислиш за учењето на децата религија во училиштата верувам дека го имаат тоа право да УЧАТ како и вие атеистите.Секој од нив има избор дали да ја прифати\практикува таа религија или не.Ваљда атеистите не се атеисти од раѓање?Секој од нив учел и одбрал да не верува во религијата ама не гледам зошто да му се спречи на некој да учи?Еве ти викаш дека во име на религиите луѓето страдале што е точно ама исто е точно дека 5 века под турско ропство религијата им помогнала на Македонците против асимилацијата.Кој може да го стави тоа на вага?
Точно дека луѓето се убивале и ќе се убиваат за најразлични нешта, тоа тешко дека ќе се промени, но сепак останува фактот дека религијата се темели не на разумот туку на слепото верување! А тоа ја прави опасна! Велиш "Јас не гледам дека мене религијата ме држи во мрак", епа негледаш затоа што живееме во секуларно општество каде религијата неможе да ти наметнува како да го живееш животот! Оди пробај да живееш во Иран, или за време на инквизицијата па тогаш ќе те прашам дали нема да гледаш дека религијата те држи во мрак!
До сега во мојот живот не сум осетил некој да ми ја наметнува религијата.
Дали си крстен? Спомна дека одиш во црква, па претпоставувам дека си крстен! Дали тоа не е наметнување на религијата? Или правењето сунет подеднакво?! Како можеш да кажеш дека не е наметнување кога само што ќе се родиш те прогласуваат за припадник на одрдената религија?! Ако тоа не е наметнување тогаш што е?
Ако мислиш за учењето на децата религија во училиштата верувам дека го имаат тоа право да УЧАТ како и вие атеистите.Секој од нив има избор дали да ја прифати\практикува таа религија или не.Ваљда атеистите не се атеисти од раѓање?
Прво јас не сум атеист! Второ како што кажав предходно кога некого ќе го прогласиш за припадник на одредена религија, тогаш е нелогично после да му речеш е сега имаш избор дали ќе бидеш или не верник!
Јас нереков дека треба некому да се спречи да учи и да верува во било што, очигледно не си разбрал ништо од видеото кое ти го посочив.
Еве ти викаш дека во име на религиите луѓето страдале што е точно ама исто е точно дека 5 века под турско ропство религијата им помогнала на Македонците против асимилацијата.Кој може да го стави тоа на вага?
Не е точно дека религијата им помогнала на македонците против асимилацијата! Христијанството учи: сакај го својот непријател, ако некој ти удри шлаканица сврти му го и другиот образ, ако некој ти ја побара кошулата дај му го и палтото....што значи следејќи ја таа логика ние никогаш не би организирале востанија, кога турците ќе дошле по арач, рајата би требало да им даде и плус од тоа што барале, и плус на сето тоа би требало да ги сакаат турците (непријателот)!!

Точно дека луѓето се убивале и ќе се убиваат за најразлични нешта, тоа тешко дека ќе се промени, но сепак останува фактот дека религијата се темели не на разумот туку на слепото верување! А тоа ја прави опасна! Велиш "Јас не гледам дека мене религијата ме држи во мрак", епа негледаш затоа што живееме во секуларно општество каде религијата неможе да ти наметнува како да го живееш животот! Оди пробај да живееш во Иран, или за време на инквизицијата па тогаш ќе те прашам дали нема да гледаш дека религијата те држи во мрак!
Дали си крстен? Спомна дека одиш во црква, па претпоставувам дека си крстен! Дали тоа не е наметнување на религијата? Или правењето сунет подеднакво?! Како можеш да кажеш дека не е наметнување кога само што ќе се родиш те прогласуваат за припадник на одрдената религија?! Ако тоа не е наметнување тогаш што е?
Прво јас не сум атеист! Второ како што кажав предходно кога некого ќе го прогласиш за припадник на одредена религија, тогаш е нелогично после да му речеш е сега имаш избор дали ќе бидеш или не верник!
Јас нереков дека треба некому да се спречи да учи и да верува во било што, очигледно не си разбрал ништо од видеото кое ти го посочив.
Не е точно дека религијата им помогнала на македонците против асимилацијата! Христијанството учи: сакај го својот непријател, ако некој ти удри шлаканица сврти му го и другиот образ, ако некој ти ја побара кошулата дај му го и палтото....што значи следејќи ја таа логика ние никогаш не би организирале востанија, кога турците ќе дошле по арач, рајата би требало да им даде и плус од тоа што барале, и плус на сето тоа би требало да ги сакаат турците (непријателот)!!

И на крајот што заклучивме дека атеистите се луѓе кои се борат против родителите кои ја наметнуваат својата вера врз своите деца? - ова е однапред изгубена битка.А за Иран и земјите како него тешко дека атеистите ќе влијаат некако со оглед на нивната политика.Стварно не знам која им е целта на атеистите?Никој нема да ги прави нивните деца нешто што не се.Или луѓето од што немаат што да прават се засекирале за моите деца дали ќе ги крстам во црква.Мислам пак ние Христијаните сме со по мек став.Пробај оди и на некој муслиман кажи му дека греши и дека не треба да му прави сунет на своето дете.Види секој си има право да верува или неверува,а никој нема право да ти го спречи тоа или да ти суди.Е сега ако мислиш дека тоа право родителите им го одземаат на своите деца треба атеистите ваљда прво да бараат да им се одземе правото на старателство на тие родители (пошто децата се обесправени).Дај ти се молам никој не им брани на атеистите да веруваат\неверуваат ни па што да прават со нивните деца.А освен внимание ако сакаат да ги "наведат верниците на прав пат" моја препорака им е да одат во Мека кога одат муслиманите на аџилак и таму да ги наведат на вистинскиот пат :D

@ Toecutter

Доста друже со тоа во Библијата никаде не пишува во Библијата никаде не пишува. Што сакаш да кажеш со тоа? Јас со тоа што ти кажувам кажи ми го на оригинален арамејски јазик на јазикот на кој зборувал Исус нека е божјиот мир над него сакам да ти кажам дека е променета Библијата и дека нема во орогинална форма и дека повеќето работи што се во неа се изменети и се менуваат секоја недела или се додава некој стих или се негира т.е се прави како апокрифен.

@ Toecutter

Доста друже со тоа во Библијата никаде не пишува во Библијата никаде не пишува. Што сакаш да кажеш со тоа? Јас со тоа што ти кажувам кажи ми го на оригинален арамејски јазик на јазикот на кој зборувал Исус нека е божјиот мир над него сакам да ти кажам дека е променета Библијата и дека нема во орогинална форма и дека повеќето работи што се во неа се изменети и се менуваат секоја недела или се додава некој стих или се негира т.е се прави како апокрифен.

Друже,прашај ме на арамејски и ќе добиеш одговор на арамејски.
Никаде во библијата не пишува дека библијата е променета...:vozbud:

Тоа не е никаков доказ дека Исус е пророк. Туку забелешка на некоја жена. Каде виде дека Исус и потврдил дека е пророк ? Никаде. Ова ти е чисто пукање со ќорци.

Велиш ќорци, а види што вели Чорбаџија, и што е вистина сега?! :toe:

Во ова пророштво јасно се гледа дека тој Пророк ќе биде од среде нивните браќа (евреите). Исус бил евреин, а Мухамед арап. Оттука повеќе од јасно е дека ова пророштво се однесува на Исус, а не на Мухамед.

Во Библијата Исус јасно кажа дека Тој е последниот Пратеник (Пророк) и дека после Него ќе доаѓаат само лажни пророци, затоа залудни се сите тие обиди да се бараат најавувања на некои други пррооци после Исус.

Велиш ќорци, а види што вели Чорбаџија, и што е вистина сега?! :toe:

И двајцата (Капипсо и Чорбаџија) се во право затоа што:
Прво-жената си помислисла дека Исус е пророк,односно тоа била нејзина констатација но Исус тоа не го потврдил.
Второ-во Стариот Завет сите пророци нон-стоп го навестувале доаѓањето на Бог но отелотворен и кога кочечно тоа се случило, луѓето кои го гледале Исус во синагогите за него мислеле дека е пророк.Таквата особина најчесто му ја препишувале затоа што знаеле дека е син на Јосиф и Марија (законски нели) и затоа што им навестувал кои работи ќе се случат во иднина.Речиси никој (освен малкумината кои поверувале дека тоа е лично Бог) не го нарекувал Божји Син туку пророк,затоа така е запишано во Библијата. Тогашните луѓе не ни верувале дека тој е Божјиот Син па затоа и го распнале.

--- надополнето ---

@ Toecutter

Од кај си ти толку сигурен дека Библијата се менува секоја недела?Те молам само немој да ми кажеш дека разбираш арамејски па затоа знаеш:pos2:

Од кај си ти толку сигурен дека Библијата се менува секоја недела?Те молам само немој да ми кажеш дека разбираш арамејски па затоа знаеш:pos2:
Shut Up! Тоа е вистина - апсолутна, затоа што така пишува во памфлетчињата што им ги праќа овој.

И двајцата (Капипсо и Чорбаџија) се во право затоа што:

Второ-во Стариот Завет сите пророци нон-стоп го навестувале доаѓањето на Бог но отелотворен и кога кочечно тоа се случило, луѓето кои го гледале Исус во синагогите за него мислеле дека е пророк.Таквата особина најчесто му ја препишувале затоа што знаеле дека е син на Јосиф и Марија (законски нели) и затоа што им навестувал кои работи ќе се случат во иднина.Речиси никој (освен малкумината кои поверувале дека тоа е лично Бог) не го нарекувал Божји Син туку пророк,затоа така е запишано во Библијата. Тогашните луѓе не ни верувале дека тој е Божјиот Син па затоа и го распнале.

Не знам, но како тоа - сите пророци нон-стоп го навестувале доаѓањето на Бог - може ли да ми наведеш цитат каде е навестено ова? А подоле пак велиш како пророк било запишано во Библијата?

Не знам, но како тоа - сите пророци нон-стоп го навестувале доаѓањето на Бог - може ли да ми наведеш цитат каде е навестено ова? А подоле пак велиш како пророк било запишано во Библијата?

Доаѓањето на Месијата, Спасителот Господ Исус Христос, во повеќе наврати во делот на Стариот Завет е најавено. Јас ќе ти наведам само неколку, а ти ако сакаш можеш да ги најдеш сите.
1. Прва кника Мојсеева -Битие (49,10) - претпоставувам дека знаеш дека ова во заградите значи 49-та глава 10-ти стих, врста, ред.
2.Четврта книга Мојсеева- Броеви (24,17),
3.Исаија (9,2) (9,6-7)
4.Исаија (11,1-9)
5.Михеј (5,1-5)
6.Псалм 2 (1-12).
Има доста и кај Захарија, Малахијја итн.

Има уште, но за сега е доволно. Поздрав.

Во Исаија 9:1-7
1 Во прво време Тој ја понижи Завулоновата Земја и Нефталимовата Земја, но во последното време Тој ќе го прослави патот покрај морето од онаа страна на Јордан - незнабожечката Галилеја. 2 Народ кој одеше во темнина, виде голема светлина; оние што живееја во мрачна земја, ги осветли силна светлина.
3 Ти го умножи народот, ја зголеми веселбата, и тие се радуваат пред Тебе, како што луѓето и се радуваат на жетвата, како што викаат кога се дели пленот.
4 Неговото тешко бреме, прачката што му ги притискаше плеќите, бичот на неговиот гонител, ги скрши како во мадијамскиот ден.
5 Да, сите воени обувки, секоја облека натопена во крв, ќе изгорат и ќе му бидат храна на огнот.
6 Зашто, ни се роди Дете, Син ни се даде, власта му е на рамото. Името ќе Му биде: Чудесен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на Мирот.
7 Неговата власт ќе се шири надалеку и не ќе има крај на мирот над Давидовиот престол, над неговото царство: ќе го зацврсти и ќе го утврди во правина и во праведност. Отсега и довека ќе го направи тоа приврзаната љубов на Господа над Воинствата.

прочитај ги сите 7 стихови и поврзи ги со Новиот Завет (ако го имаш воопшто прочитано)
Исто според Исаија 53:1-12
1 „Кој да му поверува на она што ни е објавено, кому му се откри Господовата рака?” 2 Израсте пред Него како нежно стебло, како корен од сува земја. Немаше на Него ни убавина ни блесок за да би сме се загледале во Него, ни милозливост за да би ни се допаднал.
3 Беше презрен, отфрлен од луѓето, човек на болката, свикнат на страдањата, од Кого секој го отстранува лицето, беше презрен, и за ништо го сметавме.
4 А Тој ги понесе нашите болести, ги зеде врз себе нашите болки, додека ние сметавме дека Бог Го бие и Го понижува.
5 За нашите престапи беше прободен, сотрен, за нашите беззаконија. Казната за нашиот мир падна врз Него, преку Неговите рани ние се исцеливме.
6 Сите скитавме како овци, и секој одеше по својот пат. А Господ ги возложи на Него беззаконијата на сите нас.
7 Го измачуваа, а Тој оставаше, и не ја отвори Својата уста. Го одведоа како јагне на колење; како овца нема, пред оние што ја стрижат, не ја отвори Својата уста.
8 Со сила и со суд се ослободија од Него, и кој ќе го искаже Неговиот род? Да, од земјата на живите го отстранија Него, за гревовите на Неговиот народ, го ранија на смрт.
9 Му го одредија погребението меѓу злочинците, а Неговиот гроб беше при богатите, иако не направи неправда, ниту пак устата Му изусти лага.
10 Но на Господа му беше угодно да Го порази, и Тој Го предаде Него на мачење; кога го жртвува Својот живот како принос за грев, ќе види потомство, ќе ги продолжи своите денови, и Господовата волја ќе се исполни преку Него.
11 Заради страдањата на Својата душа ќе види светлина и ќе се насити со нејзиното сознавање. Мојот праведен Слуга ќе оправда мнозина и нивната вина ќе ја земе на Себе.
12 Затоа ќе Му дадам мноштво во наследство, и со силните ќе го дели пленот, зашто Сам се понуди на смрт и беше вброен меѓу злосторниците, за да ги понесе гревовите на мнозина на Себе и за да се заземе за злочинците.
Потоа во книгата според пророкот Еремија,9:7-9
7 И ќе им дадам срце за да Ме познаат дека Јас Сум Господ, за да бидат Мој народ, а Јас нивни Бог, зашто тие пак ќе се обратат кон Мене со сето свое срце. 8 Но како со лошите смокви, што се толку лоши да не се за јадење - да, говори Господ, така ќе постапам и со Седекија, јудејскиот цар, со неговите кнезови и со сите Ерусалимци што останаа во оваа земја, и со оние што се населија во Египет.
9 Ќе направам да им бидат за ужас на сите земни царства, за срам и потсмев, за укор и за клетва насекаде каде што ќе ги изгонам.
Во Михеј 5:2
А ти, Витлеему Ефрато, најмалиот меѓу Јудините кнезови, од тебе ќе ми излезе Оној Кој ќе владее со Израел; Неговото потекло е од дамнини, од вечните времиња.
Има уште мноху стихови но ме мрзи сеа да ги барам.
Сите овие предвидувања на пророците се случиле кога Исус дошол на Земјата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom