Несогласувањата во Библијата

Христијани и вие кои со искрено срце и мотиви ја истражувате христијанската вера,
доколку ве збуни некоја од "несогласувањава" што ги наведе членот монотеизам, пишете ми ја/ги по лична порака и ќе ви пишам објаснување. Бесмислено е да се објаснуваат сите овие "несогласувања" една по една затоа што не вреди да се троши толку време и труд, особено не за некој кој не прашува со цел да дознае, туку само за да напаѓа. Но сите останати сте добредојдени со вашите прашања. Ве уверувам дека Божјиот збор не си противречи самиот себе, но затоа пак им противречи на оние кои му се противам Нему.
Поздрав!

Е ај барем нешто објасни ми не мора сите несогласувања барем 2-3 , ме интересира како ќе се вадите од доказите. Да се посмееме малце.. (:

Несогласувањата во Библијата

19. Жената
Му одговори: <Господи, гледам дека си Ти пророк.
20. Нашите татковци се клањаа во оваа планина, а вие
велите дека во *Ерусалим е местото каде што треба да се клањаме."

21. Исус рече: <Жено,
верувај Ми дека иде часот, кога ни во оваа планина, ниту во Ерусалим ќе се поклонувате на Отецот.
22. Вие му
се клањате на она, што не го знаете; а ние се клањаме на она што го знаеме; зашто спасението е од Јудејците.
23. Но иде време и дошло веќе, кога вистинските поклоници ќе Му се поклонуваат на
Отецот со дух и вистина, зашто Отецот сака такви да бидат оние, кои Му се клањаат.

Што мислите кое е тоа место за кое што збори Исус.

Продолжува...:smir:

Eve i ovde na primer, Isus jasno e osloven deka e prorok?

Ова е токму за вас момци

Ако сакате да дознаете нешто за религија, прашајте атеист!
29.09vodno1.jpg

Ако сакате да дознаете нешто повеќе за религијата или за Бог, поарно разговарајте со некој атеист или агностик, отколку со верник. Можеби ви звучи парадоксално, но истражувањето направено во САД го докажа токму тоа.

Атеистите и агностиците во Америка подобро ја познаваат религијата од припадниците на најголемите верски заедници, покажуваат резултатите од најново објавеното истражување.

Дупките во општото познавање кај верниците зборуваат за многу раширениот феномен, т.н. blind faith или во превод, слепа вера.

Така на пример, повеќе од половината протестанти не знаеле дека Мартин Лутер е основач на нивната вера и главниот инспиратор на реформацијата, додека 45 отсто католици не знаеле дека, според толкувањето на нивната црква, лебот и виното при причестувањето претставуваат телото и крвта на Исус Христос.

Околу 40 отсто Евреи не знаеле дека Мајмонид, еден од најголемите рабини и интелектуалци во историјата, бил Евреин.

Зошто е тоа така? Алан Куперман, шеф на истражувањето, смета дека оние кои ја одбиле верата, често се одгледувани во религиозни семејства. Но, кога сами ќе почнат да ја проучуваат, заради несогласување со некои работи, ја отфрлаат верата.

„Тоа се луѓе кои многу размислуваат за својата вера. Тие не се рамнодушни, туку важно им е да ги дознаат одговорите“, тврди тој.

Наведените резултати го потврдуваат и фактот дека атеистите и агностиците се поедуцирани од верниците, па според тоа поседуваат и повеќе знаење и за религиите. Но, тоа е само генерална состојба.

Во истражувањето, 80% од христијаните знаеле дека Мајка Тереза е католичка, а седум од десет дека Исус е роден во Витлеем.

САД се една од најрелигиозните држави во развиениот свет, посебно ако се споредат со главно световната Западна Европа.

Анкетата содржела 32 прашања со различна сложеност, како на пример како се вика исламската света книга и првата книга на Библијата или во кој век е основана мормонската вера. На околу половина од прашањата биле дадени главо точни одговори.

Најдобри резултати постигнале атеистите и агностиците, просечно по 21 точен одговор. По нив следуваат Евреите и мормоните со по 20, а потоа протестантите со 16 и католиците со 15 точни одговори.

Оние кои одат во црква барем еднаш неделно, по правило поточно одговарале на прашањата.

На прашањата за христијанството најдобро одговориле мормоните. со просечно осум точни одговори од 12, потоа евенгалистите со по седум.

За останатите вери, како што се исламот, будизмот, хиндуизмот и јудаизмот најмногу знаеле Евреите, атеистите и агностиците.

Помалку од половина Американци знаат дека Далај Лама е будист, а под 40 отсто знаат дека Вишну и Шива се хиндуистички божества.

Значи атеистите се фанатици,читаат,бараат да најдат некој пропуст или несогласувања или незнам што.За после да можат да им солат памет на верниците.ХЕХЕХЕ - Смешно е,тие што ти велат "батали бе религија што се замараш со глупости" уствари повеќе се замараат со неа и повеќе ја учат\знаат од верниците.Верувам дека повеќето овде знаат за Христијанството од мене - особено атеистите.Ако учете. :D

Христијани и вие кои со искрено срце и мотиви ја истражувате христијанската вера,
доколку ве збуни некоја од "несогласувањава" што ги наведе членот монотеизам, пишете ми ја/ги по лична порака и ќе ви пишам објаснување. Бесмислено е да се објаснуваат сите овие "несогласувања" една по една затоа што не вреди да се троши толку време и труд, особено не за некој кој не прашува со цел да дознае, туку само за да напаѓа. Но сите останати сте добредојдени со вашите прашања. Ве уверувам дека Божјиот збор не си противречи самиот себе, но затоа пак им противречи на оние кои му се противам Нему.
Поздрав!

etee corbadzija pisav edna oodgovori na moeto prasanjee ne mora na licna poraka isto ee.http://forum.kajgana.com/showthread.php?53705-???????????????-??-????????? ista tema prva strana.blagodaram od napred.

--- надополнето ---

Е ај барем нешто објасни ми не мора сите несогласувања барем 2-3 , ме интересира како ќе се вадите од доказите. Да се посмееме малце.. (:

selam bratee ne bi trebalo taka da postapuvaass so toj izras da se posmeeme malce....

nee ubaavooo, ponatakaa moj sovet izbegnuvajgoo tooaaa i ako se raspravaas so dugitee forumdzii odnesuvajse na ubav nacin toaa e moja zabeleskaa ako se navredi izvinii , no sakam pred se od clenovite na muslimanskite forumdzii da se odnesuvaat na uctiv nacin so drugitee ne muslimanski forumdziii. selam alejkum.

Eve i ovde na primer, Isus jasno e osloven deka e prorok?

Тоа не е никаков доказ дека Исус е пророк. Туку забелешка на некоја жена. Каде виде дека Исус и потврдил дека е пророк ? Никаде. Ова ти е чисто пукање со ќорци.

--- надополнето ---

Ти очигледно можеш да се смееш и на прст ако ти покажат.... Но дали е тоа одлика на еден верник ?

Значи атеистите се фанатици,читаат,бараат да најдат некој пропуст или несогласувања или незнам што.За после да можат да им солат памет на верниците.ХЕХЕХЕ - Смешно е,тие што ти велат "батали бе религија што се замараш со глупости" уствари повеќе се замараат со неа и повеќе ја учат\знаат од верниците.Верувам дека повеќето овде знаат за Христијанството од мене - особено атеистите.Ако учете. :D

Колку повеќе читаш толку повеќе работите ти стануват јасни. Нормално е дека ако си незаинтерсиран за нешто, за истото ќе отанеш неук. Основно кај верникот е да ја прифати верата на слепо, без доказ за нејзината вистина. значи, прифаќа дека има Бог и нему не му е потребно да знае дали е во право или не. Е кај атеистите е обратно. Тоа се луѓе кои во текот на личниот религиозен развој се интересирале за не/постоењето на Бог, читаат, истражуваат, споредуваат... и дошле до заклучок дека целата религија се коси со вистинската реалност... Сепак милам дека е подобро да се стави нешто во црпката отколку да се глуми лудило цел живот :smir:

Колку повеќе читаш толку повеќе работите ти стануват јасни. Нормално е дека ако си незаинтерсиран за нешто, за истото ќе отанеш неук. Основно кај верникот е да ја прифати верата на слепо, без доказ за нејзината вистина. значи, прифаќа дека има Бог и нему не му е потребно да знае дали е во право или не. Е кај атеистите е обратно. Тоа се луѓе кои во текот на личниот религиозен развој се интересирале за не/постоењето на Бог, читаат, истражуваат, споредуваат... и дошле до заклучок дека целата религија се коси со вистинската реалност... Сепак милам дека е подобро да се стави нешто во црпката отколку да се глуми лудило цел живот :smir:

Не бе бато јас вака ги сваќам атеистите.Во желба да свртат внимание кон себе читаат,учат,бараат несогласувања,грешки во библијата некои може и животот го посветуваат проучуваеќи една религија.Сега зашто мислам дека само им треба внимание на овие луѓе.Па во ред е тоа да они учат и после сакаат веруваат сакаат не тоа нели нивно право си е.Ама кога истите овие ќе дојдат и на луѓето што сакаат да си веруваат во која било вера ќе им го тупат како они грешат погрешно веруваат и незнам што...............што да мислам друго за овие луѓе?Дали јас одам и на атеистите им објаснувам - друже треба да веруваш во бога (овој или оној)?НЕ.На атеистите ова им е опсесија - ќе го упатувале народот на вистинскиот пат.Треба да сватиш дека религијата не е егзактна наука и дека можеби овие луѓе сакаат да си веруваат во нешто.Никој не барал од атеистите да се ангажираат и да бараат печатни или незнам какви грешки.Зошто тоа го прават ако не само за да привлечат внимание?Не сакам никого да навредам го почитувам правото на определба на секој човек и несакам да му судам за неговата одлука,ама треба да се почитува и определбата на оние што сакаат да веруваат во својот бог.

Не бе бато јас вака ги сваќам атеистите.Во желба да свртат внимание кон себе читаат,учат,бараат несогласувања,грешки во библијата некои може и животот го посветуваат проучуваеќи една религија.Сега зашто мислам дека само им треба внимание на овие луѓе.Па во ред е тоа да они учат и после сакаат веруваат сакаат не тоа нели нивно право си е.Ама кога истите овие ќе дојдат и на луѓето што сакаат да си веруваат во која било вера ќе им го тупат како они грешат погрешно веруваат и незнам што...............што да мислам друго за овие луѓе?Дали јас одам и на атеистите им објаснувам - друже треба да веруваш во бога (овој или оној)?НЕ.На атеистите ова им е опсесија - ќе го упатувале народот на вистинскиот пат.Треба да сватиш дека религијата не е егзактна наука и дека можеби овие луѓе сакаат да си веруваат во нешто.Никој не барал од атеистите да се ангажираат и да бараат печатни или незнам какви грешки.Зошто тоа го прават ако не само за да привлечат внимание?Не сакам никого да навредам го почитувам правото на определба на секој човек и несакам да му судам за неговата одлука,ама треба да се почитува и определбата на оние што сакаат да веруваат во својот бог.

Интересно клипче.Дечкото е логичар.Само не ја сваќам логиката при крај на клипот нешто како -If you wanna believed keep it to your self???Се поставува прашањето зошто мнозинството на планетава треба (ако сака да си верува) да си го чува за себе односно да биде тивко???Поради желбата на два тројца атеисти???ХЕХЕ јас би рекол - If you don't wanna believed keep it to your self.Баш поради тоа што атеистите се погласни,а се додека е демократијава - мнозинството одлучува. :D
BTW јас одам во црква 2-3 пати годишно никогаш не се молам и не ја ни знам молитвата.Ама сакам да си верувам во Христа ете од ќеиф.

Интересно клипче.Дечкото е логичар.Само не ја сваќам логиката при крај на клипот нешто како -If you wanna believed keep it to your self???Се поставува прашањето зошто мнозинството на планетава треба (ако сака да си верува) да си го чува за себе односно да биде тивко???Поради желбата на два тројца атеисти???ХЕХЕ јас би рекол - If you don't wanna believed keep it to your self.Баш поради тоа што атеистите се погласни,а се додека е демократијава - мнозинството одлучува. :D
BTW јас одам во црква 2-3 пати годишно никогаш не се молам и не ја ни знам молитвата.Ама сакам да си верувам во Христа ете од ќеиф.
Затоа што во името на таа религија се извршени најголемите страдања, затоа што историјата јасно покажува дека религиите го држеле човештвото во мрак! Денес религиите, како што беше посочено и во видеото со своето огромно влијание се инфилтрираат во политиката, образованието, ги обликуваат општествените норми...со еден збор го контролираат секојдневието на многу општества! А со оглед на тоа што сето тоа се темели на "верба" а не на разум, последиците можат да бидат страшни! Затоа се додека верниците своите убедувања не ги наметнуваат на другите (посебно не на децата), верувам дека никој нема да се буни.

@ el_kewser

Брат, колку и да се трудиш да бидиш учтив со овие или некои други форумџии не бива, они пак ќе почнат кад-тад да провоцираат по Пратеникот нека е божјиот мир над него или по нешто друго од Исламот верувај ми...

А за тоа да се посмееме малце намерно го напишав како провокација затоа што никој досега не даде конкретен одговор на сите овие контрадикторности во Библијата.

btw еве уште едно интересно видео (не знам дали го има на форумов)

Затоа што во името на таа религија се извршени најголемите страдања, затоа што историјата јасно покажува дека религиите го држеле човештвото во мрак! Денес религиите, како што беше посочено и во видеото со своето огромно влијание се инфилтрираат во политиката, образованието, ги обликуваат општествените норми...со еден збор го контролираат секојдневието на многу општества! А со оглед на тоа што сето тоа се темели на "верба" а не на разум, последиците можат да бидат страшни! Затоа се додека верниците своите убедувања не ги наметнуваат на другите (посебно не на децата), верувам дека никој нема да се буни.

Прво низ историјата ДА се убивале луѓе во име на некоја религија.Ама исто се убивале и за територии,граници,злато,жени,нафта,оружје,дрога,интереси,влијание еве втора светска војна не беше религиска колку што знам.Умреа скоро 80 милиони луѓе.Јас не гледам дека мене религијата ме држи во мрак.Верувам во наука.ОК е да бидеш против радикално верување\практикување на религиите - и јас сум.И сега го кажуваш тоа длабоко се инфилтрира во политиката како некоја мафија да се инфилтрира.Исто како да кажам сега атеистите длабоко се инфилтрираа во политиката..?Точно дека не се темели на разум како ни една од горенаведениве причини за војна.И може да се каже дека во некои земји се наметнува религијата ама не и кај нас.До сега во мојот живот не сум осетил некој да ми ја наметнува религијата.Моите никад не ме присилиле да одам во црква или да верувам во нешто во што несакам.Значи јас или некој друг сигурно нема да дојдеме и да му проповедаме на твоето дете да биде религиозно.Ама исто несакам некој на моите деца да им кажува во што да верува или неверува.Јас ќе си ги учам по моите верувања МОИТЕ деца (погрешни или не никој не бара судија) без да ги присилувам на нешто,а кога ќе бидат возрасни ако сакаат и будисти нека станат нивно право.Значи ако ви е свртена критиката кон родителите кои ги учат своите деца да ја прифатат нивната религија - можам да кажам дека тоа е невозможна битка.Ако мислиш за учењето на децата религија во училиштата верувам дека го имаат тоа право да УЧАТ како и вие атеистите.Секој од нив има избор дали да ја прифати\практикува таа религија или не.Ваљда атеистите не се атеисти од раѓање?Секој од нив учел и одбрал да не верува во религијата ама не гледам зошто да му се спречи на некој да учи?Еве ти викаш дека во име на религиите луѓето страдале што е точно ама исто е точно дека 5 века под турско ропство религијата им помогнала на Македонците против асимилацијата.Кој може да го стави тоа на вага?

Тоа не е никаков доказ дека Исус е пророк. Туку забелешка на некоја жена. Каде виде дека Исус и потврдил дека е пророк ? Никаде. Ова ти е чисто пукање со ќорци.

pozdrav do tebe kalipsoo , mir so sitee,, velis pukanje so korcii , kako mozes da zboruvas takvi raboti za svojata sopstvena biblija ,, pa on ne go izmisli sam tuku jasno toa stoi vo biblijata toj citat tie prezentiran..

a koj dokas ti ke go prezentiras od biblijata deka isus e bog, vusnost kade potocno isus rekol za sebe jas sum bog ja sum sin na boga ,, ili nesto sl. ili veruvajte vo trojstvoto ili sl? od kade viee go pronaogate dokazot deka e toj sin , dali poradi stoe roden bes tatko , dalie poradi toa sto pravel cuda ozivuval mrtvi? zostoo ednostavoo vie go narekuvate isuus deka e bog, ima li nekakov dokaz?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom