Неодговорени апликации за работа

• Креатор на темата Креатор на темата POWER-MKD
  • Време на започнување Време на започнување

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Сигурен сум дека многумина од вас се пријавиле на безброј огласи за работа, кои можеби да можеби не биле поврзани со стручното образование кое сте го изучувале.
Пред некој час во разговор со Saladin во врска со еден оглас на кој сме аплицирале, го прашав за тоа дали му имаат одговорено на меилот (вработен си/не си вработен).
Иако и двајцата знаеме дека продавницата веќе е во завршна фаза на опремување со книги (старо Германос) досега не не контактирал никој.
Поентата ми е- дали и колку чести ви се случува ова вам? Да пратите оглас, да исполнувате услови за работа и да не ви одговорат ништо.
Ај да сфатам некои продавници за гуртни и бандажи да не вратат, но лично сум испраќал ЦВ-ја на пореномирани фирми, но сепак одговор на некои од нив немало.

Сигурен сум дека многумина од вас се пријавиле на безброј огласи за работа, кои можеби да можеби не биле поврзани со стручното образование кое сте го изучувале.
Пред некој час во разговор со Saladin во врска со еден оглас на кој сме аплицирале, го прашав за тоа дали му имаат одговорено на меилот (вработен си/не си вработен).
Иако и двајцата знаеме дека продавницата веќе е во завршна фаза на опремување со книги (старо Германос) досега не не контактирал никој.
Поентата ми е- дали и колку чести ви се случува ова вам? Да пратите оглас, да исполнувате услови за работа и да не ви одговорат ништо.
Ај да сфатам некои продавници за гуртни и бандажи да не вратат, но лично сум испраќал ЦВ-ја на пореномирани фирми, но сепак одговор на некои од нив немало.
Во Македонија досега ниту една фирма не ми вратила на апликациите. Дури ни овие странскиве како Johnson, Draxlmeier, Kromberg.... Единствена фирма е Макстил, кои ми одговорија веднаш наредното утро.
Иначе, во Германија секаде каде што праќав CV ми одговараа веднаш. Дури и неколку агенции за посредување за работа ме најдоа преку сојузната агенција за вработување и ме контактираа самите тие.

Имам аплицирано за друг човек во тие Драксмаилер Џонсон Контролс или незнам како беа и уште до ден денес на таа емаил нема пристигнато ама баш ништо ..

Имам аплицирано за друг човек во тие Драксмаилер Џонсон Контролс или незнам како беа и уште до ден денес на таа емаил нема пристигнато ама баш ништо ..
А прати ли „шушки“- со апликацијата и цивито.

А прати ли „шушки“- со апликацијата и цивито.
Хаха :D
Иначе пошто не сум на таа возраст за да ги правам тие работи незнаев како точно се прави сивито и дури отворив и тема овде на форумов.
Ама чичко анчо до сеа на сите шо сум ги прашал, никој ама баш на никој му немаат одговорено ..

Пред да се вработам аплицирав на околу 200 места во рок од една година...ми вратија само на 4 апликации... и на крај се вработив со препорака преку познати луге.....бај д веј, пазете се од државава имаат некоја нова тактика за запирање на одлевање на мозоци од Македонија во странство...:pos:

Никаква корист и ако вратат на апликацијата. А во одговорот најчесто пишува: ако си ни потребен ќе ти се јавивме и после истекот на огласот дали сакаш податоците да ги чуваме или да ги избришеме? :D Ваква порака стигнува на оние кои аплицирале во Џонсон Мети. :D

Над 70 пати сум аплицирал. Од тие 70 дали 5-6 ме исконтактираа од кои едни се Младинска книга, други се Цептер и трети Хербалајф, све за шалабајзерски работни позиции, а на останатите 2-3 каде што бев повикан, бев повикан онака ради реда, колку да испаднат чисти дека ме повикале, ми направија класично интервју, и на крај ми рекоа ако се одлучат за мене од сите кандидати ке ме исконтактираат. И нормално ни трага ни глас од нив. На крај видов не видов пак морав преку пријател да влезам во една фирма и тоа како волонтер, каде не земав ебан динар.Видов дека нема леб и у фирмата, стекнав искуство неколку месеци и си отидов од таму и сега пак барам работа на истиот начин. Ваљда ке ја најдам. Иначе со Машински факултет сум, и пази не бирав само по струка, туку и за глупости сум аплицирал, магационер, не знам таму у младинска книга да промовирам книги,продавач, комерцијалист, баш сега пред 2-3 недели ме поканија на интервју од Теранова за комерцијалист и пазете што ми рекоа: - Дечко преквалификуван си за оваа работа, на нас не ни треба некој што ке работи 2-3 месеци и ке си отиде.
И како да му најдам на ова нзс. Треба изгледа да го избришам факултетот во cv-то и да пишам нешто лажно дека сум работел, безвезе, за да најдам работа.

Не е ни чудо што во нашава држава ништо не функционира како што треба, сите се влезени со врски и на
несоодветни места :)
Сум размислувал за оваа проблематика и сметам дека Државата треба да ги обврзе работодавците(посебно државните институции) да при избор за вработување, на посебен заеднички сајт ги прикаже најдобрите 10 апликации за раб. место и изборот мора да биде еден од нив. Ако сакаме квалитетни кадри и со соодветно образование мора на овој начин...(y) ВАКА НА НИКОЈ НЕМА ДА МУ БИДЕ КРИВО
--- надополнето: 8 март 2013 во 00:48 ---
Над 70 пати сум аплицирал. Од тие 70 дали 5-6 ме исконтактираа од кои едни се Младинска книга, други се Цептер и трети Хербалајф, све за шалабајзерски работни позиции, а на останатите 2-3 каде што бев повикан, бев повикан онака ради реда, колку да испаднат чисти дека ме повикале, ми направија класично интервју, и на крај ми рекоа ако се одлучат за мене од сите кандидати ке ме исконтактираат. И нормално ни трага ни глас од нив. На крај видов не видов пак морав преку пријател да влезам во една фирма и тоа како волонтер, каде не земав ебан динар.Видов дека нема леб и у фирмата, стекнав искуство неколку месеци и си отидов од таму и сега пак барам работа на истиот начин. Ваљда ке ја најдам. Иначе со Машински факултет сум, и пази не бирав само по струка, туку и за глупости сум аплицирал, магационер, не знам таму у младинска книга да промовирам книги,продавач, комерцијалист, баш сега пред 2-3 недели ме поканија на интервју од Теранова за комерцијалист и пазете што ми рекоа: - Дечко преквалификуван си за оваа работа, на нас не ни треба некој што ке работи 2-3 месеци и ке си отиде.
И како да му најдам на ова нзс. Треба изгледа да го избришам факултетот во cv-то и да пишам нешто лажно дека сум работел, безвезе, за да најдам работа.
Добар си ти, мене еднаш на интервју ме прашаа кое радио го слушам, и каде искачам во град....замисли, па на состанок со девојка не ти поставува такво прашање :tapp:

Во Македонија досега ниту една фирма не ми вратила на апликациите. Дури ни овие странскиве како Johnson, Draxlmeier, Kromberg.... Единствена фирма е Макстил, кои ми одговорија веднаш наредното утро.
Иначе, во Германија секаде каде што праќав CV ми одговараа веднаш. Дури и неколку агенции за посредување за работа ме најдоа преку сојузната агенција за вработување и ме контактираа самите тие.

Контактирај ме по пп ако сакаш, имам нешто да те прашам, јас не можев да ти пишам

Коа бев у програмата летово за практиканство, скоро секаде каде што ме викаа, беа експедитивни и ми јавиваа дека сум одбиен. Имаше една нетака ретардирана случка. Идам јас на интервју за практиканство во најголемата корпорација на синџир за брза храна. (ме препратија од завод). И си попунувам апликација, си чекам поштено, и доаѓа мојот ред да си ја изиграм рољата на фино васпитано човече кое си го бара лебот. И ме распрашуваат вамте тамте, кој сум што сум, и меѓу другото нон стоп им се провлекуваше муабетот дали нешо некад сум работел. Викам дека не баш, можда онака на припомош 3-4 пати, и на крај на интервјуто ми спомнуваат дека ќе ми се јават ако не денес - утре. И иде замисли - ми се јавуваат. И вамте тамте муабет и ми ги викаат следниве зборови: нас ни треба човек со искуство. Па какво ти е тоа искуство жити се коа аплицирам за проклето практиканство, каде државата ми плаќа за све а ти само имаш обврски да ме држиш? Не, во ред е што ми се јавија, поштуем тоа ама па од друга страна ваква контрадикторност у живот не сум видел.

A be vie ova za drzava li go racunate pa spomnuete nekoi pravila sto i kako treba , i koi kriteriumi treba da se ispolnat . Sto ve gledam cudni , zalno e ova sto go pisuvam no vistinito.

..., баш сега пред 2-3 недели ме поканија на интервју од Теранова за комерцијалист и пазете што ми рекоа: - Дечко преквалификуван си за оваа работа, на нас не ни треба некој што ке работи 2-3 месеци и ке си отиде.
На Искра газдарицата и требаат сиротињи кои ќе ја гледаат како да е енглеската краљица и до земја ќе и се поклонуваат секое утро. Ако ти имаш диплома дека колку-толку си академски граѓанин, голема е веројатноста да се посомневаат дека имаш ’рбет и дека не можеш лесно да се поклонуваш.

А она се фрустрира од такви.

Инаку мој просек е од 15 апликации, да ме повикаат на муабет на две места.

сум имал вакво искуство и јас.:) Особено ми се интересни близоо кабелскиот оператор.Порано секој втор месец бараа вработени.Десет пати им пишав и ниту еднаш не одговорија.Очигледно вмровчињата кои чекаат работа се пред нас обичните граѓани...

Во Германија во рок од два до три дена ти праќаат мејл со кој те известуваат дали си го поминал првиот круг на апликации, па кога е вториот и кога имаш интервју. Или те известуваат дека твоето св не одговара на нивните потреби. Дури постои можност и да се договориш за термин за интервју, да одложиш.
Овде кај нас е дива лига.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom