Неодговорени апликации за работа

• Креатор на темата Креатор на темата POWER-MKD
  • Време на започнување Време на започнување
На меил никогаш не ми вратиле...
Сум аплицирал на којзнае колку места, само на една апликација имаше одговор и неуспешно интервју за работа за место за кое воопшто не конкурирав.
Единствено од едно место ми стигна писмо дека по завршувањето на огласот и разгледаните CV-а била одбрана кандидатката бла бла.

Да пратите оглас, да исполнувате услови за работа и да не ви одговорат ништо.
Ај да сфатам некои продавници за гуртни и бандажи да не вратат, но лично сум испраќал ЦВ-ја на пореномирани фирми, но сепак одговор на некои од нив немало.
Без разлика на реномето на фирмата....

тука станува збор за лична култура и општо понашање. Мејлот е официјална комуникација на сите нормални луѓе, и неодговарањето на таков, е исто ко да се возите со некој во лифт, тој да ти речи добро утро (добар ден) - те отпоздравува на фин и културен начин, а ти да глумиш Талат Џафери и да не збораш ништо. Мислам, ебате и фирма и раководители и целиот тој заостанат неписмен народ шо мисли дека го држи горнион за левото маде.

Можат да направат auto respond функција, 4 клика е, шо прво ќе враќа маил со глуп текст: благодариме, вашето CV е примено и се разгледува, а подоцна и да ги турат маиловите во листа како би можеле да испратат инфо дека кандидатите се одбиени. Не е нешто кузнај колку комплицирано или незнамтијас какво...

Кога ме игнорираат, се осеќам ко просјак на улица .. и срам ми е да им пратам дали им стигнала пораката или не, онака чисто од култура се дешаваат и срања да нестигне.

немам многу искуство,претпоставувам дека не ми вратиле одговор од причина дека не ми била правилно пораката пополнета :назнака за оглас,формат и тако далје

Коа бев у програмата летово за практиканство, скоро секаде каде што ме викаа, беа експедитивни и ми јавиваа дека сум одбиен. Имаше една нетака ретардирана случка. Идам јас на интервју за практиканство во најголемата корпорација на синџир за брза храна. (ме препратија од завод). И си попунувам апликација, си чекам поштено, и доаѓа мојот ред да си ја изиграм рољата на фино васпитано човече кое си го бара лебот. И ме распрашуваат вамте тамте, кој сум што сум, и меѓу другото нон стоп им се провлекуваше муабетот дали нешо некад сум работел. Викам дека не баш, можда онака на припомош 3-4 пати, и на крај на интервјуто ми спомнуваат дека ќе ми се јават ако не денес - утре. И иде замисли - ми се јавуваат. И вамте тамте муабет и ми ги викаат следниве зборови: нас ни треба човек со искуство. Па какво ти е тоа искуство жити се коа аплицирам за проклето практиканство, каде државата ми плаќа за све а ти само имаш обврски да ме држиш? Не, во ред е што ми се јавија, поштуем тоа ама па од друга страна ваква контрадикторност у живот не сум видел.
Е па со искуство, да го измузат до крај да му фрлат 2-3 илјадарки и после идемо следечи, на ист начин.

Во Македонија досега ниту една фирма не ми вратила на апликациите. Дури ни овие странскиве како Johnson, Draxlmeier, Kromberg.... Единствена фирма е Макстил, кои ми одговорија веднаш наредното утро.
Иначе, во Германија секаде каде што праќав CV ми одговараа веднаш. Дури и неколку агенции за посредување за работа ме најдоа преку сојузната агенција за вработување и ме контактираа самите тие.

Чудно, мене ми вратија а и на сите други што знам што аплицирале му вратиле барем со една повратна порака деке ќе ја разгледаат апликацијата. Инаку, јас понекогаш ниту очекувам одговор познавајќи ги профилите на работодавци во нашата држава.

Баш поради овие игнорирања еден бивш и никогаш непреболен член на форумов, пред некое време после низа протести со глад на својот фб профил објави метод на борба против ваквата практика за не враќање на маил после апликација. Си креирал маил адреса од типот на saso.mijalkov@gmail.com ... и пишал, ајде да ве видам сега не ми враќајте :pos:

Катастрофа е ова, од околу 200 апликации можеби на 20 само имам одговор,незнам ни дали воопшто го отвориле емаилот.Пример кога аплицирав во чешка компанија во рок од 24 часа имав одговор,некогаш се случуваше и само по неколку мин. од аплицирањето да ми се јават.

Zavisi od mnogu pricini....
Dali imaat mejl sistem i auto replay setirano. Dali uposte nekoj otvara majl. Spam filter. Premnogu aplikaci...Bad CV...itn
Imam aplicirano na mnogu mesta nadvor pa ne sum dobil nikakov odgovor. Duri i intervju sum bil i mi rekle ke ti odgovorime pa nisto....keep trying.... :)

Фиктивно и ради реда ставени огласи, си знаат тие кого ќе примат.
Најкоректен и најточен одговор д фак!

Иначе тоа е општата некултура кај нас т.е. нашите работодавци, мораше да се распрашувам кај екс колешка дали у фирма кај нејзе примиле луѓе или не да знам што и како па на нејзина волја ми збрка интервју и на крај да ми кажат дека се топ сум поминал само од фирмата каде работев дале лоша препорака и затоа не ме одбрале.

Ретко од кого сум добил повратна информација на mail (најчесто е ауто риплај) или на било кој друг начин, да се нема грам доблест и професионалност во односот, катастрофа.

Ми текна на ситуација другар што ми кажуваше, негов многу добар пријател преку 100 и кусур апликации имал за работа и после некој период од ниедно место немал инфо дали имаат селектирано некој, дали е одбиен итн итн. Му пукнал филмот седнал искуцал еден ферман како тоа се безобразни, професионална етика им е на најдолно можно ниво и ред други работи кој му лежеле на душа и во рок од 24 часа од најмалце 10 фирми бил контактиран што на мејл што на телефон.

Коа бев у програмата летово за практиканство, скоро секаде каде што ме викаа, беа експедитивни и ми јавиваа дека сум одбиен. Имаше една нетака ретардирана случка. Идам јас на интервју за практиканство во најголемата корпорација на синџир за брза храна. (ме препратија од завод). И си попунувам апликација, си чекам поштено, и доаѓа мојот ред да си ја изиграм рољата на фино васпитано човече кое си го бара лебот. И ме распрашуваат вамте тамте, кој сум што сум, и меѓу другото нон стоп им се провлекуваше муабетот дали нешо некад сум работел. Викам дека не баш, можда онака на припомош 3-4 пати, и на крај на интервјуто ми спомнуваат дека ќе ми се јават ако не денес - утре.
Исто чудни прашања од типот кај си работел досега, колку те плаќаа :confused: и зошто само на лето?А за таа летна работа сум заебал јунски и септемвриски сесии доста.
И иде замисли - ми се јавуваат. И вамте тамте муабет и ми ги викаат следниве зборови: нас ни треба човек со искуство. Па какво ти е тоа искуство жити се коа аплицирам за проклето практиканство, каде државата ми плаќа за све а ти само имаш обврски да ме држиш? Не, во ред е што ми се јавија, поштуем тоа ама па од друга страна ваква контрадикторност у живот не сум видел.
И за ова лажат.Или мене ме излажале.Фиктивен договор, а пари можно е да не добиваш.Ако имаш среќа, во меѓувреме ќе те избришат и од истата таа АВРМ преку која си аплицирал за практикантство.Па ќе се дериш по шалтери и ќе бараш познати и пријатели да те вратат на листа на невработени :facepalm: ...ама битно невработеноста е во пад :sneaky:

А да, не вратиле на меил.Ниту една фирма.Никогаш.

Рудници и моево беше некаде септември, и беше у склоп на тој еден проект што го водеа заводот. Значи сите тие плаќања ги водеше заводот а овие мислам дека беа обврзани после тоа 6 месеци да ме држат. Поентата беше уште од старт знаев дека проаѓам само низ некакви формалности и дека многу тешко ако не никогаш не би добил работно место. Но хеј, после студиите, ова ми дое како искуство +, за катадневните интервјуа што ги добивав целиот тој месец. Само смешно ми е бре онаму погоре што спомнав - искуство барале. Кое црно искуство бе за праење на сендвичи? Да не се повторам, башка бев за практиканство таму.

напротив, Кромберг некако најкоректни беа ...
Јас немам такво искуство со нив. А после разбрав, од луѓе директно запознати со фирмата и вработувањето во неа, дека сите работни места ги наполниле со партиски војници од Битола, па откако се разбрало испаднал скандал демек... па скроз одново вработувале.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom