Нема работни места или нема кој да работи?

• Креатор на темата Креатор на темата girlll
  • Време на започнување Време на започнување
Еве еден добар пример за нуспојавата на социјализмот од југославија, и токму поради ваквото размислување ко прво има голема невработеност, ко второ послаба е економијата а со тоа и платите.
Dee_Jay некој треба малку и да се жртвува за следните генерации имаат подобри услови.

Да ти дојде редот тебе да работиш некоја таква работа за малку пари ...ќе видиме дали ќе се жртвуваш ....

Император а подобро е да чистиш/копаш/молзеш крави [трескам веќе] или да јадеш и пиеш воздух во некоја картонска кутија?

Еве еден добар пример за нуспојавата на социјализмот од југославија, и токму поради ваквото размислување ко прво има голема невработеност, ко второ послаба е економијата а со тоа и платите.
Dee_Jay некој треба малку и да се жртвува за следните генерации имаат подобри услови.
Батка не те разбрав дали размислувањата како моето доведува до проблемот невработеност,или слаба економија,али во секој случај ке се потрудам да ти објаснам што сакам да кажам!Проблемот почнува баш од тие ниски плати!Од тие плати зависи економијата!Зошто!Доколку тие плати би биле повисоки,и со нив би се имало можност за нормални услови за живот(нормални мислам на тие како во цел свет што се сватени,а не кај нас во Македонија)не би се запишувале сите на факултет за да си ги зголемат шансите за ЕГЗИСТЕНЦИЈА,туку пример доволно би им било стан,кола,платени сметки,прехрана,облека(повеќето од овие работи за нас се луксуз),а пак на тие што сакаат по малку луксуз би завршиле факултет и мн полесно би нашле работа,и така во тој случај факултетот би бил далеку поценет(за разлика од сега).Следствено,ке има поголем работен труд,и така натаму,со што би се ојачала Економијата.Комплексна е темава и имам уште мноогу да кажам и пак да не се доискажам,па затоа да не тупам,али се надевам дека до негде те доближив на тоа што мислам јас и од кој аспект гледам на работите.:smir::smir:

Има плата и плата...има работник и работник...јас ќе се умешам се извинувам.
Ова е едно од тие размислувања кои ме вадат од кожа...ок нека седи дома ама нека не кука на сите страни дека нема работа и дека нема со што да си ги плати сметките,јеби га можеби 5000 не е плата но е нешто,а социјално кај нас знаеме како се зима тоа е друг муабет и колку често се зима...
Кога си млад можеш да бираш што ќе работиш,но подоцна ако треба ќе чистам само за да имам за парче леб,нели секако доколку она дипломана не ми заврши никаква работа...

Идеологијата "поарно џабе работи него џабе да седиш " ти е изрека кој ќе те охрабри заслепуваќи те да ги видиш другите решенија...те заслепува да не размислуваш дека не ти е платен трудот. Тоа прави да помислиш дека тоа ти е единствена опција.

Император а подобро е да чистиш/копаш/молзеш крави [трескам веќе] или да јадеш и пиеш воздух во некоја картонска кутија?

ете тоа е тоа...мислиш дека тоа е единствена опција и дека мора тоа да го правиш сакла или не.....

ама не е така....

Едноставно преку штрајкови и револуции....преку одбивање на таквите работни места за тие цени...може да се постигне....а се додека се наоѓаат будали што ќе работата за толку ниска цена...работодавците ќе ги молзат...(Има луѓе што се отепуваат од работа и земаат малку пари..други пак што ќе прднат ги плаќаат)...Борбата е да се изедначат тие неправедни проценки на трудот

Идеологијата "поарно џабе работи него џабе да седиш " ти е изрека кој ќе те охрабри заслепуваќи те да ги видиш другите решенија...те заслепува да не размислуваш дека не ти е платен трудот. Тоа прави да помислиш дека тоа ти е единствена опција.

Ваквите ко тебе сеа се регистрирани инавлиди во Шведска и земаат повеќе евра месечно од оние шо работат. Кутри Швеѓани и даноците им ги зголемија за да можат да ги навасаат божемните инвалиди од балкански происход.
И императоре запамти ОД РАБОТА НЕМА СРАМОТА. Кој како се снајде:smir:

А не мислиш дека некој мора да работи и тоа? Нема фотељи за сите.. Ти знаеш од кога штрајкуваат и се тоа луѓево за пари? Смениле нешто? НЕ.. Место да штрајкуваш 10 години за да добиеш ништо на крај работи во меѓувреме што има тоа.. Не е така подобро? Или треба сите да лежиме да чекаме Бил Гејтс за наследник да не побара?

Да ти дојде редот тебе да работиш некоја таква работа за малку пари ...ќе видиме дали ќе се жртвуваш ....

Да император ќе се жртвувам, исто како што татко ми се жртвува и ја работи својата работа која е многу слабо платена а за која работа скоро сегдека во светот се добиваат големи пари.

Батка не те разбрав дали размислувањата како моето доведува до проблемот невработеност,или слаба економија,али во секој случај ке се потрудам да ти објаснам што сакам да кажам!Проблемот почнува баш од тие ниски плати!Од тие плати зависи економијата!Зошто!Доколку тие плати би биле повисоки,и со нив би се имало можност за нормални услови за живот(нормални мислам на тие како во цел свет што се сватени,а не кај нас во Македонија)не би се запишувале сите на факултет за да си ги зголемат шансите за ЕГЗИСТЕНЦИЈА,туку пример доволно би им било стан,кола,платени сметки,прехрана,облека(повеќето од овие работи за нас се луксуз),а пак на тие што сакаат по малку луксуз би завршиле факултет и мн полесно би нашле работа,и така во тој случај факултетот би бил далеку поценет(за разлика од сега).Следствено,ке има поголем работен труд,и така натаму,со што би се ојачала Економијата.Комплексна е темава и имам уште мноогу да кажам и пак да не се доискажам,па затоа да не тупам,али се надевам дека до негде те доближив на тоа што мислам јас и од кој аспект гледам на работите.:smir::smir:

Темата е комплексна ама има еден принцип, и место од каде што треба да се почне. Сум правел муабет со доста економисти и сите ја земаат основата дека колку повеќе пари се вртат во смисла колку повеќе се заработува (социјална помош не спаѓа под заработка) и се троши толку повеќе пари се прават, а колку поваќа пари се прават, толку поголеми ќе бидат платите , и толку повеќе ќе се троши и се така тоа иде само во еден правец а тоа е посотојано зголемување како на платите така и на потрошувачката моќ а со тоа и стандардот.
Е сега бидејќи почетни пари односно добри плати неможеме да имаме мора да почнеме со тоа малку што го имаме и да работиме за да тоа што сега е малку после еден работен век порасне во нешто многу повеќе. И ти спомна не се исплати да се работи за 4000 ако социјално е 3000, епа тука е и проблемот, точно таа една илјадарка тебе не ти прави разлика голема но прави голема разлика во тоа што ти тие 4000 ќе ги заработиш и потрошиш, со што го потпомогнуваш целиот процес со вртењето на пари кој погоре го опишав.
Не биди кратковид и себичен, мисли за следните генерации, бидејќи со тој твој став не се исплати за 1000 да работам, истиот проблем ќе го имаат и твоите потомци.

Ваквите ко тебе сеа се регистрирани инавлиди во Шведска и земаат повеќе евра месечно од оние шо работат. Кутри Швеѓани и даноците има ги зголемија за да можат да ги навасаат божемните инвалиди од балкански происход.
И императоре запамти ОД РАБОТА НЕМА СРАМОТА. Кој како се снајде:smir:

Друже....ова е МАКЕДОНИЈА...не Шведска...Да беше шведска...друг муабет ќе правевме ние...А ти изгледа не си запознаен со (не)правилната проценка и кражба на трудот или се правиш на Тошо...

Ај сега кажи ми кои други решенија?
Јас имам 21год и не ми пречи да работам ама баш ништо,како за утеха на некои работам од моја 15та година по кафичи,дискотеки,бутици,млад сум ми се може...не дека немале моите да ми даваат пари,туку дека сум сакал да имам мои лично заработени пари,и да ги трошам за што јас сакам,не гледам тука никакво заслепување и мислење на нешто како последна опција,завршив средно ќе го завршам уште малку и факултетот па после отом потом,ако ми се посреќи да се вработам по струка ок ако не здравје ќе се бара нешто друго...но кога веќе ќе те навасаат годините е тогаш бато нема опции ако треба и ќе чистиш,ќе копаш само за да преживееш...доста веќе со таа идеологија,и тоа размислување дека државата треба да се грижи за тебе,жими ашимов ако сам не се потрудиш дека некој друг ќе се замисли

Едноставно преку штрајкови и револуции....преку одбивање на таквите работни места за тие цени...може да се постигне....а се додека се наоѓаат будали што ќе работата за толку ниска цена...работодавците ќе ги молзат...(Има луѓе што се отепуваат од работа и земаат малку пари..други пак што ќе прднат ги плаќаат)...Борбата е да се изедначат тие неправедни проценки на трудот
Само погледни до каде стигнаа штрајкувачине пред собрание и дали за нив му чуе на некој од власта па после дојди да збориме...поарно ќе работам нешто за 5000 отколку да ми скапуваат коските по штрајкови...јебига не е ова Америка,ајде малку трезвено

Мислам.
Знам дека кретенски делува ама вака,кога двајца родители би земале еве грубо кажано по 8000 денари(што е возможно) тогаш децата повеќе не ама верувам дека за топол дом и леб би имале.
Не можеме млад г-дине да глумиме лудило ,да се маваме во гради ,а да имаме малолетно дете/деца дома кои чекаат ако не повеќе ,само леб од нас нели?
Ти можеш да седнеш да ручаш гордост?
Дете од 1 година може гордост да пие?
Јас те разбирам,и точно е дека ако треба пластични шишиња ке откупувам само да дојдам до парче леб да го нахранам чедото!!!!Ама тие луѓе што имаат чедо за ранење,збор не зборуваат,работат и носат леб дома.
Ама во случајов мислам дека стана збор за оние што се чукаат в гради,што немаат дете за ранење,што немаат ништо освен гордоста!!!!
Луѓе тие треба да се поддржат,пофалат,а не критикуваат.
Ајде сега кажи ми ти дали некој кој учел електро-машински факултет во Скопје 8 години,а е од Прилеп,заради инаетот на некој професор,кој вложувал средства,труд,сили и на крај заслужено го завршува,по две три,пет години од завршувањето не можејќи да најде рабора според струката да почни да чисти wc-a или слични работи,кои се предвидени за лица на кои не им е потребна ама баш никаква школа???
АМА BE REAL!!!!

А не мислиш дека некој мора да работи и тоа? Нема фотељи за сите.. Ти знаеш од кога штрајкуваат и се тоа луѓево за пари? Смениле нешто? НЕ.. Место да штрајкуваш 10 години за да добиеш ништо на крај работи во меѓувреме што има тоа.. Не е така подобро? Или треба сите да лежиме да чекаме Бил Гејтс за наследник да не побара?
Не,треба да чутиме да не угнетува.....и до кога така????Кој будала ке ти дај 10000 плата ако некој му работи за 5000!!!!А бе не треба да ги прекарувате тие две години што седат пред собрание,треба да ги поздравите и охрабрите!!!!!

Никој не рече дека тоа не треба да се работи...поентата е што не е соодветно платено...."Гнасна " работа а ниска плата.
И од такви како тебе не успеваат штрајковите.Затоа што не сме сложни.
Тебе изгледа не ти е јасно која моќ ја имаат штрајковите и протестите...остај ти што гледаш некои слабо организирани и неподржани мали групации што кампуваат пред собрание.

Е сега бидејќи почетни пари односно добри плати неможеме да имаме мора да почнеме со тоа малку што го имаме и да работиме за да тоа што сега е малку после еден работен век порасне во нешто многу повеќе.

Ако течат вака работите нема да порасне тоа малкуто ни по 100 века!
Пак ке кажам,дури се нафајќа некој да работи за 5000 никој нема да ти дај 10000.За жал секогаш ке има такви што се нафаќаат,но од што мораат,како што кажа пред малку заради чедото!Меѓутоа тоа се друга категорија на луѓе.

Никој не рече дека тоа не треба да се работи...поентата е што не е соодветно платено...."Гнасна " работа а ниска плата.
И од такви како тебе не успеваат штрајковите.Затоа што не сме сложни.
Тебе изгледа не ти е јасно која моќ ја имаат штрајковите и протестите...остај ти што гледаш некои слабо организирани и неподржани мали групации што кампуваат пред собрание.
Императоре бато,ако толку се социјализираш со луѓето и работите,зашто не искочиш ти еве на пример да им се придружиш на штрајкувачите туку си седиш дома на топло и ти чуе цевка...патриотизам и пожртвуваност на дело а не преку зборови,лесно е сите да какаме тука

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom