Нè брка полиција од парк, што со тоа?

• Креатор на темата Креатор на темата pomarandza
  • Време на започнување Време на започнување
Аааа, епа овде продавачиве сносуваат консеквенци. Покрај пијаниве у парк. А у кафичите, газдите, покрај фенси луѓето. Исто е. Со таа разлика, што у кафичите нема џандари, а кога има, тоа е еднаш годишно.
Јас не знам за случај каде фатиле малолетник со алкохол и му рекле кажувај од каде го купи ова. Али ајде, така нека биде.
Сепак, сметам дека акцијава е сосема на место, но притоа потребно е и полицајците да го имаат правиот однос према граѓаните.

Брат тоа е бе,35.000 полицајци во 2000000 народ држава не е баш малце...полека но сигурно стануваме полициска држава прашање на време е коа ке постанеме како Анкара на пример.

Во Турција се лежи затвор 20 години за крадење на кола. Таму можеш слободно да ја оставиш колата отклучена, никој нема да ти ја украде.

Е сега види придобивки и минуси на спроведување на закон и види колку не си во право.

Брат тоа е бе,35.000 полицајци во 2000000 народ држава не е баш малце...полека но сигурно стануваме полициска држава прашање на време е коа ке постанеме како Анкара на пример.
друже, во Македонија има 14 000 вработено во МВР. Јас незнам од каде стигна до 35 000. Второ што му фали на тоа да сме полициска држава? Зар Амстердам да станеме е поубаво? Човек се станува со тврдо а не со лабаво. А ако те научиле од дома со тоа, тоа е веќе муабет за на друга тема. Трето, на оваа тема колку имаше луѓе со проблеми од полиција? Па тие се оние што се чаталат, затоа и таков е односот према нив.

Јас не знам за случај каде фатиле малолетник со алкохол и му рекле кажувај од каде го купи ова. Али ајде, така нека биде.

Баш тоа треба да го праша. Ако сакаш да бидеш ќелав, шишај се од корен а не од врвовите. Ке ги фаќаат децата али тој продавачот пак ке си продава.
Додека кај полнолетни и после 7 ако купат пиво, не треба да им се прави проблем нив туку на продавачите зашто така гласеше последната промена на законот.

Ја не знам више шо е фрката тука! Значи закон за ЗАБРАНА ЗА ПРОДАЖБА НА АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ НА МАЛОЛЕТНИ ИМА ОДАМНА! Е сеа пред после 7, па шо е битно тоа! Тој закон за продавачите постои одамна! Така да за малолетници шо зимаат треба да се казнат и децата и продавачот! А за полнолетните нека си купат коа сакаат шо е проблем? Али законот не е на место за забрането продавање алкохол после 7! Еве да речеме ми доаѓаат на гости роднини или пријатели некој, не е битно, у 8 ипол - 9, па нека е и 10 саат! И неам дома пиво или вино, треба да идам да купам! Е шо ја ќе обивам катанци за да купам нешо? Нека не продаваат на малолетни ама незнам зашто и на полнолетни да не се дава.

Вака сега. Ќе направам само едно кратко резиме на се’ она кое го дискутиравме на темава.
Сакате полицијата да не реагира на малолетничките пијанчења во Градскиот парк. Потоа, полнолетните да имаат секакво право да пијат после 12 часот. Сметате дека пиењето во парк е резултат на скапите пијачки по кафичите. Сакате да кажете дека ако цените во кафичите се намалат, наместо во парк би седнале во кафич? Па нели и таму тогаш ќе пиете пак алкохол?
Потоа, се обидувате да појасните дека паркот е место за релаксација. Релаксација ли е да се седи на трева и да се пие алкохол? Наместо тоа не е ли поубаво да седнете на некоја од клупите (за кои не можете да кажете дека ги нема) и да уживате во тивката вечер? Не е ли поубаво ѓубрето наместо по улица и трева, да го фрлате во кантите (и канти има во парк, и тоа повеќе од потребно) без притоа да кажувате дека тука е комуналната хигиена да чисти?
На крај, на сите ви пречи оваа идеа затоа што сметате дека се наметнуваат некои европски правила, кои за џабе се воведуваат поради фактот што ние во Европа ќе влеземе многу подоцна.
Епа драги мои, ако на сите вас ви одговара безвизен режим кој сите со нетрпение го очекуваме, тогаш ќе се свикнуваме и на другите европски правила и прописи. Ако сакаме нешто, го сакаме цело, а не само негови елементи.
Ако сакате да кажете дека овој закон ќе биде на место само кога ќе станеме дел од таа европска заедница, тогаш не го барајте правото на безвизен режим. Ајде да го почекаме и тоа до тогаш.
Не е се’ така просто како што ние сакаме да биде. Работава испаѓа, сакам да се е*ам ама не сакам да ми влезе. Ништо не се работи половично а уште помалку може да се осудува нешто кое значи подобар а воедно и поздрав (знаеме како делува алкохолот на организмот) живот.
Тоа е тоа.
А од сега па натаму, Ви посакувам на сите пријатен престој во Градскиот Парк.:smir:

Ја не знам више шо е фрката тука! Значи закон за ЗАБРАНА ЗА ПРОДАЖБА НА АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ НА МАЛОЛЕТНИ ИМА ОДАМНА! Е сеа пред после 7, па шо е битно тоа! Тој закон за продавачите постои одамна! Така да за малолетници шо зимаат треба да се казнат и децата и продавачот! А за полнолетните нека си купат коа сакаат шо е проблем? Али законот не е на место за забрането продавање алкохол после 7! Еве да речеме ми доаѓаат на гости роднини или пријатели некој, не е битно, у 8 ипол - 9, па нека е и 10 саат! И неам дома пиво или вино, треба да идам да купам! Е шо ја ќе обивам катанци за да купам нешо? Нека не продаваат на малолетни ама незнам зашто и на полнолетни да не се дава.

Ова како демек не може брат/сестра/другар да купи наместо тебе и да ти го даде пивото? Пример давам :)

Навистина само не знам како може на едни исти само да ви доаѓа полиција во парк. Пред недела дена бев во парк и отидов до трафика да купам сок, поминав помеѓу полицијаци, бркаа деца од паркот. Зошто мене не ми побараа лична карта или па да ми речат ајде да те нема? И не само пред недела дена, 3-4 години ми немаат побарано ЛК.:toe: Срам да им е :(

Ова како демек не може брат/сестра/другар да купи наместо тебе и да ти го даде пивото? Пример давам :)

Навистина само не знам како може на едни исти само да ви доаѓа полиција во парк. Пред недела дена бев во парк и отидов до трафика да купам сок, поминав помеѓу полицијаци, бркаа деца од паркот. Зошто мене не ми побараа лична карта или па да ми речат ајде да те нема? И не само пред недела дена, 3-4 години ми немаат побарано ЛК.:toe: Срам да им е :(
Тужи ја државата за дискриминација. :pos:

Потоа, се обидувате да појасните дека паркот е место за релаксација. Релаксација ли е да се седи на трева и да се пие алкохол? Наместо тоа не е ли поубаво да седнете на некоја од клупите (за кои не можете да кажете дека ги нема) и да уживате во тивката вечер?

Нема клупи доволно и тоа е смешно да го кажеш. Ако сака цело друштво да седне на клупи мора да седне на повеќе и тоа одалечени една од друга, и се знае како ке се комуницира така. Плус секогаш сите клупи се зафатени од 20 % од луѓето што се во парк. Ако се остане на истиот број на луѓе кои идат во парк тогаш мора да се зголеми бројката на клупи. А ако не се зголеми тогаш со тоа се ограничува посетеноста на паркот нешто што е смешно да се одобрува ако тие што го посетуваат паркот ги почитуваат правилата но сепак нема место за нив.

Не е ли поубаво ѓубрето наместо по улица и трева, да го фрлате во кантите (и канти има во парк, и тоа повеќе од потребно) без притоа да кажувате дека тука е комуналната хигиена да чисти?

Па и канти нема доволно. Треба доста дооолго да пешачиш посебно во тој долниот дел од паркот за да најдеш канта а во предниот дел кантите се далеку од клупите, на кои нели треба да се седи само. Ке речеш "е гз да кренеш да фрлиш ѓубре тешко ти е". Основно е дека до секоја клупа треба да има и корпа.

Ви посакувам на сите пријатен престој во Градскиот Парк.:smir:

Фала. :smir:

Нема клупи доволно и тоа е смешно да го кажеш. Ако сака цело друштво да седне на клупи мора да седне на повеќе и тоа одалечени една од друга, и се знае како ке се комуницира така. Плус секогаш сите клупи се зафатени од 20 % од луѓето што се во парк. Ако се остане на истиот број на луѓе кои идат во парк тогаш мора да се зголеми бројката на клупи. А ако не се зголеми тогаш со тоа се ограничува посетеноста на паркот нешто што е смешно да се одобрува ако тие што го посетуваат паркот ги почитуваат правилата но сепак нема место за нив.
Сепак тврдам дека клупите се доволни, затоа што скоро никој не поминува во стариот дел од паркот кај езерцата за да најде слободна клупа. Иако ги има доста.

Па и канти нема доволно. Треба доста дооолго да пешачиш посебно во тој долниот дел од паркот за да најдеш канта а во предниот дел кантите се далеку од клупите, на кои нели треба да се седи само. Ке речеш "е гз да кренеш да фрлиш ѓубре тешко ти е". Основно е дека до секоја клупа треба да има и корпа.
Ако нема канти (а има), тоа не значи дека кога ќе стануваш да си одиш треба ѓубрето да го оставиш зад себе. Стави се’ во една кеса и на пат накај дома џини у првата канта. Толку ли е тешко?

Сепак тврдам дека клупите се доволни, затоа што скоро никој не поминува во стариот дел од паркот кај езерцата за да најде слободна клупа. Иако ги има доста.

Стариот дел (тој позади што е, од дискотеките накај езерцата) е поточно новиот дел од паркот. Стариот е кај што седиме сите. Тој дел е шума. Таму е опасно али не од малолетници туку од секакви будали што ги има низ градов. Таму полиција не апси туку на сепариња брка.

Ако нема канти (а има), тоа не значи дека кога ќе стануваш да си одиш треба ѓубрето да го оставиш зад себе. Стави се’ во една кеса и на пат накај дома џини у првата канта. Толку ли е тешко?

Зашто да биде комплицирано кога може да биде едноставно. У кеса - па носи - па фрлај. Знам дека не е тешко и не сум мрзлив али основно е секаде да има корпа до клупа.

Зашто да биде комплицирано кога може да биде едноставно. У кеса - па носи - па фрлај. Знам дека не е тешко и не сум мрзлив али основно е секаде да има корпа до клупа.
А основно е и дека алкохол за малолетници па уште на јавни места е забрането па ете никој не го почитува тоа:) Ме сфаќаш, не?:)

А не верувам дека се по турбо фолк. Све некој даркери у тамницу :pos2:
Одма со стереотипи бре! Секој човек си е сам за себе! Ако тебе те праи музиката или било шо да пиеш или да на пиеш ондак греота си.
Никој не генерализира, ама на полицијата тоа немојш да и го објасниш.
Еве на пример за малолетници да правиме муабет:
Прво, ќе те види со можеби една чаша алкохол(мислам прва чаша кај шо пиеш), битно го пиеш, малолетник си, после 12 сатот... ете ти казна..
шо има врска дали си пијаница или не..
одиш против законот

да не навлегуваме за тоа кои луѓе како го кршат законот не е битно... секогаш ќе има неправдина...
ама се додека за нас нештоно е противзаконски неможеме да се буниме
Златна, без алкохол не бркаат, без алкохол не казнуваат! Не сум пробал пиво месец дена! Вчера едно ДОМА шо успеав да се напијам! Него мора да си испунат квота!

И мене тоа ми иде да им го кажам на џандарчињата, кога ги собираат во станица металците. Хинт: Облечени во црно, со обетки пирсови и маица Black Sabbath.
Јеј! Не сум металец (не носам Сабат мајчка :)) и затоа не ме збираат :) Абе Мими нас за шо и да збираат џандари први не збираат и да не сме напраиле нишо :/ за жал...
Абе уше трае акцијава?
Ретчат адолесценти на дневна база, или..?
Пфф по 6 тури во една вечер идат бе...
Златна, грешно ме разбра. Ако влезе полиција и фати малолетник со алкохол во кафич, газдата ќе сноси последици за тоа.
аха да, ама кажи ми ти еднашка дали има влезено у кафич или дискотека џандар? (имаат у процес коа му ебаа матер)

Џену прво вака... ако јас сакам пиво можам и преку ден од маало да си го купам и да го однесам у парк или да викнам друштво кај мене да глеаме филм и да си купиме пакет пиво! Па и камион пиво! Никој нишо нема да ни рече! :) Кажав ја од која причина треба на полнолетни да се дава! :)

За вториот дел.... си ме сфатила погрешно ако мислиш дека се жалам! Ниеднаш неам завршено у станица, и тогаш коа собираа деца за у станица у парк мене не ме собраа! Коа сум купувал пиво, еднаш не ми побарале лична карта! Него јас јадам гомна на темава зашто се понашаат ко идиоти џандарите!

Вака сега. Ќе направам само едно кратко резиме на се’ она кое го дискутиравме на темава.
Сакате полицијата да не реагира на малолетничките пијанчења во Градскиот парк. Потоа, полнолетните да имаат секакво право да пијат после 12 часот. Сметате дека пиењето во парк е резултат на скапите пијачки по кафичите. Сакате да кажете дека ако цените во кафичите се намалат, наместо во парк би седнале во кафич? Па нели и таму тогаш ќе пиете пак алкохол?
Потоа, се обидувате да појасните дека паркот е место за релаксација. Релаксација ли е да се седи на трева и да се пие алкохол? Наместо тоа не е ли поубаво да седнете на некоја од клупите (за кои не можете да кажете дека ги нема) и да уживате во тивката вечер? Не е ли поубаво ѓубрето наместо по улица и трева, да го фрлате во кантите (и канти има во парк, и тоа повеќе од потребно) без притоа да кажувате дека тука е комуналната хигиена да чисти?
Ќе одговарам на болдираните едно по едно....

Грешка. Нека реагираат на пијанчења! Ама нека апсат ПИЈАНИ, не ТРЕЗНИ зашо се напиле чашка!

Пак грешка. Пијам у парк не само зашо е поефтино. Поубаво ми е таму. Цената е причина ПЛУС ама не главна причина.

Баш за тоа не седам више редовно у парк! Заради тоа што НЕМА ДОВОЛНО КЛУПИ! Нема тишина него само галама! Тоа место више не ме релаксира. За комунална хигиена плаќаме сите, работа им е да чистат! Тоа не значи дека треба ние да шетаме и да фрламе се кај стигнеме, ама нема да умре никој ако фрлам еднаш у ден едно пакетче мастики. Башка нема ни канти доволно ко шо рече дарк кинг.

А знаеш ли брат што е најиронично? Тоа што и тие 5 клупи шо ги има у парк, коа бев завчера беа зафатени ОД ЏАНДАРИ СО ЛИМЕНКИ СКОПСКО ВО РАКА! И КАЈ НА КУРОВ ДА СЕДНАМ ЈА? МОРАМ НА ТРЕВА! ОН СКОПСКО ЈА СОК! А ДА МИ ГО ЈАДАТ КУРОТ!:nerv::nerv::nerv::nerv::nerv:

А основно е и дека алкохол за малолетници па уште на јавни места е забрането па ете никој не го почитува тоа:) Ме сфаќаш, не?:)

Па ај сеа ке си тераме инает. Не бива така. Продажба алкохол на малолетници - НЕ али полнолетните, кои седат во парк, кои не кршат ништо и не прават проблеми, собираат ѓубре, не се пијанчат иако пијат алкохол - да седиме во парк! Смешно е што во парк не смее да се пие а во склоп на него има кафани, дискотеки и биртии каде што се прават камења луѓето и прават проблеми во паркот, кршат и се но тие не се тапет туку тие што седат надвор од нив.

аха да, ама кажи ми ти еднашка дали има влезено у кафич или дискотека џандар? (имаат у процес коа му ебаа матер)

Ќе одговарам на болдираните едно по едно....

Грешка. Нека реагираат на пијанчења! Ама нека апсат ПИЈАНИ, не ТРЕЗНИ зашо се напиле чашка!

Пак грешка. Пијам у парк не само зашо е поефтино. Поубаво ми е таму. Цената е причина ПЛУС ама не главна причина.

Баш за тоа не седам више редовно у парк! Заради тоа што НЕМА ДОВОЛНО КЛУПИ! Нема тишина него само галама! Тоа место више не ме релаксира. За комунална хигиена плаќаме сите, работа им е да чистат! Тоа не значи дека треба ние да шетаме и да фрламе се кај стигнеме, ама нема да умре никој ако фрлам еднаш у ден едно пакетче мастики. Башка нема ни канти доволно ко шо рече дарк кинг.
А зошто јас би требало да ти дадам одговор на тоа прашање? Јас ли ти ги пратив полицајците во парк? Само ја поддржувам одлуката.
Видиш, јас две вечери по ред поминувам во парк, се шетам и не ме застанала полиција. Зошто ли?
Епа не е битно што тебе ти е поубаво. Битна е намената на паркот. Ајде мене ми е поубаво да вршам голема нужда на улица наместо во вц. И сеа затоа што ми е поубаво, значи дека е правилно? А дека цените се главна причина, се збореше неколку страни наназад.
Епа баш затоа што сите така размислуваат дека ако фрлат уште едно хартивче ништо нема да се случи, паркот беше онаков каков што го знаеме. Само што, не е работата за едно хартивче, поголеми ѓубриња остануваат. Канти можеби нема во новиот дел (кај езерцата), ама и така не се седи таму нели. Во стариот можете да тераете инает до утре, ама канти има доволно. Прошетајте да видите, иако знаете многу добро дека канти во стариот дел има. И како сакаш паркот да те релаксира кога сите се со тоа размислување. Кога сите прават галама, зошто не и ти? Епа ете затоа беше таква ситуацијата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom