Насилства во Македонија

Што ви е на вас, "овие" се староседелци( староседелци вака не прават), мирољубливи, мирни кутриња, ако им подадеш рака - цел живот ќе ти бидат благодарни, не и не! Ова не е нивно масло! :icon_lol::icon_lol:

Пуно, изгледа ти си роден збунет. Згора на се и поим немаш како вашиот Александар ја однесе во неповрат шансата Македонците и Албанците да градат соживот на база на соработката за време на Охридското востание. Ама ако, ти само продолжи да го поддржуваш. И ние сме криви, се е ок. Само не мора толку многу да се трудиш да не убедуваш.

Пуно, изгледа ти си роден збунет. Згора на се и поим немаш како вашиот Александар ја однесе во неповрат шансата Македонците и Албанците да градат соживот на база на соработката за време на Охридското востание. Ама ако, ти само продолжи да го поддржуваш. И ние сме криви, се е ок. Само не мора толку многу да се трудиш да не убедуваш.

Јас сум тој кој лае за соживот во форумов, не си ти, да се знае...

Таа шанса за соработка вие никогаш не би сакале да ја градите, тоа се гледа денеска, во вашата ароганција и инфериорност...

За жал тоа востание никогаш не го научив во училиште, сигурно ни ти...а Македонија веќе 20 год. е независна

Јас сум тој кој лае за соживот во форумов, не си ти, да се знае...

Таа шанса за соработка вие никогаш не би сакале да ја градите, тоа се гледа денеска, во вашата ароганција и инфериорност...

За жал тоа востание никогаш не го научив во училиште, сигурно ни ти...а Македонија веќе 20 год. е независна

Никој не ти ја одзема таа привилегија. Јас соживот во кој АРМ и УЧК ќе бидат на иста страна, Ахмети ќе биде сметан за борец за права, Јохан за убиец на деца и слични такви екскурзии надвор од рамките на здравиот разум, не сакам.

И веќе еднаш реков. Јас, а верувам и другите, немаме проблем ние да бидеме виновните затоа што нема соживот. Само не мора вашата понизност и супериорност да ја истакнувате врз недолжни луѓе кои само се возат во автобус. И се ќе биде ОК.

Не верувам дека Ахмети има таква моќ да креира инциденти без аминот на Груевски, можеби и двајцата се креатори, ако мислиш дека му е гајле на Груевски за тепани македонци се лажеш, уште помалку на Аљи му е грижа...
Но живееме да во полициска држава и истовремено да не се успее да се изнајдат сторителите е тешко вероватно....

Ти објасни пред мене тој со Бранко и два портокали на аватар, ама изгледа не си разбрал.
Пуно, Аљи фати жежок костен во рака кога најмалку требаше, затоа што е природно глупо племе. Во време кога Америка е зафатена и нема да добие помош однадвор, излезе со изјава дека нема да го поддржи Иванов. Сега можеш да бидеш сигурен дека Иванов е прва опција на Грујо за претседател. Зошто? Затоа што Грујо не смее да го избрка Аљи од коалиција, ама ако Аљи сам се избрка со тоа што нема да соработува, Грујо засекогаш ќе се ослободи од него и неговата тајфа, па ќе го земе Тачи и ќе го шутира со тендерите. Со самото заминување на Аљи од коалицијата, на наредните парламентарнопретседателски избори 90% од македонците ќе гласаат за Иванов и за ВМРО. Зошто? Затоа што Аљи е жив потсетник на војната, на злосторствата, на убиствата, на амнестијата. Секое твое офкање и лелекање овде за тоа дека треба да заборавиме, да продолжиме заедно, да се фатиме за рака не држи вода, кога ќе размислиш колку Македонци кои биле некаков фактор во војната се фактор и денес, а колку учки. Аљи, првата учка, е втор кормилар во владата. Командантите се министри и високи функционери. Сите тие ликови ги одржуваат во живот спомените од војната. Сите ликови, со Аљи на чело, се природен лубрикант на машинеријата на Грујо. Ако Аљи сега успее да се самоизбрка од власт, за Иванов ќе гласа и најголемиот патриот и најшугавиот атеобудист.
Таа е причината зошто Аљи крева паника и тропа со палки по главите на македончиња, да го слушне очувот во Сирија, а зошто Грујо не само што не дава амин, туку и најверојатно ликува пред очајот на командантот.

Јас сум тој кој лае за соживот во форумов, ...
Многу твои постови, велат, ќе ги ставеле во потпис. Но, објективно, овој ти е најприкладен до сега, за таа работа.

on topic:

Се враќав од училиште и поради големата мешаница во автобусот едвај успеав да застанам до вратата и така настрадав во завчерашното дивеење на некои за мене непознати насилници. Ме тепаа по главата, по рамената, секаде каде што стигнаа, сведочи 15-годишниот Мартин, ученик во средното сообраќајно училиште, за хоророт што завчеравечер се случи во автобусот со бројот 65, кој сообраќа на релацијата од Транспортниот центар до селото Раштак.
- Полицијата реагираше брзо, дојде за пет минути, веднаш зад автобусот. Бевме во станица, дадовме изјави. Нѐ прашаа дали ги познаваме насилниците, но како да им кажеме кои се, кога тие беа маскирани со капи и со шалови. Токму затоа мислам дека нападот беше смислен - вели Мартин.

И 14-годишниот Марко завчера се возел со истиот автобус во кој настрада Мартин.

Според неговото сведочење, вечерта автобусот застанал на автобуската станица кај црквата во Сингелиќ и во истиот момент црн „голф“ му го попречил патот. Од него излегле пет-шест луѓе, а ним им се придружиле уште неколкумина, за кои Марко не знае точно да каже од каде се појавиле.

- Автобусот само што ги отвори вратите, насилниците наеднаш се појавија и почнаа да тепаат без никаква причина. Тепаа кого стигнаа да удрат, најмногу настрадаа тие што беа блиску до вратите, особено оние на последната врата. Го молевме возачот да ги затвори вратите, ама ништо не можеше да направи. Беше огромен метеж. Стигнавме некако на автобуската пред основното училиште и потоа дојде полиција - раскажува Марко.

И Стефан и Диме и Александра ја раскажуваат истата приказна.

- Ова се случува многу често, најмногу долу, кај џамијата во Попово Маало. Таму најмногу жители се Албанци и прават што сакаат. Дење можеби не е толку страшно, но навечер нам девојчињата ни е страв сами да си одиме дома. Ни свиркаат, нѐ допираат по косата, намерно седнуваат зад нас во автобус - раскажува 13-годишната Александра.

Не бегај од муабетот со криење позади "ваши права". Нема права тука. Ова е Македонија. Ако ти чини, седи. Ако не, фаќај патот во Албанија или Косово. Таа ваша златна Швајцарија изгледа не е толку златна. Ете и таму ве има огромен број, што не пробате да барате "права"? Или знаете дека ќе ве исфрлат сосе партали преку граница, па овде галамите. Кратко и јасно:
- Македонец со албанско етничко потекло
- зборуваш македонски јазик
- се однесуваш со почит и ја браниш државата од надворешен и внатрешен непријател
- не дигаш бунт или рака/оружје врз истата таа држава, ниту на било кој што живее овде
- не бараш некакви рамки, квоти и протекции за студирање, вработување и слично

Прифаќаш вакви услови? Супер, живеј тука. Не прифаќаш? Магла!

Ајде бе избркај го да те видам.....
Не можеш ни во автобус да се возиш без да ги наполниш гаќите кога ќе ги видиш ќе фаќал некој магла....смешки.

цццц
Па пред мене било кое стфорење да дира тринаес годишно девојче за косу, да малтретира, муда ке му ги искубу сс мои руке, деца да нема, па макар и триста палице изеја у главу!

цццц
Па пред мене било кое стфорење да дира тринаес годишно девојче за косу, да малтретира, муда ке му ги искубу сс мои руке, деца да нема, па макар и триста палице изеја у главу!

Yeah right.....

Никој не ти ја одзема таа привилегија. Јас соживот во кој АРМ и УЧК ќе бидат на иста страна, Ахмети ќе биде сметан за борец за права, Јохан за убиец на деца и слични такви екскурзии надвор од рамките на здравиот разум, не сакам.

И веќе еднаш реков. Јас, а верувам и другите, немаме проблем ние да бидеме виновните затоа што нема соживот. Само не мора вашата понизност и супериорност да ја истакнувате врз недолжни луѓе кои само се возат во автобус. И се ќе биде ОК.

Значи ти треба повеќе време, ОК, го разбирам тоа, но ти една работа не знаеш, Аљи и министриве што ги броиш не виделе со око воено поле, тие отсекогаш биле политичари, луѓе од надвор втурнати, сите тие кои навистина војуваа се убиени, знаеме имаше вести демек извезуваат оружје, убиени, затворени (виновни, не виновни), бегале од тука, или па седат дома без работа и денеска бараат за јадење...
НО тебе не ти пречи Аљи, тебе ти пречи нешто друго, омразата кон УЧК тие е маска за фобијата кон албанците, УЧК не ппостои отсекогаш овде, ќе сме живи и здрави се надевам, ќе дискутираме по некое време кога ДУИ ќе се топи....

Во 2ка денес читам на дисплејот порака на македонски "Скојпе - Град без насилство, Заедно против насилството - СВР СКОПЈЕ".
Па се прашав зашто истава порака ја нема на албански ? :unsure:
Или не учествуваат тие во оваа акција ? :D
- од ЈСП темата

Ајде бе избркај го да те видам.....
Не можеш ни во автобус да се возиш без да ги наполниш гаќите кога ќе ги видиш ќе фаќал некој магла....смешки.

Збори за себе ;) Инаку секој ден сум во автобус и не им се плашам. Слободно нека нападнат, ако одам јас, ќе земам и некој од нив со мене :mad:

Значи ти треба повеќе време, ОК, го разбирам тоа, но ти една работа не знаеш, Аљи и министриве што ги броиш не виделе со око воено поле, тие отсекогаш биле политичари, луѓе од надвор втурнати, сите тие кои навистина војуваа се убиени, знаеме имаше вести демек извезуваат оружје, убиени, затворени (виновни, не виновни), бегале од тука, или па седат дома без работа и денеска бараат за јадење...
НО тебе не ти пречи Аљи, тебе ти пречи нешто друго, омразата кон УЧК тие е маска за фобијата кон албанците, УЧК не ппостои отсекогаш овде, ќе сме живи и здрави се надевам, ќе дискутираме по некое време кога ДУИ ќе се топи....

Аљи има УЧЕСТВУВАНО во воените дејствија во Македонија,поточно во Тетовско.Што мислиш ти,он така си дојде во Тетово и им рече на тие другите “оој бе брајча,пратен сум од Алах да ви ги барам права у Македонији,да го добијеме западна Македонија као наша и да идемо у америци да пушиме на сви ако треба,само за да имамо и ми наша кауза“.Ја мајката,така те лажеле дома и на Алсат дека нема учествувано.
Мене лично,а и на ОГРОМЕН број македонци,ни смета Аљи,ни смета учк,НИ СМЕТАТЕ ВИЕ.Да бидеме реални,вие не се боревте за права,ВИЕ СЕ БОРЕВТЕ ЗА ТЕРИТОРИИ И ПРОШИРУВАЊЕ НА КОСОВО,СПОЈУВАЈЌИ ДЕЛ ОД МАКЕДОНИЈА КОН КАУЗАТА НАРЕЧЕНА ГОЛЕМА АЛБАНИЈА.И птиците знаат за што се боревте,а вие дома ако пиете нафта и ви наложува оџата во тоа да верувате,во ред е,ваше си е.АМА ПРЕСТАНИ ДА ЈАДЕШ ГОМНА И ДА ШИРИШ НЕВИСТИНИ тука на форумов.
Види,со староседелците секој македонец има соживот,бидејќи тие се тука уште пред да се населите вие од Ковосо,МАКЕДОНИЈА ВЕ СПАСИ ОД ПОКОЉ,ви ги отвори границите.Инаку ден денеска ќе бевте сапун во белградските домови на илјадници Срби.Ќе бевте нешто налик Евреите во Аушвиц.
И за крај,ако ДУИ го снема,рачунај дека и вас по кратка постапка ќе ве нема.а тоа одвај чекам да го видам.Тогаш ќе видиме чија мајка црна волна преде.

цццц

Да бе ти ко божем не си бил сведок како некој албанец свирка, довкува по женско ,па да ни си напраил нешто , претпоставувам не. Гледам јас секој ден колку на нашиве мажи им е гајле што племето само свирка , довикува , се закача, во автобуси те допира по коса, па никој ништо не напраил да те одбрани. Штом низ македонски населби како Драчево се осмелуваат тоа да го праат кога поминуваат за да одат во Студеничани , што очекуваш за други места кои што се албански.

Да бе ти ко божем не си бил сведок како некој албанец свирка, довкува по женско ,па да ни си напраил нешто , претпоставувам не. Гледам јас секој ден колку на нашиве мажи им е гајле што племето само свирка , довикува , се закача, во автобуси те допира по коса, па никој ништо не напраил да те одбрани. Штом низ македонски населби како Драчево се осмелуваат тоа да го праат кога поминуваат за да одат во Студеничани , што очекуваш за други места кои што се албански.
Сосема си во право за се' дури и за тоа во Драчево.. ја имам видено таа слика затоа што живеам таму :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom