Според мене, оваа сезона е за ниво подоле од претходната, стигнав до 7ма епизода, не дека ми е нешто ептен прејака како првата, али пак си го има стариот добар шмек...
Секако, има јаки моменти, има јаки случки, јаки муабети, јака психолошка обработка на ликовите и во оваа втора сезона. И некако шпанскиот(колумбискиот) премногу ме асоцира на сапуници, али тоа нема везе, се занемарува
Единствената замерка на првата сезона беше што премногу истрчаа некако луѓево, ептен кратко го прикажаа подемот на Пабло, само у неколку епизоди, но ете може се остава простор за доработка (можеби некој нова слична серија од иста продукција, нешто што се воведе задниве години со серии од типот на Walking dead- fear the walking dead, и Breaking bad-better call saul), пошто сепак серијава е премногу гледана и популарна за да има само 2 сезони. Има многу анегдоти, има многу дешавки неприкажани, малце можеле осврт да дадат на неговата младост, тинејџерство, што и како се дешавало у Америка у меѓувреме, како дошло до cocaine империјата што ја имал,но и мал милион други ствари. Сепак станува збор за историски криминалец.
За мене, можеше да се развлече дејствието на првата сезона, пошто објективно прејако е да се гледа што праел ескобар кога се искачувал хиерархиски у нарко бизнисот.
Но, од друга страна 2 сезони се повеќе од доволни, можеби еве и 3 за да не стане досадна серијата и да се избегне оној модерен тренд да сите серии имаат по 6+ сезони.
А, ако се продужи со 3та сезона (негде читав на нет дека демек ќе имало), тоа нема да биде она што го гледаме моментално, ќе биде далеку по-тапа (според моја проценка) пошто би требало да се обработува периодот пост-Ескобар.
Сепак, серијава останува една од најunderrated на сите времиња (ипак не дека е до толку андеррејтед, што е релативно). НО, далеку подобра од сите фенси шменси сериици што кружат моментално (чест на исклучоци).
лично и субјективно мое мислење.
Сезона 1 : oценка 9.5
Сезона 2 : оценка 8.5 (досега, мада не верувам дека драстично ќе ми се смени оценава)
п.с онаа Џули Монкада е пичкетина, права латино милфица