Напади во Авганстан и Пакистан

• Креатор на темата Креатор на темата Heidrich
  • Време на започнување Време на започнување
Знаеш што е проблемот воопшто кога ке упаднеш овака на тема?Што немаш концепт и буквално секоја тема ја водиш во дискусија Русија против Америка.

• Бараш дефиниции и правила за војни.КОја војна се водела строго по дефиниција?
  • Сега советите ги натегна во образованието.Кој ги спомна советите или овие или оние?Сите кои наметнале војна се виновни што таму веќе 40 години нема простор ниту за образование ниту за ништо.Ти рипна со тврдење гледај им го степенот на образование.Демек не сакаат тие да учат туку само им се војува а фала богу други им идат на нивна земја и ги убиваат.
  • Дупна како талибанците си го барале сами со 9/11 а тамму на мистерии пак тврдиш како Американците сами си изрежирале се
Целта на војната беше уништување на Талибанците како движење.Ако и по тебе целта е исполнета а режимот срушен што бараат тогаш таму?
едноставно ако војната трае треба да имаме конвенционален судир а не фанатици кои се разнесуваат па антиамериканистите се радуваат еве ги губат а уствари нема врска Цел=соборување на режимот Резултат=Остварено
Добро дали се читаш молим те што пишуваш?
еве сега во ирак работите се средуваат но во авганистан сепак ќе има потешкотии знаеме талибан дека се искусни во герилска војна и тоа им е предност....но џабе падна нивната власт аутсајдери.
?
П.С ако за мене америте победиле тогаш за тебе совјетите -фер ли би било да кажам таква констатација за тебе како ти што направи...еве
И еве она што го напишав на почетокот на постов
Што немаш концепт и буквално секоја тема ја водиш во дискусија Русија против Америка.
во пракса.

Повеќе од јасно е зошто е Америка во Авганистан.Али кога ќе видите од една страна и добро е што е таму.Проблемот е тоа што Талибанците сакаат да ги остварат своите цели, преку убивање на други невини европски и американски граѓани.А тоа не е во ред, и ние сме биле тука под турскиот јарем, деведесет проценти од народот бил необразован и сиромашен па пак на крај кога сме воделе борби против нашите непријатели, сме гледале да не убиваме невини луѓе.Таму на тие луѓе размислувањето е сосем поинаку.

знаеш што е проблемот....си заборавил дека студената војна заврши па така си дошол до заклучоков

Знаеш што е проблемот воопшто кога ке упаднеш овака на тема?Што немаш концепт и буквално секоја тема ја водиш во дискусија Русија против Америка.

или ова е исто ко јас да речам ти ја водиш секоја тема против САД против НАТО-а за концепт па не ти барам дефиниција ама според тебе 80% од форумџиите би немале поточно сите кои не се согласуваат со тебе.

немој така да држиме ниво на комуникација.

од кај го ископа ова...цццц

Дупна како талибанците си го барале сами со 9/11 а тамму на мистерии пак тврдиш како Американците сами си изрежирале се

ЕВЕ ПРЕПРОЧИТАЈТЕ НАЈДИ КАЈ ТВРДАМ ДЕКА ИЗРЕЖИРАЛЕ
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2909210&postcount=529

господине аналитичар ова ме прашуваш целта е исполнета и што бараат таму....играчки(па треба ли таа влада нова да опстои и да застане на нозе алооо-ете тоа бараат)

Целта на војната беше уништување на Талибанците како движење.Ако и по тебе целта е исполнета а режимот срушен што бараат тогаш таму?

понатаму

ги натегнав и тоа не само нив колку време убиваа советите во авганистан па после немало усови за образование е нема да има а кај нема образование има фанатизам.

Сега советите ги натегна во образованието.Кој ги спомна советите или овие или оние?Сите кои наметнале војна се виновни што таму веќе 40 години нема простор ниту за образование ниту за ништо.Ти рипна со тврдење гледај им го степенот на образование

јас бидејќи не сум инает ќе се повлечам од темата слободно дискутирајте.:smir:

немој така да држиме ниво на комуникација.

господине аналитичар ова ме прашуваш целта е исполнета и што бараат таму....играчки(па треба ли таа влада нова да опстои и да застане на нозе алооо-ете тоа бараат)
Најубаво да ме бапнеш ти на листата за игнор.Оти навистина немам сретнато едно твое мислење кое е срочено во убава концизна реченица која има смисла.Не знам дали е мој впечаток или и на други ама еве и она мислењето кое го стави од темата мистерии навистина не разбрав ни збор.И како Рајтеон23 и како Смарт Асс и не знам веќе колку профили имаш иста приказна е.Навистина е невозможно човек да дискутира.Сфати си го како сакаш....

не ми мешај јузери така и во темата Русија најголема сила ме направи втор акаунт на Лет3
Цитат:
Напишано од smart ass
puski i pistoli a? Protiv tenkovi i nasilna agresija ne te svakam
baeh.gif
daj tenkovi PVO pokazi cim si tolku samoubeden deka gruzija e kompletna so NATO standardi

Ја да ти ставам?Гугл ти е пријателче.Најди си.Ама прво лекцијата повтори ја околу што е стандард а што вооружување.И нетуку јазичиња ставај.Читајте ги темите од почеток до крај има се по ред објаснето.Инаку достоен си на јузернејмот нема што.ПС некако ова и ко 2 јузер на Лет ми стои а?
ПОТСЕТИ СЕ-од темата русија најголема светска сила....секоја чест

ете тоа можеш браво немаш аргументи и тоа.

не би те ставил на игнор бидејќи си член на форумов и те почитувам како таков а и твоето мислење.

П.С Памтам хајдрих памтам....

Да останва без аргументи и врска немам.Ме напрај партали.А сега се враќам на темата.Не поминаа ни 24 часа а веќе во мирниот авганистан уште една жртва.

Canadian soldier killed, 11 injured in Afghan blast

Updated Thu. Sep. 17 2009 4:56 PM ET
CTV.ca News Staff

A Canadian soldier has died in an Afghan bomb attack.
The soldier has been identified as 23-year-old Pte. Jonathan Couturier of the 2nd Battalion, Royal 22e Regiment, based in Valcartier, Que.
Couturier, who was involved in a mission to seize weapons and control Taliban movements, was killed when an improvised explosive device exploded.
He is the 131st Canadian soldier to die in Afghanistan.
Eleven others were also injured in the blast, but those injuries weren't serious, said Brig.-Gen. Jonathan Vance.
The death comes a day after the body Pte. Patrick Lormand, 21, returned back to Canada in an emotional ceremony at CFB Trenton in Ontario.
http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNew...hub=TopStories

Време е америчките психијатри да му стават ад акта на виетнамскиот синдром и полека со време нека почнат со специјализација на афганистанскиот синдром..
.....леле..... што пара ќе намлатат...:vozbud:

Време е америчките психијатри да му стават ад акта на виетнамскиот синдром и полека со време нека почнат со специјализација на афганистанскиот синдром..
.....леле..... што пара ќе намлатат...:vozbud:

ништо од тој синдром.

во прилог еве ги загубите и на алкаеда и на талибан и на сојузниците поединечно

[SIZE=-1][SIZE=-1]
[SIZE=-1]al-Qaida dead: At least 2,500[/SIZE] [SIZE=-1]Taliban dead: At least 23,000[/SIZE]
[SIZE=-1]Afghan Government Forces killed:[/SIZE]
[SIZE=-1] 3,606 policemen, 1,087 soldiers and 304 private security guards reported killed battling the Taliban Insurgency and al-Qaida.[/SIZE]​
[SIZE=-1]Aghan civilians killed: 31,000+[/SIZE]

Coalition Military Fatalities By Country: As of 07.15.09
Coalition deaths in Afghanistan by country
Total Coalition Casualties (Non-Afghan): 1,182 US: 667
UK: 185
Canada: 125
Germany: 38
Spain: 25
[SIZE=-1](In addition to the 25 killed in Afghanistan, an additional 62 Spanish soldiers returning from Afghanistan were killed in Turkey on May 26, 2003 when their plane crashed)[/SIZE]​
France: 28
Denmark: 26
Netherlands: 19
Italy: 15
Poland: 9
Romania: 11
Australia: 10
Czech Republic: 3
Estonia: 4
Norway: 4
Hungary: 2
Portugal: 2
Sweden: 2
South Korea: 2
Finland: 1
Latvia: 3
Lithuania: 1
Turkey: 2

се прашувам кој тврди америте губеле па еве лоша е работава ете ви податок од терен-тоа е тоа што велам еден самоубиствен напад е знак на немоќ совјетите изгубија но коалицијата НЕ.

треба светот и останатите армии да учат како се справува со герилски начин на војување-ако коза лаже рог не лаже

П.С да напоменам податоците ми се од 15.07...значи италијанските жртви не се набројани

[/SIZE]
[/SIZE]

Нели бе ќе оставеше да си дискутираме на темава?Ајде тепаа американците и сојузниците,мир во светот,авганистан е оаза на мирот ти си закон,ај сеа олади оти цел интернет уште малку ке го прекопираш на форумов.

се прашувам кој тврди америте губеле па еве лоша е работава ете ви податок од терен-тоа е тоа што велам еден самоубиствен напад е знак на немоќ совјетите изгубија но коалицијата НЕ.
Obama says US is losing war in Afghanistan and hints at Taleban talks

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/asia/article5869476.ece

А еве што вели најпросто гуглање
pobedaavg.png

И продолжуваме понатаму со вести од оазата на мирот во Авганистан.Уште еден очајнички напад на победените Талибанци,кој секој ден се се послаби,и нападите стивнуваат,само оваа недела онака чисто напаѓаат вака често,поевтин е експлозивот....
KABUL — A bomb attack killed a US soldier in southern Afghanistan, the NATO-led force said Friday, capping another bloody week for foreign forces battling Taliban militants.
"An International Security Assistance Force (ISAF) service member was killed yesterday (Thursday) when his patrol struck an improvised explosive device in southern Afghanistan," a statement from the coalition force said.
http://www.google.com/hostednews/afp...Rrp8b0szA25COA

Од другите вести,нашите славни САД под водството на големиот лидер победосно излегоа од светската рецесија......

Мое мало размислување: ако сакале да казнат некого Америте за 9/11 требало да ја нападнат Саудиска Арабија, сите (ок 1 не е саудиец) нинџи на 9/11 се Саудиски државјани, Саудиска Арабија е нај фундаменталистичка држава од муслиманските и таму стварно владее шеријат и тоа нај хард кор.

Камшикувања, каменувања, сечење раце, глави и слични убавини, ју нејм ит деј хев ит.

Саудиска арабија иако официјално владеена од кралското семејство Ал Сауд, всушност е конфедерација на кланови и принцови (околу 10000 принцови со различно влијание) од кои јавна тајна е дека добар дел се за Ал Каеда и финансираат дебело терористички организации и сакат да го скинат кралот и неговото семејство демек заради дозволување на странски трупи неверници на светата мислиманска земја, фино заборавајќи што Саддам Хуссеин (мужиште) ке им направеше после Кувајт да не интервенираа америте.

Кралското семејство го подржува шеријатот за да не ја зголемат подршката на анти кралскиот сентимент.

Авганистан никогаш, НИКОГАШ немал мир. Не постојат Авганистанци како такви, има 33 народи и племуња од кои наголемите и највоинствените се Пашту. Они се главни непријатели на Америте (и сите други како Русите и Амгличаните кои изгубиле 3 војни во Авганистан во 19 век) и како најголем народ се во константна рчка со помалите кои се за секој кој е против Пашту. Иначе она мачењето на жените е според Пашту племенскиот предисламски закон Паштунвали според кој шеријатот е прогресивен (не се зезам, стварно).

Талебанците настанале кога во безвластието по повлекувањето на СССР и пропаста на комунистичката Авганистанска власт моќта ја земаат локалните шерифи (warlords) кои лупаат по се живо како ке им прдне и секако се тепаат меѓу себе. Е за време на една рчка во Кабул за меѓу двајца такви шерифи, учениците и професорите од локалната медраса (верско училиште, талебан значи студент иначе) им пука филм одкако една граната паѓа на школото и мртви ладни земаат пушки во раце, ги фаќаат двајцата шерифи и ги бесат за цевките на нивните тенкови додека војската на шерифите немо гледа не верувајќи дека некој се осмелил тоа да го направи али исплашени не реагираат.

Талебанците заведуваат ред со срдновековни методи и тука доаѓаат нивните стари знанци Осама и компанија кои го вртат Талебанците кон Вахаби исламската секта кој потекнува и се заштитува и финансира само од............ Саудиска Арабија (та даааа).

Како во Авганистан така и во Сомалија локалните шерифи издрогирани на кхат (локална дрога) тепат, силуваат и мачат додека исламистите не заведат ред.

Е сега како размислува еден Авганистанец или Сомалиец: „што? според шеријатот не смее да се краде, силува и граба оти сечат раце и глави? Ке можам да спијам за прв пат со двете очи затворени оти никој нема да ми ги краде козите? Ке има само една власт? Јухуууу напред Талибан.“

Ок, карикирам и ова последното го прочитав негде, али до некаде има смисла. Карзаи ги фаворизира своите warlord-и кои се сега членови на парламентот и ги контролираат војската и полицијата во своите провинции и пак прават бељи, и ова е факт.

Инаку жртвите не се никаков репер за тоа кој ја добива војната, ако е така тогаш Германците и Јапанците победиле во втора светска, Југот победил во Американската граѓанска војна и Америка победила во Виетнам....

Герилците секогаш сакаат да има што повеке мртви цивили, секогаш, затоа што народот ги обвинува окупаторите, а ако народот не дава подршка на герила таа герила пропаѓа. Герилата не сака да го победи непријателот војно, тоа е скоро невозможно, туку треба само да издржи правеејќи беља дур окупаторот не се засити, дигне раце, реши дека не се исплати или под протосок на јавноста и си отиде. Локалните полиции и војски не се за верување, братучед му е во герила, како да му веруваш?
Е тогаш герилата успеала, и доаѓа на власт како херои или се тепаат меѓу себе.

Според мене е вака: Римјаните (Америте) решаваат да се шират за нови ресурси а старите цивилизации како Партија и Персија (Иран и другите) се бранат со нерегуларна војна, во која ке загинат многу многу цивили али нема везе пошто за секој загинат Муџахедин се раѓаат 10, Арапите и Авганистанците имаат огромен прираст на население.

Значи немајки факти ке го прашуваме чичко гугл.....важи

ПРВЕН ПОГЛЕДНИ ГИ ФАКТИТЕ

ништо од тој синдром.

во прилог еве ги загубите и на алкаеда и на талибан и на сојузниците поединечно

[SIZE=-1][SIZE=-1]
[SIZE=-1]al-Qaida dead: At least 2,500[/SIZE] [SIZE=-1]Taliban dead: At least 23,000[/SIZE]
[SIZE=-1]Afghan Government Forces killed:[/SIZE]
[SIZE=-1] 3,606 policemen, 1,087 soldiers and 304 private security guards reported killed battling the Taliban Insurgency and al-Qaida.[/SIZE]​
[SIZE=-1]Aghan civilians killed: 31,000+[/SIZE]

Coalition Military Fatalities By Country: As of 07.15.09
Coalition deaths in Afghanistan by country
Total Coalition Casualties (Non-Afghan): 1,182 US: 667
UK: 185
Canada: 125
Germany: 38
Spain: 25
[SIZE=-1](In addition to the 25 killed in Afghanistan, an additional 62 Spanish soldiers returning from Afghanistan were killed in Turkey on May 26, 2003 when their plane crashed)[/SIZE]​
France: 28
Denmark: 26
Netherlands: 19
Italy: 15
Poland: 9
Romania: 11
Australia: 10
Czech Republic: 3
Estonia: 4
Norway: 4
Hungary: 2
Portugal: 2
Sweden: 2
South Korea: 2
Finland: 1
Latvia: 3
Lithuania: 1
Turkey: 2

треба светот и останатите армии да учат како се справува со герилски начин на војување-ако коза лаже рог не лаже

П.С да напоменам податоците ми се од 15.07...значи италијанските жртви не се набројани

[/SIZE]
[/SIZE]

така откако ги виде фактите сега еве и јас во твој стил(те копирам:vozbud:)
ке го прашам чичко гугл

хммм некако повеќе победуваат најпросто вели чичко гугл ама ете налет чичко гугл погоре се бројките на загуби па нека пресудат почитуваните форумџии.
Поздрав:salut::salut::salut::salut:

ОК, али еве копи/пејст од мојот пост горе:

жртвите не се никаков репер за тоа кој ја добива војната, ако е така тогаш Германците и Јапанците победиле во втора светска, Југот победил во Американската граѓанска војна и Америка победила во Виетнам....

ке загинат многу многу цивили али нема везе пошто за секој загинат Муџахедин се раѓаат 10, Арапите и Авганистанците имаат огромен прираст на население.

Далеку е од тоа дека талибаните ја добиваат војната и дека НАТО е пред пораз. Но талибаните почнаа да им нанесуваат жртви на ИСАФ,а со тоа единствено можат да ја срушат поддршката на јавноста во земјите што учествуваат во војната,а тоа е многу голем фактор(Виетнам,Ирак).Не е стигнато до тоа да е критично,но треба нешто да се превзме пред да стане сериозно.

За да се среди ситуацијата во Афганистан според мене
1- треба да се обучи и да се опреми што побрзо ефикасна Афганистанска армија и полиција,бодејки војските на НАТО колку и да се обучени и опремени и колку и да е нивното присуство таму оправдано,тие никогаш нема да ја имаат довербата од Афганистанците,а за да ја добиеш војната треба и тоа да го имаш.
2- да се интервенира во Пакистан од каде што доаѓаат огромен број на нови Талибани.Не да се интервенира воено,но да се помогне на Пакистан финансиски,да се обезбедува воена поддршка во Пакистан(повремени авионски напади,разузнавање и да се даде оружје на пакистанската армија) и да се помогне економско закрепнување на тие делови од Пакистан.
3- ова е најважното,да се образуваат децата во афганистан,бидејки само на неписмен човек можеш толку да му испереш мозок,за он да отиде да се разнесе за Алах.Тие деца живеат без струја,не виделе никаква технологија од 20,а не од 21 век.Не се писмени,незнаат за ништо надвор од нивните села и се од раѓање здоени од мулата со џихади и како треба да вршат самоубиствени напади против неверниците,и добиваат ветување дека ќе одат во рајот ако го направат тоа.Кога тие деца ти ќе ги научиш дека постои и друго нешто во животот освен тоа,тие се помалку ќе ги поддржуваат талибаните и нема да стануваат самоубијци бомбаши.

Точно sje али ова во авганистан ке трае уште години и години и не може да се каже кој ке тепа.

Во Ирак веке е јасно кој ке тепа, Иран. 60% од Ирак се шиити и чим отидат Америте ке биде весело кога ке сакаат да се приклучат кај братучедите Ајатоласи. Неизбежно е, дали за 15 или 20 години али тоа е.

Освен ако Америка не го окупира Иран (можат ако сакаат) али тогаш имаш етнички обединета држава од 70-на милиони, сите се иста вера (Шиа Муслимани) и дури тогаш ке се видат самоубиствени напади на бази и слично.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom